Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sugo all'Arrabbiata

2020.09.01. 07:00 Andrass9

Talán a legegyszerűbb tésztaszósz (sugo) a "mérges" szósz, ennél már csak a szimpla marinara egyszerűbb - abba nem kell csili. Sokszor készítettem már, de minden alkalommal más, álljon hát itt mindjárt három újabb is.

38.jpg

Beindult a veteményesben az ökörszív paradicsom, ami a legjobb alapanyag a sült paradicsomhoz, vagy egy szószhoz (azért a SanMarzanot is szeretem erre használni). Gyorsan szedtem, amennyit találtam, meg arattam a fűszerek között.

Összeszedtem a hozzávalókat (6db 2-3dl-es üvegcséhez):

  • 1,5 kg ökörszív paradicsom
  • 6 db Cayenne csili
  • 2 db kis jalapeno csili
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • néhány mogyoróhagyma
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 csokor oregano virággal együtt
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

10.jpg

A nagy serpenyőben olajat forrósítottam egy kis ghível, hogy vaj aromát is adjak a szószhoz. Felkockáztam a lilahagymát a mogyoróhagymával és felkarikáztam a marék csilit is.

11.jpg 13.jpg 12.jpg 14.jpg

A forró zsiradékba tettem a csilikarikákat (magostul, hogy még jobban csípjen!), majd feldaraboltam a sok fokhagymát. Egy kis újhagymaszárat is belekarikáztam a csilis olajba és hozzáadtam a hagymákat is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Megmostam a fűszereket, lecsipkedtem a száráról az oreganót a virágaival együtt. Felsaraboltam, és hozzáadtam a dinsztelődő hagymához. Amikor a hagyma összeesett, ment bele a fokhagyma is, meg daráltam rá frissen borsot.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A paradicsomokat kicsumáztam, de lusta lévén a héjukat fennhagyva apró darabokra vágtam. A pirospaprikát épp ideje volt hozzátennem a szószhoz: még kicsit nedves a hagyma, nem fog megégni. Alaposan összekevertem és hozzáadtam a paradicsomot is.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Rotyogott szépen közepes lángon a szósz. Ezalatt a bazsalikomot vágtam fel apróbb-nagyobb darabkákra. A kisimult szószra szórtam és egyet rottyantottam rajta - a bazsalikom nem lelkesedik a hosszas főzésért!

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Gyönyörű, forró szószom lett! Gyorsan be is mertem 2,2-3 dl-es üvegekbe.

30.jpg 31.jpg

Azt mondták az okosok, hogy ezt a szósz pennével eszik az olaszok, ezért elővettem 30 dkg penne tésztát, ami kettőnknek épp elegendő. Ehhez kellett egy kisebb üvegcse a szószból. Volt még maradék bazsalikom és só is került a főzővízhez.

32.jpg

Egy kisebb fazékban vizet forraltam a sóval. Amikor már zubogott, beleborítottam a penne tésztát, amit 9 percig főztem, hogy al dente maradjon.

33.jpg 34.jpg 35.jpg

Már csak tálalnom kellett. Én kicsit kevesebb bazsalikomot tettem a saját tányéromra.

37.jpg

Szépen bevonta a kis csövecskéket a szósz, ám igencsak csípős volt ...

39.jpg

A feleségemnek meg több bazsalikomja volt, de nem panaszkodot a csípősségre:

40.jpg

A gyerekek elvitték a maradék szószokat, mert nagyon izlett nekik. Szerencsére pár nap alatt megint termett a paradicsom kiadósan, fokhagymám sok lett idén, és a fűszerek sem lustálkodnak.

50.jpg

Itt már lustább voltam, és a csiliket felaprítottam az aprítógéppel. Azért a hagymát azt kockáztam és rengeteg fokhagymát pucoltam-vágtam még, amit sok (2 dl) oliva olajba tettem fel a tűzre.

51.jpg 53.jpg 54.jpg 55.jpg

Találtam egy méretesebb Spicy Fiesta csilit is, amit megperzseltem, hogy a héjától megszabadítsam, majd apróra vágva ment is a fazékba. A paradicsomokat is meghámoztam a forrasztólámpa segédletével, és kicsire összevágtam.

