Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kínai jellegű oldalas

2022.12.03. 07:00 Andrass9

Igencsak rövid poszt, de nagyon egyszerű volt az étel. Eredetileg csak egyszerű sült oldalast akartam készíteni, de felülbíráltam magam ...

23.jpg

Miután összeszedtem a hozzávalókat, kezembe akadt egy kis üvegcse paradicsompüré, ami teljesen megváltoztatta a koncepciót.

38 komment

Címkék: krumpli hagyma víz zsír fokhagyma majoranna köménymag paradicsompüré oldalas

Füstölt Jalapeño krém aka Chipotle

2022.11.28. 07:00 Andrass9

A csilipaprikakrémek sagája folytatódik. Idén rengeteg jalapeño paprika termett, ezért elég volt kiválogatni belőle az éretteket, hogy abból chipotle krémet készítsek.

24.jpg

Az eredeti recept szerint forró füstön kell megszárítani a paprikát, majd rehidratálni és úgy feldolgozni krémnek. Nos ez nálam hidegfüstre módosult, megúszva ezzel a visszanedvesítést ...

30 komment

Címkék: körte római kömény cayenne kápia fehérhagyma Anaheim jalapeño Aji Crystal NaBe

Majorannás csirke petrezselymes krumplival

2022.11.21. 07:00 Andrass9

Sok fűszernövény van még a veteményesben és a csodahüttőben is van bőven csirkehús. Hovatovább, jön a nagylyány - kell neki valami ebéd a hosszú repülőút után.

37.jpg

Az anyjával együtt ők csirkemellre szavaznak, de azért magamnak elővettem egy kis adag csirkecombfilét is.

10 komment

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma bors fehérbor csirkemell majoranna kacsazsír oregano petrezselyem koktélparadicsom zellerlevél csirkecomb filé kakukkfü Lampong bors palermo paprika Kickin chicken finger licking

Karalábés kel

2022.11.15. 07:00 Waka

Vagy ahogy mostanában trendi mondani, kimaxoltam a pukiságot. Idén is ültettem pár tő leveles kelt és karalábét. A palántákat is magam neveltem az ablakban. Elég nyeszlettek voltak, de nagyon szépen megeredtek. Aztán eljött a nyár, júliusra kiszáradt a kút, a kevés vizet, amit tudtam szerezni inkább a paprikának és a paradicsomnak adtam. A mostoha körülmények ellenére egy sem száradt ki, csak megálltak a növésben. Aztán megjöttek az esők, a növények meg nekiláttak rohamtempóban ledolgozni a hátrányt. Október végére már szép volt minden, elkezdhettem törni a fejem, mit főzzek belőlük.
Egy jó pulutyka kézenfekvőnek tűnt, de a karalábéra nem volt ötletem. Karalábélevest éppen lehetett volna főzni, de valahogy nem volt hozzá kedvem, meg aztán az elég sovány lenne magában, én meg már jó ideje csak egyféle ételt főzök. Aztán eszembe jutott a töltött karalábé még a távoli múltból. Egészen pontosan az az étel, amit ihletett. Sajtos hiába túrom a netet, nem találom. A lényege, hogy a karalábékból kivájt forgácsot és a zsenge leveleket füstölt húslében megpároltam és tejföllel behabartam. Ez annyira ízlett, hogy legközelebb már nem is volt hozzá hús, csak maga a karalábé.
Na, ez adta az ötletet, hogy a pulutykába krumpli helyett karalábét kockázzak.
Most sem fogtam mellé.

img_20221024_192826.jpg

8 komment

Címkék: tejföl karalábé füstölt szalonna leveles kel füstölt húslé

Savanyított retkek télire

2022.11.10. 07:00 Andrass9

Fenyegetnek a gazdák, hogy annyira drága az energia: nem tudnak télre bespájzolni, ehetjük az importot (az se lesz olcsóbb ...)

25.jpg

Én meg megláttam a madarasban az óriási jégcsapretkeket (daicon a japánoknál), ami eszembe juttatta, hogy még nem savanyítottam idén, csak tavaly készítettem a tonhal nigiri mellé. Megragadva az alkalmat vettem hozzá még fekete retket is (sörretek nem volt) gyerekkori nosztalgia okán (akkor lereszelve libazsírral, sóval és mézzel felturbózva gyógyszerként etettek vele minket az influenzára - nem emlékszem, hogy hatott-e).

59 komment

Címkék: méz póréhagyma kurkuma mustármag fekete retek jégcsapretek koriandermag barna mustármag

Zöldfűszerből fűszerolaj

2022.11.03. 07:00 Andrass9

Beköszöntött a hidegebb idő, amit néhány fűszerem nem tolerál, ezért megpróbálom télire legalább az illatát és ízének egy részét megmenteni.

38.jpg 39.jpg

Elsősorban a Thai bazsalikomot féltettem, mert ez volt az első év, amikor sikerült felnevelnem sokat belőle (erősen ánizsos aromájú, így csak én eszem idehaza). A lestyánt pedig a nagylyány és a szomszéd kedvéért olajosítottam télire.

21 komment

Címkék: pelenka jégkocka lestyán thai bazsalikom napraforgóolaj

Vöröskáposztával töltött paprika

2022.10.27. 07:00 Waka

Általános iskolában volt ugyebár a politechnika óra. Akkoriban ugyan gyakorlati órának hívták, de a lényeg ugyanaz. A fiúk az egyik teremben fiús dolgokat csináltak, fúrtak, faragtak, reszeltek. A lányok a másik teremben értelemszerűen lányos dolgokat csináltak, hímeztek, hámoztak és ősszel savanyúságot tettek el. Tavasszal aztán előhozták a savanyút, és meg lehetett kóstolni. Nekem káposztával töltött paprika jutott. Az üvegben egyetlen hatalmas, kissé narancsszínű paprika fért bele. (Akkoriban még nyolc deci volt a 720-as üveg.) Utolsó óra volt, fene éhes voltam, minden teketória nélkül betoltam az egész paprikát. Életemben még olyan finom savanyúságot nem ettem. Ez jutott eszembe idén ősszel, mikor a téli eltevésre került sor. Kacérkodtam a gondolattal, hogy almapaprikából készítsem, de egyrészt igen csak macerás munka lett volna, no meg az árak is megálljt parancsoltak. Pénteken reggel aztán bementem a boltba valami reggeliért, és meglepődve konstatáltam, hogy egészen szép lecsópaprikát kínálnak 500 forintért az egyébként piszok drága üzletben. Legott válogattam is bő két kilót, inkább cipeltem, minthogy munka után lesre fussak, mert addigra elkapkodják.
Szombaton aztán nekiláttam.

img_20221001_133242.jpg

55 komment

Címkék: paprika káposzta mustármag köménymag káposztával töltött paprika koriandermag

Két kis pecsenye kacsacomb

2022.10.22. 07:00 Andrass9

Nem egy nagy dolog, de nagyon drága. Ezért a két kis combért otthagytam 1500 Ft-ot az egyik hiperben.

11.jpg

A lényeg viszont, hogy jól kell fűszerezni, akkor megéri :) Előnye még, hogy nagyon kevés előkészítést igényel.

15 komment

Címkék: bors rozmaring kacsazsír kacsacomb kakukkfü

Fermentált csili aka Sriracha szósz

2022.10.08. 07:00 Andrass9

Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak.

39.jpg

Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem), fermentáltam a keveréket a teraszon. A szósz eredetéről itt írtam - már tavaly is készítettem.

21 komment

Címkék: fokhagyma szójaszósz halszósz római kömény cukor fehérbors szerecsendió jalapeno almaecet almalé Jalapeño Hoisin szósz

