Vettem három avokádót, hogy majd megérik az almák közt. Az egyik másnapra már puha volt, megvámoltam reggelihez "salátának". A maradékát meg bekentem lime lével, és folpackban a hűtőbe tettem.
A következő napra a másik kettő is beérett, ideje volt feldolgozni. Szerencsére a szomszédok is szeretik, nem kellett félnem, hogy nem fogy el, mert magamban azért keveset fogyaszton százon.
Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 2 1/2 Haas avokádó (a sötét, rücskös, mert azt jobban szeretem)
- 2 lilahagyma
- 2 lime
- 4 édes koktélparadicsom (sehol nem találom a szárított paradicsomomat)
- 1 girizd fokhagyma (ezt végül nem tettem bele)
- 1 ek savanyított Jalapeno
- kis csokor petrezselyem (aki szereti, korianderlevelet is használhat)
- 1 ek római kömény
- 20 tekerés feketebors
- 1 ek csilis só
- 1 kk balzsamecet
- só
Először is a római köményt pirítottam meg, mielőtt mozsárban megtöröm. A mozsárba hozzáadtam a csilis sót is, akkor szebben zúzható.
Kivettem az avokádók magjait, amiket lemosva jácinthagyma hajtató vázákba tettem, hátha kicsírázik. A fél gyümölcsöket beirdaltam beülről, így mindjárt felkockázva potyogtak a jénaiba. Belecsavartam a lime levét (sikerült egy lime cseppet is lefotóznom). Rászórtam a mozsárban megőrölt római köményt, meg daráltam rá borsot.
Villával összetörve elkevertem a fűszerekkel. Én jobban kedvelem a krémes állagot, mint a darabosat, de úgy is finom! Beleszórtam a felaprított petrezselymet és a felvágott paradicsomokat is.
Alaposan összedolgoztam. Ekkor jutott eszembe a lilahagyma! Azzal kellett volna kezdeni, úgy 10 perccel hamarabb elkészülne. Apró kockára vágtam a hagymát, megsóztam és egy pici balzsamecettel elkevertem. Ilyen kezelés után 10 perc múlva elmúlik a nagyon erős hagymaíz. Közben kivettem a vágódeszkára a jalapenokat a salátából, amit szintén apróra vágtam.
Ezt is a hagymához kevertem - a plusz ecet is jót tesz a hagymának. A pihentetés után leszűrtem a sós/ecetes levét a hagymának - azt csak paradicsomsalátába szoktam felhasználni. Hozzáadtam a már eldolgozott krémhez, és még egyszer összekevertem.
Van itthon sokféle tortilla csipsz, azzal rögtön bekanalaztam egy jó adagot.
A szomszédok se tiltakoztak, amikor átvittem nekik belőle...
Az első avokádómag kicsírázott, amit feleségem kiültetett cserépbe. Már arasznyi növényke. Kellet neki több, mint egy hónap, míg a többinél semmi jele nincs az életnek.
A szárított paradicsomot is elővarázsolta a feleségem, csak egy kicsit későn :)