Igencsak rövid poszt, de nagyon egyszerű volt az étel. Eredetileg csak egyszerű sült oldalast akartam készíteni, de felülbíráltam magam ...
Miután összeszedtem a hozzávalókat, kezembe akadt egy kis üvegcse paradicsompüré, ami teljesen megváltoztatta a koncepciót.
Az úgy volt, hogy a feleségem megkért, fagyasszam le a kisadag oldalast, de én inkább az elfogyasztása mellett döntöttem.
Kellett hozzá:
- 1/2 kg sertés oldalas csontokra vágva (mert így adták a boltban)
- 3 ek sertészsír, hogy legyen pecsenyezsír kenyérre is
- 1 ek Himalája só (csak ez volt kéznél durva sónak)
- 1 ek majoranna
- 1 ek köménymag
- 40 g paradicsompüré (ami az ötletet adta)
- 1,5 pohár víz
- 1 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
A bordákat rendesen megsóztam, majd minden oldalon megszórtam a majoranna-kömény párosítással. A végén még egy kis őrölt köményt is szórtam rá. Egyik oldalát megkenegettem a paradicsompürével - az finom lesz lesütve és karamellizálva.
A zsírt felhevítettem a kis tottyosban a teraszon az indukcióson. Persze épp akkor kezdett el esni az első hó, nehogy már melegem legyen ... A hagymát nem fotóztam a hozzávalókhoz, de kb. centis kockákra vágtam, a foghagymát meg háromba (ebben a hidegben nem apróztam el). A forró zsírra rátettem a fűszeres bordákat, és alaposan lepirítottam.
Ekkor hozzáadtam a hagymákat és azzal együtt is pirítottam vagy 5 percig, majd felöntöttem egy pohár vízzel. Fedővel lefedtem és jó órát rotyogtattam kis teljesítményen.
Ekkor jött az ötlet a köretre: A napokban pulled porkot szuvidáltam, és kiváncsiságból két kis zacskóban hozzáadtam 7 szem bio krumplit. Ezek is 22 órát szaunáztak 78C fokon.
Nos akkor ebből hagymás krumpli lesz:
- 7 kis biokrumpli hajában szuvidálva (de símán főzve is jó lett volna)
- 1 vereshagyma
- 1 ek diszózsír (hamár lúd ...)
- só
Ezekről nem készült kép. A hagymát kisebbre aprítottam, a serpenyőben felforrósítottam a zsírt. Mertem hozzá egy evőkanálnyit a hús alól is. A hagymakockákat megpirítottam/karamellizáltam, majd rászórtam a krumplit, amit lesütöttem a zsírban. Közben a hús alá öntöttem még egy kis vizet, hogy legyen szaftja.
Máris tálaltam magamnak (lásd nyitókép). Elkezdtem eszegetni. A paradicsom és a hagyma alaposan megédesítette a húst, meg a szaftját is (ezért neveztem kínainak).
Csudára belaktam a feléből, a másik felét kitettem a teraszra (nagyvilág a hűtőszekrényünk).
Úgy két óra múlva szeltem egy karéj kenyeret, és megkentem a pecsenyezsírral. Csodás ízek, remek állag - a 2,5 órás lassú készítés meghálálta a türelmemet!
Megvan a holnapi ebédem is :)