Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (5) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (11) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) avokádó (2) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (29) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (379) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (10) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (55) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (4) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (61) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (514) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (62) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (386) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (12) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (116) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (7) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (178) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (9) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (71) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (48) lime héj (2) lime levél (6) liszt (142) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (117) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (91) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (5) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (22) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (4) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (139) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (61) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (96) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (405) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (53) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (75) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (27) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (99) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (91) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (30) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (36) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (12) zserbó (2) zsír (87) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Arrabbiata könnyen-gyorsan

2016.01.31. 07:00 Andrass9

Avagy hogyan hasznosíthatjuk a nyáron eltett sült paradicsomot fûszerként. A csuda érti mitõl, de hirtelen arrabbiata spagettire éheztem. Ez olyan jó és egyszerű étel, hogy muszáj ismét posztolni!

A gyors anyagfelmérés 5 fonnyadt paradicsomot eredményezett a kamrából. Ezt fûszerekkel felhozva kétszemélyes (tán három?) spagettiszósszá tudom varázsolni!

30.jpg

Amúgy is jó alkalom eldicsekednem az új olivás edényemmel, amibe beleszerettem már sokéve, de most meg is vettem :)

53 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma parmezán bazsalikom csili oregano olivaolaj salotta zöldpaprika mogyoróhagyma

Csokoládépuding

2016.01.29. 07:00 Waka

Piszkosul megkívántam megint valami édességet. A karácsonyi dőzs már rég elmúlt, a gazdag sütemények emléke is erősen megkopott. Lehetne még cifrázni, egy szó, mint száz, össze kellett dobni valami egyszerű édességet másodiknak. Elsőre a karamellpuding ugrott be. Egyszerű, alig pár dolog kell hozzá (a tej kivételével volt is itthon minden), és hamar meg is van. Aztán eszembe jutott az a tíz tábla étcsokoládé, ami a konyhaszekrényben pihen, és rögtön meg is gondoltam magam, már ami a karamellt illeti. Főztem tehát csokipudingot. És milyen jól tettem!

9.jpg

39 komment

Címkék: tej csokoládé kakaó rumaroma étkezési keményítő vaníliakivonat

Omlettpiskótatekercs

2016.01.27. 07:00 Andrass9

Az NLCafén botlottam bele az ötletbe, hogy tekerjük fel az omlettet. Nosza, neki is álltam egy éhezõs reggelen.

20.jpg

Persze semmi sem tökéletes, de azóta nem adódott alkalom szebbet készíteni. A lényeg az ötlet, és a módszer. A kivitelezést nálamnál jobb szakácsokra bízom: reátok.

41 komment

Címkék: tej tojás paradicsom sonka csili csiperke újhagyma sütőpapír kemény sajt petrezselyem levél

Magvas kenyér

2016.01.25. 07:00 Waka

Pár hónapja szombatonként kenyeret sütök. Úgyis olyankor szoktam főzni, belefér, hogy két művelet között megdagasszam vagy sütőbe tegyem a tésztát. Nemigen szoktam variálni, kenyérliszt, hozzá némi teljes kiőrlésű, egy éjszaka kovászolás, aztán mehet is a sütőbe. Legutóbbi kornspitz kiflivel esett súlyos fiaskó után viszont megmaradt a különféle magok jó része. Beleöntöttem a tésztába a hempergetésre szánt magkeveréket, majd némi hezitálás után a többiből is tettem hozzá valamennyit. Rozslisztből is tettem bele, ha már volt, és a kenyér meglepően jó lett. Annyira bejött, hogy azóta már el kellett mennem magokat venni, mert fogytán volt. Némi kísérletezés után kialakult a megfelelő keverék, és abból készül a mindennapi.

19.jpg

37 komment

Címkék: kovász élesztő szezámmag napraforgómag tökmag lenmag kenyérliszt teljes kiőrlésű liszt teljes kiőlésű rozsliszt

A főfogás: Fekete tőkehal Nobu módra

2016.01.23. 07:00 Andrass9

A nagy halvásárláskor az eladó félreértette a tõkehalfilék darabszámát. Én két filét kértem. Itthon viszont kiderült, hogy négy az a kettõ, pedig meg se kérdezte, hogy "négy lett, maradhat?" Ennyi halra már vendégeket kell hívni, mert magamban soha nem fogyasztom el. Ezeket a filéket megfeleztem, hogy egyszemélyes adagok legyenek belõlük.

