emlegették a gyerekek mindig, amikor beköszöntött a tavaszi könnyû zöldségleves és a hentestokány a menün.
A zöldségleves helyett most egy spárgakrémleves készült. A tokányt is megfõztem, mert eddig még csak a feleségem készítette és én is kíváncsi voltam rá. Mindhárom étek közös alkotóeleme volt a csodahûttõ által varázsolt csont-hús alaplé, ami túl nagy kiszerelésben lett lefagyasztva, viszont így elegendõ volt még elosztva is.
Elsõnek a tarhonyát tettem oda:
- 35 dkg tarhonya (gépi úttörõgombóc, mert mi azt szeretjük)
- evõkanál kacsazsír
- 1 vereshagyma
- csirke/csont alaplé vagy víz vagy mindkettõ
- só
A zsírt a lábasba tettem, felforrósítottam és beleöntöttem a tarhonyát. Ezt alaposan összekevertem és megpróbáltam megpirítani. Mondanom sem kell, hogy a tarhonya leginkább a lábas oldalán szeretett tanyázni, ami ugye nem olyan meleg - hát pirulni sem pirult. Végül egy nagyobb késsel beszéltem le a szemeket errõl a csúf tulajdonságukról, visszakergetve õket a forró fenékre. Amikor már a fele legalább szépen megbarnult és tarkabarka lett az egész, apróra vágott hagymát is adtam hozzá, amivel együtt fejeztem be a tészta pirítását.
Felforraltam kb 4 deci vizet a mikróban, majd felöntöttem vele a tarhonyát. Hozzáadtam az alaplébõl is egy darabot és addig forraltam, míg a víz már nem látszott az edényben. Ekkor elzártam alatta a lángot és becsomagoltam a lefedett lábast két konyharuhába - fõjön csak magában.
A hentestokányhoz kisütöttem 5 dkg szalonna zsírját (ezt később megettem túrós spagettihez pörcnek :)
és összekészítettem a hozzávalókat:
- 70 dkg sertéscomb
- 2 fej hagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 2 ek kacsazsír
- 20 dkg szép prágai sonka
- 15 dkg csemegeuborka (az az édes, bolti )
- 2 ek télire eltett sült paradicsom
- a maradék csont alaplé fele
A húst 1 centi vastag csíkokra szeltem, a hagymát közepesre kockáztam. A fokhagymát is felszeleteltem és még a prágai sonkát is apróbb csíkokra vágtam.
A hagymát nem a szalonnazsírban, hanem kacsazsírban dinszteltem pirosra. Utánadobtam a fokhagymát is, és addig kevertem, míg kellemes fokhagymaillat töltötte be a konyhát. Ekkor pici alaplevet belepottyantottam és addig pároltam, míg újra zsírra sült a hagyma.
Ebbe a forró zsíros hagymába tettem a disznócomb csíkokat, addig pirítva, míg teljesen kifehéredett, és elpárolgott róla a leve. Ekkor hozzáadtam a maradék alaplét, egy kis vizet és lefedve szép csendesen fõztem.
A hús elvolt magában, neki lehetett állni a spárgakrémlevesnek:
- 90 dkg fagyasztott spárga a csodahüttõbõl, még 2012-i eltevés
- 1 kis vereshagyma
- 1/4 vaj
- 2 dl tejszín
- 1 tojás sárgája
- maradék csont alaplé másik fele
- sok petrezselyem
- só, kakukkfû
A spárgákról különvettem a csúcsrészt egy tálkába, a többit viszont kis karikákra vágtam.
A vajat a fazékba dobtam, felforrósítottam és utána ment a durvára vágott hagyma dinsztelõdni. Mikor szép üveges lett a hagyma, belekevertem a spárgakarikákat is. Felöntöttem 1 liter vízzel és az alaplét is beletettem. Nálam az alaplé általában jég formájában fordul elõ, még nem kellett külön felolvasztanom. Kicsit sóztam és szép lassan fõztem.
A tüzhelyen a ragu csendben rotyogott, a tarhonya a bundában melegedett és a spárga is puhult a fõzõlében. Mivel a spárgát kicsit be akarom sûríteni, a tojás sárgáját elkevertem, majd - kevésnek itélve az egy sárgáját, egy másodikat is beledolgoztam. Szép lassan a tejszínt is hozzáadtam. A megpuhult spárgát botmixerrel pürésítettem (vállalkozó szellemû szakácsok ilyenkor akár szitán is átpasszírozhatják). A tojásos tejszínt folyamatos keverés mellett lassan belecsurgattam a pürébe. Még a spárgacsúcsok voltak csak hátra - beletettem hát azokat is.
Végül belekevertem az apróra vágott petrezselymet és a csipetnyi kakukkfüvet is. Leves kész.
A tokány is elérkezett a végsõ lépésekhez. A paradicsomot apróra vágtam, elõszedtem a felvágott sonkát, felkockáztam 3 nagyobb csemegeuborkát és az egészet a puhára fõtt húshoz adtam. Daráltam hozzá 6 tekerés feketeborsot is.
A spárgaleveshez semmi feltét nem kellett. Oly krémes lett, hogy akár önmagában is egy ebéd lenne!
A tarhonyát csak megforgattam egy villával a lábosban - tökéletesre fõtt a bundában :)
Végül a tokányt tarhonya mellé tálaltam, szaftjával kicsit meglocsolva.
Persze nem késsel és villával, hanem a leveseskanalammal ettem meg ...
A hozzávalók összegyûjtésétõl az utolsó falat lenyeléséig 150 perc telt el. Nem egy Jamie 30 perces ebéd, de nem is túl rossz :)