Soha nem tudok elég rakott krumplit főzni, mert megállás nélkül enném. Ez a mostani volt viszont a legkevesebb munkát igénylő változat.
A tojás és a krumpli gyors hámozása segített benne. Meg is osztom a trükköket veletek!
Összegyüjtöttem a hozzávalókat:
- 1,5 kg közepes sárgakrumpli (az a szétfővős fajta, 14 darab)
- 11+1 tojás
- 40 cm füstölt gyulai kolbász (a csabai sokkal köményesebb)
- 45 + 27 dkg tejfel
- 10 dkg Maasdammer sajt felszeletelve vékony csíkokra
- 4 ek kacsazsír szalonnazsír
- 2 mk őrölt fehérbors
- 2+5 tk só
- 1/2 szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt kömény
- 1 nagyobb inox tepsi
A tojást sima vízben, a krumplit az 5 kanál sóval erősített vízben feltettem a gázra forrni. A kolbászokat vizes papírtörölközőbe csavartam 2 percre, ami alatt a héja felpuhul és könnyű lehúzni (trükk #1). Ezeket szépen felkarikáztam már a héjuk nélkül kb. 2mm vastag szeletekre. Egy nagyobb tálban a két kanálnyi sóval ízesített tejfelbe reszeltem a szerecsendió nagy részét.
Beleütöttem a szingli tojást a tejfelbe és beleszórtam a fehérborsot. Hirtelen felindulásból adtam hozzá pirinyó őrölt köményt is, mert a krumpli szereti a köményt és a gyulai kolbászban meg nem nagyon találni. Tovább reszeltem a szerecsendiót, mig elfogyott. Egy késhegynyi paprika is ment bele, hogy valamilyen színe legyen. Összekeverve igazán jól nézett ki! A tojások 11 perc alatt megfőttek. Ekkor a forró vizet lecseréltem jéghidegre, majd a tetejét rátéve vitustáncot jártam a fazékkal a mosogató felett: összetörtem benne a tojásokat. Egy mozdulattal kifejthetők voltak a héjukból (trükk #2).
A krumplik kicsit tovább főttek, de hasonlóan jártak, mint a tojások (kivéve, hogy nem kellett összetörni a héját). Ezeket viszont pont marékra lehetett fogni, és kinyomni a héjból a krumplit (trükk #3)! Lett is 1-1 tál tojás és főtt krumpli.
Elő is állt a "konyhakész" rakottkrumpli alapanyag.
A tepsit kikentem liberálisan szalonnazsírral, nehogy lesüljön a tartalma. Tojásszeletelőt használtam a krumplik felvágására is, amivel aztán elkezdtem rétegezni a tepsit: krumpli, kolbász, tojás. Amit azután meglocsoltam a tojásos-fűszeres tejfellel. Ezt ismételgettem, míg minden elfogyott, a tetejére pedig a krumpli került szintén meglocsolva.
Az egészre elosztottam a sajtcsíkokat: jutott is, maradt is ...
Ment a sütőbe 70 percre 180C fokra melegedni.
Nem lett ropogós a teteje, ezen segíteni kell! Be is kapcsoltam a grillt a sütőben vagy 15 percre. No ettől már megsült és ropogós is lett ...
Gyorsan tálaltam is magamnak, mert már az éhhalál környékezett. Szerencsére volt kis savanyúkáposzta salátának hozzá. (nyitókép)
Villakép nélkül nincs ebéd:
Ebéd után ilyen szép lett a tepsiben az általam megevett adag helye:
Réteges és ropogós, nem túl zsíros - szóval a feleségem is teleette magát vele, amikor hazaért.
Meg még másnap is beebédeltünk belőle.
Sajnos nem maradt harmadnapra ...
Node mitől hálás ez a krumpli? Hát mert rengeteg unalmas munkát megspóroltam a trükkökkel a készítése közben: vagyis inkább én vagyok hálás, de így blikkfangosabb a cím :)