Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ízes guacamole azaz avokádókrém

2019.08.01. 07:00 Andrass9

Vettem három avokádót, hogy majd megérik az almák közt. Az egyik másnapra már puha volt, megvámoltam reggelihez "salátának". A maradékát meg bekentem lime lével, és folpackban a hűtőbe tettem.

30.jpg

A következő napra a másik kettő is beérett, ideje volt feldolgozni. Szerencsére a szomszédok is szeretik, nem kellett félnem, hogy nem fogy el, mert magamban azért keveset fogyaszton százon.

Össze is szedtem a hozzávalókat:

  • 2 1/2 Haas avokádó (a sötét, rücskös, mert azt jobban szeretem)
  • 2 lilahagyma
  • 2 lime
  • 4 édes koktélparadicsom (sehol nem találom a szárított paradicsomomat)
  • 1 girizd fokhagyma (ezt végül nem tettem bele)
  • 1 ek savanyított Jalapeno
  • kis csokor petrezselyem (aki szereti, korianderlevelet is használhat)
  • 1 ek római kömény
  • 20 tekerés feketebors
  • 1 ek csilis só
  • 1 kk balzsamecet

10.jpg

Először is a római köményt pirítottam meg, mielőtt mozsárban megtöröm. A mozsárba hozzáadtam a csilis sót is, akkor szebben zúzható.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kivettem az avokádók magjait, amiket lemosva jácinthagyma hajtató vázákba tettem, hátha kicsírázik. A fél gyümölcsöket beirdaltam beülről, így mindjárt felkockázva potyogtak a jénaiba. Belecsavartam a lime levét (sikerült egy lime cseppet is lefotóznom). Rászórtam a mozsárban megőrölt római köményt, meg daráltam rá borsot.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Villával összetörve elkevertem a fűszerekkel. Én jobban kedvelem a krémes állagot, mint a darabosat, de úgy is finom! Beleszórtam a felaprított petrezselymet és a felvágott paradicsomokat is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Alaposan összedolgoztam. Ekkor jutott eszembe a lilahagyma! Azzal kellett volna kezdeni, úgy 10 perccel hamarabb elkészülne. Apró kockára vágtam a hagymát, megsóztam és egy pici balzsamecettel elkevertem. Ilyen kezelés után 10 perc múlva elmúlik a nagyon erős hagymaíz. Közben kivettem a vágódeszkára a jalapenokat a salátából, amit szintén apróra vágtam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ezt is a hagymához kevertem - a plusz ecet is jót tesz a hagymának. A pihentetés után leszűrtem a sós/ecetes levét a hagymának - azt csak paradicsomsalátába szoktam felhasználni. Hozzáadtam a már eldolgozott krémhez, és még egyszer összekevertem.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 31.jpg

Van itthon sokféle tortilla csipsz, azzal rögtön bekanalaztam egy jó adagot.

A szomszédok se tiltakoztak, amikor átvittem nekik belőle...

Az első avokádómag kicsírázott, amit feleségem kiültetett cserépbe. Már arasznyi növényke. Kellet neki több, mint egy hónap, míg a többinél semmi jele nincs az életnek.

33.jpg

 A szárított paradicsomot is elővarázsolta a feleségem, csak egy kicsit későn :)

 

71 komment

Címkék: balzsamecet bors római kömény lilahagyma lime petrezselyem jalapeno avokado koktélparadicsom csilis só jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4714929276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.01. 13:47:59

Jó lehetett. Vajon hány lime-ot kellet kitekerni a tökéletes fotóhoz? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 14:16:09

A blogmotor szerint nincsenek hozzászólások, pedig Waka az oldalsávban már a rovásomra viccelődik :)))
Most akkor ezt a hozzászólást vegyem semmibe??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 14:17:38

@Andrass9: Erre rögtön megjelent - sejtettem, hogy valaki van a háttérben :)
@Waka: Nekem általában elég egy fél lime levét kicsavarni a tökéletes limecsepp fotóhoz. Neked???? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 14:35:17

A nagy őszibarack befőzés sikeres volt: ilyen finom szörpöt még nem ittunk! A lekvár eléggé semleges, kompótnak meg csak egy 1,5l-es üvegre való barackbogyó volt.
Szerencsére a maradék 10 kiló barackot hűtőbe tettük, mielőtt elmentünk Gárdonyba nyaralni. Teljesen jól átvészelte a 4 napot. Mivel sikeres volt a szörp, ezt is szörpnek teszem el, hozzákeverve 1,5 kg fekete szedret, ami azalatt érett be, amíg nyaraltunk :) Már mindkét gyümölcs le van cukrozva, várom, hogy levet eresszenek. A szederből gyümölcscentrifugával fogom kivenni a magot, ha a passzírozás nem működik.

