Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Savanyúkáposzta készítés házilag és belőle egy töltött káposzta

2018.01.09. 07:00 Andrass9

Nagyon régóta szeretnék saját káposztát savanyítani, bár eddig a helyi boltban finomat lehetett kapni. Egerben a piacon bámészkodva felfedeztem egy nagy rakat hajdúhadházi káposztát. Ez olyan lapos káposzta, vékony levelekkel, amik nincsenek oly szorosan a fejben, mint a hibrid káposzták.

28.jpg

Gyorsan felpakoltam 7 fejjel, hogy azt megsavanyítom idehaza. Aztán a madarasban is találtam ilyen káposztát, vettem még öt fejjel. Ez már kiadott tíz kilót - ennyivel érdemes belefogni!

Dehát még soha nem csináltam, kérdezgettem itt a blogon, hogyan is kellene. Érdemi választ Pizzaszeletvágótól kaptam. Ő vette a fáradságot, és leírta nekem részletesen, hogyan és mit és mit ne csináljak :) Én meg úgy döntöttem, hogy rábízom magam, és "lássuk, Uramisten mire megyünk ketten", elkezdtem.

Mivel van néhány 30 literes csavaros tetejű műanyag hordóm, az lett a választás. Vörösbor (de) minőségi felajánlott egy igazi cserép káposztáshordót, de egyrészt akkor már sok káposztám volt, nem férne bele, másrészt attól való félelmemben, hogy összetöröm a készítés közben, inkább csak megköszöntem szépen.

Összeírom, miket tettem bele és kb mennyit:

  • 17 fej káposzta (összesen 18 kiló tisztítva)
  • 3 dkg só kilónként, azaz 54 dkg + az egészben hagyott fejek torzsája helyére, amennyi fért
  • 4 birskörte
  • 4 piros fűszerpaprika (édes - valami lecsópaprikából kilopva)
  • 20 babérlevél (saját, kicsit vékonyka)
  • 3 nagy csokor csombor (borsikafü) a kertből
  • 6 ek feketebors
  • 3 ek köménymag (végülis őrőlten, mert a fiú nem szereti a magot)
  • 3 közepes torma

10.jpg

Persze nem minden volt itt az elején, hisz kevesebb káposztával indultam meg tormát se kaptam a piacon. Viszont kisikáltam a hordót alaposan (cefre volt benne régebben), meg ki is forráztam, hogy tiszta legyen. Megköszörültem a robotgépem gyalukését beretvaélesre és vékonyra állítottam. A paprikákat és a birseket kimagoztam, felaprítottam.

A legnehezebb dolog egy jó csömöszölőfa beszerzése volt, de a helyi vasboltban a szerszámnyelek közt találtam egy becsületes csákánnyelet tölgyfából. Nehéz is, kétökölnyi a feje: biztos megbirkózik a sok káposztával (miután a hordó ahhoz kicsi, hogy táncoljak benne). A csombort káposztalevélbe göngyöltem, ne kóvályogjon a sok pici levélke a káposztában. Elhelyeztem a hordó fenekén. Elkezdtem gyalulni a káposztát. Szerintem szép vékony szálak lettek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 15.jpg

Leraktam a hordóba az első két kiló legyalult káposztát, amibe mindjárt szórtam köményt, borsot meg babért és pár birsalmaszeletet. Megsóztam 6 deka sóval (kilónként 3 deka kell bele az előírás szerint) és addig csömöszöltem a csákánnyéllel, míg meg nem jelent egy pici lé rajta. Kiszedtem a torzsát egy fejből (amit szintén beletettem az aprókáposzta közé felvagdosva, hisz abban is van cukor, dolgozzon!) és feltöltöttem a likat sóval. Ezt elhelyeztem a hordó közepén.

14.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Körberaktam újabb 2 kiló aprókáposztával, fűszereztem, csömöszöltem. Ezután három kisebb fejet tettem be egészben a hordóba. Itt is kitöltöttem a réseket, de még feléig se volt a hordóm. Nem csoda, még csak 8 kiló van benne:) Irány a bolt további káposztákért. Már csak négy darab volt a polcon, az utolsónak egy hibrid káposztát vettem (megkövezhettek, de csak ennyi volt, felébe meg nem hagyhatom a munkát). A gömbölűt is meggyalultam vékonyra, ez lett a következő réteg. Minden csömöszkölésnél már csicsegett a káposzta, szépen eresztette a levét. Egy utolsó egész fejet is elhelyeztem a hordó közepén, majd a maradék káposztát legyalulva köré, meg végül a tetejére is szórtam a hozzávaló mennyiségű sóval és fűszerekkel. Letakartam nagy káposztalevelekkel és félrehúztam. Jóbarátunk ugyanis telefonált, hogy még ma hozza a tormát! Estére be is futott. Meghámoztam és rudakra vágtam, amiket kicsit kihegyeztem, hogy be tudjam szurkálni a már tömörített káposztába.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Félrehajtottam a borító leveleket és beszúrtam az összes tormát körbe körbe.

