Felfedeztem a csodahüttõben egy kakas fejét és a combját. Ezt még akkor tettem félre, amikor a nagylyánynak fõztem Újházi húslevest, amibe köztudottan öreg kakas dukál a többi húsok mellé. Nem ám fiatal tyúk, ahogy manapság fõzik - de azokat szerencsére tyúklevesnek híjják.
Akkoriban a kakasnak is csak a fele kellett a levesbe a többi hús mellé, mert megtelt a fazék. Mivel rég volt már húsleves, meg kiváncsi is voltam, milyen a kakas önmagában, mint leves alapanyag, ezért most megfõztem.
A hozzávalók is megegyeztek a húsleves alapanyagokkal:
- 1 nagy kakascomb és a tarajos feje, nomeg egy herét is találtam. (összesen 1 kg)
- 1/2 karaláb
- 1/4 zellergumó
- 2 öreggyökér, meg pár aprócska a kertbõl
- 3 sárgarépa
- 1 vereshagyma
- kis petrezselyem
- 1 girizd fokhagyma
- 10 szem egészbors
- nagy körömnyi szerecsendióvirág
- 2 kis paprikacsuma (mert az mindenbe kell!)
- 1 ek só
Elsõnek felforraltam kb egy liternyi vizet, amiben kicsit megabáltam a húst, hogy ne habozzék, amikor majd fõzöm.
Szépen leöblítettem a húsokat, kimostam a fazekat, majd új vízzel feltettem a gázra. Belevágtam a sárgarépa kivételével az összes zöldséget. A fûszereket, fokhagymát, paprikacsumát egy teatojásba tettem, ne kelljen a végén vadászni. Elkezdett fõni. Még mindig fõtt. Egészen 4 órán át fõtt, amikor a hús már olyan puha volt, hogy leesett a csontról. Beletettem a sárgarépát is, amit még félkeményre fõztem.
Megfőtt a leves, kidobtam a hagymát és a fûszereket belõle.
Egy kis házi cérnametéltet is készítettem hozzá, bár lehetett volna lúdgége is, csak az egy másik baromfi ...
Kitálaltam magamnak egy kis csilikrémmel. Az alsócombról a hús nagyját feleségemnek tálaltam, de azt nem fotóztam.
És azonnal meg is ettük. Én lerágcsáltam a csontról a maradék húst, a csontot viszont kiadtam a kutyának. A kép még a rágcsálás ELŐTT készült!
Mind a négyen boldogok voltunk (a macska megkapta a kakas nyakbõrét, mert az is volt).
A hús puha és szaftos, erõteljes kakas ízzel (amit egy jó kakaspörkölt óta ismerek), a lé meg majdnem megaludt, mint a kocsonya, vagyis erõs leves volt. Most megint azt eszem ebédre, de lehet, hogy zuppa pavese formában - az rég volt már.
Mégse az lett. Gondoltam, okosodom - megettem hát a kakas agyát meg taraját. Finom volt a kakashere is ...
Ekkora állatnak ilyen kicsi agya legyen???