Nagyon sok konyha készíti, de persze mindegyik másképp. Használják öntetnek, de remek mártogatósnak is. Az olasz változat szardellafilével készül rengeteg zöldfűszerrel.
A mexikói viszont földicseresznye (tomatillo) alapon készül sok korianderrel.
Én itt egy koriander nélküli változatot mutatok be, mert a friss koriander nem a kedvencem.
Az indok, hogy megcsináljam: feleségem elvetett egy szem magot a perui földicseresznyéből (próba cseresznye sic...) még tavasszal, ami méretesre megnőtt, és kiadósan termett is.
Összeszedtem mindent hozzá, amit jónak gondoltam:
- 1 kg Tomatillo (földicseresznye)
- 1 vereshagyma
- 1,5 lime leve
- 3 pici fej fokhagyma
- 2 Jalapeno paprika
- 3 Serrano csili (hogy csípjen is)
- 6 zöldpaprika
- 1 marék zellerzöld
- 1 marék petrezselyem
- 1 pici marék bazsalikomvirág
- néhány szál snidling
- 1 ek kapribogyó
- 1 ek mustár
- 1 ek gránátalmaszirup
- 1 ek mézecet
- 2 ek citrusos olivaolaj
- só
A tomatillót, tisztított hagymát, a fokhagymákat és a tomatillót felezve egy tapadásmentes alufólián tepsibe rendeztem. A kaprit a turmixgépbe szórtam, ahová a felaprított petrezselymet is betettem. A csiliket kimagoztam (mégse legyen olyan csípős), és a zöldpaprikával együtt csumáztam és feleztem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ment a mustár is a turmixba, amit követett egy löttyintésnyi ecet (kb 1 ek). Belefacsartam a limeokat (és most is sikerült elkapnom a lé cseppjét a fényképen). A felezett tomatillót, hagymát és fokhagymát megpirítottam a sütő grilljével.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jöhettek további ízek a turmixgépbe: bazsalikomos oliva, gránátalma szirup, citrusos olivaolaj. Végül belelapátoltam a már megsült tomatillót.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Persze az összes földicseresznye nem fért el a tepsin, így a kimaradtat és a paprikákat is betettem. A hagymákat, fokhagymákat megforgattam és ment is a grill alá. A megpirult paprikákról a héjat könnyedén lehúztam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kinyomtam a megsült fokhagymákat a héjából (mennyei íze van az így sült fokhagymának). A hagymát kicsit felvagdostam, majd minden ment a turmixgépbe. A zöld mártást a tottyos fazékba tettem, és felforraltam. A kisüvegeket a mikróban kis víz felforralásával sterilizáltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nem mondom, hogy túl sok lett belőle, de 7 üveg is tisztességes eredmény egy szem magból!
Nagyon finom szósz (salsa) lett belőle. Waka szavaival fűszertemető, pedig alig volt benne valami fűszer :)