Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Klasszikus csülkös bableves

2021.06.26. 07:00 Andrass9

Hátha most egy kicsit hűvösebb lesz, és főzhetünk bablevest ...

A helybéli kenyérboltos nagyon szép füstölt árut tart (meg még mást is, mert inkább csemegebolt az). Rendeltem nála télire egy szép nagy csülköt, amit be is szerzett. Egy picit megvámoltuk itthon - finom volt. Nem akartam, hogy kiszáradjon, ezért bezacskózva akasztottam fel a kamrában.

30.jpg

Azután jött a hideg és hirtelen rákívántunk a bablevesre. Abból is a csülkös változatra (hamár van itthon csülök?)

A csülköt kiraktam a teraszra az indukciósra főni. Adtam hozzá borsot, borókabogyót és babérlevelet meg vizet. Főtt a csülök 5 órát, mire megpuhult a bőre (ami nekem kell).

12.jpg 11.jpg

Hagytam a lében kihűlni. Másnap reggel azután összeszedtem a leves további alkatrészeit:

  • 30 dkg tarkabab (éjszakára beáztatva)
  • egy nagy főtt füstölt csülök (igencsak megvámolva)
  • 1 vereshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 5 kicsi petrezselyemgyökér
  • 3 girizd fokhagyma
  • nagy marék házi szárított csipetke
  • 1 ek házi disznózsír
  • 2 ek liszt

10.jpg

A csülök levét felhigítottam kicsit, felforraltam és ment bele az áztatott tarkabab. A nagy csontokat kivettem, viszont a gyökeret és a hagymát is a lébe tettem a bab után. Amikor a bab már nem volt kemény, ment bele a csipetke, ami roppantul lassan fő puhára. A sárgarépát kisebb darabokra vágtam.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Nekem a rántás kell a bablevesbe, hát készítettem egy kicsit. A kis zsíron megpirítottam a lisztet zsemleszínűre. A rántásba beletettem a pirospaprikát is. Jól kikevertem, majd a mosogatóban lehűtöttem a serpenyőt.

18.jpg 19.jpg 21.jpg 23.jpg

Relatíve csomómentesre kevertem a rántást a sárgarépával és beleöntöttem a levesbe. A serpenyő alján maradt anyagot vízzel feloldottam - az is kell a leveshez!

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Lett is egy szép nagy fazéknyi remek leves - pont szilveszterre :)

27.jpg

Itt az alkalom, hogy felavassam a churutomat, szeretem a bablevest savanyúan.

28.jpg

Még egy kis tejfel is került belé

29.jpg

Volt ebben minden szép és jó, minden, mi szem-szájnak ingere

31.jpg

A churut nagyon jó ízt adott a levesnek a sok-sok zöldfűszerével. Az új évre nem sok maradt a babból.

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5116413532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 09:22:50

Én szeretem a bablevest mindenféle formában, de ebben a gyilkos melegben még olvasni is nehéz:)

Nálunk a csülkös bab csak káposztáspaszuly alakban fordul elő, azt szereti a kompánia.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 10:03:17

@Kumari aki Nilüfer: Itt csak 24C van. Gondolkodom is egy kenyérsütésen :)

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 10:35:37

@Andrass9: itt már kinn 27..de az ebéd régen kész, csak 10 perc kell majd tálalás előtt

szivar 2021.06.26. 12:39:08

Keveslem a babot és sokallom a tejfölt. :P Mondjuk nálunk először a rántás készül el, arra merek a hús levéből. Csipetke nélkül, szigorúan kenyérrel...

valkür 2021.06.26. 13:17:36

Uhh, hát ez a recept nálam az egybensült karaj kategória: majd szeptemberben megfőzöm.
Addig maradok a kefíres töklevesnél, meg a gazpaccsónál :-)
Amúgy csak nem ez az a bizonyos piros tányér, ami bemutatkozóban említve van?

Boar. 2021.06.26. 13:55:19

27.3 fokosak a falak a házban. A tegnap esti csetepaté után kicsit lehűlt a levegő de villámgyorsan visszamelegedett.
Kb. másfél órát álltam a grillsütő mellett, most jeges fuvallatokról, hógolyózásról álmodok...