23.jpg

Most következett a nehézség (mármint amit ráteszek lenyomni). Bazaltkockát nem tudok hol felszedni (és különben is most azt máshova dobálnám inkább), viszont megláttam egy kerti lámpánk üveggolyó búráját. Ez jó lesz, mert könnyű lemosni, kicsi és darabonként máris van 1 kilóm. Nyomatéknak minimum 20%-ot ajánlott tanácsadóm. Hozzávéve egy másfél literes befőttesüveget vízzel teli van 5 kiló terhelésem: pont elegendő! A levelekre egy nagy lapostányért tettem, abba a golyókat és rá a befőttesüveget. Az a gond ezekkel a hordókkal, hogy kisebb a szájuk, mint a belső átmérőjük. Jövőre veszek egy dézsát - esetleg olyan srófosat :)

Másnapra már meg is jelent némi buborék. Harmadnapra kis hab is, és már sok leve volt a káposztának. Ezt már lehaboztam, a golyókat megmostam, és egy lapostányér ment a tetejére. Erre nyugodtan tehetem a befőttesüveget. Amilyen szerencsém volt, az üvegre tett 2 centis szivaccsal pont le is tudtam szorítani a káposztát, ahogy rácsavartam a tetejét, így nem kellett attól félni, hogy csuszkál majd benne a nehezék.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

21 napig volt a lakásban 21C melegben. Néha lemostam a golyókat és a tányérokat, de nem volt semmi csúnya dolog a káposztán. Tán már kicsit túl is érett, mert igencsak savanya volt! Ekkor leköltöztettem a pincebejáróba, mint leghűvösebb helyre (a hordót csak egy vasajtó választotta el a külvilágtól), és mint aki jólvégezte dolgát, elutaztam 4 hétre az unokáimhoz.

Ezalatt persze idehaza volt 18C is odakinn, dehát az USA-ból nem tudtam tisztogatni a hordót. Hazaérkezvén a leszorító tányér némi fehér penésszel a peremén fogadott. Ezt leszedtem, meg a tetejéről a levét is, és pótoltam 3%-os sóoldattal. A káposztának nem lett semmi baja, csak a fedőleveleket dobtam ki! Mindjárt kivettem belőle egy nagy töltöttkáposztára valót is karácsonyra.

28.jpg

A maradékot tányérral és az üveggömbökkel lenyomatva ismét lezártam, és reménykedem, hogy az idő sem lesz sokkal melegebb. A vizes befőttesüveget nyugdíjazhattam...

29.jpg

A töltöttkáposzta

 

Semmi extra, csak egy puritán alaprecept:

  • 2 kg savanyúkáposzta
  • 44 tölteléknek elegendő káposztalevél (hagyma barátunk szerint haraszt)
  • 50 dkg darált sertéshús 25%-os
  • 40 dkg darált sertés szűzpecsenye (abban nincs zsír egy szál se)
  • 40 dkg háromszor darált marhahús
  • 1 ek pirospaprika
  • 15 dkg rizs
  • 3 tojás
  • 1 tk alig csípős csilipaszta
  • 1 tk bors
  • 2 tk kakukkfü
  • 2 tk majoranna
  • 1 ek étolaj

A képen csak 94 dkg hús és az ahhoz valók látszanak, mert utólag döntöttem a mennyiség növelésén.

40.jpg

Kell még bele egy kisebb adag sertéspörkölt is (szerintem). Nyámnyila családom miatt semmi oldalas, fül, farok nem kerülhetett bele, és a pörkölt is sovány húsból lett:

  • 1/2 kg sertéscomb
  • 2 vereshagyma
  • 1 nagy ek zsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek majoranna
  • 12 szem feketebors

30.jpg

A hagymát felkockáztam és a zsíron megdinszteltem. Közben a húst is kockákra vágtam. A megdinsztelt hagymára szórtam a fűszereket, összekevertem, majd beletettem a húskockákat. Addig pirítottam, míg a hús kifehéredett, és saját levet eresztett. Ekkor felöntöttem, és hagytam csendben főni fél órát.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg
35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A rizst a kanálka olajon megpirítottam, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem, majd födő alatt addig főztem, míg felszívta a vizet.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A darált húsba szórtam a fűszereket, beleütöttem a tojást és balga módon robotgéppel eldolgoztam. Csak akkor jutott eszembe, hogy így kvázi pépet csinálok, amikor kész volt. Na akkor még egy tojás, még 40 deka darálthús, fűszerek és végül a rizs is az edénybe került, amit már kézzel kevertem össze.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Elkészült a töltelék, jöhet a káposzta a pincéből. Volt még egy kisüvegnyi fenn is, amit kóstolni hoztam fel.

49.jpg

Lefejtettem a leveleket a káposztafejről, a vastagabb ereket elvékonyítottam. A nagylábasom (7 literes) fenekére aprókáposztát szórtam, majd elkezdtem a szármát készíteni. Szép szorosan egymás mellé, el ne mozduljanak főzés közben. Az első réteg tetejére vagy két centi aprókáposzta és a pörkölt fele került.

50.jpg 51.jpg 52.jpg 53.jpg

Lebontottam egy újabb adag levelet, de már biztos voltam benne, hogy ez a fej nem lesz elegendő. Fel is vágtam a közepét, ami már oly kicsi leveleket tartalmazott, hogy nem tudnék bele diónyinál nagyobb húsgombócot tenni. Ezt is beleszórtam a lábasba. Kellett hát még egy fej káposztát halászni a hordóból, de annak már elég volt a fele is a második sor töltelékhez. Ment erre is aprókáposzta meg a maradék pörkölt. Gyorsan egy kis paprikás rántás, mert azt én szeretem benne.

54.jpg 55.jpg 56.jpg 57.jpg

Felöntöttem a rántással, meg annyi vízzel, hogy ellepje.

58.jpg 59.jpg

Mondanom sem kell, hogy nem lehetett lefedni, de azért szépen megfőtt így is néhány óra alatt. A maradék káposztafejet pedig minden gond nélkül vissza lehetett tenni a hordóba a következő alkalomra.

60.jpg

Persze szenteste már senki nem tudott belőle enni, így másnap fogyott reggelire és vacsorára is.

61.jpg

Mert én ilyenkor már csak töltöttkáposztát eszem tejfellel és káposztával, míg el nem fogy ...

62.jpg

Tanulság:

Érdemes házilag káposztát savanyítani! Egyrészt tudod, hogy mi van benne, másrészt a saját izlésedhez igazíthatod a fűszerezését.

Az se vegye el a kedvedet, hogy nem férne el a hordó a lakásban: használj 5 literes befőttesüveget! Abba ugyan egyben nem fér bele a haraszt, de ha óvatosan lefejted és kiteríted az üveg belsejében, akkor még az is lesz a saját savanyításodban.

