Talán a legegyszerűbb tésztaszósz (sugo) a "mérges" szósz, ennél már csak a szimpla marinara egyszerűbb - abba nem kell csili. Sokszor készítettem már, de minden alkalommal más, álljon hát itt mindjárt három újabb is.
Beindult a veteményesben az ökörszív paradicsom, ami a legjobb alapanyag a sült paradicsomhoz, vagy egy szószhoz (azért a SanMarzanot is szeretem erre használni). Gyorsan szedtem, amennyit találtam, meg arattam a fűszerek között.
Összeszedtem a hozzávalókat (6db 2-3dl-es üvegcséhez):
- 1,5 kg ökörszív paradicsom
- 6 db Cayenne csili
- 2 db kis jalapeno csili
- 1 kisebb fej fokhagyma
- néhány mogyoróhagyma
- 1 kis lilahagyma
- 1 csokor oregano virággal együtt
- 1 kis csokor bazsalikom
- 1 dl olivaolaj
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk cukor
- 1 tk só
A nagy serpenyőben olajat forrósítottam egy kis ghível, hogy vaj aromát is adjak a szószhoz. Felkockáztam a lilahagymát a mogyoróhagymával és felkarikáztam a marék csilit is.
A forró zsiradékba tettem a csilikarikákat (magostul, hogy még jobban csípjen!), majd feldaraboltam a sok fokhagymát. Egy kis újhagymaszárat is belekarikáztam a csilis olajba és hozzáadtam a hagymákat is.
Megmostam a fűszereket, lecsipkedtem a száráról az oreganót a virágaival együtt. Felsaraboltam, és hozzáadtam a dinsztelődő hagymához. Amikor a hagyma összeesett, ment bele a fokhagyma is, meg daráltam rá frissen borsot.
A paradicsomokat kicsumáztam, de lusta lévén a héjukat fennhagyva apró darabokra vágtam. A pirospaprikát épp ideje volt hozzátennem a szószhoz: még kicsit nedves a hagyma, nem fog megégni. Alaposan összekevertem és hozzáadtam a paradicsomot is.
Rotyogott szépen közepes lángon a szósz. Ezalatt a bazsalikomot vágtam fel apróbb-nagyobb darabkákra. A kisimult szószra szórtam és egyet rottyantottam rajta - a bazsalikom nem lelkesedik a hosszas főzésért!
Gyönyörű, forró szószom lett! Gyorsan be is mertem 2,2-3 dl-es üvegekbe.
Azt mondták az okosok, hogy ezt a szósz pennével eszik az olaszok, ezért elővettem 30 dkg penne tésztát, ami kettőnknek épp elegendő. Ehhez kellett egy kisebb üvegcse a szószból. Volt még maradék bazsalikom és só is került a főzővízhez.
Egy kisebb fazékban vizet forraltam a sóval. Amikor már zubogott, beleborítottam a penne tésztát, amit 9 percig főztem, hogy al dente maradjon.
Már csak tálalnom kellett. Én kicsit kevesebb bazsalikomot tettem a saját tányéromra.
Szépen bevonta a kis csövecskéket a szósz, ám igencsak csípős volt ...
A feleségemnek meg több bazsalikomja volt, de nem panaszkodot a csípősségre:
A gyerekek elvitték a maradék szószokat, mert nagyon izlett nekik. Szerencsére pár nap alatt megint termett a paradicsom kiadósan, fokhagymám sok lett idén, és a fűszerek sem lustálkodnak.
Itt már lustább voltam, és a csiliket felaprítottam az aprítógéppel. Azért a hagymát azt kockáztam és rengeteg fokhagymát pucoltam-vágtam még, amit sok (2 dl) oliva olajba tettem fel a tűzre.
Találtam egy méretesebb Spicy Fiesta csilit is, amit megperzseltem, hogy a héjától megszabadítsam, majd apróra vágva ment is a fazékba. A paradicsomokat is meghámoztam a forrasztólámpa segédletével, és kicsire összevágtam.
A paradicsom is ment az olajos alapba. Nagy kazalnyi oreganot, meg a bazsalikom virágokat és ágakat összeaprítottam. Hozzákevertem egy kis paradicsompürét, hogy szaporítsam. Végül megkínáltam a vörösborommal.
A hosszas rotyogás után széjjelvált az olaj a szósztól. Mivel a feleségem igencsak háklis a túl sok zsiradékra, ezért lekanalaztam a felesleget egy kétdecis üvegbe némi szósszal. Még egy kis szárított salottát (mogyoróhagymát) főztem bele, mert a friss már elfogyott. A maradék bazsalikomot felsaraboltam hozzá, az olajos üvegcsét meg lezártam.
Most úgy döntöttem, hogy adok még umamit a szószba: belereszeltem 10 dkg parmezánt. Sok az a szósz, ez csak mutatóban látszik majd! Összefőztem, hogy mindenhova jusson a sajtból, végül hozzákevertem az aprított bazsalikomot.
Lett belőle 13 üvegnyi, amit persze azonnal meózni kellett, de viszont most egyszerű spagettihez tálaltam.
Sajnos hagyma úr (kis h-val) már nincs közöttünk, hogy megtanulná, hogyan esznek spagettit az olaszok kanál nélkül felcsavarva ...
Mondanom sem kell, elkészült egy harmadik is azonnal, mert sok paradicsom lejött a bokrokról. Ezt már nem illusztrálom képekkel. Tán csak annyi a lényeg ebben, hogy a kész szószt botmixerrel krémmé pürésítettem, így jobban rátapad a tésztára ...
Kis érdekesség: a szeparált olajat kipróbáltuk magában egy kis tésztán, és valami mennyei eledelt kaptunk! Át is töltöttem egy Worchestershire szószos üvegbe, amiből lehet csepegtetni, és átköltöztettem a fűszerpolcra :)
Készült egy újabb üveg is a sikeren felbuzdulva a negyedik szósz főzésekor ...
Kipróbáltam az olajat egy tálka rizzsel, és fenomenális úgy is - nagyon tudják az olaszok, hogy hogyan használják az ízeket!