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 16:03:46

@Boar.: Ha ránézel az időkép radarra. Debrecenben most szakadnia kéne az esőnek.A szél süvít, dörög, kicsit hűs az egész,mondjuk, az se durva, de egy fikarcnyi víz nem esett eddig..rettegek, jég lesz belőle:(

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 16:05:40

@valkür: Az én képernyőmön narancssárga...

szivar 2021.06.26. 16:16:05

@Boar.: Mint az egyszeri kolléga a kemence mellett: B...za meg, de jó lenne most egy tíz percet hógolyózni... Bár mindig azt mondta a vezetőség, hogy annyira nincs ám meleg, hogy kidögöljön az ember tíz percre az udvarra, a kenyér kisütése után. Le akartam mérni, de a melegtől elromlott a digitális hőmérce, az analóg meg szétpukkant... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 16:35:42

@valkür: Áh dehogy! Ez csak egy a kaspók között, amit a feleségem levesestányérnak avanzsált ...
Az a piros - no, az még nekem is piros :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 16:37:50

@Boar.: Itt eddig kellemes volt: 26C és folytonos szél. Most már megint 29C a fal a nappaliban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 16:40:22

@szivar: Nem babfőzelék, hanem bableves :) A tejfölt csakis a churut kedvéért tettem bele, mer én anélkül szeretem. A csipetke meg kötelező mifelénk :) Holnap gulyás lesz, ha az időjárás is úgy akarja. Abba friss csipetke megy :)))

szivar 2021.06.26. 17:05:37

@Andrass9: Nem is babfőzelékről esett szó, hanem csülkös babról. :P Én szeretem azt, amikor köbö felesben található meg a levesben a bab és a füstölt portéka, de azért van bőven leve is, mert az kell a kenyérhez... De hát ízlések és pofonok. A gulyás esetében viszont meg megegyezik az ízlésünk: csipetke. :)

Mondjuk annak idején, amikor anyám térde volt eltörve és nem az
enyém, akkor furán néztek a piacon, mikor elkottyantottam, hogy kettő kiló lisztből készítek csipetkét...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 19:11:00

@szivar: Well ... a poszt csülkös bablevesről szólt, ha jól emlékszem. Mondjuk én is szeretem, ha sűrű, de ezt beszéld meg a feleségemmel, akinél válogatósabb asszonyt ritkán találsz! Szerencsére az elmúlt 50 évben összeszoktunk valahogy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 21:33:19

@szivar: Még csak 1 kiló lisztből csipkedtem :) Eszembe se jutott a piacon elkottyantani a mennyiséget :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 21:35:52

Jó éjt mindenkinek! Remélem nem csipetkével fogok álmodni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.27. 23:39:49

@Andrass9: Több, mint 24 óra - senki sem kommentelt. Azt hiszem, ez vagy a melegnek, vagy a megunásnak köszönhető, vagy mindenki még mindig csipkedi a csipetkét :)

Kumari aki Nilüfer 2021.06.28. 08:30:59

@Andrass9: Uborkaszezon van:) Ötliteressel csináltam a kovászost, rájárunk, három nap után alig van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.28. 10:29:08

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is ma lesz kész az 5 literes üveg :)
Tegnap viszont nagy bográcsgulyást főztem: utcabuli volt nyárnyitó címen a kertben. Ez hagyomány 1990 óta minden nyár elején (kivéve a COVID éveket). Mindenki nyugger volt már ...

Kivéve a későnjövő házaspárt kicsi lánykáikkal, dehát ők amúgy is csak pár éve költöztek az utcába :)

szivar 2021.06.28. 15:36:25

@Andrass9: Nálunk már erjed a harmadik üveggel is. Elég hektikusan mérik kilóját az árusok... 600/400/600 volt kilója. De sebaj, eldobni nem kell. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.28. 18:04:41

@szivar: Engem sokkoltak az árak! A piacon 900-950Ft, a boltokban 600Ft. Feleségem lőtte valamelyik becsületsűlyesztőben 480-ért, de az már picit túlérett volt. Raktam meggy és szőlő leveleket bele. Segített :)
Sajna nekem még csak most jelentek meg a virágok a növénykén ...