A töltött káposzta meg sokkal finomabb saját savanyításból :)

Köszönöm Pizzaszeletvágó türelmét és segítségét!

Ünneplünk: túlléptük a 2.000.000 oldalletöltést!

 

415 komment

Címkék: tojás hagyma zsír paprika káposzta rizs bors majoranna sertéscomb babér köménymag darálthús birs torma pirospaprika csombor kakukkfü csombord borsikafü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1913532769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2018.01.11. 13:41:48

@Andrass9: "A sült kolbász soha nem lesz 121C fokos, amíg egy csepp vizet is tartalmaz."
Nem is kell, elég a toxint semlegesíteni, amihez 80˚C kell 10 percen keresztül, vagy magasabb hő rövidebb ideig. Maga a spóra ezen a hőn valóban nem pusztul ... ahhoz kell a 121˚C

2018.01.11. 13:54:37

@látjátok feleim szümtükkel: szőlőt már metszik a hegyvidéken. Ha nem tennék, soha nem végeznének vele tavaszig. Azt lehet, de ők is jobban szeretik megvárni a fagyot. Jön hétvégére.
Őszibarackot csak a meleg időben, rügyfakadás előtt, Március vége sem késő, ha kihúzódik a tél. Most ebben az időben tombol rajta a fodrosodást okozó gomba, ami minden seben fertőz.
Más gyümölcsfák, amiket csak ritkítani kell, tőből vágni a gallyat, sebkezelő használata mellett metszhetők. Az apróbb gallyak levágásával, sok takaratlan seb létrehozásával én nem adnék esélyt a bajnak akkor sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 14:00:07

@A fickó: Erre egy bizonyítékot légyszi, mert én mást olvastam a toxinról.

she_wolf 2018.01.11. 14:17:29

Megreccsentem. Tej témában. Tejfüggő vagyok, és mióta eszemet tudom, azóta tej tejjel. Meg még a tejbe is tejet teszek.
Napi 1-2 liter simán, víz helyett.
Elmentem ma a fodrászhoz (a Napra lehet nézni....:D), és nem volt kedvem a világ másik végére menni vásárolni, ezért a helyi hentesnél vettem karajt. Szépet kaptam, de az örömömet elrontotta egy gyökér, aki felrótta nekem, hogy miért álltam rá -noha előtte volt egy félautónyi hely. Majd pediglen -mea culpa!-, kénytelen voltam a helyi CBA-ban tejet enni. Mivel nagyvásárlás előtt vagyunk, tűzoltásnak vettem egy rajzos dobozosat (2,8%), és egy műanyag üvegeset (3,5%). Ez utóbbi volt 355 (bötűvel is: háromszázötvenöt!) jó magyar forint. Az én fogyasztásommal havi szinten ez maga az anyagi csőd.
Szóval választás elé kényszerülök: vagy 2 havonta egy fejigazítás, hogy ne nézzek úgy ki, mint saját öreganyám, vagy finom tej, amiben még van is némi, a szervezetem számára hasznos dolog. Kár, hogy a haj színét nem adja vissza:(
És akkor ez csak a kopasz tej! Hol van még egy jó sajt, egy hús, (akár füstölten is), KENYÉR!!!, a gyümölcs meg már csak vágyálom....
Naszóval ilyen volumenekben gondolkodom, amikor ótvarolok. Amikor látom a tv-ben, olvasom a neten (itt is!), hogy milyen frankón megmondják a megmondók a tutit.

she_wolf 2018.01.11. 14:19:10

@she_wolf:
...tejet enni...helyett: tejet Venni...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:25:16

@látjátok feleim szümtükkel: Én is ezen agyaltam, hogy nem haltam még ki..a sonkát csak úgy nyersen ettük/esszük , a kolbászt ugyancsak, hálistennek eddig megvónánk..nem kötekvés, de tényleg..hogy van akkor ez?? Emlékszem hűtő nélküli kisgyerekkoromra, sóban volt elrakva a hús is, nemcsak a szalonna, és kizárólag sóban.Mi otthon a vadhústól ódzkodtunk, a vadász ismerősünk csinált szarvaskolbászt, de azt nem ettük meg, ha hozott vadhúst, abból pörkölt lett, esetleg vaddisznófasirt, de anyukám azt lapos korong formában sütötte,az biztos, hogy jól átsült, hiszen még megvagyok:)

Benikuty 2018.01.11. 14:26:27

@Andrass9: sajnos nincs kereskedelmi forgalomban az általam használt növényi adalék, E száma sincs. Tulajdonképp nem is "létezik".
Mivel nem vagyok elérhetetlen mint egyesek, szívesen adok, adagolási tanácsok kiséretében.

2018.01.11. 14:28:25

@Benikuty: hát még milyen elérhetetlen leszek másfél nap múlva!

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:28:51

@látjátok feleim szümtükkel: Az avokádóm a második nyáron öngyilkos lett( ledobta a leveleit minden ok nélkül, és kimúlt), az olajfát kifagyasztottam, a babérral együtt..-4 fokot nem bír ki a növendék, ki van próbálva. Ellenben a tizenéves gránátalmám(termett miniket) az öregség miatt halt meg.

Benikuty 2018.01.11. 14:30:42

@látjátok feleim szümtükkel: ez így van, vagy így lehet. Otthon mindenki úgy viszi vásárra a bőrét, ahogy neki tetszik.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:32:01

@she_wolf: már látom örülnöm lehet, hogy laktózérzékeny lettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 14:37:01

@A fickó: @Andrass9: Ja, tök felesleges bármilyen bizonyíték, hisz ez önmagában is butaság. Akármeddig szuvidálhatod 80 fokon, a Clostridium botulinum lelkesen termeli továbbra is a botulint. Amíg lehül fogyasztható hőfokra, megtermeli a neked szükséges mennyiséget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 14:40:58

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ahogy visszaolvastam, nagyon sok helyen említik, hogy a közönséges konyhasó, a parajdi, a himalája, mind tartalmaznak elenyésző mennyiségű kálisalétromot, mint szennyezőanyagot, ami bizony kálium-nitrát. Lesz belőle szépen kálium-nitrit, és már védve is vagyunk. Az 1800-as években derítették ezt ki.

