Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Házi készítésű májkrém

2023.04.10. 07:00 Andrass9

Az úgy volt, hogy kerestem valami ennivalót a mélyhűtőben, és belebotlottam egy darab marhamájba. Volt ott két szelet fűszeres császárhús is szuvidálásra előkészítve.

30.jpg

Még soha nem készítettem májkrémet szuvidálva - ezt muszáj volt kipróbálni.

A vákuumcsomagolt holmihoz előszedtem a szuvidáló fazekamat is, amire ráhúztam a szigetelését.

10.jpg

Feltöltöttem ioncserélt vízzel, és belemerítettem a zacskókat meg a szuvid rudat. Beállítottam 71C fokra és 12 órára, majd letakartam, és elmentem aludni. Reggel áttettem hideg vízbe a zacskókat.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kibontottam a májat, megkóstoltam, és jónak itéltem. Összeválogattam a hozzávalókat is

  • 50 dkg szuvidált marhamáj összekockázva és a leve
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1/4 szerecsendió
  • 1 ek majoranna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 10 tekerés feketebors
  • 3 ek kacsazsír
  • 3 tojás (nincs a képeken)
  • 2 villányi kapribogyó
  • 1 ek só

15.jpg

20.jpg

A hagymákat feldaraboltam és a késes aprítóval pépesítettem. A kacsazsírban megdinszteltem. A májra ráreszeltem a szerecsendiót.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A kapribogyót késsel aprítottam. A májat sóztam, és hozzáadtam a többi fűszert is. A késes aprítóval krémesítettem. A végén belekevertem a megpárolt hagymába.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A három tojást keményre főztem, és az is a késes aprító feladata lett, hogy picire vagdossa. Belekevertem a májkrémbe.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Beraktam a hűtőbe, hogy megkeményedjen kicsit, és kimentem szivárványt nézni ...

29.jpg

Egy részét elcsomagoltam a gyerekeknek, a maradékot házi kenyérre kentem, úgy ettem (nyitókép).

Pont olyan lett, ahogy elképzeltem, bár most már egy kis mustárt is kevertem volna bele :)

A feleségem egy kis kolbászt is evett mellé.

31.jpg

29 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma bors majoranna kapribogyó lilahagyma szerecsendió kömény marhamáj kacsazsir

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9218097720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.10. 09:16:24

Sok locsolót minden hölgynek, pirostojást a locsolóknak!

Kumari aki Nilüfer 2023.04.10. 11:17:16

@Andrass9: Köszönöm, csak a férjem locsolt meg, teljesen kikopott itt ez a szokás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.10. 15:47:10

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk az utcában nagyjából egykorúak a gyerekek, így kiskoruk óta, mind a mai napig húsvétkor összejönnek nálunk a fiúk és bandában körbejárják az összes házat, ahol vannak hölgyek. Azért ez, ha belegondolok kb 30 éve minden évben megtörténik.
A feleségemhez is jönnek a régi tanítványai. A Covid visszavetette, de ma is jött egy fiú ...

Kumari aki Nilüfer 2023.04.11. 11:12:54

@Andrass9: Nálunk így volt, de aztán mind elkerültek, családosodtak, már nincs..itt végképp kihalt a szokás, A szülőfalumban még dívik.

Fenchurch68 2023.04.11. 11:44:26

@Kumari aki Nilüfer: Édesem minden évben rendkívül kreatívan próbál meglocsolni, de az idei kísérlet kivételesen jól sikerült :D Egy nemrég vásárolt kisgép üres dobozában elhelyezett egy vízzel feltöltött nejlonzacsit, aztán megkért, hogy segítsek feltenni a polcra, mert egyedül nem tudja.
Megnyert egy komplett előszoba-konyha felfókázást :D de megérdemelte a csokitojást a kreativitásért :)
(Tavaly megpróbált átverni azzal, hogy hozott egy poharat, hogy nézzem meg, milyen fura bogarat fogott a fürdőszobában, de lebukott a vigyorgás miatt.)