Füge pite

2022.10.02. 07:00 Waka

Elmentem Teknőshöz Badacsonytördemicre szüretelni. Nem volt egy nagy szám, akkor csak a korai fajtákat szedtük le. Vittem magammal a vödrömet, tele szedtem csemegeszőlővel, gondoltam, csak haza buszozok vele valahogy. Pénteken délután ötre már le volt darálva a szőlő. Sütöttünk egy kis göngyölt húst tárcsán - ezúttal kivételesen tarjából -, meg ha már nekiláttunk, egy kis harcsafilét is dobtunk mellé. Köretnek pirított krumpli volt, meg egy kis kovászos uborka, amit az utolsó eresztésből vittem. Utána a hagyományokhoz híven kellőképpen szétcsaptuk magunkat némi pálinka és fröccs segítségével, aztán nyugovóra tértünk. Reggel megtöltöttük a prést, aztán nekiláttunk préselni. Mire Teknős párja felkelt, már megint jó volt a hangulat, jól csúszott a pálesz a must mellé, amiből rengeteget megittam. Gyors reggeli után folytattuk a melót, közben Teknős felesége sütött egy adag lángost, illetve feltettünk egy bogrács halászlét is. Délután háromra a jóféle kabai napfénnyel feljavított must a hordókban pihent, a törköly is e helyén volt, kellőképpen megcukrozva, rossz tavalyi borral kicsit feleresztve. A kései ebéd után dobtunk egy gyors zuhanyt, aztán elmentünk Badacsonyba fagyizni. Estére még iszogattunk egy keveset, ekkor már kicsit óvatosabban.
Reggel összeszedtem magam, reggeliztünk, aztán lassan lehetett menni a buszhoz. Már előző nap kifigyeltem, hogy a ház előtt lévő fügefán éppen érett a második termés. Kérdeztem, eszik-e. Ők ugyan nem, Sügér szokta leszedni, aztán megaszalja. Legott kértem egy dobozt, és teleszedtem érett fügével. Arról ugyan fogalmam sem volt, mire fogom használni, de ez máskor sem szokott zavarni.
Hazaérve a szőlőt kitettem egy tepsiben az erkélyre, a füge meg ment a hűtőbe. Egész héten spekuláltam, mi legyen belőle. A pite eléggé jó ötletnek tűnt, volt is számos recept az Interneten, csak éppen egyik sem tetszett. Fogtam hát magam, és mentem a saját fejem után. A piteforma volt a másik kardinális kérdés. Gyorsan írtam a munkahelyi csoportba, hátha akad valakinél otthon. Másnap hoztak mindjárt kettőt is. Az egyik igazi autentikus piteforma volt, csak éppen kicsinek találtam. (Mint kiderült, valóban az lett volna.) A másik egy kapcsos tortaforma volt, szakasztott olyan, mint az enyém, de nem akartam Aranyhaj kedvét szegni, abban sütöttem meg végül a pitét.
Sokat töprengtem, hogy milyen ízesítés illene a fügéhez, végül a citrom-méz-vanília összeállítás mellett döntöttem. A vaníliás rész végül annyira nem jött össze, de ez nem befolyásolta különösebben a végeredményt.

img_20220909_123212.jpg

77 komment

Címkék: füge méz pite vanília citromdzsem fügés pite

2022 első adag sült paradicsoma

2022.09.28. 07:00 Andrass9

Idén elég hamar elkezdett beérni az ökörszív és a Lucullus (aka SanMarzano aka Roma) paradicsom. Ezek mind nagyon húsos és kevés lével megáldott paradicsomok ráadásul egész kis savassággal.

35.jpg 34.jpg

Az első adag eléggé moderált volt, mindösze 14 kilót sikerült két tepsibe és onnan üvegekbe tölteni, de azok már ott vannak és őrzik a nyár ízét.

25 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom cukor rozmaring oregano olivaolaj zellerlevél kakukkfü ökörszív San Marzano

Egy nagyon kicsi rumosmeggy

2022.09.22. 07:00 Andrass9

Minden évben teszek el rumos meggyet, mert a fiam a lányok rabszolgamunkájával karácsony körül készít rumosmeggyes marcipános csokis bonbont.

25.jpg

Idén viszont nem főztünk be meggyet, mert kiszáradt a meggyfánk és a boltban meg nagyon drága volt a gyümölcs.

68 komment

Címkék: meggy cukor rum portorico NaBe

Egy sokoldalú fasírt alap

2022.09.18. 07:00 Andrass9

Feleségem nincs itthon, én meg rákívántam egy nagy adag fasírtra. Nem a hagyományosra, hanem cukkínivel és sok fűszerrel (hogy egyesek fűszertemetőnek nevezhessék).