Tegnap este leszedtem az uborkát is - két kiló tisztán! Már Gárdonyban is abból reggeliztünk, de azt még vasárnap szedtem le, nem hagyva egy nagyobbat se a lugason.
A furcsa töknövény kicsit csillagtökre hajaz (az első három nővirágból lesz is tök), de egy kicsit vaskosabb. Valószínű, hogy dísztök lesz. Már az egész uborkalugast befutotta!

2019.08.01. 19:28:37

@Andrass9: A szeder-barack kombináció egetverően jó lesz, a barack édességét ellensúlyozza majd a szeder pikáns savassága. Az uborkát meg ne is emlegesd... tegnap vettem a piacon kovászolni való ubort, mert a miénk még mindig csak bébinagyságú, ma nekiláttam volna összekészíteni az üveget, erre kiderült, hogy a kívülről egészségesnek látszó, (tegnap még) kemény tapintású uborkák több mint fele belülről pépesen rothadt. :-((( A dísztök viszont vicces, én is ültettem párat, most kíváncsian várom a végeredményt. Tavaly a helyi piacon az ilyen fura tököcskék darabját jó 300-400 forintért árusították a nénikék-bácsikák, és volt rá kereslet!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.01. 22:13:29

@Andrass9: Az ördög tudja, mi a fene volt a blogmotorral, elküldtem a hozzászólást, az meg meg se nyikkant. Gondoltam, csak kezd magával valamit, oszt lőn.
A tökéletes limecsepphez általában elég egy-másfél kiló, attól függően, mennyire érett.
A szederből az első adag szörp tegnap készült el, szűk 4,5 l lett. Kifundáltam egy préselési eljárást, de sajna tegnapig nem hozta meg a mester a hozzávalókat, így szükségmegoldást alkalmaztam. Mondjuk, ma sem hozta meg, hogy az ördög vigye el. A hétvégén újabb adagot kell befőzni, mert érik veszettül.

2019.08.01. 22:19:50

@Waka: Mit nem adnék egy teleportálásért, szederügyben... :-) Anyukámnak valahogy sikerült anélkül befőzni a szedret, hogy a gyümölcsszemek széttöttyedtek volna, most is őrzöm a csinos kis üvegeket, amiben az értékes szederporciók üldögéltek ősztől tavaszig, és nagyokat nyelek a csodás szederbefőtt emlékére. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:40:53

@MadMary: Ha tudsz jó piacot, ahol eladhatom a tököket ... :)))
Nagyon sajnállak a megpuhult (politically correct jelző) uborkáért! Én Perez F1 hibridet ültetek, és az bevált. Ma éppen egy újabb 2 kilót szedtem le!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:44:58

@MadMary: Én nem ültetek dísztököt! - egye, aki szereti :) Viszont ez a gerilla tök érdekes lesz - ha megérik! Ma megnéztem, és sok-sok kicsi tököcske nő rajta!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:49:03

@MadMary: Teleportálnék, de befőztem az egészet :(
Nagyon ritkán főzök be gyümölcsöt, de most valahogy rákaptam :)
Általában megpenészedik a szeder, mert az első eső elviszi. Most viszont megúsztam - szép és egészséges szemeket tudtam leszedni. Tokkal - vonóval volt 350 szem! Ez megfelelt 1,5 kg szedernek.
Van a mélyhűtőben pár doboz, de az nem az én műfajom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:54:05

@Waka: Akkor megnyugodtam. Nekem elegendő egy fél lime a tökéletes csepphez :)
A szeder szokatlan módon nem rohad! Ma is szedtem egy nagy adagot, és használható lett. Belekevertem az őszibarackba, és látám, hogy jó ... Lett is 16 üveg!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:58:36

@MadMary: Nagyon ízes lett a gyümölcs kombináció!!! @Andrass9: A gyümölcscentrifugát nem használtam: egyszerűen szitába tettem a magos gyümölcsöt, és átpasszíroztam. Remek lett!