kocsmagomba 2023.04.11. 17:36:58

Jó ez a májas. Mennyivel jobb a szuvid, mint a hagyományos, fűszeres lében főzés?
Az elején azt hittem, teszel bele egy kis szalonnát is.
Én biztosan tennék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.11. 20:27:38

@kocsmagomba: A szuvid előnye ebben az esetben a császár elkészítése volt :) Ám a máj igazán krémes lett, hogy nem főztem túl magas hőmérsékleten. Szalonnát tettem volna bele, ha van itthon (szuvidálás nélkül) ...
A másik előnye, hogy nem kell vele foglalkozni, odafigyelni, stb! Tipikus lusta szakás eszköz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.11. 20:28:21

@Andrass9: Szakás - szakács. Majd csak megtanulok írni is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.11. 20:33:41

@kocsmagomba: Most tettem fel egy sólettet (ahogy a nagylány hívta kiskorában). Nagyon vacilláltam, hogy szuvidálással csináljam-e, de inkább felforralom a tűzhelyen, majd bedugom éjszakára a sütőbe minimum lángra. Akkor megspórolom a lakás fűtését éjszaka, mert a termosztát a konyha mellett, a nappaliban van. (Szoktam is bosszankodni, hogy ott ül a nappaliban 6 ember (300W egyenként), amitől a hálószobában fázom!!! - Vettem is egy picike hősugárzót - nagyon fázós vagyok. Mondjuk eddig csak vagy négyszer kapcsoltam be, de nem is volt igazán tél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.14. 12:04:45

@Andrass9: Nagy a csönd!!! Senkit nem érdekel a sóletem????

kocsmagomba 2023.04.14. 12:14:00

@Andrass9:

Természetesen érdekel.

Néha dolgozunk is. :) Nem mintha ez vinné előre a világot, de reméljük, hogy munka közben legalább kárt nem okozunk! :)

Sólet. Soha nem sikerülhet belőle olyan kis adagot készíteni, hogy ketten megegyük itthon. Amikor vendég jön, akkor meg valahogy máshová kerül a hangsúly. Pedig szeretném csinálni.

A problémám ezen kívül a rendes minőségű bab beszerzése.

Kumari aki Nilüfer 2023.04.14. 15:06:51

Sóletet készülök csinálni évek óta. csináltam már, valóban nem kétemberes, a szomszédokat látnám el vele, csak valahogy a lépés nem jött ki, pedig nagyon jó tud az lenni:)
)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.14. 20:22:28

@Kumari aki Nilüfer: A napokban posztolni szándékozom. Nagyon egyszerű - pláne, ha nem kósert akarsz csinálni, mert akkor a húsvéti maradékok is belemehetnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.14. 20:24:28

@kocsmagomba: Mi megtermeljük a babot másodvetésként a veteményben. Bokorbab és karós is nő, és ha fenn felejtettük, akkor szárazbab lesz belőle :)

kocsmagomba 2023.04.14. 21:44:54

@Andrass9: Nekem a termesztéshez most se időm, se türelmem nincsen. Ugyanakkor a guta üt meg, amikor a megvásárolt bab már áztatáskor megmutatja, hogy takarmány. Volt, hogy az este áztatott babot reggel a kukába dobtam. Sokszor. Újratervezés. :(

Legutóbb jó babot hozott a fiam a Malompark piacról, ezt Kumarinak üzenem, ha arra jár. Rosszul nézett ki, de kiderült, hogy friss, finom. Van ott egy magárus gyerek, tőle van. (nyilván nem sajátot árul ő se, de legalább ott jó, a többi termény is)

Lassan átszokok a fagyasztottra és a konzervre.

