Avagy hogyan hasznosíthatjuk a nyáron eltett sült paradicsomot fûszerként. A csuda érti mitõl, de hirtelen arrabbiata spagettire éheztem. Ez olyan jó és egyszerű étel, hogy muszáj ismét posztolni!
A gyors anyagfelmérés 5 fonnyadt paradicsomot eredményezett a kamrából. Ezt fûszerekkel felhozva kétszemélyes (tán három?) spagettiszósszá tudom varázsolni!
Amúgy is jó alkalom eldicsekednem az új olivás edényemmel, amibe beleszerettem már sokéve, de most meg is vettem :)
Feltettem a tésztavizet forrni, majd némi hozzávalókat gyûjtöttem 3 személyre:
- 4 közepes paradicsom (fonnyadt is jó)
- 1 kisüveg (1,5 dl) sült paradicsom tavalyról
- 1/2 dl olivaolaj
- 2 salotta (mogyoróhagyma)
- 4 girizd fokhagyma
- fél csõnyi maradék zöldpaprika darabok a hûtõbõl
- 1 szárított csilipaprika
- 1 szál bazsalikom az ablakból, épp elkezdett lekonyulni
- 1 tk szárított oregano
- reszelt pecorino romano, vagy parmezán
- só
- bors
Mint látható, igazi leletmentõ szószt készítettem :) Elsõ feladat a paradicsom hámozás (a kicsit inkább kidobtam). Erre a célra pár darab esetén vagy a gáztûzhely lángja, vagy a forrasztólámpa adódik - vizet forralni túl sokáig tart ennyire (viszont a tésztát meg lehet benne főzni). A láng másik elõnye, hogy lesz egy kis karamellizált íze a paradicsomnak.
Mindent megtisztítottam, elõkészitettem a deszkán. Óra indul.
A csilit kicsit kimagoztam, majd apróra vágtam. A fazékba (egy kisebb serpenyõ is elég lett volna, de nem akartam a mosatlan serpenyőt elmosogatni ...) locsoltam az olajat, felforrósítottam, majd hozzáadtam a csilit. Beleszórtam az apróra vágott paprikadarabkákat is. A fokhagymákat a kés lapjával összetörtem, megaprítottam, és a párolódó paprikához adtam (egész más íze lesz, mintha fokhagymanyomót használnék). Így nem fog megégni. Belevágtam még a salottát is apróra. Lefedtem, hogy puhuljon az is.
A paradicsomokat lehámoztam, magjukat és levüket kinyomtam (és gyorsan meg is ettem). Elõször négybe, majd sok kicsibe vágtam, mert úgy hamarabb elkészül.
Hozzáadtam a megpuhult hagymához egy kis szárított oregano társaságában.
Kicsit összevágtam a sült paradicsomot, aminek a levét már beleöntöttem a fazékba.
Majd ezt is a fazékba tettem. A tésztavíz felforrt, fél adag spagettit tettem a sózott vízbe 8 percre. Ennyi kell ahhoz, hogy pont al dente legyen (nálunk). Amikor leszûrtem a tésztát, a levébõl egy merõkanálnyit a szószhoz kevertem, levettem a tûzröl, és a friss bazsalikomot is hozzákevertem.
Már csak tálalni kellett egy kis reszelt pecorino romano társaságában.
A megmaradt harmadik adagot egy kis dobozban elküldtem a kicsilyánynak.
Pont 30 perc alatt értem el az elsõ vágástól a tálalásig. Lehet, lassan elindulok Jamie 30 perces kajái felé? (Bár ez neki legfeljebb 15 perces étel lenne :)