Labasmaz 2019.08.02. 07:02:01

@Waka: Ugyan... Avokádó, a környezetbarát élelmiszer. :-(((

Dikusz 2019.08.02. 10:24:02

@MadMary: Csinos kis üvegeim (La.....be) nekem is vannak, csak belevalóm nincs kert hiányában.:)
Arra számítokhatok csak, hogy lecsót, szilva-, vagy csipkebogyólekvárt tudok eltenni bennük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 10:39:50

@Dikusz: Nagyon finom az őszibaracklekvár is :)

Kumari aki Nilüfer 2019.08.02. 11:40:19

Szeretem az avokádót, de magamért nem cifrázom, ( a szépember nem kultiválja), így csak megsózom.borsozom, citromlevet csepegtetek rá, és kikanalazom a héjából..mosogatni egy darab kiskanalat kell:) Enném a krémet is, de magamért nem csinálom, csak ha vendég jön.
Volt nekem avokádó növényem, kb fél méteres, nagyon dekoratív, de egy éjszaka odalett,,a levelei lekonyultak, és meghalt., Fogalmam sincs, mi értehette, nem vegyszerezünk, és semmi kártevőt nem láttam a földjében,

Dikusz 2019.08.02. 11:43:49

@Andrass9: Már nem is merem mondani, hogy megkóstolnám.:)))

kobold63 2019.08.02. 11:51:00

@MadMary:

Az édesanyák csodálatos befőtteket, lekvárokat kreáltak. Elnézem az társaság buzgó munkáját, szörp, lekvár, befőtt...de én már cukorfóbiás vagyok régóta, nem készült semmi, kivéve az a kevés barcklekvár a fiuknak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 11:57:39

@kobold63: Ne aggódj! A feleségem is Stevia használó, és minden évben megpróbál cukor nélküli birsalmasajtot csinálni (ami ugyebár oximoron). Az őszilekvár egy részét is azzal csinálta, és egészen ehető lett ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 11:59:03

@Dikusz: Csak tanácsoltam, hogy próbálkozz azzal is. A piacon csak kapsz szép őszibarackot - akkor meg is tudod kóstolni :)

kobold63 2019.08.02. 12:46:38

@Andrass9:

A stevia nem izlett a családnak. A birsalmasajtot én is cukorral csináltam, csak fele mannyiséggel, hónapok alatt szépen kiszáradt, megkeményedett. A baracklekvárhoz az erythritet próbáltam ki.
A befőttekhez nem szoktak hozzá, így nem is hiányzik, szörpöt sohasem ittak, így az sem. Az itteni, majdnem csapból folyó üditőket hamar leállítottam. Nagyon jó ivóvizünk van, szeretjük jegesen.

Dikusz 2019.08.02. 13:04:12

@Andrass9: Most leóvakodtam a piacunkra, elsősorban őstermelői tejet/tojást venni. Tej volt, tojás nem jutott.
Másik őstermelőnél tényleg vettem őszibarackot, szokott lenni nála féláron, abból vettem 300 Ft/kg volt.
Nem tudom miért adta olcsóbban, nem volt barna, sem foltos.Nagyon jó ára volt szerintem, nem is tudtam ellenállni neki. Kizárólag egy baj van, hogy nem szeretem az őszibarackot...

kobold63 2019.08.02. 13:17:47

@Andrass9:

Elgondolkodtam feleséged birsalma projectjén. Menne a dolog, ha nagyon sűrüre főzné és vékony, kb. 1 cm vastag rétegben tepsire kiönteni, sütőpapirra. Birsalma bőr.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 13:51:29

@Dikusz: Jaaaa! Akkor ezért nem akartad megkóstolni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 13:52:43

@kobold63: Nem megy. Hidd el! Amit te készítenél a fruit rollup, gyerekeink imádták. Van aszalóm, de még abban sem sikerült.

2019.08.02. 14:17:44

@kobold63: Az édesanyám csodás és nagyon modern háziasszony volt, a befőzéshez alig használt cukrot, én is próbálom követni a példáját... próbálok nagyon tisztán dolgozni, így nem kell tartósítószer se. A cukor kiváltásán én is dolgozom, egyelőre cukor-stevia (50-50%) keveréket használok, azt is keveset, szerencsére a "közönségem" nem a folyékony cukrot, hanem a gyümölcsöt szereti. Szörpöt, limonádét nyáron iszunk, de nem minden nap, inkább csemegének... azt pedig nagyon-nagyon bölcsen tetted, hogy az üdítőket leállítottad. Annak idején, amikor megjelent Magyarországon a Pepsi Cola, szó szerint ünnepi italnak vett az édesanyám egy-egy üveggel, a felnőttek pezsgővel koccintottak, én kaptam egy pohár kólát. El sem tudom képzelni, milyen az, amikor valaki minden nap, minden étkezéshez ilyesmit iszik... pedig látom magam körül a szupermarketben a bevásárlókat, utcán-utazásnál az embereket, a kólásüveg minden második-harmadik csomagban ott van. Jómagam inkább maradok a tiszta víznél.

