Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gulyásleves túrógombóccal

2023.02.21. 07:00 Andrass9

A gombóc azért nem a levesbe kerül ...

40.jpg 41.jpg

Nagyon rég fõztem már gulyást - hátmég túrógombócot! Itt volt az alkalom: jönnek a kicsilyányék vacsorára :)

Semmi csavar nem volt a készítésben, csupáncsak a jó alapanyagok.

A leveshez:

  • 2 kg marha lábszár (a "nudli" része, az kevésbé inas)
  • 3 ek disznózsír
  • 1 kg vereshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 3 sárgarépa
  • 2 gyökér
  • 1/2 karalábé
  • 1/3 zellergumó
  • 4 girizd fokhagyma
  • 4 koktélparadicsom
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • 1 tojásból csipetke
  • 1 zöldpaprika csumával
  • 1 kápiapaprika csumával
  • 3 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 ek köménymag
  • 1 ek Lampong feketebors (szerintem a legfinomabb!)
  • 1 monstre teatojás (ami valójában thai rizsfõzõ gömb)
  • 4 liter víz

10.jpg

A túrógombóchoz:

  • 1 kg félzsíros túró
  • 2 pohár tejfel
  • 15 dkg búzadara (aka gríz)
  • 4 tojás
  • 1 kanál só
  • 4 ek cukor
  • 1 ek vaníliáscukor
  • 1 bio citrom héjastul
  • 10 dkg vaj

31.jpg

A levessel kezdem, mert annak hosszú a fõzési ideje (bár a túrógombócnak is kell állnia, hogy a gríz megduzzadjon).

A teatojásba tettem a meghámozott fokhagymát, majd liberális mennyiségû feketeborsot (ez a fajta bors igencsak csípõs, de csodás aromája van). Beletömködtem a zellerkockákat, a paprikacsumát és a felezett paradicsomokat is. Megpucoltam és összekötöztem a "hínárt" (a petrezselyem+zellerlevél csokor neve a családban). A zöldpaprikákat pedig felköckáztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A húsokat (két részletben jöttek elõ a csodahüttõbõl) feldaraboltam és a mócsingos részt külön vettem. Én szeretem, de hátha más nem ... A 9 literes fazekamba felhevítettem a zsírt, majd a mócsingot alaposan megpirítottam benne.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A teatojásba beleszuszakoltam, amennyi fért a pirult mócsingból, és bezártam. A maradék el lesz a levesben, ha valaki megtalálja, majd átteszi az én tányéromba. A fazékba öntöttem a felkockázott paprikákat és a késes aprítón ledarált hagymát. Ez utóbbi manõver nagyon finom krémessé teszi a levest!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Megdinszteltem a zöldségeket, majd mehetett bele a köménymag is. Nagylángra véve a gázt, megpergeltem a húskockákat. Lesütöttem egészen zsírjára, felöntöttem egy deci vízzel és ismét lesütöttem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Eljött az ideje, hogy a pirospaprikát is belekeverjem - van annyi szaftja még a húsnak, hogy az nem fog megégni. Alaposan összekavartam, majd bésûlyesztettem a teatojást is. Vízforralóból zubogó vízzel öntöttem fel levesnek. Innentõl van a levesnek 3,5 óra ideje, hogy tökéletesre fõjön. A csipetkét, a krumplit és a gyökereket ráérek az utolsó 20 percre beletenni.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Jöhet a túrógombóc! Szerencsére van két keverõtál is a robotgéphez (bár van két gépem is, de ne vágjak már fel), a tojásokat igy szét tudtam választan segédtál nélkül. A sárgájába kevertem 2 ek cukrot és a citrom lereszelt héjának felét, amiket mindjárt a robotgépre bíztam, hogy kavarja össze.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 36.jpg

A citrom levét, maradék héját és a maradék cukrot a vaníliás cukorral hozzáadtam a két tejfelhez (mínusz 3 ek, ami ment a tojás sárgájába). És hamár a sárgájánál tartottam, a túrót is belemorzsoltam a tálba. A kidolgozott tojásos túróhoz adtam még a grízt is, amit félretettem pihenni, hogy a gríz felvegye a nedvességet.

