Feleségem megkívánt egy resztelt májat. Nem véletlenül vagyunk házasok - nekem is éppen most támadt rá kedvem. El is ment az egyik négybetűsbe, és vett egy kilónyi csirkemájat (szív nélkül). Ilyet nem esznek Thaiföldön :)
Kicsit soknak tűnt, de mondta, hogy visz belőle lábadozó barátnőjének, ha megfőzöm. Erre nem lehetett nemet mondani: legyen hát az az ebéd. Hogy milyen körettel? Rémlett, hogy valamikor régen posztoltam egy félresikeredett májat , amihez viszont finom gőzben párolt krumplit társítottam. Legyen hát ez a köret most is.
Nos a hozzávaló megvan, irány a konyha:
- 90 dkg csirkemáj
- 2 nagy ezüsthagyma (epések is ehetik)
- 1,5 zöldpaprika
- 3 girizd fokhagyma
- 3 ek kacsazsír (sajnos nem az a szép ikrás)
- 2 ek morzsolt majoranna
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk őrölt kömény
- 40g paradicsompüré
- 1 ökörszív paradicsom (az utolsó idén a kertből)
- 10 tekerés Tellicherry bors (azért a Lampong finomabb)
- só izlés szerint
- 10 szem krumpli
- 1 tk kömény
- párolókosár a lábasba
A krumplit meghámoztam és falatnyi kockákra vágtam. Megszórtam a köménnyel és darálta rá egy kiskanálnyi sót. Jól összeráztam, hogy a fűszerek eloszoljanak a krumplin. A lábasba pont elfért két deci víz a párolókosár alatt. Beraktam a kosarat is, és beleborítottam a krumplidarabokat. Rátettem a tetőt is, majd kis lángra téve elkezdtem gőzölni.
Amíg ez fő, jöhet a máj. Első dolgom a zöldpaprika aprítása volt. Szerintem nagyon jó induló ízt ad, ha ezt puhára párolom. A hagymákat megpucoltam, majd vékony laskára szeleteltem. Az én véleményem szerint is a laskára vágott hagyma sokkal selymesebb szottyot (c Bächer Iván) ad, mintha felkarikázzuk.
A paprika 15 perc alatt krémesre dinsztelődött. A fokhagymát felszeleteltem, a hagymára borsot daráltam (miért ne?). Rátettem a paprikára az egészet, majd megszórtam a fűszerekkel. Pirítottam-forgattam-kavartam, míg a hagyma karamellizálódot és elfogyott a leve. Ekkor felöntöttem egy bő deci vízzel, amit szintén leforraltam, míg zsírjára sült. Azt hiszem ez a trükkje az igazán sűrű szaftnak!
Az utolsó idei paradicsomot forrasztólámpával meghámoztam (vizet forralni 1 szem paradicsomért???). A hagyma már jó puha, rákockáztam hát ezt a paradicsomot és még megerősítettem fél kisüveg paradicsompürével (ppssszt: 1 tk cukor is ment bele). Jol összekevertem, és lekaramellizáltam az egész keveréket. Eközben megtisztítottam a májakat az erektől és zsírtól, mindjárt meg is szórtam kis majorannával, mert a majoranna a máj jóbarátja.
Ilyen lett a tökéletes resztelt máj alap:
Beleborítottam a májat a felforrósított, karamellizált és fűszeres hagymaalapba. Addig kavargattam, míg kifehéredett a máj, amikoris megszórtam bőven a pirospaprikával. Ezt már csak össze kellett keverni - a máj még tartogat elég nedvességet, hogy a paprika ne égjen meg.
Meglehetősen besűrűsödött - így nem lesz jó. Fel is öntöttem egy fél pohár vízzel (lehetett volna vörösbor is, de az nem volt itthon). Összeforraltam, és késznek nyilvánítottam.
Kész az ebéd! Lehet csomagolni az invalidusnak (azért nem álltam meg kóstolás nélkül):
Azért tálaltam a feleségemnek is ebédre.
Magamnak meg egy kis csalamádét is szedtem (nyitókép) ami elbújt a villakép mellett.
Vitt is a feleségem a lábadozó barátnőjének, aki nagyon nagy örömmel fogadta!
Azért itt még nincs vége a posztnak: A gyerekek bejelentkeztek másnapra Mikulásozni. Mit főzzek nekik? A választásuk a resztelt csirkemájra esett! (Igaz, mást nem is ajánlottam nekik ...)
Ezt nem nagyon fotóztam, hisz ugyanez az étel készült. Tán kis kivétel és módosítás esett.
Pl. főztem a kicsilyánynak sáfrányos basmati rizst, mert ő nem tudja a krumplit megemészteni.
A gőzkrumplira most őrölt kömény ment, mert a fiunk nem szereti egészben.
Az ő tányérjuk az ünnepi kék (hagyma RIP) tányér volt.
Valamint elkövettem azt a hibát, hogy nem fotóztam másnap a maradékból készített tökéletes májpástétomot, amit kb 30 dkg maradék resztelt májjal, 5 keménytojással, 3 újhagymával, 40 dkg marhapárizsival és 3 ek mustárral készítettem, így ebből már nem lesz poszt.