2019.08.02. 14:20:11

@Dikusz: Én is gyűjtöm a La...be üvegeket, épp most készülök megtölteni néhányat szilvacsatnival... olyanok mint a Micimackóban a "praktikus kis csupor". :-D

Dikusz 2019.08.02. 17:44:06

@MadMary: Úgy gyűlt össze egy csomó üveg, hogy kivártam, amikor a szomszéd Sparban leárazták a joghurtokat. Volt, amikor az eredeti ár kevesebb, mint feléért. Tényleg úgy néz ki, mint egy kis csupor, vagy mint egy kis tejeskanna:)))

Cukorhelyettesítőt még nem próbáltam befőtteknél. A fiam a kávéjába cukor helyett eritritet tesz. Az befőzésnél nem alkalmazható?

2019.08.02. 18:11:43

@Dikusz: Én is pont így csinálom, lesem a leárazott termékeket, aztán gyűjtögetek. :-) És tényleg tejeskannát formáz az üveg! A cukorhelyettesítők pedig használhatók befőzésre, csak az a baj velük, hogy a cukornak van konzerváló szerepe is, tehát ha semmi cukor nem kerül a lekvárba, vagy nagyon sterilen kell dolgozni, vagy kell bele valami konzerválószer.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.02. 19:02:38

@MadMary: Sajnos nem működik a teleport. Kifogyott a hasadóanyag, az ukránok meg nem szállítanak mostanában. Kínából ígértek, de az csak valamikor októberben jön meg. Az az egészben eltett szeder érdekelne. Az akkori Pepsinél a palack kinyitása volt még egy kihívás.
@Andrass9: A fagyasztóban gyűlik össze egy-egy befőzésre való adag, két négyliteres vödörben. Holnapra meglesz a következő, vasárnap befőzöm.
@Labasmaz: No meg emberbarát is.

2019.08.02. 20:20:39

@Waka: Hát ha az Alib… Aliex… szóval ha a negyven rabló sem tud izibe’ anyagot szállítani a teleporthoz, akkor bizony várni kell… :-D
Egyébként meg milyen elképesztően őrült az élet… Szívem egyetlenjének szoktam referálni az itteni eszmecserékről és receptekről, a mostani befőzéses beszélgetésről és a szederről viszont nem szóltam neki, mert egész nap a padláson matatott-rendezkedett, és csak enni jött le pár percre. Vagy félórája felhívott a padlásra: kiderült, hogy előásta az ősi befőttesüvegeket, köztük a pici szedreseket is, egy szederbefőtt pedig épen, bár kicsit összeaszva üldögélt a sértetlen celofán alatt. A befőttet az anyukám rakta el, aki több mint 30 éve meghalt. Nagyon-nagyon elővett a sírhatnék, de a nevethetnék is… azért is, mert nem emlékszem teljes bizonyossággal, hogy hogyan is csinálta. Az üvegek kicsik és vékonyak, ez is része lehetett a trükknek, ha emlékeim nem csalnak, akkor nyersen rakta tele gyümölccsel az üvegeket, utána valahogy leöntötte tűzforró cukorsziruppal, pici szalicil, celofán és szárazdunszt. A kb. másfél maréknyi gyümölcs lényegében megpárolódott a lében, de nem esett szét. Lehet, hogy kevés ecet is lehetett a befőttlében, de lehet, hogy összecsúsznak az emlékeim az ecetes szilva receptjével… azt is kellene csinálni, milyen csodás volt az édes-savanyú pikáns szilva télen a hús-krumpli mellé…
Az anyukám meg egyszer a szilveszteri pezsgőzés során a literes csavarós tetejű kólásüveget mindenáron sörnyitóval akarta volna kinyitni, mint ahogy ezt a kicsi üvegeknél kellett, és _nagyon_ haragudott, mikor az üveg zárva maradt. Mikor rájött, mi történt, úgy elkezdtünk nevetni, hogy a végén a könnyünk is folyt... fénykép is készült rólunk, ahogy egymás nyakába borulva hahotázunk. De rég volt...

