Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombakrém Kumari után szabadon

2023.05.17. 07:00 Andrass9

A feleségem meglepett egy dobozka barna Shimejii gombával, ami egy finom és zsenge fajtája a gombának. Mivel õ nem eszi, gondoltam, hogy csinálok egy krémet magamnak.

25.jpg

Receptem pedig Kumari kommentje volt az egyik poszt alatt :)

 

Kiraboltam a kamrát, és összekészítettem a hozzávalókat:

  • 15 dkg Shimejii gomba (tetszőleges, hogy milyen gombát használsz)
  • 3 nagy ek libazsír (lehet vaj is)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 mk õrölt fehérbors (aromásabb, mint a fekete)
  • 1 mk kakukkfü
  • 1/5 frissen lereszelt szerecsendió
  • 1 kk só

10.jpg

A zsírt feltettem forrósodni a legkisebb inox lábasomban. Amíg az felhevült, nagyon apróra vágtam a megpucolt hagymákat. Ezt beleborítottam a zsírba, és megsóztam, hogy kiadja a levét. Amíg a hagymákok párolódtak, elõszedtem a gombát, aminek levágtam a tönkje talpát, így nem kell magát a gombát mosogatnom.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kis darabokra szecskáztam mind (könnyû, mert nagyon apró maga a gomba is). Reszeltem hozzá szerecsendiót, mert gondoltam, az jó lesz. Kimértem a fûszereket a tálkába és hozzáadtam a gombát a megdinsztelt hagymához.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Lefedtem a lábast, és rotyogtattam, hogy a gomba is kiadja a levét (90%-a víz!!!). Amikor már puhának látszott (kb. 15 perc kellett neki), beleszórtam a fûszereket a tálkából. Ezzel tovább fõztem, de most már fedõ nélkül, hogy bepároljam zsírjára. Ez is volt vagy 15 perc, de utána jöhetett a botmixer, és máris krémet kavartam keverékbõl. Nem lett túl sok belõle, de kettéosztottam kis dobozkákba.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Megkóstoltam, és jónak ítéltem.

23.jpg

A legegyszerûbb kence, amit valaha is csináltam, de nagyon megérte: A fiam és a kicsilyány lovagja mindketten lelkesedtek érte, és megosztoztak rajta - nekem csak egy kenyérnyi maradt!

35 komment

Címkék: hagyma fokhagyma lilahagyma fehérbors libazsír szerecsendió kakukkfü shimeii

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8618124026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.17. 15:09:30

Ez nagyon toppon van, csak nekem sok összetevő tiltólistás. Remélem nm sokáig, és akkor egy csomag vegyes gombából készítek én is. Mert a gomba az egyik legjobb étel.

Azért valami élvezet is jutott amikor ezt megtaláltam:

www.azenkutyam.hu/elet/kutya-bagoly/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Kumari aki Nilüfer 2023.05.17. 17:08:24

Örülök, hogy ízlett! Én írtam, hogy nem szokott maradni fagyasztóba való adag:) Eddihg azwrecsendiót nem tettem bele, majd kipróbálom.Turmoxolni sem szoktam, rusztikusan is elfogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.18. 16:07:40

@Kumari aki Nilüfer: Ez a gomba nem annyira erős aromájú, így nem ártott meg neki egy kis plusz illat és íz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.20. 19:39:15

@Kumari aki Nilüfer: Ma kaptam a mikropiacon (3 árus) szegfügombát. Vettem is 2x15 dkg-ot, hogy megosztom a fiamékkal (sikerült kecsketejet is vennem nekik :). Én egy kis levesre szavazom - talán holnapra. Van csirkeaprólékom - azt megfőzöm hozzá alaplének.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.20. 19:41:22

Megvolt az első teraszebédünk idén (karfiolleves, sertéspörkölt és nokedli savanyúval). Nagyon hiányzik a diófa - én kishíjján meggyulladtam olyan meleg volt!

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.20. 20:29:39

@Andrass9:

Akkor pont ideje elültetned a diófádat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.21. 08:05:59

@látjátok feleim szümtükkel: Mire az árnyékolna, addigra én már alulról szagolom az ibolyát ...
Van mellette egy másik nagy, az hoz elég termést a suteményekhez :)
A teraszra meg felteszünk felcsavarható ponyvákat. A Lidiben 60000 pézér árulták a 3x2méterest.

Kumari aki Nilüfer 2023.05.21. 08:47:08

@Andrass9: szekfőgomba,,a legjobb!! kizárólag egy pici hagymán, vajon megsütve, tojással..úgy a legtutibb! ( és tojás nélkül is..meg levesben, meg csak úgy, kis olajon ..bárhogy:DD)

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.21. 09:27:26

@Kumari aki Nilüfer:

Viszont ha tojás helett kevés tejsznt raksz a gombéra, akkor vlami különlegsen jót csinálsz vele.:)

Én meg addig nztem a gombakrémeteket, hogy feltláltam a diétás padlizsánkrémet.
A héjazott padlizsánt négybe vágtam és nagyon vékonyra felszeleteltem, majd serpenyőben leheletnyi olajon fedő alatt, időnként kevés víz hozzáadásávaal szétpároltam. A végén kicsit megsóztam. Egy kisebb adagot kivettem és tettem hozzá egy nagyobb darab, olajban eltett articsókát, majd krémesre turmixoltam. Nagyon jó lett. Ma reggelire az articsóka helyett görög joghurttal szaporítottam, és összeturmixoltam némi mozsárban összeört köménymaggal. Ez is jó lett. Persze az igazi más fűszerekkel/fpkhagyma, bors, ízlés szerint stb. adna jobb ízeket, de nekem ez pont elég volt.

szivar 2023.05.21. 19:20:59

@Andrass9: Ültessél eperfát. Az sokkal gyorsabban nő. Ha elruccansz érte, akkor tudok adni hirtelensürgősenátültendő kétméterest is.

Amúgy lentebb beültettél a hintába, így már harmadik napja gulyáslevest eszem, csak még nem tudom, hogy mit vigyek holnap reggelire. :/ A múlt héten a tojásrántottáért is megszóltak...

Kumari aki Nilüfer 2023.05.21. 19:54:28

@látjátok feleim szümtükkel: Én a padlizsánt úgy is szeretem, hogy héjában megsütöm a gázon öntöttvason, és összetöröm villával, olaj nélkül, csak só, bors, és egy picike fokhagyma. Én azt vallom, így ették ezt régen, nem cifrázták.Igen finom így is.

Kumari aki Nilüfer 2023.05.21. 19:56:09

@látjátok feleim szümtükkel: biztosan nagyon finom, de én a gombát nem tejszínezem össze..megeszem úgy is, de ha választani lehet, akkor nélküle

Kumari aki Nilüfer 2023.05.21. 19:56:48

@szivar: Mi a baj a rántottával?? hacsak nem irigyelték..

Kumari aki Nilüfer 2023.05.21. 19:59:17

@látjátok feleim szümtükkel: lehet kapni grillezett articsókát olajban, Szoktam venni, jól lecsepegtetve igen szeretem:) Most sós lében eltett van, azzal fogok valamit kezdeni, még nem mtaláltam ki, mit.Jöhetnek az ötletek:)

szivar 2023.05.21. 20:21:18

@Kumari aki Nilüfer: Fogalmazzunk úgy, hogy két napig erőteljesen szeles volt az időjárás. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.21. 20:24:43

@Kumari aki Nilüfer: Ez eszembe se jutott!!! De holnap azt reggelizem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.21. 20:25:49

@szivar: Tkp ültethetnék az utcára egyet ... valaki most telepített 2 barackfát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.21. 20:26:37

@Kumari aki Nilüfer: A feleségem is így csinálja, ha én nem grillezem meg neki faszénen (azért ez utóbbi sokkal finomabb!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.21. 20:28:55

@Kumari aki Nilüfer: Rómában ettem articsókát olajban megsütve! Eszméletlenül finom (annak, aki bírja a sok olajat).

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.22. 08:16:46

@Kumari aki Nilüfer:

Pedig a szegfűgomba tejszínesen galuskával igen fejedelmi étek.

Én is sok mindent másként szeretek, mint ahogy eszem, az articsóka pl. krémek kitűnő ízesítője, bár én magában kenyérrel is megeszem ( amikor birom ).

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.22. 08:18:06

@Andrass9:

Nem jó az eperfa ( bár tényleg gyorsan nő ), mert oda járna minden madár epret enni és nem győznéd a terasz felmosni.:)

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.22. 14:29:11

@Andrass9:

Volt rá eset, hogy a ház előtti csresznyefán a szedéskor a vödör szélére szállt a feketerigó, hogy ő is kér a cseresznyét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.22. 17:40:16

@látjátok feleim szümtükkel: Remek kalóriadús vízpótló nekik! Ha meg kukacos, akkor fehérje is jut :)

szivar 2023.05.30. 21:15:19

@Andrass9: Sütőipari gyártástecnológia: "A bevitt álltati eredetű fehérje növeli a termék tápértékét." Eredetileg ez a kijelentés a tejporral volt kapcsolatos, de a legutóbbi időkben sokszor eszembe jutott a csótányokról és lisztbogarakról... Már amikor a pékségben dolgoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.30. 22:30:05

@szivar: gggrrrrrrr .....
A mai félbarna lisztem, amikor kibontottam - olyan volt, mintha pókhálós lenne (nekem ez valami bogárra asszociál). Így azután egy másik zacskóból tettem a kenyérbe.
Azt hiszem, kidobom zacskóstul ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.31. 06:48:23

@Andrass9:

