Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem).
Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel.
Az egyiket kitettem a konyhapultra, a másik ment a mélyhűtőbe a társai mellé (valahogy mindig több van, mint amennyit megeszünk).
A szokásos összetevő lista:
- 2 kisebb hájas kacsamell filé (vákuumcsomagolásban)
- 1 tk majoranna
- 1-1 csipet pirított rozmaring és fokhagyma por
- Több tekerésnyi feketebors (durvára vagy finomra - izlés szerint)
- Himalája só frissen darálva (ez van a sótartóban)
- 1 girizd fokhagyma (lehetne kettő is)
- 1 fémnyelű teflon serpenyő, hogy be lehessen tenni a sütőbe.
Nem mondanám, hogy túl sok. Lehet kakukkfüvet és vagy rozmaringot is mellé tenni.
A mellek bőrét én általában megperzselem - lusta vagyok egyesével kiszedni a pihéket. Ezután egy borotvaéles késsel bekockázom a bőrt. Próbálom elkerülni, hogy a húsba is belevágjak, de ez ritkán sikerül. Darálok rá borsot, sót és pici majorannával is megszórom, amit beledörzsölök a bőrbe.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A húsos oldalát is fűszerezem. Az indukcióst 160C fokra állítom, és felforrósítom a serpenyőt. Amikor már jó forró, akkor bőrével lefelé a száraz, forró serpenyőbe teszem a fél melleket.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogy alaposabban kisüljön a zsír a bőr alól, egy sütőpapír védelmével lesúlyozom a melleket.
kb 10 percig sütöm a bőrös oldalt (amíg a bőr meg nem pirul) és a kettévágott fokhagymagirizdet a zsírba dobom, hogy az aromáját átadja. Megfordítom a húsokat, de azt már csak rövid ideig sütöm, hogy a közepe ne forrósodjon át. A húsok éleit is megpirítom kicsit, majd lekapcsolom alatta a melegítést.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bemelegítem a sütőt kb 160C fokra, bőrös felével lefele igazítom a húst, és beteszem a sütőbe (azért kell fémnyelű serpenyő, hogy ne égjen el a nyele ...)
6-8 perc múlva ellenőrzöm a maghőmérsékletet.
A 80C egy kicsit magasabb, mint a rozé állag, de most így sikerült. Felszolgáltam a feleségemnek a még rozé szeletkéket.
Ez neki túl rózsaszínű, ezért a szeletkéket is átsütöttem (ggrrrr).
Megkaptam tőle a megpirult bőrdarabkákat, amit tojássalátával hamm bekaptam.
Azért meg lehetett enni well done is...