44.jpg

Mivel nagy adagot kevertem, többféle étel is lett belőle. Egy részét megettem azon frissibe, valamennyit megsülve vákuumzacskóztam és úgy fagyasztottam és egy kilónyi nyers anyagot is lefagyasztottam, amiből később töltött paprikát főztem.

3 komment

Csirke farhát és marhafarok leves

2022.09.14. 07:00 Andrass9

Találtam a csodahüttőben 2 csigolyányi marhafarkot. Hú, ebből főzök magamnak egy levest.

17.jpg

Igenám, de az egyik csigolya nagyon picike volt, kéne még valami hús a levesbe. Nem véletlen, hogy csodahüttőnek hívom: természetesen találtam egy igencsak méretes csirkefarhátat is. Arról már nem is kell beszélnem, hogy voltak ott még besürített alaplevek is:)

27 komment

Töltött kelkáposzta

2022.09.09. 07:00 Blogkocsma Vendég

- ki korán kel -

Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából

Vonzódásom a különféle töltött káposztákhoz talán közismert ezen a blogon. Azonban ilyet még eddig én sem csináltam.

16.jpg

Eszembe sem volt nekem a káposzta. Csak azt tudtam, hogy szombaton reggel, lehetőleg még 7 óra előtt oda kell érnem a termelői piacra. Fürdőszobával, kávéval, öltözködéssel együtt, autóval. Ne tessék túlgondolni, összesen két valódi termelő van ott rendszeresen: egyik a sajtos, másik Pali bácsi a zöldségeivel. Ők se mindennap. Mert valamikor meg is kell termelniük amit eladnak.

Ha 7 óra után, netán még később érkezem, már csak az erősen megfogyatkozott áruból szemezgethetek Lajos bácsi kempingasztalnyi pultján. Mert errefelé is tudják mi a jó. Mi a friss, mi az igazi. Elfogy.

Tegnap Pali bácsi szabadkozott, elnézést kért, mert az uborkát nem tudta aznap reggel, piacra indulás előtt szedni, mert hiszen már későn kel a Nap. Sötétben nem lát. Ezért előző nap délután szedte. Meg is látszott rajta! Meg a lóf….! Olyan friss volt az, mint a harmat.

Ehhez hasonlóan a kelkáposzta is. Nem lehetett otthagyni. Pali bácsi mindig azt hozza a piacra, ami érik, és abból is csak annyit, ami szép, és ami feleslegben van. Így én is lassan hozzászokok, hogy abból főzök, amit nála találok.

Annyira harsogóan friss és szép volt a káposzta, hogy nem volt szívem összevágni a leveleit levesnek vagy rakott ételnek. Legyen hát töltve!

Viszont kelkáposztából én legjobban a frankfurtinak nevezett levest szeretem. Ezért hasonló fűszerezést gondoltam ki:

Darált dagadó, egynegyed rész rizs, só, bors, őrölt kömény, szárított majoranna. Dinsztelt vöröshagyma+fokhagyma. Nagyon kell bele egy kis füstölt íz. Sajnos csak füstölt sonka volt itthon. Ebből apróra összevágtam 5-6 dekát egy kiló húshoz, főleg a zsírosát. Ez is ment a töltelékbe. Jó lett volna kolozsvári szalonna.

Kelkáposzta esetében kicsit féltem, hogy szétnyílhat a levél, ezért kivételesen 1 tojást is kevertem 1 kg húshoz. Nem volt értelme, jó lett volna nélküle is.

10.jpg

Káposzta leveleket sós ecetes forró vízben szétkaptam a fejről. Ez sokkal gyorsabban megy, mint a fejes káposzta esetében. Alig 2-3 percet vett igénybe az egész, utána le is hűtöttem hideg vízben a leveleket, mert nem akartam, hogy a végén szétfőjön a lében. Vastag eret kivágtam, töltöttem szokásos módon.

Meglepődtem, milyen könnyen, gyorsan és szépen lehet tölteni, az eredetileg kemény kelkáposzta leveleket. Még talán könnyebb, mint a fejest.

Következett a paradicsom szósz, amiben a káposzta töltelékeket akartam megfőzni.