56.jpg 57.jpg 58.jpg 59.jpg

A paradicsom is ment az olajos alapba. Nagy kazalnyi oreganot, meg a bazsalikom virágokat és ágakat összeaprítottam. Hozzákevertem egy kis paradicsompürét, hogy szaporítsam. Végül megkínáltam a vörösborommal.

60.jpg 62.jpg 63.jpg 65.jpg

A hosszas rotyogás után széjjelvált az olaj a szósztól. Mivel a feleségem igencsak háklis a túl sok zsiradékra, ezért lekanalaztam a felesleget egy kétdecis üvegbe némi szósszal. Még egy kis szárított salottát (mogyoróhagymát) főztem bele, mert a friss már elfogyott. A maradék bazsalikomot felsaraboltam hozzá, az olajos üvegcsét meg lezártam.

66.jpg 67.jpg 68.jpg 69.jpg

Most úgy döntöttem, hogy adok még umamit a szószba: belereszeltem 10 dkg parmezánt. Sok az a szósz, ez csak mutatóban látszik majd! Összefőztem, hogy mindenhova jusson a sajtból, végül hozzákevertem az aprított bazsalikomot.

70.jpg 71.jpg 72.jpg 73.jpg

Lett belőle 13 üvegnyi, amit persze azonnal meózni kellett, de viszont most egyszerű spagettihez tálaltam.

75.jpg

Sajnos hagyma úr (kis h-val) már nincs közöttünk, hogy megtanulná, hogyan esznek spagettit az olaszok kanál nélkül felcsavarva ...

76.jpg 77.jpg

Mondanom sem kell, elkészült egy harmadik is azonnal, mert sok paradicsom lejött a bokrokról. Ezt már nem illusztrálom képekkel. Tán csak annyi a lényeg ebben, hogy a kész szószt botmixerrel krémmé pürésítettem, így jobban rátapad a tésztára ...

Kis érdekesség: a szeparált olajat kipróbáltuk magában egy kis tésztán, és valami mennyei eledelt kaptunk! Át is töltöttem egy Worchestershire szószos üvegbe, amiből lehet csepegtetni, és átköltöztettem a fűszerpolcra :)

Készült egy újabb üveg is a sikeren felbuzdulva a negyedik szósz főzésekor ...

78.jpg

Kipróbáltam az olajat egy tálka rizzsel, és fenomenális úgy is - nagyon tudják az olaszok, hogy hogyan használják az ízeket!

 

 

42 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma parmezán bazsalikom vörösbor bors cukor csili lilahagyma oregano olivaolaj salotta pirospaprika cayenne mogyoróhagyma ghí San Marzano Lucullus jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9516173920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.09.01. 10:12:01

"kéttecis" üveg, az hét decis, két decis?
vagy ismét valami helyi jellegzetesség, mint a tottyos lábas?
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.01. 11:29:21

@kocsmagomba: Ez a tottyos párja! Kösz a hibajelzést, javítottam.

valkür 2020.09.01. 12:37:41

MOST, azonnal megfőzöm a #1 változatot.

Azt sajnálom csak, hogy nekem nincs ilyen szexin repedt, napon érlelt saját termésű paradicsomom. Piacos tojásparadicsom van csak de jó lesz az a szósz abból is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.01. 14:00:33

@valkür: Akkor adj hozzá egy kanálka cukrot, mert az savanyúbb, mint az ökörszív! Legalábbis az én izlésem szerint :)

valkür 2020.09.01. 14:16:28

@Andrass9: :-) Nem kellett!! Jelentem, finom lett. teljes kiőrlésű durum csavart tésztával főztem (mert csak az van itthon meg rizstészta) és három féle -klasszik, lila, apró levelű görög- bazsalikommal és pár levélke majorannával szórtam meg (mert azok vannak az ablakban). Került még a hűtőből egy kis darab beszáradóban lévő parmezán ami kicsorbítja a reszelőt, csak késsel tudok vékony forgácsokat faragni belőle. Csilinek szintén ablakban termő nem tudom mi a neve egérpöcsféleség került bele, de a dolgát névtelenül is teszi.
Nagyon, nagyon-nagyon finom lett!
Köszi az ihletet!

