Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Két szelet kenyér

2013.03.19. 07:00 Waka

kenyer1.jpg

Általában minden második hétvégén jöttem haza a kollégiumból. Három órakor érkezett a vonat Budapestről Győr felé, onnan egy óra múlva volt csatlakozás Veszprémbe. Fél tízre értem haza. A Bakonyi vasút Magyarország legszebb vasútvonala, csak nem a téli sötétségben. Akkoriban három és fél óra volt az út, és a kocsikban a fűtés nem volt éppen tökéletes. Emlékszem, volt, hogy nem lehetett kilátni az ablakon, mert a pára vastagon ráfagyott. Veszprémvarsányban leszállt az emberek többsége, Zircig a vonaton alig egy két ember lézengett. De nem is ez volt a legnagyobb bajom.

Az iskolában egy óra tájt megebédeltem, és utána csak otthon ettem. Kollégistaként folyton le voltam égve, örültem, ha a jegyre meg cigarettára maradt pénzem, kaját venni már nem tudtam. Hat órára már olyan éhes voltam, hogy vastagbelem ette a vékonyat.

Egy alkalommal Zircen egy zajos kirándulócsapat szállt fel. Nevetgélve elhelyezkedtek, és kisvártatva, jó magyar szokás szerint elő is került az étel. Vidáman kínálgatták egymásnak a szendvicseket, süteményeket még sült kolbászt is. A kocsit finom ételillat töltötte be percek alatt, én meg korgó gyomorral bámultam kifelé a befagyott ablakon, és dühösen szívtam a cigarettákat egymás után. Nem bírtam sokáig, felpattantam, és átmentem a másik kocsiba. Akkor elhatároztam, hogy ez nem mehet így tovább.

A következő alkalommal a menzán becsomagoltam szalvétába két szelet kenyeret, és magammal vittem az útra. Mikor megéheztem, elővettem, és megettem. Magában nagyon nehezen csúszott, inni persze nem volt mit rá, olyan csuklás jött rám, hogy majdnem megfulladtam. Legközelebb egy csipet sót is csomagoltam mellé, megszórtam vele, és gond nélkül elmajszoltam.

Édesapám mondogatta gyakran: Mikor éhes voltam, ha kenyerem volt, mindenem volt.

29 komment

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr775139820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.03.19. 08:50:58

Izé... volt idő, az ötvenes években amikor csak ez jutott, pedig itthon voltunk.A piros paprikázás már dőzsölés volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.19. 08:59:55

@susztertangó:
Kisgyerekként gyakran küldtek a boltba egy kiló kenyérért abban az időben, amikor már otthon nem sütöttek. Nos a kenyérért sorba állva órákat is vártunk, mert nem tudtuk mikor és mennyi érkezik, fog-e jutni. Általában egy kilót vetettek velem, többre nem nagyon volt pénz. Gyerekként nem tudtam ellenállni a csábításnak, és a langyos kenyeret általában körberágtam, pedig nem voltam éhes. Így persze a rágott szelet mindig nekem jutott miután hazaértem. Olyan jó kenyeret azóta sem ettem. Lehet, hogy csak az emlék íze csudás?

Fenchurch68 2013.03.19. 09:14:44

Gyerekkoromban sokat nyaraltam a nagymamámékkal a Pilisben, és mindig én mentem kenyérért, volt, hogy órákat kellett várni rá, hogy megjöjjön Szentendréről a teherautó. Az a kenyér mindig sokkal finomabb volt, mint amit otthon lehetett kapni a közértben. Amikor felemelték a kenyér árát 3,60-ról 5,40-re, a nagyi elküldött a két kilóért ugyanúgy egy tízforintossal. Olyan kínos volt. Persze mondták a boltban, hogy majd ráérek behozni, de én hazavittem a kenyeret, aztán visszamentem a 80 fillérrel... (A bolt jó három kilométerre volt, hegyre fel, hegyről le.)

