Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy hálás rakott krumpli

2020.08.02. 07:00 Andrass9

Soha nem tudok elég rakott krumplit főzni, mert megállás nélkül enném. Ez a mostani volt viszont a legkevesebb munkát igénylő változat.

10.jpg

A tojás és a krumpli gyors hámozása segített benne. Meg is osztom a trükköket veletek!

Összegyüjtöttem a hozzávalókat:

  • 1,5 kg közepes sárgakrumpli (az a szétfővős fajta, 14 darab)
  • 11+1 tojás
  • 40 cm füstölt gyulai kolbász (a csabai sokkal köményesebb)
  • 45 + 27 dkg tejfel
  • 10 dkg Maasdammer sajt felszeletelve vékony csíkokra
  • 4 ek kacsazsír szalonnazsír
  • 2 mk őrölt fehérbors
  • 2+5 tk só
  • 1/2 szerecsendió
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 1 nagyobb inox tepsi

11.jpg

A tojást sima vízben, a krumplit az 5 kanál sóval erősített vízben feltettem a gázra forrni. A kolbászokat vizes papírtörölközőbe csavartam 2 percre, ami alatt a héja felpuhul és könnyű lehúzni (trükk #1). Ezeket szépen felkarikáztam már a héjuk nélkül kb. 2mm vastag szeletekre. Egy nagyobb tálban a két kanálnyi sóval ízesített tejfelbe reszeltem a szerecsendió nagy részét.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Beleütöttem a szingli tojást a tejfelbe és beleszórtam a fehérborsot. Hirtelen felindulásból adtam hozzá pirinyó őrölt köményt is, mert a krumpli szereti a köményt és a gyulai kolbászban meg nem nagyon találni. Tovább reszeltem a szerecsendiót, mig elfogyott. Egy késhegynyi paprika is ment bele, hogy valamilyen színe legyen. Összekeverve igazán jól nézett ki! A tojások 11 perc alatt megfőttek. Ekkor a forró vizet lecseréltem jéghidegre, majd a tetejét rátéve vitustáncot jártam a fazékkal a mosogató felett: összetörtem benne a tojásokat. Egy mozdulattal kifejthetők voltak a héjukból (trükk #2).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A krumplik kicsit tovább főttek, de hasonlóan jártak, mint a tojások (kivéve, hogy nem kellett összetörni a héját). Ezeket viszont pont marékra lehetett fogni, és kinyomni a héjból a krumplit (trükk #3)!  Lett is 1-1 tál tojás és főtt krumpli.

21.jpg 22.jpg 20.jpg 23.jpg

Elő is állt a "konyhakész" rakottkrumpli alapanyag.

24.jpg

A tepsit kikentem liberálisan szalonnazsírral, nehogy lesüljön a tartalma. Tojásszeletelőt használtam a krumplik felvágására is, amivel aztán elkezdtem rétegezni a tepsit: krumpli, kolbász, tojás. Amit azután meglocsoltam a tojásos-fűszeres tejfellel. Ezt ismételgettem, míg minden elfogyott, a tetejére pedig a krumpli került szintén meglocsolva.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Az egészre elosztottam a sajtcsíkokat: jutott is, maradt is ...

29.jpg

Ment a sütőbe 70 percre 180C fokra melegedni.

30.jpg

Nem lett ropogós a teteje, ezen segíteni kell! Be is kapcsoltam a grillt a sütőben vagy 15 percre. No ettől már megsült és ropogós is lett ...

31.jpg

Gyorsan tálaltam is magamnak, mert már az éhhalál környékezett. Szerencsére volt kis savanyúkáposzta salátának hozzá. (nyitókép)

Villakép nélkül nincs ebéd:

33.jpg

Ebéd után ilyen szép lett a tepsiben az általam megevett adag helye:

34.jpg

Réteges és ropogós, nem túl zsíros - szóval a feleségem is teleette magát vele, amikor hazaért.

Meg még másnap is beebédeltünk belőle.

Sajnos nem maradt harmadnapra ...

Node mitől hálás ez a krumpli? Hát mert rengeteg unalmas munkát megspóroltam a trükkökkel a készítése közben: vagyis inkább én vagyok hálás, de így blikkfangosabb a cím :)

109 komment

Címkék: tojás krumpli zsír sajt kolbász fehérbors szerecsendió kömény tejfel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1216019738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.02. 17:13:54

@látjátok feleim szümtükkel: Mivan????
Csalánra pisiltél, hogy piszkálsz mindenkit?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.02. 17:19:43

@szivar: Azért a franciák tudják, hogyan kell laktató krumplit csinálni: gratin de pommes à la dauphinoise :)
Imádom az ilyesfajta recepteket:
"Hozzávalók: 1 teáskanál olívaolaj, 150 ml zsírtalanított tej, 140 gr créme fraiche (amit a tejjel kell összekeverni) " ???
Ilyenkor tényleg pofozni tudnék !!!

valkür 2020.08.02. 19:05:53

@Andrass9: :-) Ma egy olyan receptajánlót olvastam, hogy használjunk szezonális alapanyagokat: banánkenyér szederrel. Ki sem nyitottam, elég volt a címe. A másik kedvencem, amikor 123 gramm cukorhoz egy bögre lisztet ír a recept - vagy fordítva :-)

Istenem, szeptemberben egy rakott krumpli lesz az első, ami miatt majd bekapcsolom a sütőt. Olyankor még szokott lenni a utolsó házi kovászos uborkából is, tökéletes átmenet a két évszak között.