2018.01.11. 14:45:46

@Andrass9: pontosan ezért használjuk a közönséges romániai konyhasót a pácoláshoz. Semmi finomított, semmi tengeri.
Ez esetleg érdekes lehet:

drradnaiistvan.blogspot.hu/2011/02/botulizmus.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 14:46:08

@Benikuty: Köszönöm, de a @Andrass9: -ben említett doktori disszertáció kivonat feleslegessé tette, hisz az is nitritet eredményez.
"Az ilyen termékek címkéjére természetesen nem szabad ráírni, hogy „nitritet nem tartalmaz” vagy „nitritmentes”, azt azonban igen, hogy „E-szám mentes”"

she_wolf 2018.01.11. 14:47:46

@Kumari aki Nilüfer:
Jól jegyezd meg:ma már a vizet is meg kell mosni, mert nem tudhatod, hogy mi lakozik benne! Az immunrendszer kizárólag azért van, hogy az orvostanhallgatóknak legyen min seggelni!
A jövő embere steril cuccokon, cuccokkal fogja a steril életét élni, és ha ránéz egy tik, abba rögvest kínos közt hal meg, a szemkontaktussal átvitt fertőzés miatt (amivel a nemlétező immunrendszere nem tud majd mit kezdeni):(

she_wolf 2018.01.11. 14:49:08

@Kumari aki Nilüfer:
No, a tápos!:DDD
(De tudod, hogy ceretlek?:D)

Benikuty 2018.01.11. 14:49:40

@Andrass9: szerintem nem őrlünk egy malomban, én azt hittem az avasodás gátló érdekel. Végig erről írtam...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:50:08

@Andrass9: Az biztos, hogy sózáshoz most is a közönséges sót használja az öcsém. Semmi finomított szines-szagos csoda.Úgyhogy még az is lehet, hogy tényleg ezért nem lett bajunk soha:) jelzem, én a főzéshez is legszívesebben azt használom..parajdi, wieliczkai hacsak lehet. A sószóróban van finom tengeri só.De van nekem azért "dekor " sóm is:)

she_wolf 2018.01.11. 14:52:21

@pizzaszeletvágó:
Vanik nekem finomított tengeri sóm, kifejezetten kicsi sószóróba, ha valaki asztalnál utána akarna sózni a cuccnak. De főzni a román sót használom én is (hozzák nekem:P). Azzal ízesítem a krumplit, a tésztát, húsfélét -ha főzöm. Sütéshez dettó, csak őrlővel.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:53:50

@she_wolf: Hát, inkább sajnáljál, nagy barátja lettem a fajansznak, mióta kiütött rajtam ez a kórság:(( de annyit mondhatok, urbán legenda, hogy a fo.ás fogyaszt:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 14:55:52

@she_wolf: Hászen mondom, te vagy én vagy ilyesmi..:DDDD Az én sóm (legalábbis a legutóbbi szállítmány Parajdról) kicsit szürke is, de az eladó szerint csak némi ásványi anyag van benne:DD (ha agyag, lemegy a fazék aljára...:)

Topy 2018.01.11. 14:59:02

@látjátok feleim szümtükkel: Tokajban már metszettek Karácsony után. Lehet, hogy korábban is, csak azt nem láttam :)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 15:00:35

"Csak három hónapra elég a víz Fokvárosban".
Na, ez a gond, nem az, hogy szuvidáljuk-e a wagyut....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 15:10:50

@A fickó: Azt hittem, csak nekem jutott eszembe a 80C hiábavaló alkalmazása, de találtam mást is aki értelmesebben megfogalmazta @pizzaszeletvágó: által hivatkozott cikkében:
" A toxin 80°C-on 30 percig tartó hevítéssel biztosan tönkremegy, a baktériumspórák azonban a forralás hőmérsékletét akár 20-120 percig is túlélhetik.
A toxin az élelmiszerek feldolgozása során megfelelő hőkezeléssel (pl. 30 percig 80°C-on) gyakorlatilag hatástalanítható, a Cl. botulinum spórái azonban egyaránt nagyon ellenállóak mind a fizikai, mind pedig a kémiai hatásokkal szemben. Egyes irodalmi adatok szerint több mint 347 napot is túlélnek, és 100°C hőmérsékleten is hosszú ideig életképesek maradhatnak. Ebből következik, hogy a nyers termékeken kívül a hőkezelés után ~ az élelmiszerben (disznósajt, hurka) is termelhet a szaporodó baktériumsejt toxint."
Azt meg már nem is említem, hogy a sonkát, kolbászt elég csak 20C-30C hőfokon tárolni, és úgy megenni ahhoz a Cl lelkesen dolgozzon. Cl. botulinum kedvenc hőmérséklettartománya 15C és 55C között van, hűtőben, vagy 55 felett nem termel toxint. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy 6-8%-os sótartalmú közegben sem dolgozik, de az viszont a toxint konzerválja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 15:15:34

@Benikuty: Ahh, akkor tényleg két malomban őrlünk! Én azt hittem, a nitritet helyettesíted. Valóban, félrenéztem, melyik kommentre válaszoltál. Elnézést!
Mivel nagyon kis mennyiségben készítek szalonnaféléket (leginkább csak ganciale-t), nincs idejük avasodni. Ennek ellenére köszönöm az ajánlatot! Ha felmerül a kérdés, jelentkezni fogok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 15:17:01