susztertangó 2013.03.19. 12:10:07

@látjátok feleim szümtükkel: Egy rácson vágták a kenyeret, alatta összegyűlt a kenyérhéj morzsa, azt mindig elkunyeráltam. Hazafelé elmajszoltam, utána pedig a serclit-de csak a héját.:-)). Valószínű.Ahogy szépkorúsodunk-hehe-csökken a szánkban az ízérző képesség-legalábbis ezt olvastam.Mellesleg a rántott hús prézlijét is leettem először, csak utána húst.
-----------------------------------------------
Amikor már jobban álltak Apámék anyagilag,kétkilós kenyeret vettünk és abból egy szelet megzsírozva, hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal az volt felnövésem üzemanyaga és milyen finom./Az emlékek íze tényleg csudás.:-)/@Kató néni: A 10esről jut eszembe: a húsz forintoson két kép volt, ha jól tévedek Dózsa szakállas képe és egy meztelen fiatal ember, ágyékát egy a karjáró lelógó gyolcs takarta, egyik kezében egy megfujtott kalapács, a másikban valamilyen csokor kalászos. A korabeli mondóka így szólt: akármennyit kalapálsz akármennyit aratsz, mindig meztelen maradsz. Míg egy ilyen ócska rongyot veszel- ekkor megforditották a bankót a Dózsás képre mutatva- ilyen öreg ember leszel.A tömbbizalminak ezt elmondani nem volt feltétlen bölcs dolog.

Pinka-Panka 2013.03.19. 15:47:51

Waka! Így van, mindened volt. Nálunk a kenyér szent, apám keresztet is vetett rá, amikor felvágta. Elképzelhetetlen volt kidobni. Apám tudta milyen éhezni.

Pinka-Panka 2013.03.19. 15:49:45

Mondjuk az jó, ha jó illatokat éreztél a kajától amiket ettek. Én nagyon nem bírom, ha utazáskor főtt tojásos, fokhagymás kolbászt kell szagoljak, amikor lehet szendvicset is enni, ha muszáj.

süllőcske 2013.03.19. 16:45:05

Hát, jobb mintha surströmminget ennének a "hernyón".
A kenyér olyan, amit olyan növényből készítenek, amit életnek neveznek. Erdélyben még helyenként most is.
A hétvégén volt nálunk apósom. Mesélte, hogy kölyökkorában, Dorozsmán, mivel kemencéjük nem volt, süttették a kenyeret. Nagyanyó dagasztotta és a négy gyermek, hónuk alatt két-két szakajtóval, libasorban vonultak a pékhez. Visszafelé, ahogy vitték az illatozó vekniket, nemegyszer kísértésbe estek, és hazaérve némely kenyereknek hiányzott a sarka.

Pinka-Panka 2013.03.19. 17:09:10

@süllőcske: egy jó kenyér sarkára most is van kísértés, nincs is annál jobb.

Topy 2013.03.19. 17:12:11

tudott valamit az öreg...
mondjuk láttam én katonát, aki 6 (!) zsemlét kettévágott és mindegyik fél zsemlét megkente abból a klasszikus kis májkrémes dobozból... hát annak inkább csak illata volt, mint íze...
gyerekként én is hajlamos voltam elpárologtatni a kenyér végét a boltból hazafelé :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.19. 18:24:02

Szép napot!
Gyermekkoromban nálunk is megrágta az egér a kenyér végét, mire hazaért a piacról. Szegény apám, egyre többször jutnak eszembe a kis "bölcsességei".

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.19. 18:54:33

@Waka:
Igen, a szólás szokása, hogy szegény apám, anyám. De nem volt az apád szegény, sőt. Nagyon is gazdag ember az, akinek van mit átadni az utódoknak.
Mi meg most ( korosodván ) kezdjük felfedezni a gazdagságunkat ( lassan más dolgunk nem lévén ), ráeszmélve, hogy mennyi mindent hagytak nekünk. Közben elgondolkodhatunk azon is, hogy a szüléktől átvett bölcseletek vajon kitől eredtek, hanyadik ősünk hagyta a gyerekeire.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.03.19. 18:57:11

Megvan-e az az illat, amikor a sütőde előtt, ahol a kocsit rakodják a szétszórodótt kenyérmorzsa kicsit megázik?

Nem tudom, hogy vagytok vele, de úgy tűnik egy mai egykilós kenyér a régi kétkilós térfogatát mutatja. Pedig fordítva kellene látnunk.

1kutya 2013.03.19. 19:36:52

ez a hazaúton éhesen bámulós nekem is meg van, igaz Szegedtől Naményig 8 órás volt az út (máig bennem van az "1.50-es gyors" mint kifejezés) és csak 3 hetente mehettünk haza. visszaúton vasárnap viszont habzsidőzsi, sültek, kolbászok, sütemények. volt, hogy vasárnap este, mikor megérkeztünk, már a sarki csehóba sem tudtunk lemenni, mert nem volt hova beönteni a két kisfröccsöt :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.19. 22:20:04

@látjátok feleim szümtükkel: Igazából magamat sajnálom...
@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem volt még ilyen élményem, bár a suli mellett egy pékség volt, de talán belül rakodtak. Akkoriban kicsi volt a kétkilós, mert ki akarták éheztetni a népet. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.19. 22:41:30