Kumari aki Nilüfer 2023.04.15. 08:39:59

@Andrass9: Húsvéti maradék?? Az mi??:)))/ még van 2 szelet sonka, egy kevés főtt kolbász..egy emberes vacsora mára:DDD tegnep ebédre ettük meg a töltött csirke utolját, a sárga túrót a szomszédokkal megosztottam, a fácánlevesből van fagyasztva vészhelyzetre.
Annyiban kóserkedem, hogy disznó nincs benne, marhaszegy és főstölt pulykacomb a megoldás..ettől ugyan nem kóser, mert a konyhám és az edényeim sem kóserek. Ellenben finom:)

@kocsmagomba: Köszönöm, ternapelőtt vettem a józsai piacon, 2000/ kg hatalmas szemű salátababot, de volt nagyszemű fehérbab, és tarkabab, és még sokféle színes bab. Mindig van csütörtöktől szombatig délután,és ha erre jársz, ugyanakkor délutánonként nagyon szép fústölt sertésáru meg pucolt házibaromfi is van Böszörményből. ( abált cuccok is..nyami)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.15. 09:44:06

@Kumari aki Nilüfer: Irigylésre méltó helyzetben vagy! Nálunk a kispiac csak kéthetente van szombat délelőtt...
Szerencsére a hentes nagyon jó árut hoz, ő amúgy Fóton visz egy hentesboltot is. A zöldségesekkel meg vagyunk elégedve, szép a termény. Magos nincs, csak a gyengébb zöldségesnél, ezért meg se próbáltam. Van egy árus, akinél lehet rendelni bárányt (talán mást is), ami nagyon szép és finom (hivatalosan nem árulhatnak nyers húst, ezért kell előrendelni).

A sárgatúrót megtorpedózta a feleségem, ezért idén (se) készült. Cserébe a kicsilyány remek töltött tojást csinált a kertben szedett snidlinggel. A sonkánk nagyon finom volt, de meglepő módon még így is több, mint amennyit megettünk - ment is a maradék a sóletbe (hamár tréfli, legyen finom :) A füst ízt viszont a chipotle csilimmel (füstölt jalapeno) pótoltam - érdemes volt!
Hófehér tojást rendeltem a kispiacon, mert ilyenkor még festenek-dekorálnak a lányok. Komatálak lettek szépen: a feleségem szokás szerint 3 napig sütött!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.15. 09:47:34

@kocsmagomba: Én se akartam termelni, dehát 290 magot vetettem el, aminek a nagyja már kétlevelű. Kénytelen leszek cserepekbe tenni a keltetőből.
Én a babot általában a boltban veszem: a Tellér elég jó minőségűt csomagol, viszont vetek is sokat, amit még zöldbabnak eszünk meg.
Már 6 leveles a borsó és megjelentek a spenót levelek is. Snidling meg annyi van, hogy csak...

Kumari aki Nilüfer 2023.04.15. 14:54:51

@Andrass9: Komatálat nem vittünk, az ebédvendégeknek pakoltam rendesen. meg a szomszédok, de az bevett dolog, nem is számolom:)

Itt egy pápai lapocka volt húsvétra, abből főztem jócskán, persze a csülök, meg a hús jó része, és a csontok is várják a sorukat a fagyasztóban. Micsoda káposztás paszuly lesz abból!( most vettünk először pápait, meglepöen finom.Ha minden jól alakul, jövőre a szülőfalumból(Tiborszállás) veszünk sonkát ott a vállaji sváb hagyományos elkészítés dívik, a szalonnánál is. Nedves pácban érlelik, sok fokhagymával sóval, alsó hangon hat hétig..valami eszméletlenül finom, nem rágós, ja, és paprikás lenést is kap. A kolbász is pazar, az is fokhagymás, nagyon ízes.Most kezdett vállalkozást egy falubeli , már bejelentkeztem nála a sonkáért, mert megvette a malackákat:D )

Kumari aki Nilüfer 2023.04.15. 14:58:16

@Andrass9: Itt van piac minden nap. de szerdáig szegényes, viszont csütörtöktől tényleg van minden. Erre panasz nem lehet.Sőt, péntekente jön a halas, afrikai harcsával-mondjuk azt nem szeretjük, de aki igen, az örvend- és időszakosan mások, ma pl a Balmaz száraztésztás jött, ez sem érintett, mert egész rendesen be vagyok spájzolva tésztákból. De van tejes-sajtos, mézes, ami csak kell.

kocsmagomba 2023.04.15. 15:44:52

@Andrass9:

"A sárgatúrót megtorpedózta a feleségem, ezért idén (se) készült."