@she_wolf: Én csak Kuala Lumpur-ból származó kék sót engedek be a konyhámba!!!

she_wolf 2018.01.11. 15:25:09

@Kumari aki Nilüfer:
Bárkit/mindenkit sajnálok, aki önhibáján kívül kényszerül bármilyen lemondásra.
A fosás nem fogyaszt (a vízvesztés nem fogyaszt, csak kisebb lesz a testsúly, a folyadékot pedig pótolni kell a víz- és elektrolit-háztartás egyensúlya miatt), ráadásul egy rakás egyéb bajt is okozhat a kiszáradáson kívül:(

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 15:31:11

@she_wolf: Mindig arra voltam felvágós, hogy mindent ehetek..aztán az epekövemet, amelyik megvolt 20 évig, és a világon semmit nem okozott, egy szép szabályos 3 cm-es gömb volt, egy őrült ötlet tönkrezúzta: elmentem flabelosra, csak azt nem tudtam, hogy azt epekővel tilos. A kő szétesett, elkezdett fájni, kivették..na, azóta vannak problémák az étkezéssel.Eléggé utálatos dolog..és mindig újabb. Már nemcsak a tej...

Benikuty 2018.01.11. 15:31:21

@Andrass9: Érdekes módon a tokaszalonna nem annyira avasodós, mint a normál füstölt. Nálam a guanciale pácolási ideje 3 hét, érése 3 hónap. A technológia nagyon kihegyezett a hőmérsékletre és a páratartalomra(illetve ennek időbeni változására)

2018.01.11. 15:32:32

@Andrass9: igen. Az a baj vele, hogy újraindul a termelődés a spórából. Azt a sonkát, ami húsvétra nem fogy el, inkább lefagyasztom. Sőt, ha a kamrám kezd melegedni, a füstölt kolbászt is. Kivéve a fagyóból semmi változás, hiszen már jó szárazon kerül be.
A legjobb azonban továbbra is: a tiszta technológia. Ha már bekerült a baci vagy a spóra, b.hatja az ember.
A nitrites kutyafüle, meg valljuk be, nem csak a baci számára mérgező, hanem az ember számára is (a kisebbik rossz, nem azonnal öl) és ráadásul nem túl jóízű. Kompromisszum, evvan sajnos.
Azt azért ne felejtsétek el, hogy a pástétomok, zöldségkészítmények talán még veszélyesebbek, ott senki nem gondol a nitritre, de a legutolsó botulizmus esetek között házi zakuszka szerepel.

2018.01.11. 15:33:24

@Andrass9: azzal sózod a kék csirkét?

she_wolf 2018.01.11. 15:37:59

@Andrass9:
Én meg gyíkká fogok változni, és lenyalogatom majd a szememről, fejemről, hátamról...A saját sóm fog cirkulálni bennem, úgyhogy a Himalájából hiába is termelik ki nekem a sót:P
Nem mellesleg az is lazán tengeri só (ab ovo), mint ahogy mindegyik.

Benikuty 2018.01.11. 15:41:17

@pizzaszeletvágó: és akkor még nem szóltunk a listeria monocytogenes nevű szépségről. Nagy-Britanniában és a volt nemzetközösségi országokban nulla a tolerancia, számomra ez is kihívás(volt, megoldódott)

she_wolf 2018.01.11. 15:41:19

@Kumari aki Nilüfer:
Nekik tudni kellett volna, hogy számodra ellenjavallt az a fajta mozgás -feltéve, ha szóltál róla:(
Ezért akarok én dokival inzultálni, mielőtt mocorgásra szánom el magam.
A gond az, hogy a baj általában csőstül jön, én is mesélhetnék, hogy miért karácsonyozott egyedül az uram:(

A fickó 2018.01.11. 15:42:32

@Andrass9: "A toxin 80°C-on 30 percig tartó hevítéssel biztosan tönkremegy, a baktériumspórák azonban a forralás hőmérsékletét akár 20-120 percig is túlélhetik."
Pont ezt írtam, igaz az az írás ugyan 10 percet emleget, megsütöd a kóbászt jól, megeszed esélyt sem hagyva, hogy a spórák újratárazzanak ...:D
Cl. botulinum kedvenc hőmérséklettartománya 15C és 55C között van, hűtőben, vagy 55 felett nem termel toxint. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy 6-8%-os sótartalmú közegben sem dolgozik, de az viszont a toxint konzerválja.
A szuvid nem öli meg a kis köcsögöket, de toxint nem tudnak termelni, különben már mindenki felfordult volna. Amúgy meg nem olyan fekete ez az ördög, annak ellenére sem, hogy tulajdonképpen majdnem minden pl. a zőccségek is szennyezve vannak velük.

A fickó 2018.01.11. 15:47:09

@she_wolf: "Nem mellesleg az is lazán tengeri só (ab ovo), mint ahogy mindegyik."
Ja, pár év különbséggel ... :DD

she_wolf 2018.01.11. 15:50:44

@A fickó:
Évmilliókról beszélünk. Csak a rend kedvéért.

A fickó 2018.01.11. 15:51:38

@pizzaszeletvágó: "Azt azért ne felejtsétek el, hogy a pástétomok, zöldségkészítmények talán még veszélyesebbek, ott senki nem gondol a nitritre, de a legutolsó botulizmus esetek között házi zakuszka szerepel."
Mindenre a válasz: higiénia. :)

A fickó 2018.01.11. 15:54:19

@she_wolf: "Évmilliókról beszélünk. Csak a rend kedvéért."
Basszus, csak poén akart lenni ... ezek szerint nem ment át. :D

she_wolf 2018.01.11. 15:56:51

@A fickó:
Nem mindenki poénjai érnek el hozzám, botsáska!:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 16:01:15

@Benikuty: Remek dehumidifier áll a kamrában, amit 5% pontossággal lehet állítani. Tényleg jó a tokaszalonnához. Csak idén is kell keresnem valami jó forrást. Általában 1 méretes darab kitart az évben - nem sok Carbonarat eszünk :)

2018.01.11. 16:05:44

@Benikuty: listeria ellen mit találtál ki? publikus?

