Vendégposzt kobold63 kertjéből
Ezt a tárgyat a szükség szülte, a kedvelt ízek utáni vágyakozással egyesülve.
Így is kell tekinteni ezt, nem pedig mint a barkácsolás gyöngyszemét. Lássuk hát, miről is van szó.
Hidegfüsttel készült hentesárut, kolbászt, szalonnát mifelénk nem lehet kapni. Egyszerűen nem készül. Tengerpart, párás levegő, sok eső, ezért nem is próbálkoznak, talán nincs is rá igény. Nekem viszont nagyon hiányzott, mindenképen meg akartam valahogy oldani. Lejtős hegyoldalon lévő díszkertünkben sehogyan sem tudtam elhelyezni egy kis füstölőházat, csakis szétszedhető jöhetett szóba.
Szomszédom kicserélte a gázkazánt a házában, a réginek a testét átalakitotta lazac füstölőre, amit aztán megúnt és nekem adott. Ez melegfüstre készült, a haltartó rácsok a tűzhöz közel helyezkedtek el. Egyszerű megoldás, messzebb kellett a rácsokat tenni, hogy a füst lehűlve érkezzen oda. Megemeltem a füstölőt még egy emelettel, oda kerül a húsáru.
Az alsó rész nem gyúlékony, vékony lemezből készült. Mérete 50x70 cm, 134 cm magas. A jobb légáramlás miatt beton téglákra helyeztük.
Az emelet, ahol az áru van, 75 cm magas, 2x4 cm lécből készült keret, rostlemezzel boritva. A tetőn a kémény részére kivágás van. Az ajtó könnyen elérhető, szobahőmérő vált be legjobban a hőmérséklet ellenőrzésére. Az egész épitmény jó légáramlást teremt, ami elengedhetetlen a füstöléshez.
Egy régi bbq része, egy öntöttvas teknő kerül legalulra, abba tesszük a villanyrezsót egy öntöttvas serpenyővel, amibe a fa meg a fűrészpor kerül.
A füstölő összerakva, a fenéken látszik a vasteknőben a rezsó, azon a serpenyő. Vegyesen használunk direkt erre a célra árult fürészport és a kertből kivágott cseresznyefa ágakat.
Két levehető panel zárja le a nyilásokat.
A füstölő a házból kilépve található a könyebb kezelés, ellenőrzés céljából. Már előre kifeszitettünk plasztik tetőt a várható eső ellen.
A képen éppen kolbász füstölés zajlik. 60 pár fért be jól.