A fiam újabb évet öregedett, és szülinapjára szokás szerint húslevest és gesztenyetortát kért. Ezúttal kivételesen egy shrimp scampit is előjegyzett, mert azt ő is jót készít (de most nekem kell megfőzni) - majd egy másik posztban részletezem.
A legegyszerűbb levesek közé tartozik! Csak a zöldséget kell meghámozni, majd feltenni bőven nyakonöntve vízzel, azután pedig gyönygyöző lángon főzni vagy 5-7 órát!
A sárgarépát és a karfiolt elég az utolsó egy órában beletenni.
A csodahüttő jó tulajdonságai közé tartozik, hogy ilyen alkalmakra is ellát hozzávalóval ...
- 1 kg szürkemarha rostélyos (sütve is jó lenne, de most inkább megfőztem)
- 1/2 kg nudli (marhalábszár tisztább része)
- 3 kisebb vereshagyma (mostanság főleg kicsiket árulnak)
- 1 karaláb
- 3 sárgarépa
- 5 gyökér
- 1 saját zeller gumó levelestől
- 1 nagy csomó zellerlevél
- 1 zöldpaprika
- 4 paprikacsuma
- 1 nagyobb hüvelyknyi gyömbér szeletelve
- 3 kis girizd fokhagyma
- 1 ek feketebors
- 2 szem kardamom
- 3 babérlevél
- A szegfüborsot kihagytam, hátha tudok a levesből Wakának teleportálni
- 1 l sürített zöldségalaplé
- 1 csipet sáfrány
- 1 marék csigatészta (nem nagyon esznek tésztát a levesbe a gyerekek)
- só
- csigatészta
A tészta főzését nem dokumentáltam - olyat biztos láttatok már. Egy nagyobb teatojást megtöltöttem a paprikacsumával és a fűszerekkel. A zöldségeket öregre vagdostam és kibéleltem vele a fazekat. A leveles fűszert összekötöztem, el ne vesszen a 9 literes fazékban! Belepakoltam a húsokat is, és megsóztam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kiköltöztettem a teraszra a nagy fazekat, ahol lehaboztam a lassan forrni induló levest. A kardamom és a sáfrány csak később jutott eszembe, de még volt lehetőségem betenni. Átkapcsoltam 200W-ra a teljesítményt, amivel 4 órát gyöngyöztettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Két óra meg 3 óra főzés, és el is készült.
![]() |
![]() |
Már éhezett a csapat, ezért tálaltam nekik.
Nomeg magamnak is kellett egy villakép ...
Nem sok maradt belőle - teletettek két nagy befőttes üveget, hogy jusson másnapra is...