30.jpg

Sok is, meg nem is olcsó, kerestem hát rá speciális receptet. A Google jóformán csak egy elkészítési módot adott fel találatokként, ami mind Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa szakácskönyvének receptje alig módosítva. Nem is titkolták, hogy onnan vették az ötletet. A Nobu név fogalom a gasztronómiában. Legalább 5 étterme Michelin csillagos a közel harmincból, amit megalapított, köztük a budapesti Nobut is. Én japánul nem tudok, így nem tudom ellenõrizni a receptet, de az eredmény magáért beszélt.

27 komment

Címkék: mirin tőkehal cukor miszo miso rizsbor sake

A köret: Garnélarákos, zöldborsós rizottó

2016.01.23. 07:00 Andrass9

Mostanában mintha sok rizottót ennék ...

A nagy tengeriherkentyûs vacsora fõételének a körete volt ez a rizottó, amihez a garnélát kivételesen nem a Metroban, hanem a Sparban vettem, ahol lehet kapni negyedkilós vagy félkilós kiszerelésben nyers mirelit rákot. Sajnos még mirelitben is majd mindenhol csak elõfõzöttet lehet kapni, ami továbbfõzni már nem igazán jó: rágós lesz a húsa (viszont kiolvasztás után azonnal ehetjük koktélszósszal:)

Mivel ez köret volt, a címfotó sajnos inkább a fõételre koncentrál, de a következõ posztban megtekinthetõ a tálalása.

39.jpg

Azon tûnõdtem, hogyan csempészhetném be a menübe a garnélát is a kagyló és a hal mellé, amikor beugrott, hogy paella! Nos azt még nem nagyon tudok fõzni, de a rizottó hasonló, ezért legyen abban a rákocska.

7 komment

Címkék: hagyma gomba póréhagyma fehérbor vaj garnéla zöldborsó kaliforniai paprika alaplé fahéj újhagyma petrezselyem citromhéj arborio rizs rizottó rizs

A leves: Kagylóleves fekete kagylóból

2016.01.23. 07:00 Andrass9

Metroban járván elszabadultam a halas részlegnél. Feleségem nincs itthon, KELL mindenféle hal és egyebek. Elsõsorban egy kagylólevesen gondolkodtam, mert a Metroban mindig kapni friss fekete vagy kék kagylót.

31.jpg

Bár kicsit többe kerül, érdemes a tiszítottat venni Ha levest készítünk, egy hálónyi teljesen elegendõ öt személynek repetával.

7 komment

Címkék: fokhagyma póréhagyma kagyló fehérbor vaj csili sáfrány alaplé lime petrezselyem mogyoróhagyma

Egy millió lapletöltés!

2016.01.23. 06:59 Andrass9

1.000.000 lapletöltés a blog indulása óta!

 

Nagyon köszönjük olvasóinknak, hogy ennyire megtisztelnek minket figyelmükkel. Nem jutottunk volna el idáig nélkületek. A kommentelők mindig jó hangulatot varázsolnak a poszthoz, javítják, amit elrontottunk, meg úgy általában jól érzik magukat.

Ezt az eredmény nem az Index főoldalára kerüléssel értük el, csupán érdekes, vagy klasszikus receptekkel, jó kommentekkel, egymásra való odafigyeléssel. A letöltések számát a Goggle keresője is igazolja, rengeteg receptünk szerepel az első 10 találat között.

Ezt a szép teljesítményt közel négy év alatt értük el napi 7-800 lapletöltéssel és 900+ poszttal. Csak azt nem értem, miért pont "A barnarizs főzése" a legnépszerűbb a maga 12500 olvasottságával ...

Köszönetünkként fogadjátok ma egy kiváló halas vacsora fogásait kivételesen egyszerre, nem pedig 3 alkalomra széttolva.

 

Mielőtt döntést hoznánk, megkérdezzük, hogy mit szólnátok, ha a blognak nagyobb nyilvánosságot adnánk lehetőséget biztosítva az Indexnek, hogy kitegye a blogot a címlapjára.