Moly rágta bele magát. Ha a lisztnek nincs rossz szaga, elméletileg felhasználható. Régen is megmolyosodott a liszt, amikor még a kamarában zsákban tárolták, és nem lett beteg tőle senki. Át kell szitálni.
Mellesleg most rajzik a molypille. Lehet figyelni a ruhásszekrényeket, oda is szereti berágni magát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.31. 08:37:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ügyes egy moly lehetett, mert a lisztet légmentesen zárt műanyag zacskóban és egy részét pedig még zárt műanyag dobozba is rejtem. Kíváncsiságból átszitáltam ezt a zacskót, de semmit nem találtam benne ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.31. 13:19:27

@Andrass9:

Már akkor is benne lehetett a lisztben a moly, amikor megvetted. Részletesen nem tanulmányoztam a molyok fejődési menetét, de akár a petéje is kikelhett, és mielőtt kifejlődött volna, elpusztult. Az a moly pete meg olyan apróka, hogy nem látod. Nyugi, én sem, még a lepkét sem.:D

old forester 2023.06.01. 10:12:09

@látjátok feleim szümtükkel: Az rendben van, hogy hogy lehet eltüntetni a lisztből a molylepkét, de hogy lehet megakadályozni, hogy belekerüljön? Az alapvetés, hogy zárt dobozban, de a legjobb az lenne, ha be sem telepedne a lakásba. A levendula az egyik megoldás, két szobában használom, ott elvétve jelenik meg molylepke. De a konyhában igen, mert itt nem tartok levendulát nem akarom hogy átvegye a liszt az illatát. (Habár lehet hogy egy különleges ízkombináció keletkezne?) De szerencsére lisztben vagy babban még nem találtam. Van még a molylepke csapda, de vegyszert ugyancsak nem szeretek élelmiszer közelében tartani. Más növény vagy valami?

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.01. 13:01:10

@old forester:

Klasszikus szer a naftalin. Azt nem szeretik. Egyebekben fém bodoz, zárt üveg is távol tartja. De én búzadarát már szennyezetten is vettem, és hiába tettem üvegbe, bepókhálósodott. Átszitáltam, oszt mentem is tovább.:D

A levendulával sütött keksz nagyon finom, kellemes enni.

A távoltartásra legjobb a rajzási időben a szúnyogháló, a gyakoribb porszívózás, zsúfolt és moly által kedvelt termékek gyakoribb átrakása. Ja, és nálunk egyes helyeken szívesen látott vendég a pók, még akkor is, ha hálót sző. Viszont itt garantáltan nincs moly.

szivar 2023.06.01. 15:44:09

@old forester: Annakidején a tartályok fertőtlenítése és kipucolása után a malomból kaptunk lisztet, ami hemzsegett a zsizsikmadaraktól. Tehát ha ilyen lisztet kapsz a boltban, akkor sehogy. Ez utóbbi vonatkozik a molyokra is.

Házilag meg érdemes bedobni egy pár percre* a mikróba, és utána légmentesen lezárni.

*Kettő kiló esetén 3-4 perc. Köbö.

Kumari aki Nilüfer 2023.06.01. 16:12:28

Én a grízt szoktam fagysztóban tartani, Minden más esetben molyos, bárhonnan veszem, bárhogyan tárolom( lepke közel s távol nincs, csak a gríz csomós, pókhálós, élőlényt abban sem láttam.íhy hát a boltból megy a fagyóba, igaz, 1 kg nálunk évekig elég, mert grízgaluska ,
néha citromos grízes süti( revani), illetve tíz évenként egy grízes tészta. Éppen ma is az van, valami csodás sárgabarack lekvárt vettem méregdrágán , fel volt bontva, nem akartam, hogy tönkremenjen csak úgy)

Hála az égnek, lisztben még nem volt, pedig zsugorral veszem, és tárolom.

old forester 2023.06.01. 17:42:27

@látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Kumari aki
Kösz a tanácsokat. Hát igen, a jó öreg naftalin. De konyhában, éléskamrában szerintem az sem célszerű a szaga miatt. A porszívózás is oké, csak azzal már jártam úgy, hogy a felszívott lepkéket nem ölte meg mind, és elkezdtek szaporodni a porzsákban. Ezt úgy védem ki, hogy porszívózás után rovarirtót fújok be a porzsákba, ha még nem telt meg. Ha már tele van, akkor pedig azonnal kidobom.
A pókok. Én is alkalmazom őket, van egy sarok a lakásban, ami nincs annyira szem előtt, ott meghagyom a pókhálót egészen ősz végéig. Alatta mindig tele van mindenféle tetemekkel, csak azt takarítom el.
A mikrózás meg a fagyasztó is oké, de nekem azon jár az eszem, hogy lehetne elérni azt, hogy a lakásajtó vagy ablak előtt minden molylepke megálljon, majd kétségbeesetten sarkon forduljon, és hanyatt-homlok meneküljön. De hát végül is az a legfőbb probléma, hogy az élelmiszerekkel kerül be a lakásba.
No mindegy, már kezdek affelé hajlani, hogy együtt kell élni velük. Elvégre ők is Isten teremtményei. Vagy mégiscsak rászánom magam valamelyik vegyszerre.
süti beállítások módosítása