valkür 2020.09.01. 14:20:48

Jah: azért a tojásparadicsomot jobb lett volna meghámozni, elég celofános a héja a szószban. De kicsire nem adunk, jó ebéd volt, pár perces munkával.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.01. 14:47:48

Poszt miatti erős felindulásból elővettem a frigóból egy adag hagymákal lepárolt laskagombát, és felmelegítettem, majd nyakon öntötem egy kis adag kókusztejjel, és összerottyantás után leturmixoltam.
Közben főztem négyszínű durumtésztát, sajnos csak félcső formája volt, de ettől még ehető, és összekevertem a gombás mártással. Mit ne mondjak..., lábujjam messze van a számtól, így csak tíz ujj megnyalása jöhetett szóba.:D

Sajnos a paradicsom nekem túl savas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.01. 17:40:47

@valkür: Gratulálok! Mostanában sok fogy nálunk is, köszönhetően a veteményesnek. Ilyentájt inkább sült paradicsomot készítek, de ahhoz kevés a termés (min 14 kiló kell egy sütőnyihez). Van még elég tavalyról, majd azt esszük :)
Az ökörszívnek nagyon vékony a héja, de azért ott van ...
@látjátok feleim szümtükkel: Tán a legalacsonyabb savtartalmú paradicsom az ökörszív és a SanMarzano. Sárga körte koktél, ami sokkal édesebb, abban én nem érzek semmi savat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.01. 17:42:12

@valkür: Jól válogattad meg a hozzávalókat! A fúrótészta rengeteg szószt tud felvenni :)

kocsmagomba 2020.09.01. 19:00:45

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: na, írtam egy hosszabbat, de rájöttem, hogy szümtük úgyis tudja, Andrásnak meg hiába magyarázom, hogy aki ennyire savérzékeny, ne egyen édeset, a blognak meg nem témája a hosszas fejtegetés erről, maradok csendben!

kocsmagomba 2020.09.01. 19:08:52

@valkür: finom ez, András ezt a szószt nagyon tudja! :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.01. 20:07:32

@kocsmagomba:

Csokoládét sem eszek, lekvárt keveset és cukor nélkülit, mézet kicsit, általában szőlőcukorral rendezem az édesség igényemet, vagy sacher tortával. Érdekes módon a leveles édes tésztákból is tudok enni, nem jóllakásig, de elviselek egy-egy szeletet.

Tavaly nagyon szép paszternák termésem volt, és nem birtam enni, égett tőle a gyomrom., pedig nagyon szeretem.

Bizony, mikor 2013-14-ben elkezdtünk kertészkedni, rengeteg paradicsomot ettem, de sajnos eltelt 7 év.

kocsmagomba 2020.09.01. 20:34:40

@látjátok feleim szümtükkel: egy picit segítek, hátha ez nem annyira közismert, és te is ezt igazolod, az egy-egy cukorfalat számít ugyan, de nem végzetesen jelentős a sav szempontjából, általában elviselhető, de a rendszeres cukor az, ami bonyolult folyamatokon keresztül emeli a savtermelést állandóra, érdemes rá figyelni, aki érintett

Én kérek nagyon nagy elnézést!

Persze aki EZT a KRVA csípőset bírja, amit András és Waka itt bemutatni szokott, annak semmi baja a gyomorsavval, az ne is figyeljen ránk!!! Lapozzon. (én az itt látható szósztól azonnal halnék meg, sajnos, pedig kapszaicin függő vagyok, már írtam erről régebben, nekem kínzás ez a poszt!)

valkür 2020.09.01. 21:54:53

@látjátok feleim szümtükkel: nahát, holnapután meg ezt fogom megfőzni, turmixolás nélkül. Meg persze nekem csak egy fél marék szárított vargányám van.
Csak el ne felejtsek holnap petrezselymet venni.