5 komment

Címkék: szavazás troll Index

Bobájka

2016.01.21. 07:00 Waka

Jézuska mákdarálót hozott Karácsonyra. Illetve - ha egészen pontos akarok lenni -, visszahozta a mákdarálót, amit pár éve kölcsönkért, de ebben már nem a Kisjézus volt a ludas, hanem Kistesó. Egy szó, mint száz, végre ismét lett darálóm, ehetem a mákot rogyásig. Külön aktualitást adott a dolognak, hogy még tavasszal kaptam vagy egy kiló elsőrangú morfinmákot Sanyi barátom párjától, és azóta is a fagyasztóban kerülgetem. (Nem Sanyi párját.)
Az olvastam valahol, hogy a bobájka abban különbözik a gubától, hogy ahhoz nem bolti kiflit használnak, hanem külön pékárut sütnek erre a célra. Ez pont nekem való kihívás volt, hiszen szeretem magam sütni az ilyen ételekhez az alapanyagot. Már csak egy megbízható gubakifli (bobájkakifli?) receptet kellett találnom, és semmi nem állhatott a megvalósulás útjába. A recepten a megszokott módon csavartam egy ici-picit a biztonság kedvéért.
Az Ünnepek alatt végül nem került rá sor, sajnos kicsit megcsúsztam az étlappal, de januárban elkészítettem.

17.jpg

41 komment

Címkék: tej mák élesztő guba rétesliszt vaníliasodó búzafinomliszt bobájka

Cajun csirkedarabok lencsével

2016.01.19. 07:00 Andrass9

Úgy látszik, mostanában mindent cajun fûszerezéssel készítek. Nagyon szeretem, és igyekszem mindenkire rátukmálni. Most a kicsilyány jött délutánra, valamit fõzni kell neki. Igaz, a hûtõ tele van PK-val (grrr), lencsével, karfiolos pórélevessel, de ezekben nincs semmi hús.

21.jpg

Na jó, a lencsében van egy kis füstölt csülök... Kutakodván a csodahüttõben, leltem egy nagyobb adag csirkefelsõcombot, meg rengeteg csirkemellfilét, de abból már csak egyet vettem ki.

41 komment

Címkék: hagyma fehérbor csirkecomb csirkemell majoranna kacsazsír paradicsompüré csirkemell filé cajun fűszerkeverék

Libazsíros csiga

2016.01.17. 07:00 Waka

Megint a Nagycsarnokban jártam, közelgett egy jó leves ideje, vettem pár libaszárnyat, 300 volt kilója, nem pénz érte. A négy szárny bő másfél kilót nyomott. Szép tiszta volt, pár tokot kellett kitépni belőle, no meg lejött egy jó marék háj is. Nem bántam, szeretem a tepertőt, a zsír is elkopik lassan. Egy korty vizet aláöntöttem és kisütöttem hát legott, a töpörtyűt fel is faltam csak úgy minden nélkül, kései uzsonna gyanánt, a zsír meg egy bögrében ment a hűtőbe.
Pár napra rá elfogyott itthon a kenyér. Boltit nem akartam venni, a kenyérsütéshez kellett volna vagy öt óra, ami munka után elég necces, valami viszont kellett a tökfőzelék mellé - magában elég sovány falat ebédre -, meg reggelire. Ekkor pattant ki a fejemből a libazsíros csiga gondolata. Kicsit rágódtam rajta, de sok időm nem volt tökölni, lesz, ami lesz, belevágtam, és lett. És jó lett.

11.jpg

25 komment

Címkék: tej csiga vöröshagyma biga élesztő libazsír búzafinomliszt

Gombás rizottó

2016.01.15. 07:00 Andrass9

Valamilyen rizsköretet kellett készítenem, amit a vejem is szeret. Mivel mindketten gombaevõk vagyunk, megörültem egy vegyes gombatálcának a boltban.

22.jpg

Arborio rizst láttam a kamrában, tehát a rizottót is szereti :)

24 komment

Címkék: gomba parmezán vargánya bors fehérbor vaj rozmaring sáfrány alaplé petrezselyem salotta mogyoróhagyma arborio rizs

Kakasleves

2016.01.13. 07:00 Andrass9

Felfedeztem a csodahüttõben egy kakas fejét és a combját. Ezt még akkor tettem félre, amikor a nagylyánynak fõztem Újházi húslevest, amibe köztudottan öreg kakas dukál a többi húsok mellé. Nem ám fiatal tyúk, ahogy manapság fõzik - de azokat szerencsére tyúklevesnek híjják.