Fenchurch68 2021.06.28. 19:18:38

@Kumari aki Nilüfer: Most kezdtem a harmadik koviubit. Viszont mivel tegnap tökfőzeléket csináltam, elraktam egy kis üveg reszelt tököt kaporral meg fokhagymával fermentálódni, hétvégére jó is lesz, megküldöm egy kis joghurttal nyers tökfőzeléknek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.28. 21:02:06

@Fenchurch68: Én meg vagy két hete legyalultam egy kupac sörretket, megkínáltam némi csilivel és kitettem fermentálódni. A napokban készült el (már nem bugyborékolt), megkóstoltam és látám, hogy jó! Küldtem a gyerekeknek egy-egy kis dobozzal, és nekünk is maradt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.28. 22:29:47

Szívem szerint kis zeller és karalábé is elfért volna benne, no meg pár babérlevél. A churut biztosan pótolt valamennyit. Szinte mindig sikerül annyira túladagolnom az alapanyagokat, hogy a rántás már nem fér bele. Néha a csipetke sem. :D
@Andrass9: A szúnyogok csipednek a kertben. Négy vizes hordóban már van aranyhal, a többibe is kell szereznem.
Tegnap már dupla adag vizet kapott az uborka, de már kókadozott, mire délután lementem. Holnaptól reggel ötkor kelés, lemegyek a kertbe, kimerem a vizet a kútból, hogy estére legyen elegendő.

valkür 2021.06.29. 02:06:50

@Andrass9: nna, eztet én ki fogom próbálni.
Nagyon köszi a tippet. Imádom az ilyen joghurt vagy kefír alapú hideg leveseket.

valkür 2021.06.29. 02:11:30

10 pontos skálán mennyire ciki, hogy még csak most tudtam "vacsorázni"?
Annyira fáradt vagyok, hogy csak fogta egy szép nagy ökörszívparadicsomot, és 3 nagy szeletbe vágtam. Pont beterítettek egy szelet rozskenyeret. Ezt a "szendicset" ettem meg. Még az is csak most jutott az eszembe, hogy meg is sózhattam volna, vagy csepegtethettem volna rá egy kis olívaolajat. Akkor legalább hívhatnám lusta asszony brusettájának.
De így csak egy nyomorult munkaalkoholista pótvacsorája volt.
Mondjuk finom volt, jó édes a paradicsom, az csak jó lehet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.29. 10:46:31

@valkür: Ja, azt @Fenchurch68: (Kató Néni) csinálta - én a retekkel játszottam kimcsi irányba elvive a dolgot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.29. 10:48:18

@valkür: Hajnali kettőkor inkább aludni kéne, nem vacsorázni :) Azért egy ökörszív rozskenyérrel még a megbocsájtható kategóriába tartozik (már nagy, de még sárga az én ökörszív paradicsomom)!

gigabursch 2021.06.29. 15:32:38

Most így nyárra inkább egy laza tejfölös, frissen kockázott hagymával és füstölt debrecenivel készült nyári bableves a nyerő.

Más, fárasztó vicc:
- Milyen uborkát van? Csemegéd? Covid?

bocs...

gigabursch 2021.06.29. 15:33:57

@Andrass9:
Bocsi, vizitúrán voltam!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.29. 18:13:31

@gigabursch: :)))
Amikor ez a leves főtt, még igencsak hűvös volt - csak mostanra sikerült beszuszakolni a sorba ...

szivar 2021.06.29. 18:43:50

@Andrass9: Csitt! Még szerencse, hogy nem Kanadában élünk. 47,9°C...

