és egyéb zöldségek. Majdnem csalamádé, de se káposzta, se uborka nincs benne ...
Nagyon belelendültem a zöldségek fermentálásába. Nem kell hozzá semmi más, mint só, izlés szerint fűszerek és mindenféle zöldség.
Az idei jalapeño termés igencsak tisztességes volt! A pirosra érettből chipotlét készítettem (erősen füstölt csili krém), a zöldebbeket meg egy savanyúságnak fermentáltam az alábbiakkal:
- 2 kg zöld jalapeño csumával, maggal
- 4 szép lilahagyma
- 4 pogácsahagyma (ez olyan salátának való)
- 4 nagyobb retek (mert miért ne?)
- 1 fej fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 éretlen Palermo paprika
- 1 tk mustármag
- 1 tk koriandermag
- 1 tk fekete bors
- 1 liter víz a felöntéshez
- 2 ek só (kb 6 dkg az 1 liter vízhez)
Megtisztítottam a hagymákat, meghámoztam a sárgarépát és levágtam a paprikák szárát. A robotgéppel legyalultam az összes paprikát, a retket és a hagymákat, a fokhagymát már csak késsel szeleteltem fel. A robotgép táljába ment minden. Kimértem a só felét is, amit belekevertem a zöldségekbe, hogy saját levet is eresszenek.
A 4 literes befőttes üvegbe töltöttem be az aprított zöldségeket. Nem mondanám, hogy sok saját levet eresztett, de amúgy is akarok plusz vizet hozzáadni. Sajnos ilyen nagy befőttleszorítóm nincs, ezért négy kisebbel próbáltam lefedni a szilárd részeket. A só másik felével a felöntővizet gazdagítottam.
Mivel az üveg nem telt meg, egy kilikasztott műanyag tégelyt fordítottam a leszorítóra, amit majd az üveg kupakja tart lenyomva. Ráöntöttem a felöntőlevet, ami éppen ellepte a zöldséget.
Ekkor jutott eszembe a szemes fűszer, amit a tetejére szórtam: majd lesűllyed, amennyire akar (a koriandermag nem akart). Rászorítottam a kupakot a bugyborékolóval. Csak egy kevés paprika úszott fel a lé tetejére. Becipeltem a legmelegebb szobába, és rászóltam, hogy "mukodj"! 2 nap múlva már zavaros volt a lé, és apró buborékok jelezték, hogy megindult a fermentálódás. A tizennyolcadik napon döntöttem úgy, hogy ez már nem forr - ki lehet tenni kis üvegekbe.
Összeszedtem egy rakat 2-3 decis üveget, és szépen megtöltöttem mindet. Pont egy üvegnyi plusz lé is került - jó lesz salátaöntetnek vagy valami hasonlónak.
Finom ropogós maradt minden benne, de az igazi meózás csak későbbre tevődött.
Már vagy egy hete pihennek a kamrában, de egy se indult forrásnak ...