20.jpg

Akkoriban a kakasnak is csak a fele kellett a levesbe a többi hús mellé, mert megtelt a fazék. Mivel rég volt már húsleves, meg kiváncsi is voltam, milyen a kakas önmagában, mint leves alapanyag, ezért most megfõztem.

59 komment

Címkék: kakas hagyma fokhagyma bors sárgarépa gyökér petrezselyem zellergumó karaláb szerecsendióvirág paprikacsuma

Grillázs

2016.01.11. 07:00 Waka

Ezt is elég régóta dédelgettem már. A járólapot konkrétan 2013 őszén kunyiztam erre a célra Büngyürke apjától, mikor szüretelni voltam náluk. Szóval nem kapkodtam el, de nyugodtan mondhatom azt is, hogy előrelátó vagyok.
Az ünnepek alatt aztán erre is jutott idő, egyik nap nekiveselkedtem, és lőn.

12.jpg

18 komment

Címkék: cukor grillázs törökmogyoró

English Muffin készítése

2016.01.09. 07:00 Andrass9

Az nem járja, hogy idehaza nem jutok hozzá a kedvenc reggeli pékárumhoz. Most, hogy ünnepek közt vagyunk, ráérek kisérletezni.

60.jpg

Rengeteg receptet elolvastam, de elég hasonlóak, így nem volt nehéz egy legkisebb közös többszöröst elõállítani belõlük.

37 komment

Címkék: tej víz zsír élesztő cukor liszt kukoricadara kenyérliszt kukorica dara szárított élesztő

Tojásos English Muffin reggelire

2016.01.07. 07:00 Andrass9

Egyetlen olyan pékárut találtam az USA-ban, ami igazán izlett. Volt ugyan rozsos kenyér Bostonban, sanfranciscoi savanyúkenyér (leginkább a kovászos kenyérre hajaz) Nashuában, meg francia baguette, meg millió egyéb (Wonder Bread, aminél ehetetlenebb nincs a világon!), de csak az English Muffint fogadtam el pékárunak az itthoni ízek után.

21.jpg

Na, azért van még egy kivétel: a croissant. Az tökéletes ott is.

Amikor a tûzhelyet vettük, ragaszkodtam hozzá, hogy legyen rajta rost, amin reggelit lehet készíteni, vagy wokot tehetünk a helyére. Én sokszor csináltam rajta mindenfélét, de a gyerekek csak ritkán használják. Most is sütöttem magamnak egy gyors rántottás zsemlét az English Muffinból.

38 komment

Címkék: tojás fokhagyma bors vaj bacon English Muffin

Angus rostélyos feketére sült cajun fűszerkéregben

2016.01.05. 07:00 Andrass9

Blackened Sirloin

 

Többrendbeli esemény a csillagok együttállását eredményezte. Karácsonyra hoztam creol, meg cajun fûszereket amelyek közt volt egy, amit magam sem ismertem még: Cajun Blackened fûszerkeverék. Kérdezte is Waka, mi a szösz az a "Blakened", mert nem tartja valószínûnek, hogy feketítést jelentene. Hát pedig igen: egy olyan cajun fûszerrel vastagon bedörzsölt ízesítésre használják, ahol ez a fûszerkeverék karamellizálódik, majd szénfeketére ég, megóvva az általa beborított hússzeletet. Úgy emlékszem, a cajun keverék hozzávetőleges összetételét már megadtam valahol, de ha mégsem, akkor szóljatok, és előkerítem.

29.jpg

A csillagok meg azért álltak együtt, mert tegnapelõtt feleségem beállított 3 szép szelet 21 napig érlelt Angus marha rostélyos szelettel, valamint a gyerekek is bejelentkeztek tegnapra ebédelni. Akkor itt a nagy lehetõség kipróbálni ezt a fajta fûszerezést.

