Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (377) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (7) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (398) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (97) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kolbászos, kacsamájas tükörtojás

2024.07.01. 07:00 Andrass9

Már legutóbb is megigértem, hogy folytatom a sorozatot. Hát most következik a folytatás.

21.jpg

Felbuzdulva a múltkori tojás-hízottmáj kombináción, most a hasonlóan beszerzett kacsamájat vettem elő.

Most egy kicsit többet dolgoztam a hozzávalók begyűjtésével:

  • 3 házitojás
  • 2 szép szelet hízott kacsamáj
  • 1 kis lilahagyma
  • 6 cm házikolbász
  • 1 pici új fokhagyma
  • pár szál snidling egy virággal
  • pár szál virágzó kakukkfü
  • 2 zellerlevél
  • 1 pici bazsalikomág
  • 1 kaporszál
  • 1 ek libazsír
  • bors

10.jpg

Igyekeztem minden feldarabolhatót összevágni. A májat megborsoztam, a fűszerek kaptak pici sót és előkerült egy pici tabasco csili is. A snidlingnek a virágát is levágtam. A libazsír ment a serpenyőbe, ahova követte a 11 kolbászkarika a tabascoval (kapszaicin zsírban oldódik!), ami később megbüntetett. Amikor már megpirult a kolbász, hozzáadtam a májat, hagymát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jön a varázslás: minderre rászórtam a felaprított zöldfűszereket és a koronaékszert: a snidlingvirágot. Eredetileg szekfűt akartam hozzáadni, de az nem volt. Ezt kavargattam, pirítgattam, majd beleütöttem a tojásokat egy-egy szem borssal a dekoráció kedvéért (én pl. megeszem ezeket a borsszemeket).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Tányérra csúsztatva kitálaltam és még egy árvácskavirágot is tettem rá.

19.jpg

A kötelező villakép se marad el:

20.jpg

A nyitóképen pedig a meglepetés íz: találtam egy hámozott narancsot, amiből rászeltem egy karikát :) Megérte!!!!

Ezek a májak nagyon jól érezték magukat a többi összetevővel.

Van még egy tálcányi libamájszeletem, abból legközelebb lesz valami elegáns étel...

18 komment

Címkék: tojás fokhagyma bazsalikom bors kacsamáj kapor lilahagyma snidling libazsír házikolbász zellerlevél kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2818438461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.02. 07:09:36

Még szerencse, hogy nem a kacsamájat lopták el a magyar kezéből.:D ( mint az oldal viccben az órát )

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.03. 08:36:17

No, ha már senkinek nem ízlik a kacsamákj, akkor tárjünk más témákra.
A világ legokosabb kiskutyája az enyém. Néhány hete saját lakásba költözött, ővé lett az alsó konyha. Nem sírt, belakta szépen miután gyakran ott lébecol a macska is. Éjszakára azonban egyedül marad, de a tisztaság fenntartása érdekében tettünk neki egy tálcát pelenklával, hogy abba intézze a dolgát. A kis huncut a pelenkát kihúzta a konyha közepére, és abba soha nem tett vizet. Miután tegnap elmondtam és megmutattan neki, hogy a tálcába szoktattuk kiskorában, ma reggelre a pelenka még mindig száraz volt, de a tálcát megszentelte vízzel. A keményebb dolgokkal általában megvárja a reggeli alső találkozót, és azt már nem bent mutogatja.
Eddigi, összesen 11 kutyánk küzül ez a legtanulékonyabb, igaz a legmakacsabb és legelevenebb is. De mindenki szereti, miután az első szeretetrohamot befejezve nyugodtan füleli az emberek beszédét.

kocsmagomba 2024.07.03. 09:13:17

@látjátok feleim szümtükkel:

"De mindenki szereti, miután az első szeretetrohamot befejezve nyugodtan füleli az emberek beszédét. "

... és azt gondolja magában, hogy:
Mekkora hülyeségeket beszélnek ezek a majom-származékok. Akik kiskorukban is és öreg korukban is pelenkába végzik a dolgukat, mert nem is tudják másképp, és még ők tanítanak engem szobatisztaságra. Fúj. :D

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.03. 09:37:48

@kocsmagomba:

Jogos a mosoly, de sajnos öreg korukban ők is pelenkában végzik, már akiket előbb nem altatnak el. Mi soha, egyet sem.

kocsmagomba 2024.07.03. 12:07:44

@látjátok feleim szümtükkel: Másik kérdésedre visszatérve itt. Nem lett gombafasírt, az a legutolsó, amit készítenék. 2 év éhezés után.
Ellenben, ha nekem lenne kacsamájam, akkor kombinálnám a friss erdei gombával. Tojás nélkül.
Az a helyzet, hogy van még bográcsban készült sertés pörkölt vasárnapról, jó füstös, vastag íz, ahhoz nem illik a gomba. Tegnapról meg cukkini krémleves, ahhoz se. Lehet fagyasztó lesz a vége.

Hanem.
Fontos kérdés mindenkihez, aki szokott ilyet. A tudásmegosztás emlegetett kocsmai elve szerint. :)
Hétvégén sárgabarack lekvár főzés lesz. Én csak cukor hozzávalóval képzelem el, más összetevő kizárt. 15-20 dkg/kg cukorral számolok. Más arány felmerül?

Sajnos nem láttam még az anyagot, holnap hozzák déli vidékről a rendelést. Hámoznám, forró vízzel, mint a paradicsomot. Jó lesz úgy? (remélem, nem apró gubicsok lesznek)

Továbbá. Mikróban sterilizálnám az üvegeket+fedőt. Működik ez? Még nem csináltam soha, mert mindig forró vízben főztem ki. Csak most sok üveg lenne egyszerre, gyorsabb módszer kell. Mikróban hány Watt? Hány perc?

Köszi.

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.03. 13:58:27

@kocsmagomba:

Én az utóbbi évek hullámzó időjárása miatt mindent, még a lekvárokat is vízben dunsztolom.
Sárgabarackot megmosom, magozom, lábosba rakom, teszek hozzá a mennyiségtől függő adagban citromsavat, és elkezdem főzni. Jól megrotyogtatom, vigyázva, hogy ne ragadjon le, és ezzel egy adag vizet kipárolok belóle. Közben tiszta vízzel kimosom az üvegeket, kupakokat. Amikor jónak ígérkezik a barack, akkor teszek bele olyan cukrot, amit éppen kaptam a boltban, és közben kóstolgatom, hogy mennyire édes. Amikor megfelelő, akkor felforralom, és azonnal a kicsepegtetett üvegekbe szedem, nem baj, ha egy kevéske nedvesség maradt az üvegben. Ha egy kicsit lehültek az üvegek, a tetejükre rakok egy sor celofánt, és a kupakkal lezárom, majd lábasba/fazékba rakom az üvegeket amik alá papírttörlőt teszek. Ha még meleg az üveg, akkor langyos vízzelt öntök a lábosba, annyit, hogy ne érjen a teteje az üveg nyakáig, majd fedőt vagy tálat teszek az edényre, és felteszem a legkisebb lángra. Ha a fedő teteje annyira meleg, hogy már nem állja a kéz, elzárom, és majd másnap, amikor már teljesen kihült kiszedem az üvegeket.
Ha dzsemet akarok készíteni, akkor csak addig forralom a barackot, amíg átforródosnak a fél barack szemek, és a cukrot rátéve szintén hirtelen felforralom. A további eljárás ugyan az. Két éves lekvárjaim nagyon szép sárgák és nem barnult meg a tetejük sem. Mivel nem szeretem a nagyon édes lekvárt, ezért a benne lévő cukortól kellemesen savanykás.
Amikor kiszedem az üvegeket a vízből, akkor a kupakot még meghúzom, mert van, hogy fellazul a hülés közben.
Régen a kész lekvárt száraz üvegekbe tettem, és ruhák közt dunsztoltam, de azok közül több megromlott. Ez a vizes módszer viszont gyakorlatilag kármentes. Ez a lekvár nem lesz kemény, de zselatinnal sűrűbb állag is elérhető.

Almából is így főzök lekvárt, abba nem kell sűrítő anyag.

kocsmagomba 2024.07.03. 14:33:31

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt értem. Jól is van így. Én az üres üvegek csírátlanítására gondoltam. Azokat szoktam vízben főzni, üresen, majd a forró anyaggal feltöltve szárazon dunsztolni. Ez eddig még nem volt problémás. Viszont az üres üvegek vízben főzését váltanám fel mikrózással. Lehet-e?

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.03. 14:41:18

@kocsmagomba:

Andrass9 tudna erre válaszolni, ő szokta a befőttjeit mikrózni, de emlékezetem szerint nem az üres üvegeket. Mi bajod van a vízben főzéssel? Nem sokáig tart, viszont garantáltan jó.

