Kicsit talán másképp, mint a klasszikus, nem a kókusztejes-savanykás változat, de ez is bevált.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 10 dkg mogyoróhagyma (eléggé snassz, de jó a lila- vagy vöröshagyma is)
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- diónyi friss gyömbér
- 1 teáskanálnyi friss citromhéj (én krumpli hámozóval szoktam a citromhéjat levágni, ügyelve ne maradjon rajta fehér része, és az így nyert héjat vágom vékony csíkokra)
- 5 teáskanálnyi (enyhe) madrasi curry por
- 2 teáskanálnyi (csípős) indiai curry por (ha nincs, madrasit meg chilit kell használni)
- 3 evőkanálnyi citromlé
- 2 evőkanálnyi világos szójaszósz
- 3 dl főzőtejszín
- piros kaliforniai paprika
- 1 – 1,5 dl étolaj
- só
Előkészítés:
Az ilyen ételek elkészítésénél alapvető, hogy először minden hozzávalót előkészítünk, ugyanis főzés közben erre már nem lesz idő. Elsőként a csirkemell filét vékony csíkokra vágom. Összekeverem a kétféle curryt, majd a felével valamint sóval, a citromlével és a szójaszósszal bepácolom a csirkemell csíkokat. A mogyoróhagymát, a fokhagymát, a gyömbért apró-, a kaliforniai paprikát közepes kockákra, a citromhéjat vékony csíkokra vágom.
Elkészítés:
A hús kis adagokban, kevés olajon pirosra sütöm. A visszamaradt olajon üvegesre párolom a mogyoróhagymát, majd hozzáadom a gyömbért, kevés pirítás után a fokhagymát. A fokhagymát éppen csak megfuttatom, és máris beleszórom a maradék curryt. Egyet keverek rajta, majd belerakom a húst. Összeforgatom, majd beleszórom a citromhéjat, és felöntöm tejszínnel. Felforralom, ha kell, megsózom, majd beleszórom a paprikát, egyet még forralok rajta és már kész is.
Köretnek egy kicsit pikáns, kurkumával és garam masalával ízesített, mazsolával bolondított rizs illik hozzá:
Hozzávalók:
- 4 dl rizs
- 8 dl húsleves
- 1 dl mazsola
- 0,5 dl étolaj
- 1 teáskanálnyi garam masala
- 1 teáskanálnyi kurkuma
- só
Elkészítés:
Az olajon fehéredésig pirítom a rizst, megsózom, rászórom a kurkumát és a garam masalát, összekeverem, majd felöntöm a húslével, és beleszórom a mazsolát is. Amikor felforrt, lefedve az előmelegített sütőbe teszem, és készre párolom.
Ha minden jól megy, ilyen lesz a végeredmény:
Az utolsó 100 komment: