Boldog ünnepeket kívánunk olvasóinknak!
A Hálaadás vacsorához hozzá tartozik a megmaradt ételek csomagolása a vendégek számára, illetve még napokig való fogyasztása. Egyesek már másnap nem birnak ránézni a pulykára, ezért kellenek módszerek a változatosabb elkészítésre.
Mi idén a tölteléket lényegítettük át gofrivá, ami egy tökéletes választás annak ropogós és szaftos formában való tálalására.
Az amerikai töltelék (amely az esetek 95%-ban elõre darabolt, szárított, fûszerezett pékáru zacskóban vagy dobozban) csak nagyon ritkán töltõdik bele valamilyen húsfélébe. Elsõsorban a hús mellé teszik a tepsiben, olykor ráadásul saját tepsiben sütik. Így sikerül azután a garnélarákot is megtölteniük :)
Mi is vittünk haza maradékot, de oly kevés volt, hogy a lyányom elõszedett egy zacskó tölteléket: ezzel egészítsem ki a receptet.
- 40 dkg kész töltelék
- 2 dl gravy (a pulyka szaftja kis keményítõvel valamennyire besürítve)
- kis csomó petrezselyem
- pár szál kakukkfü
- 2 tojás
- 3 dkg reszelt sajt
- 2 nagy evõkanálnyi vaj
- a vacsora további maradékai (hús, áfonyaszósz, zöldbab, édeskrumpli, stb.)
Az alapgondolat, hogy a töltelékbõl készítünk néhány gofrit, amire - mint szendvicskenyérre - rápakoljuk a maradékokat, és úgy esszük meg. Ezt elérendõ, felolvasztottam a vajat a gravyvel és a lecsipkedett kakukkfüvel.
Beleöntöttem a töltelékbe, amibe még szárított áfonya és mazsola is került eredetileg. Rászórtam a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselymet, felvertem a tojás egy kis szerecsendióval (só nem kell, mert van a töltelékben) és összekevertem az egészet. Annyi gravyt kell belekeverni még, hogy szaftos legyen a massza.
Elõkészítettem a gofrisütõt: legmagasabb hõfokra melegítettem, picit megvajaztam. 1 cm vastagon betakartam töltelékmasszával. A massza nem folyik szét, nekünk kell elteríteni egyenletesen a sütõn. Összefogtam, és 6 percig sütöttem, ami alatt a külseje szépen megpirult, és ropogós lett, a belseje pedig szaftos, de a tojás összetartotta.
Egy tányérra kiraktam a maradékokat, ahonnan azután mindenki izlése szerint tehet a gofrijára.
Van, aki fedeles szendvicset csinált a gofriból
Van, aki meglocsolta még gravyvel és úgy ette.
Én minden jót rátettem magamnak:
Jó a gondolat, kis módosítással a karácsonyi vacsora maradékait is fel lehet így használni!