A fiunk shrimp scampit kért szülinapi vacsorára. Ez nem probléma, sokat főztem már. Igenám, de a feleségem nem eszik tengeri herkentyűt ...
Az ő kedvéért kitaláltam a csirke scampit, ami - mint most kiderült - egy létező recept, ám amikor ezt főztem, nem is néztem körül a weben, hogy találok-e ilyen fogást.
Létező recept, tényleg hasonlóan készül, mint amit főztem. Így párban posztolva sokféle izlést kielégíthet.
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 1 kg fagyasztott "óriás" garnéla rák - nyers.
- 25 dkg Szent Jakab avagy fésűkagyló (hogy különlegesebb legyen a garnéla)
- 35 dkg csirkemell filé
- 20 dkg barna vaj
- 20 dkg vaj
- 2 nagyobb fej fokhagyma
- 20 dkg fúrótészta a csirkéshez
- 60 dkg hosszúmetélt a garnélához
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 ek frissen tört bors
- 1 tk csilipehely
- 2 ek olivaolaj
- 2 ág rozmaring
- só
A fokhagymákat megtisztítottam és lereszeltem. A vajakat az olivával felforrósítottam barnulásig.
A kiolvasztott garnéláról lefejtettem a páncélját, és kiszedtem a bélcsatornáját is. A páncélokat 2 deci vízzel felfőztem, jó lesz a csodahüttőbe rákalaplének.
Daráltam borsot a felkockázott csirkére és a garnélára is, valamint megszórtam a csilipehellyel, hogy egy kicsit csípjen, végül meg is sóztam. A fúrótésztát egy kis fazékban feltettem főni. Egy kis serpenyőbe öntöttem a vajas olivából, és beletettem a csirkemell darabkákat egy kis ág rozmaringgal. Ez addig pirítottam, míg aranybarna nem lett a hús (a képen még nem az :).
Ekkor a zsiradék nagyját leöntöttem a csirkéről, és ebbe beletettem a Szent Jakab kagylókat - nagy lángon! A csirkébe pedig belekevertem a kifőtt fúrótésztát. Amikor a fésűkagyló pirosra sült, kitettem egy kis jénaiba a tálalásig. A metéltet is feltettem főzni, amíg a garnélát pirítottam a fokhagymával a maradék zsiradékon. A pirítás végén beleszórtam a sokmarék felvágott petrezselymet is.
Feltálaltam a leszűrt tésztát az asztalra a mindenféle serpenyőkkel.
Volt, aki nem kért a Szent Jakab kagylóból.
Én viszont hármat is szedtem magamnak ...
Nagyon szépre pirult a kagyló!
A feleségemnek egy kis brokkolit is pároltunk a csirke scampijára.
Parádés vacsora volt (előtte egy nagy húslevessel, utána egy gesztenyetortával)!