Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Shrimp scampi és csirke scampi tésztával

2021.11.22. 07:00 Andrass9

A fiunk shrimp scampit kért szülinapi vacsorára. Ez nem probléma, sokat főztem már. Igenám, de a feleségem nem eszik tengeri herkentyűt ...

32.jpg

Az ő kedvéért kitaláltam a csirke scampit, ami - mint most kiderült - egy létező recept, ám amikor ezt főztem, nem is néztem körül a weben, hogy találok-e ilyen fogást.

Létező recept, tényleg hasonlóan készül, mint amit főztem. Így párban posztolva sokféle izlést kielégíthet.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 kg fagyasztott "óriás" garnéla rák - nyers.
  • 25 dkg Szent Jakab avagy fésűkagyló (hogy különlegesebb legyen a garnéla)
  • 35 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg barna vaj
  • 20 dkg vaj
  • 2 nagyobb fej fokhagyma
  • 20 dkg fúrótészta a csirkéshez
  • 60 dkg hosszúmetélt a garnélához
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek frissen tört bors
  • 1 tk csilipehely
  • 2 ek olivaolaj
  • 2 ág rozmaring

10.jpg

A fokhagymákat megtisztítottam és lereszeltem. A vajakat az olivával felforrósítottam barnulásig.

11.jpg 13.jpg 12.jpg 14.jpg

A kiolvasztott garnéláról lefejtettem a páncélját, és kiszedtem a bélcsatornáját is. A páncélokat 2 deci vízzel felfőztem, jó lesz a csodahüttőbe rákalaplének.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Daráltam borsot a felkockázott csirkére és a garnélára is, valamint megszórtam a csilipehellyel, hogy egy kicsit csípjen, végül meg is sóztam. A fúrótésztát egy kis fazékban feltettem főni. Egy kis serpenyőbe öntöttem a vajas olivából, és beletettem a csirkemell darabkákat egy kis ág rozmaringgal. Ez addig pirítottam, míg aranybarna nem lett a hús (a képen még nem az :).

19.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ekkor a zsiradék nagyját leöntöttem a csirkéről, és ebbe beletettem a Szent Jakab kagylókat - nagy lángon! A csirkébe pedig belekevertem a kifőtt fúrótésztát. Amikor a fésűkagyló pirosra sült, kitettem egy kis jénaiba a tálalásig. A metéltet is feltettem főzni, amíg a garnélát pirítottam a fokhagymával a maradék zsiradékon. A pirítás végén beleszórtam a sokmarék felvágott petrezselymet is.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Feltálaltam a leszűrt tésztát az asztalra a mindenféle serpenyőkkel.

28.jpg

Volt, aki nem kért a Szent Jakab kagylóból.

29.jpg

Én viszont hármat is szedtem magamnak ...

30.jpg

Nagyon szépre pirult a kagyló!

31.jpg

A feleségemnek egy kis brokkolit is pároltunk a csirke scampijára.

33.jpg

Parádés vacsora volt (előtte egy nagy húslevessel, utána egy gesztenyetortával)!

35 komment

Címkék: fokhagyma bors szent jakab kagyló vaj garnéla rozmaring olivaolaj fussili shrimp barna vaj csirkemell filé csilipehely hosszúmetélt petrezselyemlevél fésükagyló fúrótészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3316761110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.11.22. 08:17:20

Ebbe a kajába azért óvatosan belekóstolnék... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.22. 09:46:25

@szivar: Vigyázz, mert addiktív! Valakit most tiltottak ki egy "all you can eat" étteremből, mert megevett 4,5 kg garnélát :)))
Mondjuk annyit nem, de egy kilót bármikor megeszem, ha hozzájutok!

szivar 2021.11.22. 12:39:57

Kedves András!