Én egyszer tettem valami befőtt félét a mikróba, szerencsére nem volt lezárva, és sajnos kifutott.

kocsmagomba 2024.07.03. 14:54:40

@látjátok feleim szümtükkel: 4 üveget tudok egyszerre üresen főzni a legnagyobb fazekamban. Ezt legalább 10 percig szoktam forrásban tartani, plusz idő kell, amíg a következő 4 újraforr. Ha 12 üveget számolunk, másfél órát el szoktam vele pepecselni. Most meg biztos lesz 30 üveg. Kupak is kifő, sőt a fém merőkanál is, a fém csipesz is, amivel kiveszem a kifőtt üveget. Utána már csak száraz dunszt amíg teljesen ki nem hűl, kb. 3 nap. Így készítem elő a paradicsomnak is, és működik, mert tavaly 4 éveset bontottam, semmi baja. Semmilyen adalék, semmi egyéb trükk, csak a steril üvegbe a steril anyag. Szerintem a mikro gyorsabb lenne, de tapasztalat jól jönne. Ekkora mennyiséget, amit legalább 2 évre szánok, nem szeretnék elcseszni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.03. 20:29:14

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: 1-2 centi vizet teszek az üres üvegbe és a mikróban forralom vagy 5 percig. A gőz is sterilizálja az üveget! ekkor kiöntöm belőle a vizet, és a forró üvegbe belemerem az anyagot, ami szintén forró! Én celofánt nem teszek a kupak alá, mert értelmetlen: ha jó a kupakod, az légmentesen zár. Rendes vákuum keletkezik benne, beszívja a tetőt (hallani, hogy pattog). Ha kihült, akkor megkopogtatom, és magas hangja kell legyen a kupaknak, akkor van benne jó vákuum.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.03. 20:31:04

Most az alsó szomszédnak törnek le a szilvafa ágai. Sajnos még kemény és savanyú - nem jó semmire.

kocsmagomba 2024.07.03. 20:49:03

@Andrass9: Na, erre voltam kíváncsi. A kupak ugye nem megy a mikróba, vagy az is? (Az összes kupakot nem nagy ügy egyszerre kifőzni a tűzhelyen.) Celofán felejtős, nálam is. Kupakokat át szoktam válogatni, és veszek mindig valamennyit.

Nem ügyködik ott valami taplógomba a gyümölcsfák körül? Vagy tuskógomba valahol körülötte a talajon? Az szereti a szilvát. Teljesen kiszívja a fából a szilárdító szövetet, és reccs. Megöli.

kocsmagomba 2024.07.03. 20:51:58

@Andrass9: nemhogy a gőz, de maga a mikrohullám is sterilizál, hiszen szétrobbant minden víztartalmú organizmust, sejtszinten

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.04. 08:28:27

@kocsmagomba: Alapvető probléma, hogy nem metszi jól a szomszédasszony. Hosszú vízszintes ágakat hagy, hogy elérje, és könnyebben tudja szedni. Idén rengeteg rajta a gyümölcs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.04. 08:32:04

@kocsmagomba: Én akkor tartom a kupakot a mikróban, ha betöltött üvegeket forrósítok, így a levegő is steril lesz a kupak alatt. Lezárni nem szabad, mert felrobbanhat! A forró kupakot szilikonkesztyűvel szorítom le az akció végén.Akkor kapcsolom le, ha elkezd bugyborékolni a tartalom.

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.04. 08:40:02

@Andrass9:

Ilyenkor kell alátámasztani az ágakat. Egy léc két végére talpakat kell szögezni kisebb lécdarabokból kettőt-kettőt, mind a kétvégére, és ezt a támasztékot az ág alá tenni, a felső részét a fához célszerű hozzákötni, garantáltan nem fújja el a szél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.04. 15:02:29

@látjátok feleim szümtükkel: Én a gyanúsabb őszibarack ágakat feltámasztottam - az még bírja. Amelyik letört nem nézett ki úgy, hogy baja lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.04. 21:16:06

@Andrass9: Mostanában nincs szerencsém. Délután le akartam pihezzni, amikoris az emeleti fürdőben szétrobbant a zuhany csaptelep vízzel elárasztva mindent. Kiderült, ott nem tudtak padlóösszefolyót csinálni, mert monolit vasbeton és utólag készült. Vizes porszívó, valamint a fiam egy ronggyal felszedett 2 vödör vizet. Szerencsére nekem minden van a pincében, így 1/2 collos csődugók is, amivel lezártam a zuhany csaptelep bekötéseit.
Mint üveges tótnak a hanyattesés...
süti beállítások módosítása