El ne felejtsek holnap petrezselymet venni.

El ne felejtsek holnap petrezselymet venni.

El ne felejtsek holnap petrezselymet venni.

valkür 2020.09.01. 22:10:27

@Andrass9: :-) Azért tartok itthon belőle. Ha flancolni akarnék, arra az esetre van még itthon masnitészta.
Kevés tésztát eszem, 2-3 hetente egyszer. Kéksajtos-cukkinis szósszal, paradicsomos-olívabogyós-csirkés szósszal készítem általában, illetve klasszik túrós tésztának (nem röhög, tudom, ahhoz csusza kéne, de a magyar "8 tojásos" csuszatésztákat egye meg az, akinek két anyja van. A legergyább durumtészta is jobb, mint a legdrágább "8" tojásos búzatészta.
Meg persze ha ázsiába vágyom és cirka negyed órám van, hogy odaérjek, arra tartok még rizstésztát.

Ez az arrabbiata ötlet a legjobbkor jött, éppen nézegettem azt a 4 szem paradicsomot a kosárban, hogy ha nem csinálok belőlük valamit, akkor megérik-e a reggelt a vajas kenyér mellé.
Hát, túlérettek voltak és édesek, eszement jól ment hozzájuk a kapszaicin meg a mindenféle bazsalikom :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.01. 23:15:46

@valkür: jókor voltak jó helyen azok a paradicsomok:) örülök, hogy hasznos volt a recept .

kocsmagomba 2020.09.02. 08:33:06

@valkür: bocs, nem tudom, időben szólok-e, de el ne felejts petrezselymet venni!!! :)

valkür 2020.09.02. 13:57:33

@kocsmagomba: :-) időben szóltál, köszönöm!
Meg a szomszéd is szólt, hogy vigyek magammal szatyrot is.
Arra sajnos senki nem emlékeztetett, hogy elfogyott a szemcseppem és ugorjak be a patikába is.
De majd holnap.

szemcseppet kell venni.

Holnap szemcseppet kell venni

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.02. 21:27:16

Az arabbiata valahogy kimaradt az életemből, de simán megenném. Az a mentett olaj viszont kimondottan izgalmasnak tűnik. Hirtelen felindulásból, minimál spagettihez, némi jóféle reszelt sajttal felütve ideális összetevő.

MadMary 2020.09.03. 22:54:32

@látjátok feleim szümtükkel: Az gombaszószos tészta is csodálatos, tanúsíthatom. :-)
@Andrass9: Asszem az "aglio olio e peperoncino" változatról van szó, amikor a pár kanálnyi olivaolajba a picit pirítandó fokhagymaszeletek mellé pici szárított csípős paprika is megy. A szegényember kifőzi a du'fili de'spaghettit (=két szál tésztácska), utolsó kanál olivaolajába pedig belehajít pár girizd fokhagymát, valamint egy cső peperoncinót. Jómagam rajongok érte, nyomorgós éveim alatt rengeteg tésztát ettem olivaolajban pirított fokhagymaszelettel, s nem utáltam meg ezt a "paraszt" étket.

MadMary 2020.09.03. 22:56:09

A rettentő mérges szósz téli eltevésén pedig ippeg most dolgozom, van jalapeno, van paradicsom, szóval legyünk mérgesek!!! :-D :-D

valkür 2020.09.03. 23:08:43

@Andrass9: :-)
nem :-( de nem azért, mert elfelejtettem, hanem mert rengetegen voltak a patikában.