2019.08.02. 20:38:51

@Waka: A "cukorszirup" meg nem szirup sűrűségű volt, hanem felforralt cukros víz - sajnos az arányokra egyáltalán nem emlékszem, de az biztos, hogy nem volt agyoncukrozva, megmaradt a szeder fűszeres-fanyarkás jellgzetes íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:02:27

@MadMary: A szeder elég sok cukrot elvisel ízmódosulás nélkül!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:08:05

@MadMary: A titok a vékony üveg volt! Az nem hűtötte le a szirupot, így volt értelme dunsztolni.
Van egy 5 literes üveg ecetes szilva kb 198x-es évekből. Teljesen megzselésedett már, viszont mi nem esszük (nem tudom miért).
Sok üveg van még rumosmeggyel teli, amit anyám rakott el vagy húsz éve. Most is használjuk: a fiam szuper marcipános csokoládés bonbonokba csomagolja!
Van még anyámtól 10 literes befőttes üveg is, kettő. Egyszer már csináltam kovászos uborkát az egyikben, amikor uborkatúltermelés állt elő a kertben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:10:40

@Waka: Nekem sajnos (szerencsére?) nincs fagyasztóládám (a feleségem azt is telepakolná), viszont így nem tudok vödörnyi mennyiségeket tárolni ...
Ami megterem, azt azonnal fel kell dolgoznom, vagy annyi.

Az avokado pedig igencsak emberbarát, mert egészséges (és finom)!!!!

2019.08.02. 21:10:59

@Andrass9: Hát sajnos én már csak a piacon veszek tíz-húszdekányi szedret, amit cukor nélkül, azonnal befalunk... a szederbefőtt-múmiaüvegben pedig nem láttam kicsapódott cukrot, csak a meghökkentően épen maradt szemeket. :-)

2019.08.02. 21:17:05

@Andrass9: Akkor jól gondoltam! :-) Nem véletlenül vigyázott az anyukám ezekre a különleges üvegekre... a rumosmeggy helyett nálunk agglegénykompót készült, felnőttként én kezdtem el meggylikőrt csinálni, az abból visszamaradt meggy olyan ütős, hogy egy maréknyi után duplán lát az ember. Próbáltam én is bonbont csinálni belőle, csak eltoltam a koncepciót, mert konyakmeggy-szerűséget akartam, aztán nem jól sikerült a talprész... de ez a marcipános réteg megoldhatja a problémámat. Ha elkészül a likőr, kipróbálom! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:41:11

@MadMary: A fiam lényeges trükkje (vigyázat! Szigorúan titkos információ!), hogy a rumosmeggy levét agar-agarral zselésíti, így nem folyik ki, és remekül be lehet csomagolni a marcipánba, hisz nem oldja fel azt! Ezután már gyerekjáték a 42C-ra melegített, majd 36C-re lehűtött csokiba mártani :)))

2019.08.02. 21:45:24

@Andrass9: Hűűűű... számon lakat, tőlem senki nem tudja meg a Titkot! :-D Az agar-agar remek ötlet, én (nemnevetni!!!) tortazselével próbálkoztam, aztán elnapoltam a probléma megoldását... de most a lelki szemeim előtt elkezdtek pompás házi rumosmeggyek táncikálni. Van pár bevált házi bonbonreceptem, de mindig bennem mocorog a kísérletezhetnék. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:49:00

@MadMary: Igen, tisztában vagyok az egész környezettel. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:52:18

@MadMary: Nálunk a lányok a rabszolgák, akik a marcipánba göngyölgetnek :) A fiam csak a zselésítéssel és a csokibevonattal foglalkozik. Esetenként olvasztott fehér csokival megspriccelve a fekete csoki bonbonokat ...