Csomagodat megkaptam, anyám még most is haldoklik tőle. A csokoládés-őszibarackos volt ez első a kóstolásban, igencsak érdekes íze van - de kelleti magát! Finom mindegyik, enyhén csípősek, de hát ez a dolog lényege. A carolina reaper (?) sajnos mártogatás áldozatául vált, barátfüle mellé jól megy. A postás nem mert belenyalni az üvegbe - szerintem fél a fertőzésektől. :D

valkür 2021.11.22. 13:49:01

ez egy szép, "elágazó" ételsor, válogatós családtagok kielégítésére.
Én csak pár üvegcse csiliszószt hiányolok mellőle :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.22. 15:58:02

@valkür: Nem kaptál Foxpost értesítést?????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.22. 16:18:46

@Andrass9: Nem csoda :(((( Várok, hogy mit lép a futárszolgálat.

valkür 2021.11.22. 16:39:26

@Andrass9: Nem. De az ablakot kinyitottam. A bal oldalit, csak hogy el ne téveszd a coordinátákat :-)

valkür 2021.11.22. 19:09:45

jajj, mekkora marha vagyok!
a múlt hetem horror volt, nem tudtam menni piacra. Még szombaton sem, a csapatommal mentünk el kicsit kirándulni, még amig végleg be nem tiltanak minden 5 fősnél nagyobb csoportosulást.
Szóval, csak vasárnap délelőtt estem ki a piacra. Főzni nem volt kedvem, vettem hát egy kacsát. Kicsit besóztam a belsejét, tettem bele egy nagy csokor rozmaringot és az agyagedényben betoltam a sütőbe.
3,5-4 óra alatt olyanra sült, hogy a bőre úgy roppant, mint egy pezsgőspohár, a hús meg omlik le a csontokról. És az egésznek isteni rozmaringillata van. Nem tudom megunni, egyik nap párolt káposztával eszem, másik nap coleslow-val, aztán őszibarak befőttel vagy almakompóttal. Csinálhatok hozzá kínai kelből salátát, saját készítésű srirácsa öntettel - szóval nem lehet megunni, egy kacsa egy hétig kitart.
A ropogósság mára sajnos elmúlt, gondoltam, feltrancsírozom, mert a nyakból, a belsőségekből meg csontokbóól főznék egy birsalmás liba... akarom mondani kacsalevest.
Birsalmás.....
hogy a fene egye meg, hát miért nem jutott az eszembe hamarabb, hogy tegyek a madár hasába egy birsalmát??
Milyen isteni lett volna a kacsában krémesre sült birsalmát tenni mellé köretnek?
és az eszembe sem jutott, csak másnap.
Ehh, már mindegy.
nagy marha vagyok, az biztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.22. 19:58:16

@valkür: Ne aggódj miatta: majd a következő kacsádba teszel :)

valkür 2021.11.22. 21:58:25

aki még nem látta, hogy kell felhentelni egy tevét, az itt megnézheti: www.youtube.com/watch?v=WqFb6cm5knA
pár érdekes részlet:
az üstre helyezhető, öntöttvasnak kinéző, csepp alakú óriáskukta
a hordozható, amfora alakú grill. vagy inkább melegfüstölő?
az antik asztalkának -amire a darabolt húst pakolják- a szépen ívelt, kecses lábai
a gazdasági épület ajtaja elé két oldalt elhelyezett két mosógép
az üst vörösrész füstcsöve
ahhoz képest, hogy elég sok bort megisznak, viszonylag józanok maradnak.
stb, stb, egészen lenyűgöző.

szivar 2021.11.23. 08:49:24

@valkür: Az a józanság se mindig előny... Valamiért az jutott eszembe, amikor Pista bá mesélte az EGYIK disznótort.

Ittunk pár pálinkát, jó volt a hangulat, senki sem volt részeg. Betöltöttük a kolbászt, kiaggattuk a füstre, bekevertük a hurkát is, megkóstoltuk, sej, de milyen finom lett. Gyorsan betöltöttük, s már mehet is az abalébe. Erre betoppan a mama. "Gyerekek, megfőtt a rizs!" Azt a döbbent csendet... Mindenki csak nézett a másikra, senki még csak szólni sem mert...

szivar 2021.11.23. 12:06:46

@Andrass9: Kibontogatták a bélből. Aznap csak kettő disznót vágtak... :D

[a legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység]

valkür 2021.11.23. 12:22:28

@Andrass9: @szivar: Én simán elneveztem volna skót disznósajtnak :-).
Vagy bácskai hurkának, ha a fogyasztóközönség nem szeret messzire utazni.
Elvégre is a bácskai hurka is az, hurka, rizs nélkül, sok fejhússal.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.23. 17:45:54

@Andrass9: Jött a postás..köszönöm!!!!