Vén motoros 2021.06.29. 18:48:14

Nagy élvezettel olvastam a csülkös bablevesről szóló esszét, mert én is imádom! Saját csipetkével, liszt + annyi tojás, amennyit a liszt felvesz. Ez olykor 9-10, néha 11-12 (apróbb tojatok esetén.) A TV előtt ülve úgy lehet csipkedni, hogy oda se kell nézni. Aztán ha kész, mehet a vászonzsákba. Az is milyen igaz, hogy a csipetke jóformán lassabban puhul meg, mint maga a bab! Vigyázni kell vele. Más száraztésztának elég a 8-12 perc, a csipetkének olykor 40 perc szükséges.
Az én ízlésemtől egyedül savanyításban tér el. Míg a fejtett bablevest én is tejfölösen és savanyúan kedvelem, de a füstölthúsos bablevest se nem tejfölözném, se nem savanyítanám. Amúgy tökmindegy, hogy meleg van, néha rámjön, hogy augusztusban ennék sóletet. 35 fokban 3.5-4 órán át izzik a sütő. Sőt, az idei augusztus 20-át megcélozva (3 szabadnap) már meg is vettem a sólethez a marha hátszínt, a füstölthúst pedig WEIN levegőn szárított feketeerdei sonkavég (igen, "absnicli", ismeri még valaki ezt a fogalmat?!) fogja képviselni. Ebből is látszik, hogy a.) nem kóser sólet van tervbe véve b.) igazi kánikulai, könnyű étel lesz.
(Aki JÓ RÉGEN rendszeresen vásárolt absbiclit, az nem igazán volt gazdag ember. Az "én időmben" a boltok még rendszeresen árultak absniclit, és volt is rá igény.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.29. 21:18:26

@Vén motoros: A csipetke pont, ahogy mondod. Nálunk a feleségem nézi a TV-t, így ő csipkedi :) Ezen a hosszú főzésen tűnődtem már: ha 10 tojásos száraztésztát készítek, abban pont ugyanazok az arányok, mint a jó csipetkében, os mégis sokkal hamarabb fő meg ... Talán azért, mert vastagabb tészta?
Én nem szeretem tejfelezni a füstölt bablevest, az a feleségem mániája. Viszont gyerekkorom óta tettem bele kis ecetet (most meg már churutot), hogy kicsit savankás legyen. Én így szocializálódtam :)
Absniclit ritkán veszek, viszon minden évben füstölök egy marhaszegyet, hogy jó sóletem legyen. Nem nagy hús, befér a grillből kialakított hidegfüstölőbe (általában a lazac társaságában). Ha jó évem van, akkor még egy kisebb sódart is készítek húsvétra ...
Kaptam cserépedényt a sólethez, amit be tudok tenni a mozdonyba - nem sülök meg a lakásban, csak a kenyérsütéskor :)

Vén motoros 2021.06.30. 18:53:30

@Andrass9: Sólet.
Először is: vajon hány ember van Magyarországon, aki tudja, hogy a sólet nem babfőzelék, nem főzik, hanem sütik? (Én ebben kissé bizonytalan vagyok...)
Másodszor: apám sajnos, magával vitte a sírba a régi (dunavecsei) családi sólet receptünket. Amikor megpróbáltam emlékezetből újraalkotni a receptet, eszembe jutott, hogy ez alapjában zsidó étel, tehát hol máshol keressen támpontot az ember: az ortodox zsidók honlapjain. Nos, az ott olvasott készítési módokon egyszerűen lehidaltam, és nem gasztronómiai, hanen vallási okokból. Olyan készítési módokat írtak le, ahol a sólethez - elkészítése közben - több ízben is hozzá kell nyúlni! Én egy római katolikus vallás szerint megkeresztelt buzgó ateista vagyok, de a családi történetek során elmesélték az akkor még lézezett dunavecsei hitközség sóleteinek készítését. A sólet lényege, hogy pénteken összeállítják (praktikusan mindent beledobálnak a sóletfőző edénybe, aztán lezárják, ellátják az illető zsidó család jelzésével), és elviszik a pékhez, hogy a kenyérsütés után kihűlő kemencébe téve - hitközség többi sóletével együtt - békében süljön és maradjon meleg szombat délig. Ugyanis szombaton munkát végezni tilos, és ebbe még az ételek melegítése is beletartozik. Szombaton aztán vagy egy goj barátot kértek meg, hogy hozza el a család sóletét, ennek hiányában egy 12 évesnél fiatalabb zsidó fiút bíztak meg ezzel. A sólet - nem gasztronómiai - hanem vallási lényege az, hogy olyan egytálétel, amelyet a munkavégzés tilalma miatt _nem piszkálnak!_, és ha van rá lehetőség, péntek délutántól szombat délig háborítatlanul csücsül a kemencében, számos társa mellett. Ezért lepődtem meg az olyan ortodox recipék miatt, amelyek a készítésük során 2x, 3x is "hozzányúltak" a készülő sólethez. Valahogy ez nem kvadrált azzal a dunavecsei történettel, hogy "nem piszkáljuk, a pék kemencéjében békében hagyjuk sülni és melegen maradni."
(Technikailag is fennáll, ha kemencében sütik, egyáltalán nem is lehet készítés közben 2x, 3x hozzányúlni...)