2019.08.02. 21:52:46

@Andrass9: :-(( És sajnos én is szeretem az avokádót. :-(

2019.08.02. 22:01:13

@Andrass9: Nálunk pont fordított a helyzet, az én egyetlenem a rabszolga (matematikai pontossággal tud pl. kivágott linzert-mézeskalácsot sütőlemezre egyenletesen elhelyezni, egyforma tésztagömböcskéket gömbölygetni), cserében ő az első kóstoló tesztalany, és az "elrontott" darabokat is megkapja. :-)
A fiad meg nagyon "apja fiá"-nak tűnik a bonbonozással!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.03. 12:47:09

@MadMary: A nagylyány megtanult jól főzni (pár példa van róla itt a blogon is). A fiú search engine-je a Blogkocsma ... A kicsilyány egyszerűbben oldja meg: felhív, hogy mondjak neki receptet :))
Azt hiszem sikerült klassz gyerekeket nevelnünk!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.03. 13:49:15

@MadMary: Azt hiszem, ki fogom próbálni a dolgot. Úgy gondolom, hogy a dolog másik titka a celofán. Engedi kifelé távozni a vizet, össze tud aszni a szeder. A szirupon még gondolkodom kicsit, mármint az arányokon, de azt hiszem, kicsit töményre fogom főzni, a szeder elbírja. Harminc évet viszont nem tudok várni vele, remélem, fél-egy év is elég lesz. Ma is szedtem egy bő háromnegyed vederrel, ment a kiolvasztott két vödörnyihez. Már a prés alatt pihen tüllbe töltve, holnap megint lesz pár üveg szörp.
@Andrass9: Ládám nekem sincs, fagyasztószekrény van fiókokkal. Szűken, de elfér, ami kell. Ilyenkorra már úgyis kiettem a javát, az új meg most kezd jönni. Azért ahhoz a bonbonhoz kell türelem, vagy számos türelmes rabszolga. :)
Ma megvolt az első értékelhető paradicsomszüret, cirka négy kiló. Mostantól minden másnap lesz legalább ennyi, de inkább több. Idén először ültettem szentjánosbogár paradicsomot, nagyon bevált.

2019.08.03. 14:26:29

@Waka: Kísérletezz, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre! És igen, a celofánnak is fontos a szerepe, pont azért, amit írtál. Ha pedig beraktál pár üveggel, írj-fényképezz róla, mert örülök, ha az anyukám ősrégi módszerei továbbélnek, más hasznára is válnak. Én egyelőre az ezerforintos piaci szederből nem készítek semmit... lehet, hogy egy-két icipici üveg szószt, mert életem napsugara szereti gyümölcsszósszal a fagylaltot... bárcsak működne az a nyavalyás teleport, elkunyerálnék tőled egy vödör gyümölcsöt.
... a szentjánosbogár-paradicsom milyen? Világít a sötétben? :-D

2019.08.03. 14:26:59

@Andrass9: Jól hiszed, szerintem! :-D :-D

2019.08.03. 14:31:40

@Waka: Lucciola! *fejéhez kap* Hát persze!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.03. 21:21:09

@MadMary: Okvetlen referálok. A szentjánosbogár egy új fajta nálam, minden évben kipróbálok egyet-kettőt, paprikából és paradicsomból is. Olyasféle, mint a datolyaparadicsom, de kicsit nagyobb. Roppanós húsú, igen jóízű. Lucciola, ahogy a művelt sváb mondaná.

2019.08.03. 21:29:39

@Waka: "Lucciola", merthogy pont olyan hegyes kis feneke van, mint a szentjánosbogárnak. :-) Sajnos a közvilágítás funkciót nem építették bele... bár ki tudja, mi fog történni pár éven belül, lehet hogy _tényleg_ keresztezik a szentjánosbogarat a paradicsommal, és akkor lesz nekünk éjjel világító paradicsomunk, meg összevissza repkedő paradicsompiros bogárkánk. :-D
A referátumodat pedig őszinte kíváncsisággal várom. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.03. 22:59:34

@MadMary: Nekem világít az összes paradicsom - csak éppen semmi íze nincs :( Na jó, ez csak tréfa volt :)
Most főztem be a szomszéd paradicsomait Arrabbiata szósznak. Remélem szeretik a csípőset ... Nekem izlett a cukkíni spagettire téve.

kobold63 2019.08.04. 07:07:59

@Andrass9:
Mindent beszereztem a keto étkezés jegyében a cukkini spagettihoz, a szószod receptjét megtalálom, de pár szóban írd le a cukkini elkészítését, ahogyan a legjobbnak találtad, légy szives. Párolva? főzve? sütve? stb..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.04. 11:35:24

@kobold63: Nagyméretű cukkínit (2-3 kg) meghámoztam, kivájtam a magját, majd a V gyalu julienne vágójával hosszú csíkokra vágtam. Vizet forraltam, mint a tésztához (vagyis sósan), de adtam hozzá 1 dl 20%-os ecetet is. A zubogó vízbe tettem a cukkínit, és amint újra felforrt, leszűrtem és hideg vízben leállítottam a főzését.
Nekem ez a módszer vált be a legjobban.
blogkocsma.blog.hu/2015/07/01/tokspagetti_husgolyoval_es_folyomanya_tokfozelek_ujragondolva

kobold63 2019.08.04. 12:27:46

@Andrass9:
Igy főztem tökfőzeléket cukkiniból, mert errefelé a spárgatök igencsak ritkaság. Most még csak a fiatal, zsenge cukkini kapható, de megoldom.
Viszont kaptam gyönyörű, friss koviubinak valót, igaz, 75 km-re kellett menni érte.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.04. 21:33:20

@MadMary: Felénk volt egy rossz vicc hajdan: Keresztezni kéne a tetűt a szentjánosbogárral, és akkor úgy nézne ki a hosszú utca, mint Las Vegas.
@Andrass9: Hétvégén cukkinis spagetti volt. A tészta ugyebár kellet a szénhidrák miatt. Olajon megpirítottam egy jókora fej ezüsthagymát, arra ment a szálasra gyalult cukkini, só, megpároltam roppanósra. Rászedtem a kifőzött spagettit, majd nyakon borítottam vagy 70 deka tzatziki fűszerkeverékkel és sóval elkevert joghurttal. Kicsit tökfőzelékes íze lett, de legalább fogyott a cukkini és a hasam is tele lett tésztával.

2019.08.05. 12:04:49

@Waka: A vicc tényleg =:-O... :-D
Ha meg nem tökfőzelékesre akarod a cukkinis tésztát, próbáld ki úgy, hogy nem olajon indítod hanem szalonnával vagy baconnel, az ezüsthagyma mellé dobj fokhagymát is, azon párold meg a vékonyra szelt vagy gyalult cukkinit, no joghurt és tzatziki, csak só-bors, aztán zutty bele a kifőtt tészta, tetejére reszelt sajt (egy ideális világban parmezán)... és kész.

kobold63 2019.08.05. 12:31:29

@MadMary:
Ezt kipróbálom tészta nélkül a keto jegyében. Nagyon finom chipst csináltam jicamából.

Nem tudom, mi átkozta el a petrezselyem gyökeret. Szépen kikelt cserepekben, kiültettem cserepekbe meg a kertbe is. Mind elpusztult. A metélő petrezselyem nő tovább.

2019.08.05. 14:35:19

@kobold63: Minél zsengébb cukkiniből próbáld készíteni! Akkor a legfinomabb, ha a tököcskék nagyjából akkorák, mint egy férfi hüvelykujja. A jicama nekem is nagyon felkeltette a kíváncsiságomat, szívesen megkóstolnám - a csicsókát ismerem és szeretem, pár éve volt még a kertben, újra kéne telepíteni... a gyökérpetrezselyem pedig (tapasztalataim szerint) nem igazán szereti az átültetést, továbbá mélyen megdolgozott porhanyós földben nő szép mélyen és egyenesen, de majd a bloggazda és Waka is elmondják tán a maguk tapasztalatát. Én szintén levélpetrezselymet vetettem virágcserépbe, jól vannak a növénykék, szeretem a mohafodros petrezselymet, olyan csinos. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.05. 17:22:44

@kobold63: Nem szereti a frissen (egy éven belül) trágyázott földet.
Amúgy szerintem meg lelke van, és nem mindenkinek hajlandó megnőni! Nekem sem, pedig nem trágyázom az ágyását, mélyen ásom meg minden ősszel, tavasszal még lazítom. Egyetlen ágyásban hajlandó kikelni, de azt most átadtam a paradicsomnak és a csilinek. Ja, és helybe vetem kora februárban. Amint felenged a föld.

A metélő itt is szépen nő, azt cserépben keltettem, feleségem pikírozta ki szabadföldbe. Már szedhető!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.05. 17:24:03

@MadMary: Lehet, hogy csinos, de aromája az nincs :(((

2019.08.05. 17:40:11

@Andrass9: Rengeteg minden múlik a talajon, a vetőmagon, az esetleges trágyázáson, no meg a befogadó/evő személy érzékelésén is, pl. hogy valaki dohányzik-e vagy sem... annyira komplex kérdés az úgynevezett "ízélmény"... nekem a bidres-bodros petrezselyem szép és épp eléggé ízletes, de pl. pestót nem készítenék belőle, ahhoz tényleg túl légies. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.06. 08:44:10

Ismeri valaki a petrezselyem és a sárgarépa olyan vetési módját, amikor saláta maggal, vagy mákkal keverve vetették?