Tényleg ezer féle rakott krumpli van. Mi otthon nem füstölt kolbásszal csináltuk, hanem a bödön zsírban lerakott sült kolbásszal. Nálunk köményes volt a sütőkolbász.

Tavaszal a húsvéti sonka utólját szoktam eltüntetni benne.

És emlékszik még valaki a napközis rakott krumplira, túrista szalámival?

Kumari aki Nilüfer 2020.08.02. 19:12:28

@valkür: Én arra nem, de a menzásra (III.menza Szeged) igen:) ott lecsókolbász volt benne, Aztán jártam ebédelni egy bölcsöde étkezdéjébe, ott jó volt, és nagyon sok trucsok volt rajta, besamellel helyettesítették a rengeteg tejfelt, Meglepően finom volt,

Kumari aki Nilüfer 2020.08.02. 19:13:39

@valkür: Nahát..nálatok nem érik a banán??:DDD (rengeteg szedrünk van, de ahogy a füge, úgy a szeder sem hajlandó érni)

2020.08.02. 19:21:34

@Andrass9: A rakott krumpli errefelé is nagy kedvenc, én héjában főtt, hámozott krumplival szoktam csinálni, és - a nagyközönség szerint - a legjobban akkor sikerült, amikor a kolbászkarikák mellett maradék pörkölt is került a rétegek közé. :-)
Ami meg a pofozást inspiráló receptet illeti, a teljesen zsírtalanított bolti tejek korában szó szerint vissza kell zsírozni a tejet, amit - röhejes módon - tényleg a tejszín visszatöltésével szoktak elérni... gondolom, régen elég volt 3 deci teljes fölözetlen tej. :-/
@szivar: Egy korábbi kommenttárs homlokon csókolt volna ezért a receptért, Vaczak/Poczok úr szerint ugyanis _minden_ ételt jelentősen feljavít a krémsajt, tehát tenni kell bele. :-D :-D

2020.08.02. 19:24:05

@Kumari aki Nilüfer: Ó igen, a klasszikus lecsókolbászos rakott krumpli! :-) Gyerekkoromban anyukám lecsókolbásszal csinálta a rakott krumplit, de - ahogyan korábban már megtárgyaltuk itt - pár évtizede a lecsókolbász még nem a mócsingos cafatok eltüntetésére szolgált. :-/

valkür 2020.08.02. 19:24:19

@Kumari aki Nilüfer: A lecsókolbász valamikor jó volt. Anyukám legalábbis nagyon szerette a "negyvennyolcast". Annyi volt kilója, 48 Ft. Azóta eltelt pár évtized és nem az a baj, hogy húsz-harmincszoros lett az ára, hanem hogy rossz lett a íze és még rosszabb az állaga.

A besamelles cucc nem lehetett rossz, elvégre a franciák is azt használnak az ő saját rakott krumplijukban. Én mondjuk nem, minimalizáltam a lisztet, maradok a tejfölnél - de ha megkínálnának vele, biztos ízlene.

Mi az a trucsok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.02. 19:48:43

@valkür: Nagyjából a szaft/szósz ami rajta/közte van - ha jól értelmeztem :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.02. 19:57:58

@Andrass9:

Kit piszkáltam? Nem jól olvastad, nézd át még egyszer!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.02. 20:00:07

@Kumari aki Nilüfer:

Nálunk sem érik a banán, csak virágzik ( :D ), de sajnos szederből is csak 8-10 szem jön le egyszerre.

szivar 2020.08.02. 20:15:16

@látjátok feleim szümtükkel: Tudom, hogy mire utaltál, már a tészták esetében is feltűnt - mármint az ízekkel kapcsolatban (csusza vs. cérnametélt, stb). De akár lehetne úgy is készíteni, mint az ex-kolléganő: megmossa a krumplit és nyersen összekarikázza, ezután megy a főzővízbe... :)

szivar 2020.08.02. 20:25:35

@Andrass9:
"gratin de pommes à la dauphinoise"

Ez most így hirtelen nem ugrik ám be... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.02. 20:41:43

@szivar: "Gratin dauphinois is a French dish of sliced potatoes baked in milk or cream, from the Dauphiné region in south-eastern France. There are many variants of the name of the dish, including pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise and gratin de pommes à la dauphinoise."

