Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Arrabbiata könnyen-gyorsan

2016.01.31. 07:00 Andrass9

Avagy hogyan hasznosíthatjuk a nyáron eltett sült paradicsomot fûszerként. A csuda érti mitõl, de hirtelen arrabbiata spagettire éheztem. Ez olyan jó és egyszerű étel, hogy muszáj ismét posztolni!

A gyors anyagfelmérés 5 fonnyadt paradicsomot eredményezett a kamrából. Ezt fûszerekkel felhozva kétszemélyes (tán három?) spagettiszósszá tudom varázsolni!

30.jpg

Amúgy is jó alkalom eldicsekednem az új olivás edényemmel, amibe beleszerettem már sokéve, de most meg is vettem :)

Feltettem a tésztavizet forrni, majd némi hozzávalókat gyûjtöttem 3 személyre:

  • 4 közepes paradicsom (fonnyadt is jó)
  • 1 kisüveg (1,5 dl) sült paradicsom tavalyról
  • 1/2 dl olivaolaj
  • 2 salotta (mogyoróhagyma)
  • 4 girizd fokhagyma
  • fél csõnyi maradék zöldpaprika darabok a hûtõbõl
  • 1 szárított csilipaprika
  • 1 szál bazsalikom az ablakból, épp elkezdett lekonyulni
  • 1 tk szárított oregano
  • reszelt pecorino romano, vagy parmezán
  • bors

10.jpg

Mint látható, igazi leletmentõ szószt készítettem :) Elsõ feladat a paradicsom hámozás (a kicsit inkább kidobtam). Erre a célra pár darab esetén vagy a gáztûzhely lángja, vagy a forrasztólámpa adódik - vizet forralni túl sokáig tart ennyire (viszont a tésztát meg lehet benne főzni). A láng másik elõnye, hogy lesz egy kis karamellizált íze a paradicsomnak.

11.jpg

Mindent megtisztítottam, elõkészitettem a deszkán. Óra indul.

12a.jpg

A csilit kicsit kimagoztam, majd apróra vágtam. A fazékba (egy kisebb serpenyõ is elég lett volna, de nem akartam a mosatlan serpenyőt elmosogatni ...) locsoltam az olajat, felforrósítottam, majd hozzáadtam a csilit. Beleszórtam az apróra vágott paprikadarabkákat is. A fokhagymákat a kés lapjával összetörtem, megaprítottam, és a párolódó paprikához adtam (egész más íze lesz, mintha fokhagymanyomót használnék). Így nem fog megégni. Belevágtam még a salottát is apróra. Lefedtem, hogy puhuljon az is.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg
17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A paradicsomokat lehámoztam, magjukat és levüket kinyomtam (és gyorsan meg is ettem). Elõször négybe, majd sok kicsibe vágtam, mert úgy hamarabb elkészül.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Hozzáadtam a megpuhult hagymához egy kis szárított oregano társaságában.

25.jpg

Kicsit összevágtam a sült paradicsomot, aminek a levét már beleöntöttem a fazékba.

26.jpg

Majd ezt is a fazékba tettem. A tésztavíz felforrt, fél adag spagettit tettem a sózott vízbe 8 percre. Ennyi kell ahhoz, hogy pont al dente legyen (nálunk). Amikor leszûrtem a tésztát, a levébõl egy merõkanálnyit a szószhoz kevertem, levettem a tûzröl, és a friss bazsalikomot is hozzákevertem.

27.jpg 28.jpg

Már csak tálalni kellett egy kis reszelt pecorino romano társaságában.

29.jpg

A megmaradt harmadik adagot egy kis dobozban elküldtem a kicsilyánynak.

Pont 30 perc alatt értem el az elsõ vágástól a tálalásig. Lehet, lassan elindulok Jamie 30 perces kajái felé? (Bár ez neki legfeljebb 15 perces étel lenne :)

53 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma parmezán bazsalikom csili oregano olivaolaj salotta zöldpaprika mogyoróhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr258181742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.01.31. 08:18:02

Ha a keresest, kimerest, elokeszitest nem vesszuj:-)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.31. 08:24:44

A tálalásról készült kép nagyon hlyén van.:D

Csak azt nem értem, miért kell a paradicsom héját-magját kiszedni ( -15 perc ), hiszen a sült paradicsomba benne szokjuk hagyni. Vagy te azt is ilyen macerásan készíted?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 09:40:13