Vén motoros 2021.06.30. 20:15:49

@Andrass9: Megnéztem a "tréfli" változatodat. Gondolom, a liba-vagy kacsamellet saját magadnak füstölöd. De én a Dimitrov- akarom mondani, Vámház téri Nagycsarnokban 9.800.-Ft/kg áron láttam legutóbb füstölt libamellet. Hát nem vagyok kódis, de ennyit nem adok libamellért. Ezért is lett belőle WEIN levegőn szárított sonka "absnicli", töredékáron. (Gépházi közlemények: ez a sonka ISZONYÚAN sós, rendkívül alaposan ki kell áztatni, mégpedig folyó vagy cserélt vízben, mert enélkül teljesen elsózza a sóletet!) A recepted klassz, csak kérdezem: mindig csak füstölthússal készíted? Mi mindig teszünk bele füstöletlen húst is, mint említettem, most éppen marha hátszínt.
(Apám barátja anno mindig becsempészte a tréfli, disznócsülkös sóletünket a hitközség sólete mellé. Egyszer véletlenül kiderült, és mivel eltréfliztük a kemencét, újra kellett kóseroltatni. Nem a sóletünket...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.30. 20:44:12

@Vén motoros: Az "Egy igazi sólet" változatban bizony nyers marha volt - mert nem találtam füstöltet :)
Libamellet/libacombot füstölni nagyon egyszerű házilag is. Én rengeteg dolgot füstölök, pedig még egy rendes füstölőm sincs. Van viszont egy offset smokerem, meg csináltam bővítményt a Weber gömbgrillemhez (80cm magas aluminium palást). Mennyiségtől függően felváltva használom a kettőt. Az alap, ami kell hozzá, az a hidegfüstölő labirintus. Nem vagyok a Nyárspolgár igaz barátja (kóstoltam, miket csináltak), de ezt a labirintust tőlük tanultam. Most már három méret is van belőle: 8 órás, 12 órás és 24 órás. Remek fűrészpor forrásra bukkantam: www.hazifustoles.hu/ . Egyenesen az ajtóig hozta a tulaj a porokat. Nos, ezekkel a fűrészporokkal a módosított gömbgrill vagy a mozdony (offset smoker) a labirintusok tartják a füstölési időt, nem fizetem ki rá a gatyámat, minden alkalommal ugyanolyan lesz, és ami a legfontosabb: legfeljebb napjában egyszer kell vele foglalkozni, amikor begyújtom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.30. 20:50:22

@Vén motoros: LOL a kemence elcseszéséért :)
Én szintén ateista, ámde zsidó anyával rendelkezem - keresztelésről soha nem is tudtam. Sokat olvastam a hagyományokról, a vallásról, és megtanultam, hogy tiszteletben tartsam a mások hitét.
Ja, egy ideje minden évben füstölök egy darab marhaszegyet - hátha sütök sólettet (a nagylyány két t-vel mondja :)

gigabursch 2021.06.30. 21:50:03

@Vén motoros:
Ezek pont olyan receptek, mint az alapleves hallék. Hiteltelennek.

