Egyetlen olyan pékárut találtam az USA-ban, ami igazán izlett. Volt ugyan rozsos kenyér Bostonban, sanfranciscoi savanyúkenyér (leginkább a kovászos kenyérre hajaz) Nashuában, meg francia baguette, meg millió egyéb (Wonder Bread, aminél ehetetlenebb nincs a világon!), de csak az English Muffint fogadtam el pékárunak az itthoni ízek után.
Na, azért van még egy kivétel: a croissant. Az tökéletes ott is.
Amikor a tûzhelyet vettük, ragaszkodtam hozzá, hogy legyen rajta rost, amin reggelit lehet készíteni, vagy wokot tehetünk a helyére. Én sokszor csináltam rajta mindenfélét, de a gyerekek csak ritkán használják. Most is sütöttem magamnak egy gyors rántottás zsemlét az English Muffinból.
Mielõtt még abba a tévedésbe esnétek, hogy ez is muffin, ki kell benneteket ábrándítani. Ez nem egy édesség, hanem egy lapos zsemle, de lágy kéreggel és sós. A hozzávalók:
- 2 English Muffin
- 2 tojás a farmról
- 1 ek vaj
- 2 girizd fokhagyma felaprítva (nem javaslom munkába menetel előtt :)
- 1,5 dkg reszelt lágy chedar sajt
- 1 szelet bacon (opcionális)
- só
- spatula (nem a képen szereplő fakanál, arra semmi szükség, csak jópofa)
- rost vagy öntöttvas serpenyõ
Elõször is a száraz roston megpirítom kicsit a villával szétválasztott muffinok mindkét oldalán. Rádobom a rostra a vajat, majd kicsit megpirítom benne a fokhagymát. Ha bacont is teszek rá, akkor előbb azt sütöm ropogósra, és annak a zsírját használom a továbbiakban a vaj helyett.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mielõtt a fokhagyma megégne, ráütöm a két tojást. Tekerek rá kis borsot, sót, majd spatulával összeforgatom, mint egy elrontott tükörtojást. Végül rászórom a reszelt sajtot.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A sajt szépen megolvad a tojáson. Két részre osztva ráteszem a muffinokra, amiket azután összezárok.
Kettévágom õket (lásd nyitókép), és azon nyomban be is termelem.
Szépen látszik a tojás rengeteg állapota a folyóstól a roppanós keményre sültig.
Egyike a kedvenc reggelimnek, amit a Mekiben ettem elõször, kiváncsiságból. Burgert ugyan egyáltalán nem ettem, de ezt az Egg McMuffint többször is ...
Most, hogy befejeztem a poszt írását, megnéztem, hogy is készül az igazi Egg McMuffin. A titkos recept:
- A bacont 10 percig főzik, mielőtt megpirítják.
- A tojást egy karikába ütve sütik meg tükörtojásnak, de kilukasztják a sárgáját, hogy szétfolyjon.
- Hagyma nincs benne, viszont a tojás másik felét is megsütik (over easy).
- A muffin aljára lapkasajt, arra a tojás, tetejére a bacon és bezárja a muffin másik fele.
Mivel annyira tetszett, gondoltam, megpróbálom megsütni idehaza is ezt a péksüteményt, de ez egy másik poszt témája lesz.