Az elmúlt hetekben feleségem megtáltosodott, és rengeteg szép rostélyos szeletet vett akciósan, amit persze nekem kellett beszuszakolni a csodahüttőbe. Olyan persze nincs, hogy egy darab hús ne férjen még el benne :)
Nagy ebédet rendeztünk az összes itthoni gyerekkel meg függelékeikkel.
Elővettem annyi szeletet, amennyivel jóllakunk és előkészítettem a mozdonyt (nagy grill).
Kellett hozzá:
- 11 szelet különféle rostélyos
- 6 barna csiperke (nem mindenki tud vargányát gyűjteni)
- 3 fej vereshagyma
- 10 sütnivaló krumpli (főznivaló is megfelel)
- 1/2 zacskó faszén (kb 1,3 kg)
- mustár
- szójaszósz
- olivaolaj
- Worchestershire szósz
- A1 szósz
- kis csokor virágzó rozmaring
- csípős csirke fűszer keverék (Kickin_chicken_finger_licking)
- alufólia
Összetevő képet nem csináltam, mert improvizáltam főzés közben.
A rozmaringcsokrot késsel felaprítottam (csodás illat áradt belőle). A húsokat megszórtam vele, majd pici kakukkfüvel és sok feketeborssal. Sóval csak módjával. Csepegtettem kis W.szószt reá, majd mustároztam. Meglocsoltam olivával és elkentem mindezt a húsokon.
Műanyag dobozba pakoltam fűszeres oldalukkal lefele és a felső részét csak olaj, mustár és Worchestershire szósszal ápoltam egy kis bors társaságában. Erre jött a következő réteg hús ugyanígy fűszerezve, majd még egyszer. Meg is telt a doboz. A többi hús ugyanígy egy kisebb dobozba került.
Míg a hús pácolódott, lett egy kis időm megcsodálni a tavirózsáimat. A 20 kilós cikász is hozott egy teljes gyűrű levelet, miután a régiek leszáradtak a télen.
Node elég a bámészkodásból. Meghámoztam a hagymát és keresztben megfeleztem, pár csepp A1 szósszal meglocsoltam és alufóliába csomagoltam. A gombákból kiemeltem a tönkjét, a fejekbe pedig kicsi szójaszószt csepegtettem. A krumplikat lesikáltam és szintén alufóliába csomagoltam.
Megraktam a begyújtókéményt faszénnel, egy spirituszkocka alágyújtóst meggyújtottam és tetejére helyeztem a kéményt. Még gyorsan megspricceltem a gombatönköket is szójával.
Jöhetett a kirakós játék a grill rácsain. A gomba és a hagyma a parázs nélküli területre került - nem kér annyi hőt. A krumplik a magasabb rácson a parázs fölé kerültek, és rácsuktam a tetejét 50 percre. Ekkor kitettem néhány tálaló edénybe (a fóliát majd leszedik a vendégek róluk).
A pácolt húsok mentek a parázsosabb részre (a tűz nagyja már leégett!) az alsó rácsra a jobban átsültek kedvelőinek, míg akik szeretik rózsaszínűan, azoknak a felső rácson sült a hús. Azért ott is kaptak kérget :) A well-done kedvelőkét forgattam is párszor.
Végül mindet kitettem két jénai tálba felszolgálni.
A nyitóképen látható még tejfel, vaj és snidling a krumplihoz, pogácsa csak úgy, amerikai káposztasaláta és szibériai saláta. A vendégeket csak a fotó után engedtem leülni, bár úgy látom, valamelyikük már megvámolta a pogácsát ...
Magamnak ezt szedtem a kínálatból:
Az ebédet kávéval és házi krémessel koronázta meg a feleségem.
Jó dolog ez a mozdony: kevés munkával lehet sok embert etetni róla.