2020.08.02. 20:52:54

@szivar: Nem véletlenül van taljánéknál annyiféle tészta... mindegyik másféle módon lép interakcióba a szósszal, beszívja, a felületére tapad, hagyja érvényesülni a szószt, vagy maga a tészta íze is jelentős szerepet játszik. A krumpli esetén ugyanez történik, héjában/hámozva egészben/feldarabolva főzve, nyersen/főtten szeletelve, pürésítve, tejjel/tejszínnel/besamellel... mind más ízélményt jelent.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.02. 21:21:55

Van ugyebár rengeteg változat, csak éppen az nem rakott krumpli. Kaptam én is rendesen az ívet, mikor nekiálltan kísérletezni.

süllőcske 2020.08.02. 22:54:44

@Waka: Nem tudom, van-e értelme a saját rakottkrumpli szemléletet elmondani. Vagy a halászlé saját recepturáját.

süllőcske 2020.08.02. 22:58:10

@Andrass9: Rendezett étel, van lelke, személyessége, technikája.

2020.08.02. 23:12:31

@süllőcske: A "megakaromosztaniavilággal" szemléletben feltétlenül. Én így csinálom, ti tarkabarka emberek meg úgy csináljátok, ahogy akarjátok. Lehet belőle ízletes gyönyörűség, vagy _számomra_ elfogadhatatlan ízkáosz, de jöjjenek az ötletek, gondolkodjunk együtt, hátha valami olyasmit hallunk egymástól, ami mindőnket előrevihet. (Naiv kisdobos gondolkodásmód, I admit, de akkor is. :-) :-()

süllőcske 2020.08.03. 00:11:42

@MadMary: :):) Csudajót mondasz.
Minden ház rakottasa mutatja a szokást és a beérkező hatást.
Nálunk olyan, mint eredetileg is volt, kevéske kolbász, tejfel, főtt tojás, és amit végül is megenni akartunk, a pityóka.
Előfordult gyakran, hog megmaradt

süllőcske 2020.08.03. 00:29:40

..hajában sült krumplival készült. Az olyan jól működik, hogy ma is így szeretem leginkább. Szóval, só alája, föléje, lerni, süt. Lehéjazás az állapotnak megfelelően, részlegesen, vagy teljesen. A tojást nem zöldre, lágyra készítem, sárgája majd a zsiradékokkal lép jóízű kölcsönhatásba. A kolbász, szerintem legjobb, ha debreceni, felső rétegbe kerül, akár a tejföl. A rakottkrumplin fölülről lefelé átszivárognak a zsiradékok, szélek, élek pirulnak. A sóban sült krumpli igazi ízű, kicsinyebb ízesítést, zsírozást meghálál. Hagyom, hogy mértéktartó legyen, mert ha mégis egy villára kerül minden, ajándék az.

süllőcske 2020.08.03. 00:33:09

A krumplit, és a tojást vagy késsel vagdalom, vagy fogazott, tízhúros paradicsomszelőn engedem át.

gabardin 2020.08.03. 07:24:20

akkor én is ideteszem a magamét :)
héjában főtt krumpli, debreceni + füstölt kolbász, sok tojás
zsír helyett egy centi széles csíkokra vágott császárszalonna (mert fogyózunk ;))
A krumplirétegre tejfölpöttyök, tetejét teljesen befedi a tejföl
sosem tudok elég nagy tepsivel készíteni

Kumari aki Nilüfer 2020.08.03. 07:39:19

@valkür: A trucsok az, ha valami bőven szaftos...jó trucskos.

tarackos 2020.08.03. 07:43:50

A főtt tojásnál nekem az jött be ha nem hideg hanem forró vízbe teszem főni. Még gyöngyözni sem gyöngyözik vagy éppen csak. Mióta így csinálom nem gond a pucolás, egyetlen egy tojás sem ment még szét és rázni sem kell az edényben.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.03. 07:49:06

Hajában főtt krumpli, sok tojás, nem kökemény, de nem folyós, sok és jó parasztkolbász, az edény alján szalonnadarabkák( megmaradt bőrkék), és tejföl, minden réteg krumplira fúszer és tejföl és aprított szalonna, kolbász, és tejföl, a tetején egy sor krumpli, tejföl, rá kakastaréj..eszméletlen sok tejföllel készül.Fontos a jó sűrű tejföl, hogy trucskos legyen, de ázzon holmi savós lében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 09:48:11

@Kumari aki Nilüfer: Tennék én rá/bele szalonnát is, de a lyányok reklamálnának ...

süllőcske 2020.08.03. 10:20:53

@Andrass9: Egy kis mangalica guanciale úgy elolvadna benne, észre se vennék..:))

kobold63 2020.08.03. 10:50:47

@valkür:

Az idősebb olvasók emlékeznek a Remoskára, sőt néhányatoknak van is, ha az ifjabbak el nem szedték. Tökéletesem helyetesíti a sütőt. Öröklés is besegített, így három van a tulajdonomban, amit minden hazalátogatásomkor ki is használok. Teraszon, erkélyen, kertben lehetett/lehet használni. Pompás, lepirult rakottkrumpli, kacsa, csülök, de rétes is készült benne.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.03. 14:02:34

@Andrass9: A szalonna nem kilószám, csak finom füstölt legyen..és igen, a mangalica is jó:)Nálunk házi(as) sváb szalonna szokott leledzeni, az nem durván ereszti a zsírt, nagyon finom fokhagymás pácban érett, paprikával bedörzsölt,így szíbez is, nem kell sok. Apróra kockázom, tulajdonképpen a tetején a kakastaréj , ami konkrétan szalonna:) a többi szinte belediffundál a cuccba.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.03. 14:04:12