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy egyesek benne szokják hagyni, de én soha, meg az olaszok se nagyon. Van, akit zavar a héja, a levére és magjára meg nincs szükség, mert higítja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 09:40:51

@Praliné.: Jamienek is minden elő van készítve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 09:43:28

@látjátok feleim szümtükkel: Most olvastam valami blogon, hogy az ételfotózáshoz a spagettik végeit visszadugdossák a rakásba, és pillanatragasztóval beragasztják :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.31. 10:08:34

@Andrass9:

No látod! Nem is 30 perces ez a kaja, elsumákoltad a dugdosást.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.31. 12:46:04

Köszönök szépen!
Príma, jöhet.
Fél óra sem olyan sok idő. Az ételfotózás nagy mágia, a szülőanyja sem ismerne rá néha a produktumra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 15:13:32

@Waka: Itt olvastam pár hozzászólást:
digiretus.blog.hu/2016/01/27/zsirfagyi_szajfenyes_eperrel
Azért nem eszik azt a kását olyan forrón. Viszont lehet, hogy benevezek egy workshopra, jó pap holtig tanul.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.31. 15:26:13

@Andrass9:

No álljon meg a gyászmenet! Mióta vagy te pap?:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.31. 15:46:36

@Andrass9: Remélem, nem esel át a ló másik oldalára. Nem ezért főzöl, hogy legyen mit fotózni, hanem azért fotózol, mert van mit. :)

Ez vagyok 2016.01.31. 17:16:12

A paradicsommagot és héjat mi sem szeretjük.
Most nyáron bukkantam rá egy receptre, alaposan összeturmixoltam szőröstül-bőröstül a paradicsomokat, 5-10 percig forraltam és kiforrázott üvegekbe töltöttem, aztán szárazdunszt. Nincs semmi tartósítószer benne, eddig még nem romlott meg egy sem.
Olyan sűrű, hogy a jagdbitteres üvegből úgy kell kirázni és az íze is sokkal aromásabb, mint a paszírozott, agyonfőzött leveké. (Az üvegek betöltésekor is toszogatni kellett, hogy belemenjen:)
El sem hiszem, hogy ilyen jó lett. Ajánlom mindenkinek.
Az a baj, hogy épp ma elfogyott...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 17:20:21

@Ez vagyok: Az az igazság, hogy nem is a recept az igazán jó, amire bukkantál, hanem a paradicsom fajta :)

Fenchurch68 2016.01.31. 18:07:17

@Andrass9: Az a furcsa külsejű műszer, ami úgy néz ki, mint egy dizájnos beöntőklistély, na az mi?!

Holnap nem lesz itthon az ember, úgyhogy eszem egy kis tésztát. Vagy ilyen fent leírtat, vagy csak simán sok petrezselyem, sok fokhagyma, sok csípős, az se rossz. Minél kevesebb összetevő, annál jobb.

Ez vagyok 2016.01.31. 18:16:14

Ez lehet, hogy nem biztos, bár gondoltam erre is.
Az volt csak az azonosság, hogy én termeltem.
De volt köztük olyan is, amit a fiam hozott Rómából szárított paradicsomként és annak a magját sikerült felnevelnem és még egy de, le kellett szednem a fagy miatt zölden/sárgán és idebent ért be pirosra, narancssárgára és abból is csináltam, tökjó lett.
Aztán meg volt egy gömbölyű koktélparadicsom, ami nyersen a sírba vitt és abból is egy frankó lett. Én sem értem az egészet. Végül arra jutottam, hogyha a héj és a mag is benne van, az ver mindent.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 19:36:46

@Ez vagyok: A koktélból csak híg levet tudsz készíteni, mert nem elég rostot a húsa - hacsak nem olyan kicsike, hogy összemérhető a héj és a mag mennyisége a levével :)
A szárított paradicsom magja 99%, hogy egy jófajta Lucullus paradicsom volt (azt szárítják előszeretettel az olaszok), amiből valóban sűrű lé lesz (a héj és mag nélkül is). Leve a magok körül szinte nincs is. Idehaza Roma néven is kapható mag. Remekül beérik a lakásban is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 19:39:55

@Fenchurch68: Azt a piros edényt már a poszt legelején említettem, hogy a kedvenc olivaolaj kiöntőm. Rachel Ray model (népszerű szakács a Foodnetwork TV csatornán). Van neki szép kerek tepsije is fura fülekkel. Olyat kaptam már a szomszédasszonytól.