35.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Innentõl nem nagyon fotóztam, mert befutottak a gyerekek. Minden esetre felvertem a tojás fehérjét kis sóval keményre és spatulával beleforgattam a túróba. Sós vizet forraltam, amiben két kanállal megformázott (ámde továbbra is amorf formájú) gombócokat megfõztem. A megfõtt gombócokat olvasztott vajban megforgattam, hogy ne ragadjanak össze.

Ezalatt megfõtt a leves is és a gombócot a citromos-cukros tejfellel meglocsolva fogyasztottuk (lásd nyitókép).

Vittek a gyerekek mindenbõl még a fiaméknak is (egy háztömbnyire laknak egymástól a városban), mi pedig még két napig levest ettünk ...

47 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma túró citrom zsír paradicsom fokhagyma zeller vaj cukor sárgarépa köménymag karalábé csipetke gyökér marhalábszár búzadara petrezselyem pirospaprika zöldpaprika tejfel vaníliás cukor gríz kápia karaláb Farkas András Lampong bors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7217997568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2023.02.22. 08:41:14

Nagyon jó összeállítás.

Biztos a kínai hentesnél vásároltál. Ahol a fali kampón csak Mo Csing Csüng. :)
Én beledobálom a gulyásba a nem tányérba való dolgokat is. Ezeket eleve nem vágom nagyon össze. A főzés végén könnyen ki tudom emelni, azt megtálalom. (bevallom, meg is eszem róla az ehető részeket, ez a szakács jutalma)
De kell, nagyon kell bele a mócsing, és/vagy csontok.

A túrógombócot én nem kanállal formázom. Akármilyen lágy a tészta. Gyengén csorgatom a csapból a vizet, és nedves kézzel trutymózok benne. Kettő-három gombóconként kezet kell öblítenem, de így lesz nagyobb és kb. gömböc alakú.
(Sokat cikizett) Benke Laci bácsi módszerével szárazon pirult zsemlemorzsába forgatom.
Legközelebb teszek fel képet róla. (Nem Laci bácsiról... :))) )

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.22. 09:06:26

@kocsmagomba:

Én a morzsát hiányoltam a gombócról. Valamikor hajdanán a szegedi tejivókban csak morzsa volt rajta és tejföl, de a morzsa nem zsiradékon pirított volt. Én szeretem egy kicsit megpirítani kevés olajon. De hol vannak már a tejívók?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.22. 09:57:34

@kocsmagomba: Ezzel a citromos-cukros tejfellel egész más világba repül a gombóc. Mi soha nem esszük morzsával :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.22. 09:58:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is ettem a Somogyiban gombócot, csak túrós palacsintát. Abból viszont rengeteget!!!

Kumari aki Nilüfer 2023.02.22. 11:15:42

@Andrass9: JAAAAJ..pedig ott volt az a remegős finom gombóc..morzsával, tejfellel..de ez a citromos se elvetendő, sőőőt..

Kumari aki Nilüfer 2023.02.22. 11:17:13

@Andrass9: Palacsintát sütöttünk a koliban, de túrógpmbócot nem főztünk...

Kumari aki Nilüfer 2023.02.22. 11:20:26

@kocsmagomba: nálunki nincs nem tányérba való:D Ha elég ideig főzi az ember, a mócsing ínyencfalat.Mint ahogy a bordaszélben a porc..zacskóban, kitartóna sütve szinte olvad..nyami

kocsmagomba 2023.02.22. 14:25:12

@Andrass9: jó, teljesen jó a citromos, édes tejföl. Csak szerintem még az is elbírna maga alá egy kis morzsát. Nem ütnék egymást.

