Amerikában szoktam rá a tojássalátára. Valahányszor megérkezem oda, első dolgom, hogy veszek egy nagy adagot a helybéli hiperben, a Hannafordban.
Itthon is megpróbáltam pár bolti salátát, de nem jöttek be. Konklúzió: készíteni kell sajátot.
Egy köcsög aludtej, egy tálka saláta és tegnap sütött kenyerem a reggelim.
Van egy jobb kép is róla:
Node a recept fontosabb.
Összeszedtem volna a hozzávalókat, de a legfontosabb nem volt itthon: a szárzeller! Telefon a szomszéldasszonynak: van egy pár szál zellered? A válasz: "Nincs", de benne mindig megbízhatok: "Épp a LIDL-ben vagyok, hozzak?" :)
Gyorsan feltettem 8 tojást főni (nem a pocakos tábornokot), és irány a veteményes a hozzávalókért:
- 8 keményre főtt tojás
- 1 kis csokor szárzeller (épp megérkezett)
- 1 TV paprika
- friss petrezselyem
- 1 zsályalevél
- 1 lestyánlevél (nálunk "Maggifűszer" a családi neve)
- pici csokor kapor
- 10 szál snidling (metélőhagyma magyarul)
- 1 mokkáskanál fokhagymagranulátum (lusta voltam aprítani)
- 1/2 citrom héja és leve
- 1/2 pohár majonéz (jó az a bolti is ...)
- 1 ek Lee&Perrins Worchestershire szósz
- 1 ek zöld pritamin és kápia szósz tavalyról
- só
- kicsi frissen őrölt Lampong feketebors (irígykedjen a Fickó)
Először is a szárzellert aprítottam csíkokra, majd pirinyó kockákra. Nagyon szeretem az ízét és az állagát is a salátában! Ezután jöhet a snidling picire vágva.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felaprítottam a petrezselyem és zeller leveleket. Jöhet a lestyán, zsálya és a kapor is a kés alá.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezt a sok aprított zöldséget tálba raktam, ráreszeltem kis citromhéjat és cseppentettem kevés citromlevet is bele. Egy kevés fokhagymagranulátumot is adtam hozzá - az feldobja az ízét a mártásnak.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Persze só az kell bele! Daráltam pici borsot is hozzá. Jöhet a kedvenc paprikakrémemből is egy kanál! És az elengedhetetlen Worchestershire szósz.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tojásokat én úgy hámozom, hogy összetöröm a héját és lassan csurdogáló hidegvíz alá tartom: ekkor könnyen elválik a belsejétől a héj. A nyolcadik tojás kibújt a burkolatából főzés közben :) A sárgájákat kiszedem és a zöldséges tálba teszem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Belenyomok egy kisebb pohárnyi majonézt, amivel a sárgájákat villával összetöröm. A fehérjét apró falatokra vagdosom, és belekeverem a zöldséges/majonézes sárgájába. (Izlés szerint lehet nagyobbakra is aprítani a fehérjét)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy jóméretű jénaiba teszem, amit majd a hűtőben lehűtök.
Máris tálalom magamnak a reggelit (lásd nyitókép), mert igencsak megéheztem a főzéskor (nomeg rég ettem már tojássalátát).
Több szelet kenyeret is megettem, mire jóllaktam!
Nagyon finom lett - pont, amilyenre az USA-ban hangoltam a bolti salátát.
Természetesen adtam egy adagot a szomszédasszonynak is, 5 perc mulva jön egy üzenet: "Megkaphatom a receptet?"
Itt tapasztaltam először életemben, hogy a sok rost (a zellerszár, a zöldek, stb) meggyorsítja az emésztést és eliminálta a székrekedésemet!