Nagy bulizós voltam iskolás koromban. Legalább kéthavonta volt nálunk házibuli és a vendégeket etetni kellett valamivel, ami olcsó és finom - nomeg jóllakatja az innivágyó tiniket, hogy ne kelljen lakást felmosni. Ezt az ételt anyám alkotta annó, engem kisegítendő. Azóta is készítem, ha alkalom adódik rá.
Az alkalom penig eljő - odakinn 35+ és még esik is, nekem meg vendégeim jöttek. Eredetileg a maradék krumplipaprikást (jó, legyen paprikás krumpli..) szántam nekik, de ilyen hőségben ez inkvizíciós vallatás lett volna és momentán nem voltam kíváncsi semmire, hát elővettem a maradék működő agysejtjeimből a nyerő pástétomot. Reggel üvegvisszaváltás, hogy finanszírozzuk a gyereket, és persze többször annyi elköltése a madaras tecsóban. Akciós baromfipárizsi 360 Ft/kg. Fogalmam sincs mi lehet benne - ennyiért nincs hús, csak az állateledel boltban. Minden esetre sertést nem tartalmaz - akkor a lányomnak is jó lehet elvitelre. Update: már nincs amit elvigyen, elfogyott az utolsó morzsáig.
Gyorsan ettem 1 rántott csirkeszárnyat hagymakarikákkal a biztonság okábul. A csirke jó, a hagyma pocsék volt, viszont a feltámadó éhség távozott egy időre. SOHA de SOHA ne vásárolj éhesen!!! Begyűjtöttem egy ilyen párizsit, mirelit borsót - mert az elfogyott és krumplit meg nagyobb hagymát. A fene fogja a miniatűr saját hagymákat pucolgatni!
Ez a pástétom gyorsan elkészíthető, igen nagy mennyiségben sem túl munkaigényes, viszont garantált siker!
Hozzávalók:
- 70 dkg párizsi (gyakorlatilag mindegy, milyen - úgyis csak töltelékanyag. Ne legyen túl erős saját ízesítése.)
- 10 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 púpozott evőkanál mustár
- 20-25 dkg hagyma (lehet bármilyen színű)
- majoranna, őrölt bors, só, szerecsendió
- húsdaráló
A tojásokat feltesszük főni, mert keménytojás kellene. A párizsit darabokra saraboljuk, hogy beleférjen a daráló torkába ahova be is eresztjük, had menjen. A vajat kitesszük a konyhapultra, hátha megpuhul (nem fog!).
Megtisztítjuk a hagymákat és igen apróra vagdossuk. Ez fontos, mert nincs szomorúbb élmény, mint amikor az újsütetű - most felszedett - kislány szájában még ropog a hagyma.
Mivel a vaj természetesen nem puhult meg, azt is belenyomjuk a darálóba. Ha netán mégis, akkor csak símán keverjük bele a masszába. Belepaccsantunk két bő evőkanál mustárt a darálékba, megszórjuk liberálisan a majorannával és darálunk rá rakat feketeborsot. Még egy fél evőkanál só is belemegy, de a végén ellenőrizni kell a sósságot. A mustár kritikus ízesítője ennek a pástétomnak.
Megkértem kedvenc vendégemet, meózza, mi kell még bele. Eleve azzal indult a kondérhoz, hogy biztos nem elég mustáros. Nem kért még mustárt bele. Semmit sem kért még bele.
Mostanra már a tojás is megfőtt. Izibe hideg víz alá tenni, mert sietünk. Tojást mindenki meg tud hámozni, de ha mégsem, PA eligazít benneteket a TV-ben. A tojások egy részének a fehérjéjét késsel aprítjuk, a többit (megunva az aprítást) a darálóba nyomjuk. Így pont olyan állagot kreáltunk, amit szerettünk volna (nem szabad mást mondani - mi tökéletes szakácsok vagyunk!).
Ezen a ponton lehet bármilyen irányba elvinni a kenőcsöt. Például sokszor beledarálom a megmaradt resztelt májat. Csodás májpástétom lesz belőle! Adj hozzá rengeteg petrezselymet, snidlinget tavasszal és vitaminbombaként fogják tömni magukba. Tonhallal is turbózhatod, ha szereted. Adhatsz hozzá tejfelt (mert mi magyarok mindenbe tejfelt teszünk, mondá a vejem), amitől lágyabb, símább lesz a konzisztencia.
A lényeg a semleges parízer alapanyag, amivel biztosítod a vivőanyagat az ízekhez és adalékokhoz.
Felszolgálni több módon is lehet. Most csak a hideg változat jöhetett számításba, de remek melegszendvics kence sajttal borítva, vagy stangliba töltve, tejfölözve (a kiflit te pupák!) és megsütve sütőben.
Fontos a jó kenyér (nekünk). A gyerekek a bulin nem azt nézik, de legalább az ízviláguk fejlődik. Jó vastagon kenjed, megszolgálja!
A fenti anyagból kb 1,5 kg kence lesz, ami elég sok kenyérre elegendő. Teljes költség a mai árakkal számolva kb 1000 Ft és 30 karéj kenyér kijön belőle bőven számítva.
(Én éjjel stikában kilopódzom a hütttőhöz, és csak úgy kanalazok párat magában ... pszt.)
Az utolsó 100 komment: