Szóba került a napokban a kornspitz kifli, kerestem egy autentikusnak tűnő receptet, és megsütöttem. Pár dolgot megváltoztattam az eredeti recepthez képest. Korpa nem volt itthon, ezért a kenyérliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítettem. Pehelymixem sem akadt, maradt helyette a zabpehely, a tésztába öreg szeműt, a szóráshoz aprót használtam. Édeskömény mag megint csak hiánycikk, de amúgy is hadilábon állok véle, nem olyan nagy kár érte. A fekete szezámmag is lemaradt valahogy. A többi nagyjából stimmel.
Hozzávalók:
150 g BL 80 liszt
70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g zabpehely
30 g bulgur
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál sötét malátaliszt
1 teáskanál sikér
2 evőkanál lenmag
1 teáskanál só
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál koriandermag
1 evőkanál olaj
1/2 tasak sütőpor
100 g natúr joghurt
2 dl víz
2 dkg friss élesztő
Kivülre:
1 evőkanál lenmag
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál hántolt napraforgómag
2 evőkanál héj nélküli tökmag
2 evőkanál szezámmag
A zabpelyhet és a fűszerekkel összekevert bulgurt a kávédarálóval ledaráltam, és hozzáadtam a többi liszthez. Beletettem a sütőport is.
Egy pohár joghurt hígabb részét leittam, a megmaradt 1 dl sűrűjéhez hozzákevertem az élesztőt és beleöntöttem a tálba. Hozzáadtam az olajat és a víz egy részét is.
Végül a maradék víz hozzáadásával összegyúrtam. Nehéz, ragacsos tésztát kaptam.
Egy órát kelesztettem, nagyjából a duplájára nőtt.
Hat egyenlő részre osztottam.
Oválisra nyújtottam, és az instrukcióknak megfelelően feltekertem.
A kifliket megpermeteztem vízzel és belehempergettem a magkeverékbe.
Bevagdostam két helyen, és újabb negyven percig keltettem.
Hármas fokozaton nagyjából 40 percig sütöttem.
A munka eredménye hat darab, bő 14 dekás kifli lett. Nem volt rossz, de a közelében sem járt a boltinak. A tészta igen tömött, nehéz lett, nem volt rugalmas, könnyen töredezett. Az ízével nem volt semmi baj, a színe ellenben csokoládébarna lett. Arra nem tudtam rájönni, Limara kiflije hogyan lett olyan világos. Vagy nem sötét malátalisztet tett bele (de honnan szedett világosat?), vagy nem egy evőkanálnyit, vagy igen jó a fotósa. A kívülre felvitt magok záporesőként potyogtak le, a tálcáról sepertem össze a reggeli végén, hogy kárba ne vesszen.
Egy kifli ára nagyjából 92 forintra jött ki, ami nem lenne rossz, ha valamelyest hasonlítana a megszokott kornspitz kiflire, és nem lenne vele ennyi macera. Bár elég sok mindenféle alapanyag van itthon, azért el kellett mennem pár helyre, hogy minden hozzávalót megvegyek.
Reggelire ettem egy kis kolbásszal és vajjal, mellé tavaszi hagymát és frissen szedett szabadföldi galambbegysalátát ettem, annak épp szezonja van.