Egy alkalmatos edényben zsíron vöröshagymát és fokhagymát dinszteltem. Hozzáadtam egy kis lukú reszelőn lereszelt sárgarépát. Kicsit összepirítottam, majd adtam hozzá paradicsom sűrítményt. Kis idő múlva folyadékot öntöttem hozzá, egy deci vizet és egy deci saját paradicsomlevet. Ehhez dobtam egy babérlevelet, és még pár szeletke füstölt sonkát ízesítőnek. Nagyjából fél órát főztem lassan, fedő alatt, hogy a hagyma és a répa összefőjön.

Ezután beletettem a töltelékeket, a maradék paradicsom levemmel felöntöttem. Összesen egy 7,2-es üveg paradicsomlevet használtam. Nem kell, hogy teljesen ellepje a lé, csak majdnem.

Zellerlevéllel ízesítettem tovább. Ez most fagyasztott volt, megteszi.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fel nem használt káposzta levelekkel be is takartam az ételt, majd fedő alatt lassan készre pároltam. Egy óra max.

Ha túl sok lenne a leve, egy vékony rántást is elbír, de nem szükséges, ne vigyük túlzásba.

15.jpg

A végén nem bírtam leállni. Ott figyelt az asztalon a reggelinél megmaradt fél citrom. Egy erős csavarásnyit végig csepegtettem a tál káposztán. Nem rontottam el vele!

Nagyon jól kijöttek a fűszerek, de legközelebb a majorannára jobban figyelek. Több kell. ;)

Egy töltelék káposztát félreteszek annak a kedves olvasónak, aki elsőként helyesen megtippeli, hogy kitől vettem előzőleg a paradicsomot, amiből a levet készítettem. :)

46 komment

Címkék: tojás hagyma citrom fokhagyma rizs bors paradicsomlé majoranna sárgarépa ecet babérlevél paradicsompüré kelkáposzta rántás dagadó füstölt sonka zellerlevél őrölt kömény szárított majoranna

Fűszeres szilvalekvár

2022.09.02. 07:00 Andrass9

Beérett a szomszédnál a szilva! Szép szóval rávettem, hogy szedjen nekem egy vödörrel :)

21.jpg

Azt mondta, ő idén amúgy se akarja befőzni.

34 komment

Címkék: szilva füge cukor fahéj szilvalekvár lime kardamom csillagánizs szilva eltevés kakukkfü szegfüszeg szegfübors

Göngyölt megint

2022.08.20. 07:00 Waka

A múltkori göngyölt hús "nagy sikerére" való tekintettel nekiveselkedtem, hogy egy újabb bőrt húzzak le a sertéscombról. (Egy kis képzavar.)
Szinte ugyanúgy jártam el, mint legutóbb, csak az alapanyagokon és a módszeren változtattam keveset. Na, ez már közel járt a jóhoz.

img_20220813_123714.jpg

56 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma rozmaring köménymag csiperke sertéslapocka főzőtejszín fekete bors koriandermag

Kis adag körömpörkölt

2022.08.16. 07:00 Andrass9

A Li..-ben láttam meg egy 2 kilós doboznyi sertés lábat és körmöt, amire azonnal le is csaptam. Legalább egy kis adagot kell belőle főznöm!

18.jpg

Legalább annyit, amiből tudok vinni a rendelőbe is a kedvenc orvosaimnak.

31 komment

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma csülök köröm köménymag paradicsompüré pirospaprika sertésláb füstölt kolbász disznózsír csilipaprika csilipaszta

Sárgaborsó főzelék pirított hagymával

2022.08.12. 07:00 Andrass9

Meg benne főtt tojással (ezzel együtt már túl hosszú lett volna a cím). Régen ettem már sárgaborsópürét és hirtelen rákívántam.

31.jpg

Mivel "adj uramisten de azonnal" helyzet volt, még a borsó beáztatása is elmaradt, de így is megfőtt szépen.