Más:
Volt itt cikk házi füstölő készítéséről?
Esetleg a furdancs.blog.hu-n?

Kumari aki Nilüfer 2021.07.01. 15:20:23

@Vén motoros: Nem engem kérdeztél, ugyan, de elmondom, nyers marhaszegy és füstölt pulykacomb, és kechup!! az kóser, de nem ezért, hanem mert attól lesz nagyon finom:)És hozzá nem nyúlni, cserépedény, és lassan sül a sütőben.Őszi étel, mikor már jól jön az a kis meleg, ami a sütő felől árad...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.01. 15:53:24

@Kumari aki Nilüfer: Ez a kechup dolog nekem is rémlik! Valószínűleg az amerikai zsidók beszélték ré a rabbit, hogy legyen az is kóser :)

Vén motoros 2021.07.01. 16:02:27

@Kumari aki Nilüfer: Hát, ketchup-ot nem tennék bele... Ha már itt tartunk, mi nagyjából annyi kisebb méretű vereshagymát teszünk a sóletbe, mégpedig EGYBEN, ahány adagnak gondoljuk a készített mennyiséget. Minden tányérba jut egy-egy kis fej főtt(sült) vereshagyma. Aki szereti a francia hagymalevest, az nem rökönyödik meg. A filozófiám az, hogy a sólet nehéz, extrém laktató étel, a kis fej vereshagyma "lazít", "könnyít" ezen.
Kumari: gyerekkoromban sokat néztem a velem szemben lévő zománcos fürdőszobai fali gázmelegítőt. "Kevűmrapi Ikelüf". Ez a kifejezés belémégett. Valójában: "Füleki Iparművek". Az gyártotta a fali gázkályhát. Ez a "Kumari aki Nilüfer" nekem azonnal a Kevűmrapi Ikelüf-öt asszociálta be...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.01. 16:38:52

@Vén motoros: Érdekes dolog ez a kechup! Például zseniális lesz az egyben sült fasírt (Stefánia Vagdalt), ha bőven megtámogatod kechuppel - akár belekeverve, akár ecsettel rákenve (mindkettőt próbáltam, és jó volt). Sóletbe még nem tettem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.01. 16:42:46

@Vén motoros: Nekem csak az a gondom, hogy nagyon ritkán jutok hozzá a sólet főzéséhez. Közben persze próbálok tanulni, és Ínyesmester (Magyar Elek) rettenetes módon támadja a hagymát!!! Én meg rettenetes módon szeretem :)))
Szóval a tanárral is szembe kell néha menni, gondolom én.

szivar 2021.07.01. 17:11:34

@gigabursch: Ne gondold túl a füstölő dolgot. Ha nem akarsz légkondícionálóval és szikkasztóval ellátott füstölőt, akkor lényegében elég egy nagy doboz, aminek a tetejéről lefolyik az esővíz... Nálunk az 'égőtér' egy kilyukadt lavór, a váz 25x25 zártszelvényből lett összehegesztve (20x20 nem volt raktáron), ezt az egészet befedtem horganyzott lemezzel.

gigabursch 2021.07.01. 20:24:45

@Andrass9:
Óhhh, egy út vagy!
Köszönöm!

@szivar:
Véletlenül sem gondolnám túl.
Látnád a grill apparátunkat...!
És bazi jó.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.02. 09:10:20

@Vén motoros: :DDD van benne valami:) De ez nem visszafele van, hanem a régi bejelentkezős nevemet kellett feülírni, és amilyen béna vagyok, így sikerült:DDDD A Kevűmrapi Ikelüf-öt elkezdtem lefordítani hirtelen, annyira török:DDD.

A kechapot pedig egy kóser konyhát vivő ismerősöm ajánlotta, és hidd el, szenzációs, nem kell agyonparadicsomozni, egy-két evőkanállal elég, a mennyiségtól függően.És a hagyma sem vétek..végülis amit összedobálunk, és lassan sütünk, az mind sólet....
süti beállítások módosítása