Hanem a tésztaszószról jutott az eszembe, hogy nagyon szép, zsenge hajtásokat hozott a zsályám. Eddig még csak úgy használtam, hogy vajban megsütöttem és abba forgattam bele a spagettit. Most viszont eszembe jutott, mi lenne, ha megpróbálnám pestonak? Van itthon kesudió, és még a kőkemény sajtból is vagy két diónyi darab. Hm? Gondolatban főzöm egyelőre. Biztos erős aromája van, és valószínűleg elég hozzá a sima spagetti is, nem kell hogy nagyon sok szószt felvegyen. Forgatom a gondolatot. A héten már volt tészta (ahh, de még milyen jó tészta!!) de talán a jövő héten bepróbálom.
@MadMary: ajjaj, a fokhagymás-csípős-olajos tésztából nekem is kijutott. Sajt nélkül persze. Meg a galaburgyiból. Meg a pirított tarhonyából, magában, pörkölt nélkül. De jó, hogy elmúlt. És még jobb, hogy a tudás itt van a fejemben és ezeket végülis bármikor elővehetem.

valkür 2020.09.03. 23:33:17

@MadMary: mérges szószról jut eszembe az én Expendables szószom.
A sztori jó pár évvel ezelőtti, valamelyik Stallone filmhez kapcsolódik. A marcona akcióhősök ülnek a tűz körül - vagy valami más, békés dolgot csinálnak, már nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy arról beszélgetnek, mit ennének utolsó vacsorára. Biodíszletként egy csinos kung-fu csaj volt a filmben, aki ropogós kacsát evett volna szilvaszósszal.
Hm.
Szilvaszósz.
Kung-fu. Kína.
Mitől lesz egy szilvaszósz kínai? biztos nem a tefölös habarástól, hanem mondjuk a gyömbértől, a szójaszósztól, a fokhagymától és a csilitől. Meg a szecsuáni borstól. És hogy biztos legyek a kínaiságában, hát kínai ötfűszertől.

Szóval olajban pároltam apróra vágott hagymát, fokhagymát, reszelt gyömbért. Mentek rá a porfűszerek -a szecsuáni bors kávédarálóban őrölve, mert borzasztó íze van, ha az egész borsra ráharapsz. Utoljára a puha szilva és addig rotyogtattam, amig szétmállott. Akkor jött a szójaszósz és a botmixer.
Azt kell mondjam, az a mozi megérte! Az Expendables szilvaszósz azóta is repertoáron van nálam. Nem mindig kacsával -bár tényleg azzal a legjobb- hétköznapokon inkább hirtelen sült csirkemellel vagy ropogósra sütött csirkecombal. A húst nem nagyon szabad fűszerezni, mert a szósz karaktere a lényeg. Elég egy csipet só és némi bors rá. A szilvaszószból nem kell sajnálni se a csilit, se a gyömbért. Úgy lehet dunsztolni, mint a lekvárt, sokáig eláll.
Aki szereti az édeskés csípőset és a távolkeleti fűszerkombinációkat, annak feltétlenül ajánlom, próbálja ki.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.04. 10:33:01

@valkür: "A húst nem nagyon szabad fűszerezni, mert a szósz karaktere a lényeg."

Ez egy jó mondat.

kocsmagomba 2020.09.04. 21:10:22

@valkür: ez a szilva jó. Van egy dolog, megosztom veletek, esetleg nem mindenki jön rá elsőre. Az érett szilvát felezem, magozom. Majd lefagyasztom. Egy napra vagy egy évre, mindegy. Amikor a fagyott szilva elővéve éppen kienged, de még tapintható a jégkristály a belsejében, akkor marha könnyen és nagyon gyorsan elválik a hajától, egy kilót pár perc alatt le lehet tisztítani kézzel. A haja ugyanis nem éppen selymes és finom, egy mártásban sem. Vagy éppenhogy be lehet lőni a haj-gyümölcshús arányt, aki úgy szereti. Akkor így a kiengedett levével együtt készítek mártást belőle. Csípősek sajnos nem játszanak, de tejes dolog sem, nyilván. Valami, ami jó a húsokhoz.