@kobold63: A remoska kimaradt az életemből, ellenben van egy öntött alumínium diszkoszom, amiben csuda dolgokat lehet sütni.de a rakott kolompért jénaiban szoktam, hogy a trucsok ne tudjon kicsordulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 14:04:22

@Kumari aki Nilüfer: Ezt valahogy a feleségemnek is meg kelle magyarázni :) Minden esetre remek szalonnazsírral készült a fenti recept!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 14:14:52

@Kumari aki Nilüfer: Nekem azért sikerül kicsurgatni a jénaiból is, ha túlpakolom :)

valkür 2020.08.03. 14:57:10

@kobold63: régi vágyam egy remoska. Azt hittem, valami NDK-s csoda volt, és a hétvégi bolhapiacon mindig reménykedem, hogy belefutok egybe.
De most beírtam a gúgliba, és jé, lehet kapni újonnan is.
Nem vagyok a konyhai kütyük híve, tárolóhelyem is kevés van. Lábasok, egy jó kés, egy zöldséggyalu és egy botmixer. De egy ilyen remoskát egyszer beújítok.

2020.08.03. 15:16:06

@valkür: A Remoska cseeeszlovák produktum volt, amíg még létezett "Cseszkó". Aztán - azt hiszem - privatizálták a gyártót, most pedig a korábbiakhoz képest aranyáron kínálják a főzőt... én lemondtam róla, vettünk helyette egy slow cookert. Tudom, nem csereszabatos, de 40 ezer forint körüli összeget kiadni egy elektromos főzőedényért... én ehhez túl sóher/kispénzű vagyok. :-((

süllőcske 2020.08.03. 15:27:54

@Andrass9: @valkür: Van egy nagyszerű, fekete, német tűz és lángálló agyag. Ebből készítettem edénykéket, különféle célokra. Azt is kipróbáltam, hogy adagonként, személyenként rakom meg, sütőben trucskos- pirultra a rakottasokat. Egy imbre maga elé vesz egyet, s elkölti, nagyon jól működik.

süllőcske 2020.08.03. 15:35:12

Nagyon jól néz ki, és a készülés is remek a "cserépben". Lángra is lehet tenni, parázsba, bárhova. Kisadag előnye, hogy minden textúra, ízesemény jelen van.

2020.08.03. 16:02:16

@süllőcske: Kérhetnékszépen linket/képet/ajánlatot? Két embert etetős méretben... :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 16:09:36

@süllőcske: Kaptam egy cserép"serpenyőt", aminek nyele és teteje is van. Ez utóbbi nem zár valami jól, ezért tésztával zártam le, amikor sólet főtt benne. Szuper ízek!!!
Azután kaptam egy másikat mástól, amiben meg töltött káposztát főztem többször is. Az nekem túl kicsi :) Azért a káposzta finom lett benne!

valkür 2020.08.03. 17:33:20

@MadMary: az ángilusok vették meg, de nem tűnik olyan vészesen drágának: www.remoska.co.uk/

valkür 2020.08.03. 17:34:13

@Andrass9: ha unikum lenne, találgatnék. De a vodka nem az én műfajom :-)

2020.08.03. 17:38:24

@valkür: Óóóó... hát lehet, hogy olcsóbb volna az ángliusoknál megvenni... :-(
www.alza.hu/remoska/v3490.htm#f&cst=null&cud=0&pg=1&pn=2&prod=&sc=300

2020.08.03. 17:38:51

@Andrass9: Mindkettőben? :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 17:43:33

@MadMary: Te nyertél!!!!!
Az alza.hu-ról pedig NEM VÁSÁROLUNK!!!

valkür 2020.08.03. 17:49:12

@MadMary: aztamindenit!! Sikamlós egy dolog ez a kereskedelem. Olcsóbb, mint a gyártónál shop.remoska.eu/remoska-classic/
Már látom magam, ahogy hosszú, tömött sorokban, remoskával pakolt gurulós bőröndökkel csekkolunk a hiszróerporton :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.03. 18:04:32

@süllőcske: A sült krumpli érdekes megközelítés, kipróbálom.

2020.08.03. 18:05:48

@Andrass9: Hihihi! :-D Az Alza pedig már nagyon régóta gyanús volt nekem, most csak megerősítettél, hogy onnan semmit... :-(
@valkür: Harmincvalahány éve a cseszkóból visszatérő turistabuszban rejtegették a remoskát a jól értesültek (hogy miért nem vettem én is egyet... azóta is verem a fejem a falba... grrrr), most EU-szinten indulhat(na) a magánimport. :-D A fene ebbe a vírusba, az összes nyári tervünk borult, oly szívesen visszamentem volna Londonba egy hétre, a remoska csak bónusz lett volna. :-) Tán majd egyszer valamikor.. (és igen, Brexit, Remoskaxit, dupla feneegyemeg, valamint további grrrrrr).

Karolac 2020.08.03. 18:46:17

Ha már a Remoska szóba került, kinek mit ér meg? :) Talán van egy elfekvőm. Nagy ötlet volt cseh testvéreinktől, s még nagyobb a beszerzése. Rengeteg kolbász, hurka, meg egyéb husi és rakottas étel készült benne. Csak egy dolgot rontottak el rajta, az a porcelános vasalózsinóros csatlakozás... sehol, semmi IEC szabvány. Ugyanakkor nagy ötlet volt a 3 lábú alátét, így az asztal közepén rotyoghatott a "mű".

valkür 2020.08.03. 18:52:42

@MadMary: hát, nekem egy Wagner Ring van a bakancslistámon a Covent Gardenben. De ott kegyetlen a műsorpolitika, 2 hétig ott kéne lakni, hogy a teljes ciklus beleférjen. Ebből elég csekély megtakírítás egy félárú remoska :-) Pesten bezzeg 5 éjszaka elég hozzá.

2020.08.03. 19:16:15

@Karolac: Az a vasalózsinór... valahol még megvan, mert az NDK-s asztali grillsütőhöz (is) csak ez volt a jó, nem beszélve az ősöreg és barominehéz vasalóról, ami viszont gyönyörűen kisimított mindenféle ruharáncot. :-)
@valkür: Wágnerurat inkább Bayreuthban, én is fontolgattam, aztán a mindenféle történelmi felhangok miatt hátrébb soroltam a kívánságlistán. Egyébként amatőr operafogyasztó vagyok, a szüleim voltak vájtfülűek, különösen az édesapám. Én csak alulról ugatom az operaművészetet, mint egy derék kutyus. A Varázsfuvolát nagyon sok helyen láttam már... na kb. ez az én szintem az énekművészetben. :-D

valkür 2020.08.03. 20:27:57

@MadMary: nálam is lóg egy vasalózsinór a spájzban :-) Most volt lomtalanítás, ki akartam dobni, de aztán valamiért mégis visszaakasztottam. Ha valakinek kell egy vasalózsinór, szívesen postára adom.
Az NDK-s grillsütő nekem is hiányzik. Iszonyat gusztustalan volt, de baromi jó pirítóst meg melegszendvicset lehetett benne csinálni. Nem csak az a vékonyra szeletelt kenyérszerűség fért bele,hanem rendes, vastag karéj kenyeret is lehetett benne pirítani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.03. 20:46:43

@valkür: Sőt! Még a feltéteket is rátehettük a kenyérre! A bulipástétommal megrakott pirítóst pedig reszelt vagy szeletelt sajttal turbóztuk fel, ami buborékosra sült.
A legjobb szerkezet a konyhában :)

valkür 2020.08.03. 20:52:30

@Andrass9: :-)

Az a bulipástétom miből állt?
Egy remoskába mernék fogadni, hogy volt benne piros arany :-)

2020.08.03. 21:08:36

@Andrass9: Nálunk a megsült-megpirult bulipástétomos kenyér tetejére pirosarany-pöttyök kerültek tálalás előtt. :-) :-)

valkür 2020.08.03. 21:13:13

@Andrass9: jesszum, 8 éve még 360 Ft volt egy kiló parizer?
Mondjuk, én kb már 20 éve nem vettem.

Egyébként mi ugyanezt a receptet csináltuk, csak májkrémmel (és még akkoriban margarinnal).

Mostanában már inkább csirkemájat sok hagymával megsütök, lereszelem, kevés reszelt fokhagymával, sok majorannával, őrölt színes borssal és a máj súlyának másfélszeresét kitevő kacsa- vagy libazsírral kikeverem.

Egyetlen hátránya, hogy iszonyatosan hízlal.
Jah, és hogy ez sajttal sütésre nem alkalmas, a kacsazsír azt nem bírja.
Szóval ez a két hátránya van :-)

valkür 2020.08.03. 21:17:46

@MadMary: ugyehogy ugyehogy nincs buli piros arany nélkül!

Ha valaki látta a Mások élete című német filmet: egy NDK-s belső elhárítóról szólt, aki beleszerett a házaspár nőtagjába, akiket megfigyelt. Jó film, érdemes megnézn, ha belefuttok.

Vacsorára tésztát (vagy rizst?) főzött és piros aranyat nyomott rá.
Elég közeli, nagyon szomorú, nagyon magányos kép volt, de a mozi jól hallhatóan felhördült.

2020.08.03. 21:27:05

@valkür: A házibulik lilahagymás-zsíros/csak zsíros kenyerének is _kötelező_ alkatrésze volt a pirosarany-pöttyözés! Tényleg nem volt olyan tömegesemény, ahol a csemege pirosarany ne lett volna jelen... a vagányabbak a csípős pirosaranyat használták. :-)
Otthon, a négy fal között viszont az ilyen tubusos-zacskós izék tényleg a magány legtökéletesebb kifejezői. Az amerikai filmekben a nagyonmagányos hős egyszemélyes "TV-dinner"-t szokott melegíteni/odaégetni/felrobbantani a mikróban...

valkür 2020.08.03. 21:54:58

@MadMary: magány ide vagy oda, ezek a tubusos krémek annyira sósak, hogy én már nem bírom megenni őket, még pöttyintve sem. Sem a piros aranyat, sem az erőspistát, sem akármiylen rokonukat, annyira csak a só dominál bennük. Nem tudom, hogy régen kevesebb sót tettek bele, vagy az én ízlésem változott meg ennyire, de már nem ízlik, nagyon nem ízlik :-(
zsíroskenyér jöhet (na jó, csak módjával), lilahagyma jöhet, csípős paprika jöhet, abból repetázok is. De a piros aranyat már nem kérem, ha egy mód van rá. Pedig megsózom a kenyeret, de az valahogy nem marja annyira a számat, mint ezek a krémek.

süllőcske 2020.08.03. 22:20:14

@MadMary: Ha az őszi tárlatbeadásokra jól fel tudok készülni, ami valószínű, tervezek egy fazekasprojektet, akkor gondolok rátok, feltétlenül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.04. 08:59:06

@MadMary: @valkür: Tubusosból csak a csípős gulyáskrémet tudom megenni, de azt kenyéren is :)
Szerettem viszont a kolbászkrémet régen, annak finom kolbász íze volt. Tubusból ezen kívül talán csak a sürített tej fogy, meg a krémsajt.

2020.08.04. 11:42:20

@süllőcske: Ezt előre is nagyon-nagyon-nagyon köszönöm! :-D
@valkür: A tubusos krémek mindig is veszett sósak voltak (elvileg inkább a só kellett volna hogy tartósítsa, bár nátrium-benzoátot is tartalmaznak), az ízlésed pedig tényleg változhat a korral, én is alig használok már sót, a mások számára "normális" ételt túl sósnak érzem, szerencsére életem értelme is így van vele, legfeljebb a tányérunkban lévő ételre dobunk egy-két sómorzsát, ha nagyon hiányzik.
@Andrass9: Ó, a gulyáskrém meg a kolbászkrém! :-D Klasszikus iskolai kirándulásos ennivaló, mert nem volt romlékony... Édesapám meg a kávéját itta sűrített tubusos tejjel. Nem is tudom, mikor vettem ilyesmit utoljára, tán vésztartaléknak van egy tubus fokhagymakrém valahol.

süllőcske 2020.08.04. 12:28:46

@MadMary: Koliban volt egy srác, aki legkésőbb kelő volt, utoljára indult be a műtermi gyakorlatra. Előzőleg alaposan früstökölt, kockakenyérszeltekre nyomkodott minden elkézelhető tubusosságot, volt abban műmajonéz, műkecsöp, és a sóskrémek válfajai. Mindennap ezt ette, s rendkívül alacsony energiaszinten létezgetett, napközben cukisüdítőkkel enyhítgetve a bevitt sóállományt.
Sós pirosaranyat képtelenség jóízűen megenni, pusztító hatást kelt.
Halászlevet egy mozdulattal el lehet rontani vele.

2020.08.04. 12:50:30

@süllőcske: Ezt még olvasni is szörnyű volt... :-(( Nem tudom, mi vezérelhette az ifjú embert, egy hajdani egyetemi társamat a takarékosság, külföldre nyert ösztöndíjat, sanyargatta magát, a legolcsóbb müzlin és fehér műkenyéren élt, de összekuporgatott egy panellakásra valót, amit pár év múlva elperelt tőle a felesége, mikor elváltak. :-/ Azzal meg én is találkoztam, hogy a halászlébe pirosaranyat ajánlottak itt-ott elvetemült emberek - nálunk kiátkozás lett volna a vége, ha valaki akár csak közel is megy a bográcshoz ilyesmivel. :-)

valkür 2020.08.04. 13:16:04

@MadMary:
Ilyen időszakom nekem is volt, amikor két szelet csupasz kenyeret csomagoltam be egy szalvétába. Amikor egy kolléganőm rákérdezett, attól kezdve pöttyentettem pár csepp olajat a papírszalvétára, hogy úgy nézzen ki, mintha összezsírozta volna a "szendvics".
A szalvétát persze nem dobtam ki, egy hétig is használtam ebéd csomagolásra.
De jó, hogy elmúlt.

De tubusban akkor sem vettem semmit, csak fogkrémet :-)

2020.08.04. 13:22:00

@valkür: Nekem is volt olyan időszakom, amikor a napi menü egy-egy zsemle volt két szem paradicsommal, reggelire-ebédre-vacsorára, sok friss hideg vízzel, vagy főtt tészta/kenyér pár kanál olivaolajjal... csak én nem lakásra gyűjtöttem, hanem tanulásra. Tényleg jó, hogy elmúlt... bár a koplalás árán olyan tudást-tapasztalatot szereztem, amit sohasem bántam meg. :-)

valkür 2020.08.04. 13:27:17

@MadMary: Jah, meg úgy felborult az anyagcserém, hogy azóta is bánom.

De tényleg sokat lehetett tanulni a nyomorból. Az agynak lehet hasznos, de a testnek mindig káros.

süllőcske 2020.08.04. 17:29:40

@MadMary: De még a tanuláshoz, útleléshez is segített a hazai, vagy a felfedezés. Ha kicsike is volt a bugyelláris, összefogtunk az Epreskertben, kis főzésekre.
Olvastunk Csopakról, hát lecsühögtünk a kis személyvonattal, megkerestük a jó vincellért, hoztunk egy kannával. Amikor beszéltünk a szép borról, az egyik egyetemi társaság beszólt: " Nem mindegy, hogy mitől 'szol be?

süllőcske 2020.08.04. 17:52:24

Császárvéget sütök éppen, szilvával, öt fej fokhagymával. Tervem szerint szósszá hozom összve a mellékleteket. És ecetes szilvával tálalom.

süllőcske 2020.08.04. 18:10:48

Nyilván nem fog elfogyni a kétkilás darabka, azt gondoltam, hogy húzott husit teszek a paradicsomos lasagnébe, holnap, mivel megmaradt tegnapról egy szép mángoldos tészta. Tegnap csodás volt, fehér padlizsánnal, ökörszív parival, sajttal.

2020.08.04. 18:47:21

@valkür: Nagyon sovány voltam azokban az időkben... néha visszasírom. :-/
@süllőcske: Ősöreg tapasztalat, hogy az egyetemi diploma és a tudás/bölcsesség között nincsen összefüggés. Olyan nápolyi és szicíliai öregektől tanultam pl. a limoncello vagy az ördöghal elkészítéséről, akik után a csopaki "egyetemiek" még utána se köptek volna... és ez jól van így. Malacok és gyöngyök, a malac előbb-utóbb megtalálja a maga moslékját, a gyöngyöt pedig kihalássza valamelyik csodálatos "ama".
... a szilvás husikából pedig de nagyon kérnék egy adagot! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.04. 20:34:33

@süllőcske: Sajnos sok ilyen ember van :(
De hogy valami jobbról is beszéljek:
Ismét lejött 1 kiló szép méretes, salátának való uborka. A kovászos meg ma készült el, csak át kell tennem dobozba.
A paradicsom a szomszédasszony szerint már pirosodik (az ökörszív). A gyerekek már szedtek olasz datolyaparadicsomot, meg pár San Marzanot. Elég kis választékkal dolgozom, de nekünk ennyi fér el a veteményesben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.04. 21:05:31

@MadMary: @valkür: @Andrass9: A szendvicssütő és a hozzá való vasalózsinór is megvan a mai napig. Rég használtam már, de most ihletet kaptam. Csütörtök-péntek vizsgára készülök, éppen jó lesz valami gyors, meleg, hideg ételt készíteni.
Az a bizonyos piros aranyas szendvics, a tetejére szikkadt reszelt trappistával, bizony a bizonytalan hajnalokon életmentő tudott lenni.
Ha már kenyér magában: blogkocsma.blog.hu/2013/03/19/ket_szelet_kenyer?layout=1?desktop
Délután lementem a kertbe, csak hogy szétnézzek, mit hagyott a tegnapi vihar. Nem volt semmi kalamajka, viszont a banánuborka rengeteget nőtt egy nap alatt. Tegnap még csak ujjnyiak voltak, mára már arasznyiak. Pár nap, és szedhetem.

2020.08.05. 12:01:17

@Waka: Ihljél, kíváncsian várjuk, a vizsgához pedig előre is kéz- és lábtörést. :-) Banánuborkát tavaly ültettem, de sajnos olyan helyre, amit utált, összevissza két kis nyamvadék ubor volt a termés... ha Nálad jobb a helyzet, örömmel vennék némi élménybeszámolót, mert jövőre újraültetném.

süllőcske 2020.08.05. 16:12:53

@Waka: Uborkaaa... Lelkifurdancsom van, hogy nem vetettem, mesélj sokat, hogy merszem legyen.

valkür 2020.08.05. 18:49:30

@Waka: Jó az írás, köszi.
A banánuborka az milyen? mármint ízre, állagra.

2020.08.05. 20:29:00

@valkür: Tavaly én ezzel kísérleteztem, csekély tápanyagot tartalmazó földben. :-(
kertabc.hu/zoldsegmagok/kabakosok/uborka/ban%C3%A1nuborka-detail

vörösbor(de)minőségi 2020.08.06. 18:38:42

nagy kedvet csináltál hozzá,a fotók láttán feljajdultam olyan jól gerjesztik az étvágyat.

vörösbor(de)minőségi 2020.08.06. 18:56:24

@Andrass9: a kolbászkrém!!! nekem is nagy kedvenc volt,és valahogyan finom ízesre sikerült gyártani.
véletlenül csípős gulyáskrémet próbképpen vettem,az aldiban-meglepően finom.rákészültem,hogy nagy semmi lesz a mienkhez képest-és nem.
talán csípősségre is határozottabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.06. 22:09:49

@Andrass9: Nagy adag paradicsomot szedett nekem a feleségem - főleg ökörszívet, de kevés datolya is jött. Csipkedtem egy marék csilit, meg oreganot és egy kiskazalnyi bazsalikomot. Egy fej fokhagyma is került, meg oliva olaj.
Az eredmény 6 üveg (370ml) Arrabbiata szósz. Fenomenális íz!!

vörösbor(de)minőségi 2020.08.07. 08:27:56

@Andrass9: még az is lehet.ráadásul jóleső meglepetés volt,mert valami halvány és nem túl jó utánzatra gondoltam de merészen megvettem.
nem bántam meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 21:01:22

@Andrass9: No tessék! Két nap alatt elfogyott mind a 6 üveg - mehetek paradicsomot szedni :) A fiunk jött ma ebédre, és két üveget is felhoztam, hogy vigyen is magával vacsorára. Igazi sikerszósz!