Jónapot mindenkinek!
Nagyon tetszik az írás. Nekem (szerencsére?) nem adatott meg az éhezés, de a kenyér akkor is szent. Amig elrágható, megeszem. Utána prézlivé formálom. Ha annak nem jó, akkor a kutyával osztom meg.
A Retek utcában volt régen pékség, ahol éjjel sütötték a kenyeret, amiből kunyeráltunk a péktől, amikor hajnalban jöttünk haza. Mindig adtak! (Mi pedig fizettünk, ha volt pénzünk.) Erre az illatra mindig emlékezni fogok. Később, mikor hidegkútra költöztünk, a Kossuth utca sarkán volt egy pékség, ahol egy öreg néni volt a pék. A nagylányom már oda járt oviba, és minden nap hoztam be a városba, ahol laktunk. Persze a kenyeret megvettük és cinkosan lecsipkedtük a sarkát.
Most is pékség van ott, de valahogy nem olyan jó a kenyerük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.19. 22:45:10

@süllőcske: Dömösön süttettünk kenyeret, még kiskoromban. Volt egy szomszédasszony, aki hajlandó volt nekünk dagasztani (dekadens értelmiségi család, semmihez sem ért...). Olyankor szép 3 kilós készült, és akkor még volt pék is a faluban. No ha annak a sarkát megvámoltuk, volt haddelhad odahaza! De megérte!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 06:10:35

@Andrass9:
Akko azt sem hallottad még, hogy akkor jó a kenyér tésztája ( akkor van jól kigyúrva ), ha izzad a gerenda?

Pinka-Panka 2013.03.20. 06:31:53

@látjátok feleim szümtükkel: na ezt parasztlányként én sem hallottam:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.20. 07:45:43

Én 15 éves koromig olyan kenyeren éltem, amit nagyanyám sütött. Amikor már elég nagy voltam ahhoz, hogy hazacipeljem a 3-4 kilós kenyeret, én is gyakran kirágtam valamelyik végét. Ezért nagyanyám inkább sütött nekünk kis cipókat, hogy ne a nagyot dézsmáljuk.
Kenyeret soha nem dobtunk ki, ezt a szokást ma is őrzöm. Ha pl. vendég a saját sütésű kenyeremből meghagy és a maradék közé dobja, ezt szóvá is teszem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 08:22:27

@Pinka-Panka:
A dagasztó asszonynak amikor már izzad a homloka, akkor megfelelő a tészta kidolgozása, vagyis izzad a "gerenda".

Fenchurch68 2013.03.20. 10:10:37

@PO: Nálunk a szülői háznál nem volt meg a kenyérnek ez a tisztelete, akkor kezdtem el nagyra becsülni, megszegés előtt keresztet vetni rá, minden morzsáját felhasználni, amióta én is sütök. Ahova a gyerekek jártak oviba, ott evés előtt ezt a fohászt mondták a gyerekek:
Magból szárba
szárból virágba
virágból kalászba
kalászból kenyérbe
kenyérből testembe
testemből lelkembe.
Harmadikban meg minden osztály szerez valahol egy kis területet, (az enyémeknek olyan mázlijuk volt, hogy még élt a lovas bácsi, és lóval szántottak), bevetik búzával, aztán nyáron jön az aratás. Egy zsákocska búza szokott lenni az eredmény, abból aztán kenyeret sütnek, és látják, hogy (elnézést a vulgáris kifejezésért, idézek :)) "Mennyi melót kellett belerakni ebbe a **** kis cipóba!" Utána egy darabig nem lehet megrágott fél zsemléket találni a szemetesben.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 15:54:29

@Pinka-Panka:
Gondolj bele, mennyire nem értettem gyerekként, hiába nézem a gerendát, nem akart izzadni.:) Bevallom, elég sokára értettem meg a mondást.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.20. 16:50:09

@látjátok feleim szümtükkel: bezzeg én rögtön értettem, mikor nagymamám azt mondta, hogy addig gyúrjad leányom, míg nem csöpög az eresz.

susztertangó 2013.03.20. 17:02:47

@Babette_: Na ja, nem kellett bele több só....

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 19:02:39

@Babette_:
Elég kicsike voltam még amikor ezt hallottam, aztán mire gyúró képes korú lettem, már nem sütöttek otthon kenyeret, a kalácsot meg anyám gyúrta.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.20. 19:19:43

@látjátok feleim szümtükkel: kenyérsütés nálunk se volt, felnőtten tanultam meg.
de a kalácsot sem vagyok hajlandó (képes) kézzel dagasztani.
süti beállítások módosítása