44 komment

Címkék: rizs vaj zöldborsó rizibizi kukorica fehérbors olivaolaj petrezselyem rostélyos cajun barna vaj blackened cajun fűszerkeverék Angus creole

Spicc

2016.01.03. 07:00 Waka

Szóba került a napokban a kornspitz kifli, kerestem egy autentikusnak tűnő receptet, és megsütöttem. Pár dolgot megváltoztattam az eredeti recepthez képest. Korpa nem volt itthon, ezért a kenyérliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítettem. Pehelymixem sem akadt, maradt helyette a zabpehely, a tésztába öreg szeműt, a szóráshoz aprót használtam. Édeskömény mag megint csak hiánycikk, de amúgy is hadilábon állok véle, nem olyan nagy kár érte. A fekete szezámmag is lemaradt valahogy. A többi nagyjából stimmel.

13.JPG

28 komment

Címkék: joghurt élesztő koriander bulgur zabpehely szezámmag kömény napraforgómag rozsliszt tökmag lenmag kenyérliszt sikér kornspitz malátaliszt

Argentín steak hízott libamájjal, rizibizivel és gombával

2016.01.01. 07:00 Andrass9

Ünnepi vacsora születésnapra. Ez úgy született, hogy Márton nap okán akciósan jutottam egy kisebb libamájhoz, feleségem pedig szép akciós rostélyost és hátszínt talált a madarasban.

36.jpg

Ilyen csodás alapanyagokból öröm dolgozni, hátmég meglepni az ünnepeltet! A rostélyos gyönyörû márványos, míg a hátszín nem szûkölködött faggyúban. Bár a szeletek egy igazi sztékhez túl vékonyak voltak, azért csak megoldottam valahogy.

59 komment

Címkék: tej mustár balzsamecet szójaszósz rizs bors libamáj zöldborsó must hátszín olivaolaj rostélyos borecet csilipaszta ghí kakukkfü barna csiperke Krensenf Colmans mustár Montreal steak fűszer

Korhelyleves

2015.12.30. 07:00 Andrass9

Valahogy ez a klasszikus kimaradt az eddigi receptek közül. Amúgy is jön a szilveszter, amikor a szokásosnál több alkohol fogy - emelve az átlagos másnaposság statisztikai értékét.

28.jpg

Ha már megelõzni nem is lehet vele, de enyhíteni igencsak hatásos egy nagy tányér korhelyleves. Savanyú, sós, füstös: igazi gyógyír a szenvedõ alanynak.

A kispiac legközelebb már csak január közepén nyit ki, ezért muszáj volt vennem egy szép füstölt csülköt, ami azóta árasztja illatát a kamrában.

17 komment

Címkék: hagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta kolbász virsli liszt pirospaprika kömény tejfel füstölt csülök kolozsvári

B/4 szelet

2015.12.28. 07:00 Waka

A B/4-es papír mérete 250X340 mm. Nagyjából.
A cél egy édes-krémes, tömény, de ízes, igazi ünnepi sütemény elkészítése volt. Fél éve érleltem az ötletet, spekuláltam a hogyanon és a milyenen, aztán összeállt a terv. Alapnak a mézes krémes tésztáját használtam. Kábé. Pár malőr ugyan esett, de a sütemény végül kelkészült.
25.jpg

38 komment

Címkék: tojás dió méz étcsokoládé rum kókuszreszelék sertészsír étkezési keményítő törökmogyoró mézes krémes vaníliakivonat

Sajtos, tárkonyos spárgaszufflé, omlett és spárgakrémleves

2015.12.26. 07:00 Andrass9

Az USA-ban járván baráti áron ($3,50) csaptam le egy köteg spárgára. Arra csak most jöttem rá, hogy ennyiért itthon is árulják ilyentájt :) Az már viszont igazán a véletlen mûve, hogy - míg ebédeltem - az éttermi  TV-ben egy spárgaszufflé elkészítését láttam. Egyedül voltam, végignéztem hát. Mondjuk az ebédem azért annál grandiózusabb volt: homárfarokkal töltött foltos tõkehal krumplipürével a kedvenc sörfõzdémben a fõutcán, jeges teával.

48.jpg

Annyira egyszerûnek látszott az elkészítése, hogy bevállaltam a megfõzését. Kicsit kellett csak keresgélnem a lyány garázsában a ramekinek megtalálásához. Õ rendszeresen készített ezekben a mini tálkákban creme brulée-t. Aggódtam viszont a mérete miatt, szerintem szuffléhoz nem elég magasak. Sebaj, akkor is megpróbálom!

