Mert miért ne - ismétlés a tudás anyja! Jóbarátok jöttek a pocsolyán túlról, őket akartam megvendégelni valami finomsággal.
A rakott krumpli egy Jolly Joker, mert lehet mindenféleképpen fűszerezni - mindent szeretettel fogad.
Felhoztam a pincéből kétféle kolbászt, mert az kell bele. Mindjárt egy fél kosár krumplit is összeszedtem. A hozzávaló előkészítettem:
- 2 kg hajában főtt krumpli
- 12 keményre főtt tojás, amit a vizes fazékban valő rázással hámoztam + 1 nyers tojás az öntetbe.
- 1 szál csípős házi füstölt kolbász
- 2 szál édesnemes füstölt kolbász
- 2/3 kg házi tejföl
- 35 dkg zsírmentes joghurt (ezt a kettőt persze görög joghurttal is helyettesíthettem volna, ha van a csodahüttőben).
- 1 szerecsendió
- 1 ek só (összesen)
- vaj a tepsi kikenéséhez (kitudja mennyi, de kevés)
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
- 1 mokkáskanál pirospaprika (Farkas féle)
Az öntethez először két tojást akartam keverni, de feleségem lebeszélt, hogy összerántja a szaftot (és igaza lett volna), így a kettőből csak egyet használtam el.
A tejfelhez hozzáöntöttem a yoghurtot, hogy könnyebb legyen és spóroljak a zsíron. A szerencsendió darabkákat ráreszeltem a tejfel és yoghurt párosra, beleütöttem a tojást, egy kk sót is szórtam bele. Az egészet habverőfejjel összedolgoztam homogén folyadékká. A többi sót asztali sószóróból szórtam rá minden rétegre, de igencsak spórolósan!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A vajat a papírjánál fogva elkentem a tepsi felületén, hogy meggátoljam a krumpli leégését.
Szeleteltem a krumpliból, felvágtam a kolbászokat és az első tojást is szeltem a megfelelő masinával.
Indult a lerakás. Legalul krumpliréteg, amire jött a kolbász. A csípőset az egyik végére raktam, hogy tudjunk választani. A maradék helyre nem csípős kolbász került. A csípőset meglocsoltam a tejfeles öntettel. Ezután a többi kolbász is kapott tejfelt. Letakartam a kolbászréteget egy tojásréteggel, amit szintén tejfeleztem. Ekkor a csípős-édes kolbászos részt elválasztottam élire állított krumpliszeletekkel: így tálalásnál egyértelmű a határ a tepsiben.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A rakosgatást folytattam, míg elfogyott az alapanyag nagy része.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az utolsó réteg krumpli lett, amit szintén locsoltam hasonlóan az előző rétegekkel. Erre pedig dekorációnak szórtam pici pirospaprikaőrleményt, mert miért ne, és be is toltam a sütőbe 180C fokra 20 percre.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Szégyen és gyalázat, de elfelejtettem tányér- és (és villa-)képet készíteni, csupán a félig kiürített tepsit tudtam nyitóképnek feltenni.
Tökéletes lett, és a csípős se marta a szánkat, mert a tejfel enyhítette a kapszaicint :)