Benikuty 2016.01.31. 19:40:32

salotta a barátunk, bővebben itt, érdekességekkel:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/salotta

Benikuty 2016.01.31. 19:45:27

@Andrass9: szósznak és szárítani a san marzanot használják, mert arra való.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.31. 20:16:51

@Andrass9: A datolyaparadicsom mérete dacára igen jó sűrű levet ad.
@Benikuty: Két fajta - egy apróbb és egy testesebb - terem nálam. Különböző forrásból származnak, csak hagymáról szaporítom őket természetesen.
A Róma fajtájú paradicsom sem rossz, felesben szoktam ültetni őket, valamelyik mindig jobban bírja, hol az aszályt, hol a sok esőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 21:11:24

@Benikuty: Nagy salottafogyasztó vagyok, mert tényleg finom. Köszi a linket a többiek nevében is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 21:12:58

@Waka: Mondjuk a datolyaparadicsomot nem nagyon hámozgatnám :) A San Marzano meg a Roma is roppant könnyen adja a héját - szinte kisiklik belőle a forróvizes módszerrel.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.31. 21:43:52

Régen nem szerettem a lecsóban a pardicsom öszepöndörödött héját. Most már tudom, hogy az jó az emésztésnek, mint minden rost és mag. Ha már eccer a természet bele és rá tette, minek azt ki és levenni? Nem narancs az, bár annak is fogyasztható a héja, csak el kell megfelelően készíteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.31. 22:04:00

@látjátok feleim szümtükkel: Én tavaly megettem legalább 50 kiló paradicsomot héjastul, magostul. Viccen kívül, reggelire egy Carte D'or-os doboznyi volt az adagom (szeletelve!). Viszont ami a lecsóba került, azt meghámoztam, igaz az elenyésző mennyiség volt a nyersen fogyasztotthoz képest.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 22:44:00

@látjátok feleim szümtükkel: Engem egyáltalán nem zavart se a mag, se a héj. Viszont a sült paradicsomból ezeket száműztem! Kinyomom még a felesleges levet is, mert a sütésnél cél egy kiadós szárítás is. Általában 1/4-re tudom összesütni: 1 kg paradicsom fér egy 2,5 dl-es üvegcsébe :)
A lé/mag sem vész kárba: összefőzöm a sütésnél használt fűszerekkel, besürítem és lesz belőle fűszeres házi paradicsompüré. Ami viszont abból marad, az megy a komposztra. Az a mag már nem kel ki tavasszal ...

Benikuty 2016.01.31. 22:46:51

@Waka: bőven elláttad egymagad vetőmaggal a városi szennyvíztisztító iszapszikkasztóit :D
( paradicsom kúra igen gyümölcsöző)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.31. 23:43:07

hat ez tuti nem felora
maximum egy jo paradicsomoskaposztat lehetett volna ossze dobni ennyi ido alatt
ha volt otthon kaposzta

Fenchurch68 2016.02.01. 09:26:45

@Andrass9: És tényleg :) Az olívást simán oválisnak olvastam.

Ez vagyok 2016.02.01. 15:29:03

@Andrass9: A szárított olasz paradicsomból neveltek hosszukás alakuak és volt köztük akár 13-15 centis is. Négybe vágva, kicsit sózva a napon megszáradt 3-4 nap alatt. Csak úgy simán, olaj nélkül tárolom befőttesüvegben, tökéletesen eláll.
Érdekes módon vetettem olyan datolyaparadicsomot, aminél a zacskóra volt írva, de nem az a magasra növő, förtös aprószemű lett, hanem alacsony növésű, 10-12 centis termést hozó. Na, az nagyon tömör volt. Az, ha lehet még zamatosabb lett a szárítás után, mint az olasz.
Van a magasranövős, aprószemű datolyaparadicsomom is, annak is állat zamata van, azt inkább csak nyersen, szinte gyümölcsként esszük. Én a legtöbbet kerti munkák, bolyongások közben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.01. 16:27:14

@Ez vagyok: Ha jól megszáradt, eláll az szépen. Az elmondásodból itélve is Roma vagy SanMarzano paradicsom lehet. Datolyát én csak afrikai gyümölcsként ismerem :)