47 komment

Címkék: tej tojás sajt spárga vaj tárkony csili liszt snidling salotta citromhéj mogyoróhagyma Gruyere Jarlsberg

Hálaadáskori maradékok gofriként való hasznosítása

2015.12.24. 07:00 Andrass9

Boldog ünnepeket kívánunk olvasóinknak!

 

hopihe.jpg

 

A Hálaadás vacsorához hozzá tartozik a megmaradt ételek csomagolása a vendégek számára, illetve még napokig való fogyasztása. Egyesek már másnap nem birnak ránézni a pulykára, ezért kellenek módszerek a változatosabb elkészítésre.

22.jpg

Mi idén a tölteléket lényegítettük át gofrivá, ami egy tökéletes választás annak ropogós és szaftos formában való tálalására.

Az amerikai töltelék (amely az esetek 95%-ban elõre darabolt, szárított, fûszerezett pékáru zacskóban vagy dobozban) csak nagyon ritkán töltõdik bele valamilyen húsfélébe. Elsõsorban a hús mellé teszik a tepsiben, olykor ráadásul saját tepsiben sütik. Így sikerül azután a garnélarákot is megtölteniük :)

28 komment

Címkék: tojás gofri pulyka sajt vaj petrezselyem töltelék szerecsendió gravy áfonyaszósz kakukkfü

Kínai tészta

2015.12.22. 07:00 Waka

Legalábbis leginkább arra hasonlított, persze aztán kiderült, hogy mégsem az, de menjünk sorjában.
Kistesó évente kétszer látogat a mosoly országába, mindig hoz valami finom alapanyagot. Hoz olyasmit, amit kérni szoktam (legutóbb rizsecet, fehér fafülgomba és belachan volt soron), és hoz mindenféle egyebet, ami megtetszik neki, vagy rábeszélik, mert az milyen jó. Az utóbbi kategóriába tartozó dolgok aztán lassan átszivárognak az én háztartásomba, mer' "te szereted az ilyen különleges dolgokat", meg "ez egészséges, jót tesz a köszvényednek". A kamra meg csak telik, én meg kísérletezem. Legutóbb egy halom rizstésztával együtt jött egy zacskó, tésztára hajazó valami is. Nem volt üvegtésztaszerű, búzára tippeltem, talán valami "hand puled noodle", azaz kézzel nyújtott tészta lehet, csak szárítva.
Múltkorról maradt némi sertés szűzpecsenye, abból terveztem egy fűszeres, gazdag levest készíteni, gondoltam ez a tészta éppen alkalmas lesz, hogy egy egytálételt készítsek vele.

18.jpg

52 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma halszósz tofu gyömbér római kömény kókusztej újhagyma lime barnacukor feketebors yuba koriandermag lime levél citromnád currypaszta serrano paprika

Beigli – Missuth / Pesti Hírlap (1925) módra

2015.12.20. 07:00 Blogkocsma

A receptet legkedvesebb gyerekkori barátnõm küldte nekem karácsonyi jókívánságként. Mivel én nem sütök (és nem is nagyon eszem) beiglit, ezért kipróbálás nélkül posztolom. Külön felhívom a figyelmet a hozzáfûzött kommentekre, azok sok-sok év tapasztalatain alapulnak!

"Nem felejtettem el, amit ígértem, csak most jött el az ideje a beigli sütésnek.

Csatolom a receptet, amit már évek óta finomítok, mert mindig kimarad belõle valami titok - most pl. kiegészítettem a bébi almareszelõ fontosságának kiemelésével. Az alaprecept persze nem változik, a nagymamámtól örököltem, csak a trükkök már természetesnek tûnnek.

És mellékelek pár képet is, hogy nem csalás, nem ámítás.

14.JPG

Kár, hogy az illatokat nem tudom továbbítani! Isteni lett!"

Köszönöm és boldog Karácsonyt!

23 komment

Címkék: alma tej tojás dió mák mazsola élesztő cukor liszt fahéj margarin porcukor citromhéj

süti beállítások módosítása
Mobil