Úgy látszik, mostanában mindent cajun fûszerezéssel készítek. Nagyon szeretem, és igyekszem mindenkire rátukmálni. Most a kicsilyány jött délutánra, valamit fõzni kell neki. Igaz, a hûtõ tele van PK-val (grrr), lencsével, karfiolos pórélevessel, de ezekben nincs semmi hús.
Na jó, a lencsében van egy kis füstölt csülök... Kutakodván a csodahüttõben, leltem egy nagyobb adag csirkefelsõcombot, meg rengeteg csirkemellfilét, de abból már csak egyet vettem ki.
Ez jó lesz, csak kérdés, hogy mikor érkezik ide, mert csak frissen szeretem. Minden esetre elõkészítettem a hozzávalókat:
- 70 dkg bõrös csirkefelsõcomb
- 30 dkg csirkemellfilé
- 2 nagy fej vereshagyma
- 2 dl száraz Irsai Olivér a Varga pincészettõl
- maradék kacsa pecsenyezsír
- 3 ek kacsazsír
- 2 ek majoranna
- 3 ek izraeli cajun fûszerkeverék
- 2 ek paradicsompüré
- só
Az izraeli cajun fûszer ritka párosítás, származása tényleg Izrael (egyik gyerekünk hozta), viszont alapos analizálás után egyértelmûen cajun keverék. Õ minden esetre egy mártogatóshoz hozta. Tulajdonképpen nem is butaság, miért ne lehetne cajun mártogatóst készíteni?
A baromfialkatrészeket alaposan besóztam, majorannáztam és rászórtam a fûszerkeveréket is. Ezt így hagytam állni egy félórányit. A zsírokat egy méretesebb öntöttvas lábasba öntöttem, felhevítettem, majd a forró zsíron lepirítottam a húst, meg a bõrét is. Ezután lezártam alatta a lángot, hogy majd akkor fejezem be, ha megjött a lyány.
Mikor befutott, gyorsan feldaraboltam a hagymát nyolcadolva. Felforrósítottam a zsírt a hússal, belekevertem a hagymát, és beleöntöttem a bort. Mielõtt elfelejtettem volna, gyorsan kanalaztam bele a paradicsompürébõl. Fedõ alatt 30 percben puhára pároltam. Ekkor a bõrös darabokat egy tapadásmentes fólián betoltam a grill alá, hogy ropogós legyen.
Végül is nem a PK-val, hanem lencsével ettük - azzal a bizonyossal, amit a hagymaleveshez fõztem.
Fantasztikus lett a szaftja, a zsírja pedig tökéletes lesz kenyérre kenve.
Gyorsan elkészül, ha nem kell közben a vendégre várni :)