2018.01.11. 16:07:02

@A fickó: ahogy már írtam is...

she_wolf 2018.01.11. 16:08:39

Higiénia: használ valaki germicidcsövet? Tapasztalatok érdekelnének.

2018.01.11. 16:16:55

@Andrass9: 1 méterest olvastam, az nekem is elég lenne :)

vörösbor(de)minőségi 2018.01.11. 16:48:18

@Andrass9: az ajánlatom még áll.egy biztos:NEM tudod összetörni mert igencsak jól van kialakitva és kell neki a teherbírás mert ezt tömöríteni kell-szóval erő kifejtésére van ez megcsinálva,és kettő fedelet kapsz hozzá-na ez esetleg lehet törékeny ha ledobod de ezt is még kicsit lendületből kell odacsapni :)

nem játékszer hanem komoly kerámiakütyű,kellő vastagsággal és a lelke a tető aminek a kialakítása olyan amilyen de ezt már tudod miért olyan és mi a dolga.
:)

2018.01.11. 17:14:04

@Kumari aki Nilüfer: attól függ hány fok van a városban. Nekem az alábbi nagyobb gond, mert a fokvárosi történetet nem tudom közvetlenül befolyásolni, ezt viszont jó lenne. Leányverés az iskolás könyvben.

index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/11/nemsoka_ismet_egy_gyerekversen_fog_haborogni_a_fel_internet._vagy_az_egesz/

A "költő" igen sokat szerepel a Ridikülben, Családbarátban és így tovább, szerintem csak egy tehetségtelen disznó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 17:17:38

@vörösbor(de)minőségi: Köszönöm! Láttad, milyen kis kecses fadarabbal dorongoltam - nos attól féltettem én a cserepet!
Ősszel visszatérünk rá, hacsak nem akarsz tőle helyszűkében előbb megszabadulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 17:20:36

@she_wolf: Én több célra is. Egyrész EPROM törlésre (törölhetö programozható csak olvasható memória), de ez régen volt. Mostanában viszont a tóvizet algátlanítom vele - átküldöm a cső előtt egy szivattyúval, és a germicid cső elpusztítja az algák spóráját. Erre is nagyon jól bevált!
Gondolom, nem ez érdekelt :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 17:23:14

@she_wolf: Akkor jól emlékeztem, hogy kék a kedvenc színed :)

she_wolf 2018.01.11. 17:26:23

@Andrass9:
Valóban nem ez érdekelt.
És igen, a kék a kedvenc színem:)

medvedr 2018.01.11. 17:29:47

@BOAR: Igaz, a kolbász a leggyakoribb, és a zsírban eltett sült hús. Az egyetlen eset amit élőben láttam (mert szerencsére nem olyan gyakori), zsírban abált (konfitált) kacsahús volt. A földszennyezettség okán megjelenhet nem kolbászban, hanem szalonnán, sonkán is clostridium. A földszennyezettséget most ne úgy értsd, hogy meghempergetik a szántóban, hanem mikrobiol. kontamináció értelmében.

vörösbor(de)minőségi 2018.01.11. 17:40:20

@Andrass9: ja és 35literes szóval nem babakonyhába való..

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.11. 17:42:57

@Andrass9:

Ja, előtt jól megrugdosod, hogy hát sóóóóó?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.11. 17:52:29

@pizzaszeletvágó:

Van néked lelkivilágod? Ilyen randa dolgot hozni egy kocsmába! Itt enni-inni, esetleg büfizni kell, nem vers-elleni!

Vajon a fidesz Rózsikája mit szól az elért eredményhez? Fizetnék neki egy felest, ha megmondaná.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.11. 17:55:33

@Andrass9:

Lehet a cserépbe illő csömöszkölőt is készíteni, csak egy akkora fa korongot kell nyéllel ellátni, ami befér a nyakán, az szépen körbe illeszkedik az edény falán is, nem tudod vele kiütni.

Benikuty 2018.01.11. 18:05:43

@pizzaszeletvágó: nem én találtam ki, egy belga cég forgalmaz ellenszert. Sajnos nagyon drága, és feláztatás előtt -24 fokon tartandó. De működik.

Benikuty 2018.01.11. 18:07:40

@Andrass9: jó az még túróscsuszához is :)

2018.01.11. 18:09:53

@látjátok feleim szümtükkel: a régi, értsd fidesz előtti rendszerben a tanár kézbefogta ezt a tankönyvet, belenézett, és ha meglátta, nem rendelte meg, a mintapéldányt kosárlabdázókat megszégyenítő ívben dobta a kukába.
Most kötelező tankönyv.
Kötelezően fizetett költővel.
Kötelezően ezt nyomják le a torkán a gyereknek.
Csak nem tudom, mi bajuk van fideszéknek a rákosi rendszerrel?

2018.01.11. 18:12:51

@Benikuty: keressem? gondolom a drága azt jelenti, hogy házi használatra nem éri meg. -24 nem gond, nem az a gond

Topy 2018.01.11. 18:15:13

@she_wolf: csak abban még nincs nehézfém szennyezés, emelt konentrációban radioaktív anyag :)

2018.01.11. 18:31:59

@A fickó: @Benikuty: ugyanmár, ilyen értékes alapanyagot magyar nevű kajába??? Soha!
:)))

Benikuty 2018.01.11. 18:40:45

@pizzaszeletvágó: ne keresd. A minimális rendelhető mennyiség is tonnás nagyságrendhez elég.