Én mindenképp a száraz morzsára esküszöm ebben az esetben.

kocsmagomba 2023.02.22. 14:27:45

@Kumari aki Nilüfer: bizony, én utánam is éhen hal kutya, macska. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.22. 16:31:16

@kocsmagomba: Nálunk nagy teljesítmény volt beelőzni a kutya-macska elé .
Mondjuk egy se halt éhen :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.22. 16:35:36

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk a koleszban (Eötvös elit kollégium) én voltam a szakács (már akkor is:) Palacsintát nem, de csülkös bablevest, sóletet, lecsót, paprikás krumplit, stb. gyakran főztünk. Volt saját konyhák is, de a menzás néniktől kértünk óriási edényeket a nagyobb főzéshez.
De csuda jó idők voltak azok!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.22. 16:36:46

@kocsmagomba: Persze, hogy elbírja a morzsát - csak minek :) Ebben a változatban tejterméken volt a hangsúly!

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.23. 08:45:43

Hahó! Itt a tavasz.

Ma 7 óra körül 200-250 egyedből álló vadliba csapat húzott észkak felé. Lehet, hogy csak Biharugráig mennek, ott vannak nagy tavak. Ennyit még soha nem láttam egy csapatban. A darvak már néhány hete vonulnak.

Valaki küldhetne a Köbüki postáján egy adag túróbombócót, morzával vagy anélkül. Nincs idő főzőcskézésre, metszeni kell.:D

Kumari aki Nilüfer 2023.02.23. 13:46:25

@Andrass9: Igen..és a tányérokat elfelejtettük visszavinni:) egyetemi házasság a miénk, laktunk a Herman kloban, házaspárként, na ott volt komplett edénykészletünk..ma már csak egy leveses meg egy ovális másodikos kék csíkos van meg, de nagyon szeretem.MI sok túrós csuszát meg sült krimplit csináltunk, és talán mégis volt palacsinta..mert az ősi palacsintasütóm is abból az időből való. ja, és végül az Alföldi Porcelángyár étkészletét vettük meg "rendes" készletnek, az volt a legolcsóbb, piros rózsás..ma is megvan, bár hiányos..ősszel 48 éve..te jó ég...
De az Irinyiben lkatam három és fél évig, a férlem meg az Eötvösben majd a József Attilában( az van a Gödör mellett, ugye? ) Utána kerültünk Újszegedre. Micsoda idők voltak...szépek!

Kumari aki Nilüfer 2023.02.23. 13:47:45

@látjátok feleim szümtükkel: erre a környékre is jönnek, A Hortobágy most még vizes puszta, fantasztikus látvány drónról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.23. 14:33:43

@Kumari aki Nilüfer: Eötvös a Gödör felett, a József Attila pedig mellette volt, ahol a menzák is :)
1 év albérlet a JA sgt-n ősszel 53 éve, 2 évet éltem az Eötvösben, de analízis szigorlaton megbuktam (minden más jegyem ötös volt), ezért menni kellett. Újszegeden béreltem egy pirinyó házikót albérletbe, ahol azután a mostani feleségemmel éltünk a végzésemig. Neki volt még 2 éve a Mórában :)

Kumari aki Nilüfer 2023.02.24. 15:06:44

@Andrass9: Volt még a Bólyai, az a Hósök kapuja másik oldalán, a gimi melletti utcában.Azt 78-ban kiürítették, mert életveszélyes lett.Fiúkoli volt, ott lakott a férjem két évig.

süllőcske 2023.02.24. 20:12:58

Már van két éve is, hogy itt,mellettünk, a Feketesas utcában nyílt egy túrógombócozó, a régi idők szép emlékeképpen.
Ugyan modernebb vonalvezetésű, de hagyománytisztelő,szezonos variációkat készítő kicsi hely. Szerintem érdemleges.
Jóanyám is eszi, ami nem éppen egy fekete pötty.

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.24. 20:36:12

@süllőcske:

Ha a mamának jó, akkor biztosan minőség.:D

A régiben egy gombócot adtak, de az akkora volt, hogy bőven jól lehetett vele lakni.

