Hátha most egy kicsit hűvösebb lesz, és főzhetünk bablevest ...
A helybéli kenyérboltos nagyon szép füstölt árut tart (meg még mást is, mert inkább csemegebolt az). Rendeltem nála télire egy szép nagy csülköt, amit be is szerzett. Egy picit megvámoltuk itthon - finom volt. Nem akartam, hogy kiszáradjon, ezért bezacskózva akasztottam fel a kamrában.
Azután jött a hideg és hirtelen rákívántunk a bablevesre. Abból is a csülkös változatra (hamár van itthon csülök?)
A csülköt kiraktam a teraszra az indukciósra főni. Adtam hozzá borsot, borókabogyót és babérlevelet meg vizet. Főtt a csülök 5 órát, mire megpuhult a bőre (ami nekem kell).
Hagytam a lében kihűlni. Másnap reggel azután összeszedtem a leves további alkatrészeit:
- 30 dkg tarkabab (éjszakára beáztatva)
- egy nagy főtt füstölt csülök (igencsak megvámolva)
- 1 vereshagyma
- 2 sárgarépa
- 5 kicsi petrezselyemgyökér
- 3 girizd fokhagyma
- nagy marék házi szárított csipetke
- 1 ek házi disznózsír
- 2 ek liszt
A csülök levét felhigítottam kicsit, felforraltam és ment bele az áztatott tarkabab. A nagy csontokat kivettem, viszont a gyökeret és a hagymát is a lébe tettem a bab után. Amikor a bab már nem volt kemény, ment bele a csipetke, ami roppantul lassan fő puhára. A sárgarépát kisebb darabokra vágtam.
Nekem a rántás kell a bablevesbe, hát készítettem egy kicsit. A kis zsíron megpirítottam a lisztet zsemleszínűre. A rántásba beletettem a pirospaprikát is. Jól kikevertem, majd a mosogatóban lehűtöttem a serpenyőt.
Relatíve csomómentesre kevertem a rántást a sárgarépával és beleöntöttem a levesbe. A serpenyő alján maradt anyagot vízzel feloldottam - az is kell a leveshez!
Lett is egy szép nagy fazéknyi remek leves - pont szilveszterre :)
Itt az alkalom, hogy felavassam a churutomat, szeretem a bablevest savanyúan.
Még egy kis tejfel is került belé
Volt ebben minden szép és jó, minden, mi szem-szájnak ingere
A churut nagyon jó ízt adott a levesnek a sok-sok zöldfűszerével. Az új évre nem sok maradt a babból.