Benikuty 2018.01.11. 18:42:32

@pizzaszeletvágó: szerintem az igazi értelmét a dödöllénél nyeri el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 18:45:31

@vörösbor(de)minőségi: Azt hittem, kisebb :) Az viszont egy szuper jó méret! 20-a után el tudok érte menni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 18:47:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ha túl nagy, akkor nem zúzza meg rendesen a káposztát. Azt már kitapasztaltam, hogy kell neki a zúzás!

Kumari aki Nilüfer 2018.01.11. 19:00:17

@she_wolf: Eszembe sem jutott, hogy szólnom kéne, mert senki nem mondta, hogy bármilyen ártalma lehet. Utóbb aztán olvastam, kimillió esetben ellenjavalt vagy tilos...én meg nekiestem, elsőre lenyomtam a legerősebb szintet. Ahogy azt szoktam:D Szóval én vagyok a hunyó, és nincs is ezzel baj, az epekő időzített bomba, csak azt nem tudtam, hogy ha kiszedik, akkor gyökerestül átalakul a betonbensőm.

Benikuty 2018.01.11. 19:25:49

@Andrass9: csak túlélem valahogy, főleg, hogy guanciale is van hozzá...és ratte krumpliból!

Benikuty 2018.01.11. 19:27:45

@Andrass9: jó a páraelszívó, de mit csinálsz, amikor száraz a levegő? Mivel párásítasz? Hőmérsékletet mivel szabályzol?

A fickó 2018.01.11. 19:51:10

@pizzaszeletvágó: "ugyanmár, ilyen értékes alapanyagot magyar nevű kajába??? Soha!
:)))"
Fúziós a cucc, de a desznyó is magyarul röfög, a módszer olasz - ki tudja. Semmi bajom a magyar nevű kajákkal, ha az a pörkölt legalább wagyu lábszárból készül.:D
Most, hogy regisztrált vásárló lettem a wagyu.hu-n, hozzájutok a vágási tervhez és olyan infókhoz, hogy kik voltak az adott állat felmenői, súlya, kora, húsa várható márványozottsági szintje stb. Csak azt sajnálom, hogy előtte nem sörözhetünk egyet .... :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.11. 21:35:39

@Benikuty: A hely a föld alatt van, állandó a hőmérséklete (17C), valamint elég magas az alappáratartalom (67%), ezért is került be a dehumidifier.

vörösbor(de)minőségi 2018.01.11. 22:49:46

@Andrass9: hely van.nem megszabadulni akarok tőle,hanem a legjobb helyre elhelyezni-mert aki ilyen alapossággal,és lelkesedéssel képes belemenni a savanyitásba? az megérdemli a savanyitó eszközök jaguárját.
:))

megbeszéljük mikor-és szállitom- ez semmiség,mert itt a dupla tripla sorompók hazájában sokan nem szeretnek feljönni autóval,megijednek a sorompóktól stb stb a parkolási dijaktól meg ugy egyáltalán a millio turistától és ugye a kormányzati negyed vidám lezárt épitési területei, ahol másodpercenként hullanak a milliárdok az eddig is hires alagútrendszerbe.nyomtalanul.
:DDD
(március lesz ez kb,reményeim szerint akkor ujra már itthon leszek.a jövő hét az zürös még itthon, ezért nem igérem de nem lesz a március sem későn-remélem.)

she_wolf 2018.01.12. 00:52:39

@Topy:
Manapság már egyre kevesebb olyan dolgot találsz, ami így vagy úgy ne lenne ártalmas. Nem is igazán tudod kivédeni, mert nem jutsz hozzá a valós információkhoz.

she_wolf 2018.01.12. 00:58:00

@Kumari aki Nilüfer:
Nem gondolom, hogy kizárólag te lennél a hunyó, de naívság azt feltételezni, hogy egy szolgáltató lebeszél a termékéről a fogyasztó érdekeit szem előtt tartva:(

Kumari aki Nilüfer 2018.01.12. 08:12:34

@she_wolf: Az én macskáim nem ilyenek!!:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.12. 09:59:43

@vörösbor(de)minőségi: Abszolute tökéletes márciusban is! Addig beállok az egyik alagútba, hátha rám is hullanak milliárdok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.12. 10:00:58

@she_wolf: Már eleve gyanús volt, hogy hámba kötötték ...

Benikuty 2018.01.12. 11:49:27

@Andrass9: azon nem sok változtatni való van.

vörösbor(de)minőségi 2018.01.12. 16:33:59

@Andrass9: rendben- tavasszal létrehozzuk.

(ahol potyognak a milliárdok....-hát nem minden hely foglalt???)

she_wolf 2018.01.12. 20:51:11

@Kumari aki Nilüfer:
Dehogynem!;) Csak önuralmat gyakorolnak. A lelke mélyén minden macska ilyen. Az AP-en(?) szok lenni egy macskás hapsi, akit az őrület szélén lévő gazdik szoktak házhoz hívni, hogy kiegyengesse a macsekok agytekervényeit. Ő nagyon szépen és logikusan levezeti, hogy az állatka miért csinálja azt, amit. Az útmutatásai bejönnek, ahol pedig mégsem, ott a gazdi inkább leteszi a fegyvert és beletörődik a sorsába:D
A macska egy öntörvényű, az embert maximálisan kihasználó társállat, akit pont ezért lehet nagyon szeretni:)
Én nagyon figyelemre méltónak tartom, és szeretem is őket pontosan ezért.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.13. 12:57:09