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.25. 14:48:58

Tudjátok milyen finom lekvárt lehet főzni az aszalt datolyából? Kevés vízzel a magozott és apróbbra vágott datolyát kevergetés mellett meg kell fözni, és ha darabos marad meg kell turmixolni. Gyülmöccsel, piskótával vagy kekszel finom desszert készíthető belőle. Tetejére mehet tejszínhab.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.25. 14:57:02

@látjátok feleim szümtükkel: Kevés dióval vagy mogyoróval lehet szilárdítani is. Akkor mindenfélét tudsz belőle formázni :)

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.25. 19:39:00

@Andrass9:

Kissé diós az ize, ezért nekem nem hányott a dió. Narancs húsát almával és egy kis aszúborral megpároltam, hogy jó szaftos legyen, majd még melegen darabos babapiskótára kanalaztam, arra kentem egy adag datolyalekvárt, megint piskota jött, és a tetejére a maradék gyülölcs. Fóliával lefedtem, ruhával letakartam, így a melegben jó összeért. Még van egy kevés belőle.

A datolyát egyebekben darált diós golyókhoz akartam felhaszálni, de nem volt kedvem diót darálni. Majd legközelebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.25. 21:43:59

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos kicsit elszaladt a testsúlyom, ezért a szénhidrákat kiszorítom az ételeimből (kivéve a tk rozskenyeremet, de az csupa jó rost:)

Kumari aki Nilüfer 2023.02.26. 11:00:15

vadas készült vaddisznóból, zsemlegombóccal..nem azért, de baromi jó

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.26. 17:11:35

@Kumari aki Nilüfer:

Néhány gombóc, és egy kis mártás nekem is jól jönne.:D

Egyébként szép téli estét mindenkinek.

kocsmagomba 2023.02.26. 17:52:02

@látjátok feleim szümtükkel: itt kivételesen most még inkább tavasz van, mint tél, majd hajnalra jön a fagy.

@Kumari aki Nilüfer: vadított vaddisznó

Kumari aki Nilüfer 2023.02.27. 08:51:29

@látjátok feleim szümtükkel:@Andrass9: Jutott volna bőven, egy ebédre való a hűtőben, két ebédre való meg a fagyasztóban:) Természetesen két főre számolva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.27. 09:27:40

@Kumari aki Nilüfer: Ez nagyon úgy hangzik, hogy ott a helyünk :)

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.27. 09:45:24

index.hu/belfold/2023/02/27/sarki-feny-magyarorszag-predikaloszek-termeszeti-jelenseg/

Ha a az érdekesen piros fény volt a különlegesség, akkor ilyet nálunk is lehetett látni pénteken vagy szombaton este. Még el is gondolkodtam rajta, hogy ilyen színű naplementét még soha nem láttam.

Boar. 2023.02.27. 10:13:11

@süllőcske:
Feketesas sáros ucca
itt lakik a Varga Pista
Varga Pista farkadina
Mind a kettő ebenguba.

kocsmagomba 2023.02.27. 20:54:21

@Boar.:

Sokat gondolkodtam azon régebben, hogy ez a versike miért olyan sértő, hogy Varga Pista a csukott ablakon keresztül dobálja ki a kaptafát, rendszeresen.

Az "ebenguba" nagyjából világos. De a "farkadina"?

Azóta találtam egy érdekes dolgot, ami megmagyarázza, tanulságos, de hosszú ide megírni.

Mindenesetre az Indul a bakterházból idéztél. :)

kocsmagomba 2023.02.27. 20:57:37

@látjátok feleim szümtükkel:

"ilyen színű naplementét még soha nem láttam. "

hacsak nem atomvillanás volt az északi sarkon

Boar. 2023.02.27. 21:25:33

@kocsmagomba: A filmben az ebengubára való hivatkozással veri be(ki) saját ablakát a suszter.
A "farkadinát" szégyen-gyalázat nem tudom.
A gugli szerint egy uradalom neve volt Erdélyben oszt ennyi...

