Nagyon szeretem az avokádót, és sokat is eszem belőle, pláne, hogy mostanság sokszor találkozom leértékeléssel. Ha lehet, akkor még éretlent veszek, mert az érettet pimaszul drágán adják. Nekem meg csak egy almával kell papírzacskóba tenni, és pár nap alatt puhára érik :) Ma reggel is találtam a polcon másfelet. Ebből azonnal guacamolet kell csinálni, mert éhenhalok, és már csak egy pici kenyerem van.
Megnéztem a kovászomat is, és késznek ítéltem a kenyérsütésre (visszatértem a saját kovászos rozskenyeremhez). Akkor most a pici kenyeret meg lehet enni, mert délutánra már lesz friss. Reggelire általában aludtejet eszem fél litert, és vagy tepertőt, vagy csécsi szalonnát, vagy avokádót eszem a kenyérhez.
Mivel volt érett példányom, összeszedtem a hozzávalókat:
- 1,5 érett avokádó (amikor már kicsit puha, akkor jó)
- 1/4 szép lilahagyma
- 1/2 paradicsom (nyáron jobb az íze, de használhattam volna a sült paradicsomomat is)
- 1/2 lime leve (a héja megy a feleségem virágosába a macskákat elriasztani)
- 1 ek hús marinád régebbről (A1, Mustár, Szójaszósz, Worchester szósz)
- 1 kk chipotle szósz
- só
- több tekerés Lampong indiai bors (nagyon aromás!), mert az a Fickónak nincs :)
A fél avokádót hegyes késsel bekockáztam, majd kiskanállal egy tálba kanalaztam. Az egész gyümölcsből kiszedtem a magot, és így lett újabb két fél, amivel ugyanúgy jártam el, mint az első féllel. A tálba kanalazott kockákat megsóztam és borsot daráltam rá.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezután a paradicsomot meghámoztam, vékony karikákra, majd julien (vékony) csíkokra vágtam, amit apróra kockáztam. Hozzáadtam a borsozott avokádóhoz. Ezután közepesen kemény munkával villával pépesítettem az egészet.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Eljött a kóstolás ideje: mi hiányzik belőle? Elsősorban a marinádot hiányoltam, adtam hát hozzá még egy kicsit. Jöhetett a lime leve, és nekiállhattam a lilahagymát egészen apróra kockázni (nem is tudom, miért nem a késes aprítóval csináltam ...)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagyma is ment a krémbe, amit villával homogenizáltam. Még kellett a limeból lé és a marinádból is egy kiskanálnyi. Hogy teljes legyen az ízvilág, egy fél kávéskanál chipotle (füstölt Jalapeno) szószt is adtam hozzá.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jól összekevertem, megkóstoltam, és most már jónak itéltem. Neki is álltam a pici rozskenyérrel és az aludtejjel: megreggeliztem a krém felét.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Olyan jól esett, hogy az összes maradék kenyerem elfogyott.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már kisült az új is a sütőben, miközben a posztot megírtam (kicsit sötétebbre sikeredett, de sebaj - így is elfogy).
![]() |
![]() |