23 komment

Címkék: tojás hagyma lilahagyma liszt pirospaprika sárgaborsó étolaj füstölt sonka Farkas András feles zöldborsó feles borsó füstöltsonka zsír

Göngyölt hús

2022.08.10. 09:58 Waka

Júliusban tartottunk egy minimál osztálytalálkozót Badacsonytördemicen Teknős borospincéjénél. Kérdeztem, mit vigyek. Valami húst, majd tárcsán megsütjük - volt a válasz. Tavaly Teknős azt mondta, vigyek szeletelt combot sütni. Szerintem ugyan nem való arra, de úgy voltam vele, biztos tudja, mit akar. Őröltem frissen mindenféle fűszert, összekevertem, elvittem magammal a húshoz. A hús természetesen cipőtalp lett, de mire megsült, úgyis szétcsaptuk magunkat, akkor meg már mindegy volt. Idén nem akartam így járni (mármint, hogy rágós legyen a hús), kitaláltam ezt a göngyölt változatot. Természetesen Teknős áthúzta a számításaimat, mert nem tárcsán, hanem grillen sütöttünk. Szerencsére gázzal üzemelt a szerkezet, elég jól lehetett szabályozni a lángot, így némi játszadozással végül egész tűrhető lett a végeredmény. Egyedül Sügér sipákolt, hogy túl borsos a hús. Szóval, ez is megvolt, de úgy gondoltam, nekifutok még egyszer, mert biztosan meg lehet csinálni jobban is. Ebből lett a hétvégi menü.

img_20220806_211451.jpg

12 komment

Címkék: sertéscomb köménymag oregánó fekete bors koriandermag fokhagyma granulátum

Kovászos káposzta

2022.08.05. 07:00 Andrass9

A kovászos uborka nagy kedvenc és ennek alapján kovászolhatunk káposztát is (van aki zöldbabot is kovászol).

22.jpg

Mivel gluténérzékeny vendég is jött a nagy BBQ partira, ezért a szokásos kenyérrel való kovászolás helyett most krumplit választottam. Szénhidrát van benne, remek fermentáló anyag.

14 komment

Címkék: krumpli fokhagyma káposzta kapor köménymag csombor borsikafü

Mángoldos metélt

2022.07.29. 07:00 Waka

Meg túrós, tejfölös, sajtos és szalonnás. Mint már említettem ehelyütt, a mángold igen szép lett idén. Szedni kellett szaporán, mert közelgett a szárazság. Lett belőle jó pár doboz püré, ami a fagyasztóban vár a sorára, és főztem egy jókora lábos spenót is. Nem akart fogyni. Kistesó kapott egy nagy szatyorral, ismerősöknek is vittem belőle, és még mindig volt. Nem volt mese, főzni kellett valamit. pár éve készült egy mángoldos-túrós pite, most ennek egy főtt tésztás változatát követtem el.

img_20220626_132944.jpg

Hozzávalók:
- egy kazal mángold
- 60 dkg 10 tojásos szélesmetélt
- 45 dkg túró
- sok trappista
- temérdek cheddar
- rengeteg tejföl
- kevés kolozsvári szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só

Fél kiló lisztből, öt tojásból és 2 dkg sóból szélesmetéltet készítettem.

img_20220624_155746.jpg

A mángoldot alaposan megmostam, kiszedtem belőle az ereket és felcsíkoztam.

img_20220625_100740.jpg

A szalonnát csíkokra vágtam.

img_20220625_102122.jpg

A szalonnát kisütöttem abban a lábosban, amiben a mángoldot terveztem párolni.

img_20220625_102746.jpg

A szalonnapörcöt és a zsír egy részét a kifőtt tésztának szánt lábosba szedtem, két kanál zsírt pedig egy tepsibe öntöttem.

img_20220625_103122.jpgimg_20220625_103131.jpg

A megmaradt zsíron megpirítottam egy diónyi fagyasztott fokhagymapépet.

img_20220625_103345.jpg

Több részletben hozzáadtam a leveleket.

img_20220625_103657.jpg

Fedő alatt kábé 15 percig pároltam, majd levettem a fedőt, és kipárologtattam a felesleges folyadékot.

img_20220625_104921.jpg

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, majd összekevertem a kisült szalonnával és zsírral.

img_20220625_111329.jpgimg_20220625_112025.jpg

A tészta felét a tepsibe egyengettem, és ráhintettem a villával összetört túrót.

img_20220625_112328.jpg

Erre jött a mángold és a trappista.

img_20220625_112615.jpgimg_20220625_112935.jpg

Ezután eligazítottam rajta a maradék tésztát, megkentem tejföllel és ráreszeltem a cheddart.

img_20220625_113206.jpgimg_20220625_113801.jpg

Hármas fokozaton egy órán át sütöttem.

img_20220625_122050.jpg

Kicsit hagytam hűlni, aztán vágtam egy kockával.

img_20220626_132917.jpg

Tuti kaja lett. A mángoldnak ugyebár nem sok íze van, és az a kevés sem nagyon finom. Ez esetben a tengernyi tejtermék jóvoltából szinte semmit nem lehetett érezni belőle, legfeljebb annyit, hogy mindjárt kipukkanok.