Ez vagyok 2016.02.01. 17:52:36

Ide is felteszek egy másikat a datolyaparadicsomról:)
kepkezelo.com/images/9foubwk4tt4s8c9jpshm.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.01. 18:36:34

@Ez vagyok: Akkor itt válaszolok rá :)
Csodás növény! Jól saccolom, hogy kb 1,8-2 meter magasra engedted fel? Gratulálok hozzá. Ilyet én is ültetnék, ha volna magom...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.02.01. 20:29:29

Köszönök szépen!
@Benikuty: Legalább jutott a madaraknak is valami.
@Ez vagyok: Kecskecsöcsű paradicsomra tippelek, az is hasonló kevés levű, tömör fajta.
@Andrass9: Tavaly szereztem ilyen magot. A héten küldöm. :) A fene egye meg, pedig lőttem róla képet a szomszédnál, de nem lelem.

Ez vagyok 2016.02.03. 09:21:35

@Andrass9: Akkor vágom le a tetejét, ha úgy gondolom, addig még beérik. Igyekszem nem kapzsi módjára, de többször hagyom magasabbra, mint kéne. Tavaly sem érett be a teteje.
Nekem is van magom...
Bár inkább a növénykét adom szívesebben, mert akkor már biztos, hogy kikelt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.03. 10:47:56

@Ez vagyok: Elég komoly csíráztatóm van. Egyesek marihuanafarmnak nevezik :) 300W növénynövesztő neoncső, állandó 21C (ez a csilinek kevés, azt a feleségem gardrobszobájában keltetem :) Most sikerült szereznem 400W LED lámpákat, kifejezetten a grow spektrumban. Kiváncsi vagyok, ezek hogy viselkednek majd.

Ez vagyok 2016.02.03. 10:58:55

@Andrass9: Ilyenekről még nem is hallottam eddig:)
Én az ebédlőben az ablaknál keltetek. (Igaz, ott földig van ablak és a padozatba süllyesztett fűtéscsövek rácsára teszem )

Benikuty 2016.02.03. 11:20:33

@Ez vagyok: két palántáért kolbászt adnék, ha érdekel. A magot lehetne rendelni vaterán, de az utálás macerás...
Érdekel a bartel? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.03. 11:31:45

@Ez vagyok: Az igazi napfény se árt :))))
Nagy tételben készítem a palántákat. Tavaly 108 csilipalántám és 70 paradicsompalántám nőtt bő félméteresre, mielőtt kiültettem. Sötétzöld, nagy levelek, egészséges, vastag szár. Jövőre már lehet, hogy lesz melegházam is ...

Benikuty 2016.02.03. 13:25:48

@Andrass9: az igazi jó melegágy megfizethetetlen előny!

Ez vagyok 2016.02.03. 13:43:21

@Benikuty: Nem biztos, hogy ilyen magot küldenek. Mint már fentebb írtam, tavaly vettem datolyaparadicsom magot és nem ez lett. Alacsony növésű, alig fürtöződő és 10-12 centi hosszú termés volt rajta. Tök másféle. Azért vettem azt a magot, mert a tavalyelőtti paradicsomvészkor kidobtuk jópár ismerősömmel a magot és "kiveszett a faj". Aztán itt-ott kikelegetett tavaly az elpottyant mag és egészségesek lettek. Az a baj, csak kevés bogyó érett be. Na, azok magjai kincsképpen terjedtek tovább az ismerősök körében. Így van most magom.
Szerintem datolyaparadicsomnak a linkelt képen lévőt hívják. Zamatosabb ízű, mint a gömb alakú koktélparadicsom.Ez 2014-es kép, mert tavaly nem volt ilyenem, nagyon sokat szomorkodtam emiatt.
Szívesen adok pár palántát neked is és úgy is, ha nem kapok érte kolbászt:)
Majd a palántakészítő időben nem ártana mégegyszer feleleveníteni, hogy ki és kb. hányat és magot vagy palántát szeretne.