Kumari aki Nilüfer 2021.11.23. 18:23:31

@Andrass9: Nem, ellenben kétszer hozta ki, mert tegnap gyógykezelésen voltunk a gyógyfürdőben:D

szivar 2021.11.24. 07:09:22

@Andrass9: Müzlin élő táposok mind. :D

szivar 2021.11.24. 07:10:26

@valkür: Az a baj, hogy errefelé a rizses hurkát szereti a nép. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.24. 11:34:28

@szivar: Megyek is töltött káposztát főzni! Felteszem a rizst gyorsan :)

szivar 2021.11.24. 12:01:13

@Andrass9: Én mindjárt hozzálátok, mihelys ehetőre hűlt... :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.24. 15:52:59

@szivar: :)))
Most tettem be a sütőbe. 40+ töltelék, 8 literig van a fazék. Lehetett volna kicsit több a töltelék, de abban reménykedtem, hogy az 1 kilónyi hús elég lesz ...

szivar 2021.11.25. 08:01:30

@Andrass9: Az első töltöttkáposztámat (pontosabban húsgombócos káposztámat, mert nem ugrunk a takarcsért) akkor főztem, amikor anyám a szemészeten volt, én meg jónak minősítettem a savanyúkáposztát. 'Kevés' füstölt szalonna, zsírjára lepirítva, egy kevés paradicsomszósz, oszt' had rotyogjon... Amikor már zubogott, akkor csörögtem rá anyámra, hogy rakjak-e bele egész erőspaprikát, mert ő szereti. Kérdés: Csak nemhogy töltött káposztát akarsz majd főzni? Válasz: Nem, akarok, hanem már rotyog... Azt a néma csendet a vonal másik végéről...Mivel nem tudta, hogy van benne paradicsom, így finomabbnak ítélte, mint a saját főztjét... Ugyanis neki bántja az epéjét a paradicsom - ha tud róla. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.25. 11:30:03

@szivar: A feleségem meózta még az este. Kivételesen még szegfüborsot sem tettem bele (Waka nem szereti, de amúgy is elromlott a teleportáló masinám) - nem is szoktam :) Viszont tényleg csak némi alap ment bele.
Ez a thai rizsgőzölő táska valahogy nem jött be, vagy csak a Spar-os rizs nem szereti az ázsiaiakat ...
Most nekiállok kiporciózni, mert viszem a rendelőintézetbe.

szivar 2021.11.25. 15:13:07

@Andrass9: Rizst gőzölni, töltöttkáposzta... Nem áll össze a kép. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.25. 17:22:32

@szivar: Szoktam kevés rizst tenni a töltelékbe - gondoltam kipróbálom a gőzölést ...

valkür 2021.11.25. 21:34:03

@Andrass9: megjött, megjött, köszönöm! :-)
A róka sajnos belekóstolt, az egyik sarka nagyon recsegett és nyirkos volt, amikor kivettem a fiókból.
A zöld színű volt az áldozat :-( RIP
A másik kettő viszont tökéletes állapotban van, kivéve, hogy leázott róluk a cimke.
De az nem baj, annál nagyobb lesz a meglepetés.
Azt fogom csinálni, hogy veszek valami húst, semleges ízű zöldségeket, és amikor felbontom az üveget, ahhoz fogom igazítani, amit főzök majd.
A fényképezőgép aksiját feltöltöttem, meg fogom örökíteni és elküldöm.
Nagyon szépen köszönöm, igazán kellemes meglepetés .

szivar 2021.11.26. 09:45:25

@Andrass9: Mi is szoktunk bele rakni, de nyersen. Öreganyám (is) mindig azt mondta, ha a káposzta megfő, akkorra már minden megfő. Ezért csodálkoztam rá a gőzölésre...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:13:58

@szivar: Kicsit kevesebb levet szív fel a káposztából :) Az pedig nekem mindig kevés!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:14:33

@valkür: Jó étvágyat az egyben lévőkhöz!

szivar 2021.11.26. 10:28:12

@Andrass9: Ezért jó a házi savanyú, mert annak van bőven leve és nem szokásonk átmosni, meg ilyenek - mert nincs rá szükség.

szivar 2021.11.26. 11:53:50

@Andrass9: A fene megette, hogy mindenre találsz kifogást. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 13:41:40

@szivar: Igyekszik az ember :)
Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. Pizzaszeletvágó aka Kucsmagomba sok jó tanáccsal látott el!
süti beállítások módosítása