Ennek az volt az előnye, hogy a saláta és a mák sokkal hamarabb kelt, és mire a répafélék magja kikelt, akkor már nyugodtam, ki lehetett gyomlálni a sorból. Ebből következően a répákat nem kellett ritkítani. Mellesleg amíg közé lehet menni, szereti a kapálást.

Hagymafélék is szeretik a sok kapálást, szintén addig, amíg a szár nagysága megengedi, hogy annak összetörése nélkül lehessen csinálni.
A hagyma eltarthatósága pedig nagyon függ attól, hogy felszedés után mennyi ideig száradhat kiterítve a napon. Régen sorba fekették a felszedett hagymákat ( mindkét fajtát ), és akkor szedték tisztítva zsákba, amikor a szár már leszűradt, és magától is leszedhető volt. Az így kezet hagyma elállt tavaszig. Most azt mondja a rokon, hogy a fokhagymáját nyers szárral csomózva tető alatt fellógatva szárítja, mert a földről ellopnák.

Én most kitapasztaltam, hogy a boltba vett friss fokhagyma fejet gerezdekre szedve, és tálcán szétterítve megszárítom. Amikor a héja már jó száraz, akkor kisebb az esélye arra, hogy megromoljon. Ha egyben marad, még a hűtőben is gyorsan romlásnak tud indulni.

Lassal kiderül az idei kísérletem erdménye. Megcsírásodott egy doboznyi lila krumpli, amit kiültettem, de a fél méteres hajtásokat már nem tudtam bedugni a földbe. Viszont az esők előtt finom rostált földdel betakartuk, és nagyon dúsan belevelesedett. Kíváncsi vagyok az eredményre.

kobold63 2019.08.09. 11:20:01

@látjátok feleim szümtükkel:

Én nem vagyok mérvadó, zöldségekhez nem értek, de ezt észbentartom és jövőre kipróbálom. Köszönöm az ötletet, rád mindig lehet számítani szakértelemben.

@MadMary: Sikerrel jártam a Farmon, volt PETREZSELYEM gyökér. Még szeptemberben is kimegyek, azt már talán el lehet tárolni télre. Két éve volt utoljára p. gyökerem, nagy öröm ez most. A magyar paradicsom még nagyon halovány volt, de sok minde egyebet beszereztem. Azért ez messze van a Dél Olaszországi választéktól.
BTW, a fodrosat én sem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.09. 11:42:54

@kobold63: Ha van aszalód, a petrezslyemgyökeret remekül le lehet szárítani, és később a szárítottat felhasználni. Teljesen azonos az íze a frissel. Csak jól záró edényben tárold sötétben.

kobold63 2019.08.09. 12:10:27

@Andrass9:
Sajnos nincs, talán valakit meg tudok kérni, hogy csinálja meg, vagy veszek egyet. Olyan csodálatos illata van, már tervezek egy húslevest, ökörfarok és lábszár vagy csirke-kacsa aprólék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.09. 12:31:38

@kobold63: Csupa csodás leves !!! Ezek valahogy nem olyan jók gyökér nélkül. Sőt! Még egy zöldségleves vagy borsóleves is játszik :)

Kumari aki Nilüfer 2019.08.15. 11:03:43

@kobold63: Húsleves: petrezselyem, , zeller, és ezek nagy csokor levele nélkül nem az igazi..legalábbis nálunk:)/én a zöldségek közül a petrezselyemgyökeret szeretem a legjobban,akár hidegen is-de a többi zöldséget is eszem hidegen, bár nem szokott sok maradni, szinte nem is nagyon kell tészta a levesbe, annyi zöldséggel esszük.)

kobold63 2019.08.15. 11:44:39

@Kumari aki Nilüfer:
Így igaz! Érthető, hogy miért lelkedezek ennyire, mióta sikerült szerezni. Állitólag csak a magyarok használják a petrezselyemgyökeret, nem tudom, ezt mondták, ezért nincs kereset iránta. Nem is ismerik a kertészetekben, farmokon.
süti beállítások módosítása