Ez vagyok 2016.02.03. 13:50:22

@Andrass9: Nekem kis terület a zöldséges. Tavaly a mini kategóriában indultam a Magyarország legszebb zöldségeskertje versenyen. Nem a szépségessége miatt, hanem a zöldmulcsos módszer bemutatásáért. A falunkban sehanyadik lettem, de kaptam különdíjat:)
Összesen olyan 20 tő paradicsom volt. A 4 uborkanövénykém ontotta az uborkát, novemberben úgy fagytak le a virágok és uborkák. Joker F1, futtatni kell és 30 centis korában a felére vissza kell csípni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.03. 20:05:43

@Ez vagyok: Milyen kicsi a világ! Most találtam 5 darab ilyen paradicsomot a nappali ablakában, valamit egyet félbevágva száradófélben az ebédlőasztalon. Szilva alakú, és van kis csöcsöcskéje a végén.
Az íze viszont nem egy durranás, de hát február van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.03. 20:10:13

@Ez vagyok: Nem idnultam semmilyen versenyen, de az enyém se nagy: bruttó 40 m2 (4x10 m-es terület, de azon még a járófelületek is rajta vannak). Uborka az Perez vagy Mohikán volt eddig. Mindkettő többet terem, mint amennyit megeszünk. Igaz, általában 10 tó van. Tavaly viszont 20 tő lett, mert feleségem hazahozott 10 ágrólszakadt palántát a madarasból, amikor nekem már méretesek voltak a marihuana ültetvényen :)
Erről a visszacsípésről mesélj légyszi valamit.

Benikuty 2016.02.04. 08:46:29

@Ez vagyok: szerinted mikor kéne visszatérni a témára? Előre is köszönöm!

Ez vagyok 2016.02.04. 17:38:30

Én innen merítettem az okosságomat:
cuccos.com/
Rákattintasz a "HOBBY"-ra, A HOBBY-TÉR fölé viszed a kurzort, a "Kerti munkákkal" kezdjed, aztán a "Hagyományos zöldségek termesztésével" szépen sorba-sorba. Nekem ez már szinte a bibliám e téren és itt írja az uborkatermesztésnél, hogy vissza kell csípni 30 centis korában. Meg még duplamulcs, duplakomposzt, ami a csövön kifér uborkaügyben:) Én 3 éve követem az útmutatásait, akkor tértem át a zöldmulcsozásra is. Tokjo!
Elenyésző gaz, minimális öntözés a növénykék kiskorában, nem kell kőjárda, mert ha a sorok közé mész nem lesz sáros a lábad eső után sem, a giliszták meg dolgoznak szépen, ügyesen. A kevesebb öntözésigény miatt, nincs annyi hülye buzi meztelencsiga sem. Itt nálunk a faluban egyébként horror mennyiség van belőlük.
Már két éve két kertész is hordja hozzám a levágott füvet. Első évben nagy hiány volt, de mióta ők is hordják, zöldmulcsozhatok ezerrel, sőt még a komposztba is jut. Ők is nagyon örülnek, hogy nem kell elnyuvasztaniuk itt-ott.

Ez vagyok 2016.02.04. 17:40:38

@Andrass9: Ha most februárban összehasonlítod bármelyik kapható paradicsommal, ez a legzamatosabb.
Hát még ha nyáron a saját kertedben termeszted!

Ez vagyok 2016.02.04. 17:46:51

@Benikuty: Én március közepén szoktam felmérni a magokat és elveteményezni a tervezett mennyiségeket az előneveléshez.
Remélem, hogy itt leszek ezen az oldalon, mert örülök, hogy megtaláltam. Akkor majd én is kezdeményezem, de bármihez is hozzászólok a válaszban kérd számon tőlem te is:)
(Én 350 méteren lakom, így nem akkora a meleg, mint máshol, emiatt később tudom kitelepíteni a palántáimat.)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.04. 18:41:29

@Ez vagyok:

Az időjárás változásra figyelemmel már március elején el lehet vetni a magvakat, a paprikát és paradicsomot már februárban is, főleg, ha van elég világos hely a palánta neveléséhez.
Én már tüzdelem az egyik paprikámat, mert a földre leszórt mag nagyon szépen kikelt.

Benikuty 2016.02.04. 18:43:32

@Ez vagyok: köszönöm, kihagyok egy két helyet a kertben. Én áprilisban kiültetem a palántákat, körbenapozot védett helyre.

Ez vagyok 2016.02.05. 14:11:24

@Benikuty: én Budapesttől 6 km-re lakom. Ha te is errefele, akár be is ugorhatsz a magért.

Benikuty 2016.02.05. 16:03:36

@Ez vagyok: én kb.12-re, a jobb parton, Szentendrén. Jó lenne ez a variáció, szívesen elmegyek érte, némi kolbásszal :)
30-9502999, visszahívlak!
süti beállítások módosítása