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.28. 10:16:43

@kocsmagomba:

Minden előferdülhet a mai világban. Ilyen színt láttam, de már elég sötét volt, és az egész ég alja ilyen színben pompázott. Lehet, hogy valami gáz égett?

index.hu/belfold/2023/02/28/sarki-feny-termeszeti-jelenseg-predikaloszek-somlo-hegy-dobogoko/

kocsmagomba 2023.03.01. 20:11:15

@Boar.:

"egy uradalom neve volt Erdélyben"

Nagyon jó találat. Én is ezen a nyomon indultam el. Utána néztem a tulajdonosnak, Lónyay Menyhértnek. 1871-72-ben Magyarország miniszterelnöke, és nagyjából ennek a Farkanida birtoknak a megvásárlásába bukott bele. Akkoriban Farkanida úgy volt a köztudatban, mint ma Soros, vagy Rezsicsökkentés. Ez a nyom, amit követtem, de innentől ez már csak spekuláció.
Végül is egy értéktelen dologba fektetett Lónyay, rosszul is járt vele, "eben gubát vett".
Mind a kettő ebenguba. Ahogy Rideg Sándor Bendegúz szájába adja.
A dolog azért tűnik valószínűnek, mert Lónyay történetét sokáig elemezték, még 1910-es cikk is van erről a Nyugatban. Rideg Sándorról is tudni kell, hogy magas politikai műveltsége volt. Írással és politikával foglalkozott. Vagy inkább fordítva!
Akárcsak Lónyay, aki egyébként Madách Imre közeli barátja volt, a közgazdasági mellett bölcsész diplomája is volt.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.01. 21:42:33

@kocsmagomba:

Szerintem jó az okfejtés, de tegyük hozzá, hogy a Farkadin ( a Farkad személynévből ) román település volt, 1448-tól 1515-ig a Farkadini család birtokolta. Lónyay meg azt gondolta, majd jól jár a birtokkal,de nem jött be. A kisvasútról is azt gondolták, hogy majd jól jár, oszt néha nem is jár.;Đ

Azt viszont jó lenne tudni, ki is volt a Fekete sas utcában lakó Varga Pista, aki szintén farkadina volt a mondóka szerint.

kocsmagomba 2023.03.01. 22:05:29

@látjátok feleim szümtükkel: igen.

A név lehet a zavaró, hiszen ma is Farkadin a település neve, de a 19. századi magyar források emlegetik Farkadina néven.

Manapság persze elő nem fordulna, hogy lemondatják a miniszterelnököt, azon a címen, hogy a nép szegényedik, miközben ő gazdagodik. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.02. 18:20:42

@kocsmagomba: Nem bánnám, ha seggbe lehetne rúgni!!! Most is "emelik" a jövedelmét, pedig semmit nem csinál érte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.02. 18:27:28

@Andrass9: Na jó, egy kis pozitív dolog is: Keményen dolgozom a sziget üzemmódú napelemes állomáson (vagyis semmi közöm nem lesz az MVM és ttsa-hoz). Most 8 KWh a teljesítmény naponata, amit be tudok hozni :)

kocsmagomba 2023.03.03. 10:53:26

@Andrass9: ez visszahozza az árát, belátható időn belül?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.03. 11:33:23

@kocsmagomba: Számításaim szerint mintegy két év alatt teljesen megtérül a beruházás. Hátránya, hogy még a kezdetnél ki kell fizetni a beruházást, viszont később egy fillért se (hacsak el nem romlik, de arra van a garancia, ami minimum 5 év).

kocsmagomba 2023.03.03. 11:42:37

@Andrass9: Nyilván a megtérülés attól is függ, mennyire van kihasználva az eszköz. Mekkora fogyasztáshoz számoltad a két évet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.04. 11:02:09

@kocsmagomba: Mind a 8 kW/ot elhasználom naponta, mert ennél jóval többet fogyasztok. Ez 71Ft-tal 17385Ft/hónap, ami 4 év alatt hozza be az árát. Valóban nem jól számoltam, csak saccoltam az előző kommentemben. Viszont még tudom bővíteni 0,4 kW-onként 50000 Ft-ért (egy napelem ára), ha nem vagyok lusta a tetőre mászni felszerelni :)
Itt a drága rész az akkumulátor, amiben tárolom az energiát (jelenleg az 8kWh-s kapacitású 24,6V 320Ah).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.04. 19:16:23

@Andrass9: Korrekció: 26,6V az akksi: LiFePo4, 6000 ciklust bír (teljes kisütés és feltöltést), ami több, mint 10 év :)
süti beállítások módosítása