2020.08.09. 13:34:49

@Andrass9: Húha... nálunk most indulnak be a calabriai óriási húsparadicsomok és a jalapeno, a bazsalikom is burjánzik (és igen, salátalevelűt vetettem, kiválóan ráéreztél :-)), lehet hogy el kéne tenni télire egy kis mérges szószocskát. :-D Amúgy lecsóbefőzés közepében vagyok, és a körte is elkezdte ontani a gyümölcsöt... pfű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 13:46:04

@MadMary: Miután sokféle bazsalikomot vetettem, ráismertem :) A kedvencem az aprólevelű görög, de azt a feleségem nem szereti. Most nem értekezem a thai bazsalikomról, mert annak még a gondolatát se bírja ...
A körte már tegnap ledobott egy érett példányt, de sajna kukacos. Minden esetre szivárgó csepegető csővel körberaktam a tövét, így 400 literrel megáztattam a földjét.

2020.08.09. 14:07:01

@Andrass9: Mindenféle bazsalikomot szoktam vetni, az idén valahogy "lusta" voltam vetésidőben (=a hirtelen jött home office és az azzal párosult millió probléma felzabálta még azt a kevés szabadidőmet is, ami egyébként szokott lenni...), maradt a lapilapi, bár szoktam vetni görögöt (imádom paradicsomsalátában), bordó levelűt, citromillatút, hagyományos genovait is. "Majd jövőre!" - mondja ilyenkor optimista házi hollandusom. :-D Mindig tanul az ember a zanyatermészettől s az élettől. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 15:26:13

@MadMary: Én még februárban-márciusban vetem ezeket (meg a zellert, petrezselymet, uborkát, stb.) Így aztán, mire a feleségem kiülteti, már eléggé méretes palánták! Neki van türelme szétszedni egyedi növénykékre, és úgy eldugni - viszont ez rengeteg tövet eredményez. Nem panaszkodom, mert nagyon szeretem a fűszereket :)
A citromillatú nekem se bazsalikomban, se kakukkfüben nem jön be, dehát mindenki másképp csinálja ...

2020.08.09. 15:56:07

@Andrass9: Pont a márciusi vetésidőszakban robbant ki a home office... máig csodálkozom, hogy azért sikerült palántákat produkálnom, elsősorban paradicsomokat. :-)

valkür 2020.08.19. 17:18:00

Ide nézzetek, mit találtam! lekoppintották az NDK-s grillsütőt, csak rozsdamentes házzal: edigital.hu/mini-suto-fozolap/crown-cepg-800-retro-grill-szendvicssuto-p479852?gclid=EAIaIQobChMIktu8yMan6wIVXgCiAx0TWgK_EAQYASABEgLB_vD_BwE
ugyanúgy néz ki, talán csak mivel ennek rögzített vezetéke van, kevésbé tűnik balesetveszélyesnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.19. 17:40:57

@valkür: Jó találat! Kár, hogy nem lehet a tetejét felnyitni ...

valkür 2020.08.19. 18:52:18

@Andrass9: szerintem le lehet emelni a tetejét tisztításhoz. Az eredeti is lejárt, csak hát az alumíniumot elég nehéz volt sikálni.

2020.08.20. 13:16:19

@valkür: Wooooo! Rendeltem egyet, tán hétfőn tudom átvenni, egyszerűen _kell_ egy ilyen, a régi NDK-s alamónijum is megvan tán valahol a padláson, de a klasszik vasalózsinórt elvitte az ördög. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 20:20:56

@MadMary: Wellll - Biztos, hogy rendelni kellett? A drótot egyszerű helyettesíteni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 20:22:04

@valkür: Amit a véleményekben olvasok, azerint nem emelhető a fedele ...(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 20:28:05

@MadMary: Nem fogod megbánni, mert majdnem olyan, mint a régi!!!
Pótdrót meg egyszerű :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 22:12:09

@MadMary: nagyon várom a mindent leíró információt!!!

valkür 2020.08.21. 16:47:10

@MadMary: Nagyon szívesen elpostázom neked a vasalózsinórom. Teljesen hibátlan. Én igaiból egy régimódi, csőrös elektromos kávéfőzőhöz tartogatnám, de nagyon valószínűtlen, hogy valaha szert teszek egyre. Meg aztán már meg is szerettem a szarvasi kotyogót, szóval nem lesz már rá szükségem.

valkür 2020.08.21. 17:57:10

@MadMary: üzenet ment, e-maillel
süti beállítások módosítása