MadMary 2020.09.04. 22:42:27

@valkür: A kínai-szecsuáni fűszerezésre pompásan ráéreztél, a tradicionális receptben sósan eltett zöld szilvát használnak (istentuggyamért de szívesen nézek kínai főzővideókat, onnan tudom...), ezt a receptet viszont valószínűleg tőled csórta a gasztroblogger :-)
www.daringgourmet.com/homemade-chinese-plum-sauce-duck-sauce/
Igen jó recept, én is szoktam erre emlékeztető szilvacsatnit csinálni, a vőm evőkanállal eszi a befőttesüvegből, amíg van. :-) :-)

valkür 2020.09.05. 20:14:43

@MadMary: :-) Én a török meg az arab főzős videókon vagyok túl. Most éppen Koreában járok, kimcsiben szeretném magam tovább fejleszteni. De onnan már nincs messze, lehet átugrom Kínába. Bár kínai ihletettségű kajákat már főzök egy ideje. Régebben kutyázás közben rengeteg júdásfüle gombát találtunk, azt szinte csk a kínaiank eszik. Azóta van gyömbér, szecsuáni bors, üvegtészta meg ilyesmi a kamrámban.

MadMary 2020.09.05. 20:48:33

@valkür: Wakának volt egy zseniális találata koreai konyhaügyben:
www.youtube.com/user/Maangchi
Néha, ha nagyon elegem van mindenből, megnézem egy videóját. :-) :-)

MadMary 2020.09.06. 09:57:12

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, régóta hálás vagyok Wakának ezért az új színért az életemben. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.06. 12:11:05

@valkür: A nagylányom kimcsiben szuper, az valami nagyon finom cucc:)
Én a török főzősöket néztem, török nyelven..jó iskola az, és jó cuccokat sütnek pár téglán:DDD

valkür 2020.09.06. 15:04:20

@MadMary: Igen, én is megtaláltam. Nagyon gusztán főz a csaj. És olyan falatokat tol be a végén, hogy nekem a szemem kigúvadna. Neki meg még a rúzsa sem kenődik el. :-)

@Kumari aki Nilüfer: én a törököktől padlizsánt próbálom eltanulni.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.06. 16:45:12

@valkür: imam bayildi..az a specialitásom:)

MadMary 2020.09.06. 19:45:54

@valkür: Na ezért nem rúzsozok. :-D :-D
@Kumari aki Nilüfer: Jaj, eltökéltem, hogy megcsinálom a nyáron, oszt padlizsán gyakorlatilag sehol nem volt a piacon, ha volt, akkor aranyárban, és így is pillanatokon belül elfogyott. :-( Pedig nagyon szeretjük a vinetát (én különösen), az ájuldozós imám pedig egy további elérendő csúcspont a konyhai életemben. :-)

valkür 2020.09.06. 20:06:39

@Kumari aki Nilüfer: huhu, fincsi lehet. A padlizsán sajnos olyan, hogy minél több olajat szív magába annál finomabb. És bármennyi olajat képes felvenni. És csak jobb lesz, és már nem gondolsz se a súlyodra, se az epédre, csak tolod befelé amig fér beléd :-)
Én ezt a műlkotást akarom megszoborni - mihelyst olyan idő lesz, hogy bekapcsolhatom a sütőt. www.youtube.com/watch?v=0w9kOULuZgA

@MadMary: a padlizsán még csak szeptemberben lesz igazán tömegben, remélem, olcsóbb lesz.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.07. 06:12:02

@MadMary: @valkür: z imám és szerintem más padlizsános török cuccok titka( az egyik), hogy a töltelékébe-legyen az hús vagy csak zöldséges-ízlés szerint egy leheletnyik fahéj kerüljön.

És igen.. a fene egye meg, akkor igazán finom, ha olajos....

A vinyettát nem cifrázzuk. öntöttvason a gázon megsütni( a tetején), a padlit, ki szokott csattanni, de ez van, a héja legyen szenes egy kissé, tapintásra meg mindenütt legyen puha( a vége sokszor lassan sül át)hámozni, rusztikusra összevágni, kevés olaj, kevés fokhagyma, só, bors.Elméletileg ki kélne hűteni, de itt langyosan már nyomják a pirítósra egyesek....

Ez a műalkotás jó cuccnak tűnik:)Most van a padli dömping-elméletileg, szabadföldön, - hátha olcsóbb lesz. Én a piacon szoktam venni néniktől, ott nem annyira drága.