Pedig azt el kell készíteni.
Ha ünnepre nem fér bele, akkor hétköznap. Aztán egyszer csak ünnepi lesz, meglátjátok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.15. 16:28:53

@kocsmagomba: Párszor már készítettem! Idén minden elmaradt ...
@Kumari aki Nilüfer: Sok éven át magam pácoltam és füstöltem a sonkát, de valahogy most inkább megvettem a fóti hentestől. Nincs igazán jó alapanyagforrásom.
Kaptam szürkemarhát, ahol explicit módon egybesült húshoz kértem 3 kiló körül. Erre jött 4 darab vegyes hús :( Azért picilángon 90C fok körül 16 óra jót tett neki. Még két adagot le is tudtam fagyasztani úgy, hogy a gyerekek vittek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.15. 16:33:25

@Kumari aki Nilüfer: Itt is van: a Fény utcai hírhedt rablótanya :(
Annyira drága lett az a pár árus, hogy be kéne zárni vásárló hiányában az egész kócerájt!
Van viszont mellette egy remek halas étterem, ha benn járok, ott mindig eszem valamit.

Feleségem hozott ma tejet a másik kispiacról (3 árus van összesen: tej, zöldség, füstölt) és kapott nyönyörű hüvelyknyi vastag spárgacsúcsot! Abból hozott egy kilót 2600-ért, amit ebédre meg is ettünk besameles szósszal, sonkával kisütve sütőben.

Kumari aki Nilüfer 2023.04.16. 09:58:23

@Andrass9: Sphááárrrgaaaaa....annyira szeretem, de ritkán eszem, itt frissen kifogni lehetetlen, mindig fásba futok bele,vagy fonnyadtba, és nem is arany, hanem platina áron.A spárgacsúcs meg ..kéne, na.

látjátok feleim szümtükkel 2023.04.16. 12:37:31

@Kumari aki Nilüfer:

Ha homokos, vagy laza a föld a kertetekben, akkor vess, és lesz neked is. Nem nehéz a termesztése, és évelő.

Kumari aki Nilüfer 2023.04.16. 15:48:40

@látjátok feleim szümtükkel: Agyagos lösz..nem va a spárgának, sajnos, Még a leveszöldség sem szereti

látjátok feleim szümtükkel 2023.04.16. 17:30:16

@Kumari aki Nilüfer:

Csinálhatsz neki egy magas ágyást, akkorát, hogy abban jó mélyen le tudjon nőni, és azt megfelelő földdel feltölteni.
Nem is kell nagy. Nekünk van egy kb. 50x50-es tő, ritkítani kellett volna már régóta. Ezt 2000-ben hoztuk magunkkal a korábbi lakohelyünkről. Jó agyados földben van, ezért kevés vastag hajtás nevel, de egyébként mindig kihajt.

Kumari aki Nilüfer 2023.04.16. 19:57:23

@látjátok feleim szümtükkel: Van itt vagy két tő, de nyúlárnyék néven virágként funkcionál:) sajnos, én már kiábrándultam a kertből, falun nőttem, kiosztott tsz földet is múvelni kellett, elég rendesen be voltam fogva,aztán az egész kisgyerekes életünkben volt hobbikert, aztán itt a háznál a nagy kert..elegem van, nincs hozzá derekam, türelmem, kiszáradt a kút, csapból drága locsolni..szóval marad a piac( meg a még nagyon lelkes szomszédok) Tavaly még a saláta sem maradt életben abban a döbbenetes aszályban.Most két kis sor krumplit vetettünk egy félmagas ágyásba, kizárólag azért, mert már nem bítam a kis diónyi krumplikat hámozni, csíráztak, fonnyadtak, kidpbni sajnáltam., lesz némi újkrumpli, ha lesz..meg elduggatott a szépember másfél kg dughagymát, az elfogy gyakorlatilag zöldhagymaként( ámbár brutál fejfájásom van a nyers hagymától..de majd ő meeszegeti, neki kutya baja tőleí. A magaságyás is akkor jó, ha megoldott a csepegtető öntözés, anélkül felesleges beruházás. Vezetékes vízről nem....ketten vagyunk, annyit meg bírok venni, ami kell. MÉG.
süti beállítások módosítása