@she_wolf: Én azt tudom, hogy öntörvényűek, de nekem eddig kb 10 cicám volt, egyik sem volt ilyen ...én hiszek abban, hogy az állat azt adja vissza, amit kap. Nálunk nincs agresszió, max, szóban:DD, és a cicák sem támadnak:)
Ámbár volt egy vörös kandúr, aki annyitra szeretett, hogy bújt, dagasztott, összenyalt, majd a végén belémharapott:DDD

she_wolf 2018.01.13. 13:11:56

@Kumari aki Nilüfer:
Fordítok neked macskáról emberre: "Gazdi, te jól bánsz velem, ezért úgy szeretlek, majd' megeszlek! Nyamm!:D"
Nálunk a hangosabb, határozott szó is elég -többnyire. Igaz, ők kutyák, más berendezkedésűek. És mindegyiknél azt tapasztaltam, hogy valóban azt adják vissza, amit kapnak. A rossz bánásmód bennük marad, és évek múltán is képesek negatív dolgokra úgy reagálni, mint egykor. Nagyon nehéz, és egyben hálás dolog rehabilitálni őket.
Normális esetben nem támad a macska, de úgy tapasztaltam mások eseteiből, hogy elég egy apró dolog ami kizökkenti őket, vagy felkelti a vadász -vagy védekező ösztönüket, és akkor utánuk a vízözön:)
A kewcheg madaram csípéssel jelzi, ha elég volt a becéző simikből. És van neki amivel csípjen!:)

Dikusz 2018.01.13. 13:28:46

@she_wolf: meg gitározzon a gazdi idegein:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.13. 14:21:32

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is rengeteg macskám volt meg van is, így megismerhettem kicsit őket (nagyon nem tudod - az az ő belviláguk). Az előző a nagylyány macskája volt, míg itt nem hagyta, és elment Amerikába (a lyány). Kb 2-3 hónapig várta vissza a macska, majd engem választott gazdipótléknak. Amikor a lyány hazalátogatott, akkor azonnal vissza hozzá, és megint hoszabb ideig várt.
A mostani akkor lett, amikor az előzőt el kellett altatni, mert veseelégtelensége volt. Én nem akartam újabb macsot, de a gyerekek egyszer csak megjelentek ezzel a kis vadóccal. Az állatorvosnál két nővér kellett, hogy le tudják fogni! Pedig volt vagy hatvan deka az egész :) Idehaza is próbálkozott, de nagyon szigorú nevelésben részesült. Bő egy év alatt szépen lecsillapodott, és minden nap jön az ölembe úgy aludni, hogy az egész feje a tenyerembe van zárva. Valamiért viszont a szomszédasszonyt nem szereti: őt mindig megharapja, ha átjön - azóta, hogy ez egyértelművé vált, kizavarom a lakásból, mig el nem megy a szomszéd.
Az aggresszivitásából viszont annyi megmaradt, hogy a kertbe idegen macska nem jöhet! Ex nőstény létére úgy kiosztja azokat, hogy futnak!!! Megtanulta, hogy a földszinten csak az én hálószobámban és dolgozómban lehet bútorra felmenni, sehol másutt! Néha próbálkozik, de akkor mindig kiderül, hogy foglalkozáshiánya van :)
Mondás is volt évtizedeken át: "nálatok akarok macska lenni" ...

Dikusz 2018.01.13. 14:37:42

@Andrass9: macska, meg kutya, és szomszédasszony is:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 11:05:07

@Andrass9: Nekem csúcsra járáskor hat darab cicám volt, igen, nekem, mindnek én vagyok és voltam a tótumfaktum:) bármikor, bárhány van:) és a teknősnek is. Ez nyilván azért van, mert minddel én foglalkozom .Ha a gyerekek hazajönnek, akkor persze őket megszállják:)Ha idegen jön, némelyik rögtön megy ismerkedni, amelyik nem, az elbújik. Minden cicánk mentett(illetve ideköltözött valahonnan), egyik sem agresszív nem is volt, csak némelyik erósen rettegett az elején, de csak jöttek rettegve is hozzánk, és igen, itt akartak lakni..most két udvari van, de az egyik nagyon nyomul befele, a másik öreg, benéz ugyan, de kizárólag a férjem és én simogathatjuk meg, én már akkor is, ha nincs nálam étel. Ez a harmadik év, hogy az udvarunkon tartózkodik állandó jelleggel, bár a szomszéd szénapadlásán alszik(ott van egy ló, a másik cicánk annak a nagy barátja).Agresszivitás szerintem akkor van, ha szegény cica is annak volt kitéve valahol, valamikor(pl. kutyák és/vagy emberek üldözték)

she_wolf 2018.01.14. 11:54:09

@Kumari aki Nilüfer:
Nálam a rekord szintén 6 kiskutya volt (+3 felnőtt, ezek közül csak 1 saját). Az ebkék egy csokorban kerültek hozzám, kidobott jószágok voltak, még nem volt kinyílva a szemük:(
Ilyen mutatványban több alkalommal volt részem, nagyüzem volt, váltott műszakban a férjemmel.
Pár éve kiszálltunk a ebből (mármint a mentésből és az előnevelésből) összetett okok miatt.
De nem bántuk meg, minden ezzel töltött perc hatalmas löketet adott ahhoz, hogy értékelni tudjunk bizonyos dolgokat.

she_wolf 2018.01.14. 11:55:35

@she_wolf:
Javítok: volt egyetlen alkalommal asszem 11 kutya nálunk:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 15:14:21

@she_wolf: Nagylányoméknál most van 10 fwlnőtt kutya, 8 wippet, 2 magyar agár. Ennyi erővel nyolcasikreket is nevelhetnének...

she_wolf 2018.01.14. 23:03:06

@Kumari aki Nilüfer:
Emlékszem, írtál a whippetekről:) Szép, elegáns kutyák. Jó kis inspiráció a testmozgásra -de nem nekem.

kobold63 2018.12.18. 05:47:12

@Andrass9: Ez kasszikusnak számít, számomra azért is, mert ennél bukkantam rá a kocsmára. Időtlen és időszerű megint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.18. 19:46:05

@kobold63: Amilyen pechem van, idén nem jutottam káposztához, valamint az időjárás is túl meleg volt. Nincs hideg pincém, ahol tárolhatnám. Ezt a Hálaadás napot át kéne ütemezni máskorra :))
süti beállítások módosítása