47 komment

Címkék: túró tejföl trappista mángold cheddar

Egy újabb PHO leves

2022.07.24. 07:00 Andrass9

Nem hívhatom pho bo-nak, mert szigorúan csak sertésből készült. A húsos marhacsont ritka, mint a fehér holló.

21.jpg

Ráadásul rendetlen voltam, mert a hozzávalókat nem fotóztam le ...

36 komment

Címkék: hagyma szójaszósz halszósz bors gyömbér rizstészta rozmaring sárgarépa fahéj újhagyma gyökér lime kardamom csillagánizs thai bazsalikom csilipaprika kaffir lime levél szerecsendióvirág citromnád shimeji húsos csont barnacsiperke Hoisin szósz korianderlevél

Szuvidált BBQ oldalas népes vendégseregletnek

2022.07.13. 07:00 Andrass9

Egy kedves barátunk külföldre költözik, és eléggé izgult. Rendeztünk neki egy búcsupartit :)

Előfordul, hogy 8-10 vendég is összejön egy BBQ-ra. Az étel mennyisége megbecsülhető, de hátha doggybag is kell. Nemrég főztem egy kisebb adagot, mert csodaszép sertés oldalasokat árult a Li.l .

El is mentem most is oda, ahol találtam még 4 kilónyit. No ez azért kevés, irány hát a madaras. Ott is szépet kaptam!

46.jpg

Ha már ilyen szerencsém volt, gondoltam, hogy felavatom az óriás mozsaramat a fűszerek zúzásához. Köretnek a szokásos hajában sült krumpli meg grillezett cukkini és gomba készült. Az extra csupán serpenyőben pirított puliszkakocka volt. A salátát a kicsilyány kavarta.

60 komment

Címkék: gomba víz szójaszósz bors majoranna mustármag cukkíni olivaolaj kukoricadara paradicsompüré pirospaprika barnacukor kömény lestyán feketebors koriandermag kakukkfü vákumzacskó Prágai só A1 szósz sárgakrumpli szurokfü Sertés oldalas

Töltött nyakbőr

2022.06.30. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Látjátok Feleim Szümtükkel tollából.

 

A baromfi boltban véletlenül hozzájutottam egy jó adag baromfi nyakbőrhöz, amit azonnal megvettem, mert tudtam, hogy ebből jó ebéd lesz. Vettem némi csirkecombot is, mivel az szaftosabb, mint a mell, egyben ara is gondolva, hogy a kicsontozás után lesz egy jó leves alap.

Miután a combokat kicsontozam, vadi új csodaherkenytűm húsdarálóján átnyotam a húst, és befűszereztem. Ez nálam nem sokból állt, mert són, és kevés vegetán kívül mást nem használok, kivéve a friss zöldfűszereket, de ekkor még nem volt honnan leszedni, csak petrezselyemzöld akadt a kertben, mivel az áttelel. A fűszerezett húshoz nem tettem sem tojást, sem kenyeret, hanem addig maszíroztam, míg szépen formázható állagú nem lett. Ekkor a megmosott bőröket kissé áttöröltem papírtörlővel, a húsból hengereket formáztam és egyenként egy-egy bőrre tette,. Két oldalról a bőrt ráhajtottam, feltekertem. A tekercseket tepsibe egymás mellé téve kevés sóval meghintettem, fóliával latakartam és belküldtem a sütőbe. Félidőben – ezt mindenki, aki szokott főzni meg tudja saccolni – a töltött nyakakat megforgattam, és már fólia nélkül tettem vissza, hogy pirulhasson.

Ez lett a végeredmény:

11.jpg

13 komment

süti beállítások módosítása