Feleségem nagyon szereti ezt a szószt, különösen, amikor friss hozzávalókból készítem neki.
Sikerült az első termést betakarítani a KungPao csiliről, ami persze frenetikus paradicsomvadászatot eredményezett. Végül találtam itthon friss paradicsomot, bár az nem volt még a csúcson. Persze kell bazsalikom és fokhagyma is, meg egyebek, de szerencsére a veteményes ezt már szolgáltatja.
Összeszedtem hát a hozzávalókat:
- 6 paradicsom
- 7 dl sült paradicsom és darabos szósz saját termesztésből
- 1,5 dl olivaolaj
- 2 fej új fokhagyma
- Kis csokor friss kakukkfü
- másik csokor friss oregano
- újabb csokor friss bazsalikom
- 4 szál Kungpao Csili paprika (nagyon csíp)
- 4 darab Thai birdeye csili még zölden (még jobban csíp!)
A paradicsomokat forrasztólámpával megpirítottam (a legjobb karamellizált ízeket így sikerül előállítani). A csiliket felkarikáztam magostul, mindenestül. Forró olivába szóram mind, mert a kapszaicin zsírban oldódik.
Felsaraboltam a zöldfűszereket, meg a fokhagymát. Először az utóbbit adtam a csilis olajhoz, mert a fokhagymaillat hozzá tartozik ehhez a szószhoz. Meghámoztam a paradicsomokat, majd beleborítottam a zöldfűszereket a serpenyőbe (kivéve a bazsalikomot!).
Felaprítottam a paradicsomot, tekertem rá sok tekerés borsot (a paradicsom szereti a borsot). Amikor a fűszeres olaj már ontotta magából a fokhagyma illatot, beleborítottam a paradicsomot.
Fedővel letakartam, hogy összepárolódjon a sok íz. Eközben a sült paradicsom "konzerveket" felkockáztam egy deszkán kicsire. Hozzáadtam a már megfőtt friss paradicsomhoz. ne feledjük, ezek a sült paradicsomok már megpuhultak, felszívták a sok zöldfűszer ízét - csak hozzá kell adni az ételhez!
A bazsalikomot nem szeretem túl sok hőhatásnak kitenni, ezért a felhasználásával vártam, míg minden megfő. Akkor azt is felaprítottam. Hozzáadtam a kész szószhoz. Azután kiderült, nem lesz elég a szósz, ezért egy újabb üveg sült paradicsomot hoztam fel a kamrából :) Ezt más csak hozzá kevertem a szószhoz és rottyantottam raj egyet.
Gyorsan sterilizáltam 7 üveget a mikróban, és belekanalaztam a szószt. Hat üveg megtelt, de a hetedik már csak félig lett.
Feleségem hazajött, mire kész lettem, és bizony egy plusz üveget is megbontottunk a félig telt mellé.
A nyitóképen látható, hogy még egy kis friss bazsalikommal turbóztuk a tányért.
Hát mit mondjak: @@@ csípős lett! Idén a KungPao túlteljesített! Szerintem medvedoki imádná ...