Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Steak és bécsi burgonyasaláta

2014.01.22. 07:00 Andrass9

Kicsit furcsa párosítás az érlelt texasi steaket bécsi burgonyasalátával felszolgálni, de most van kiflikrumplim - és amúgy is szerettem volna már ilyen salátát fõzni. A Bécsiszeletben Budakeszin tökéletes bécsi burgonyasalátával kínálják a szép nagy borjúszeletet. Ha a borjú elvan vele, akkor a marhának is boldognak kell lennie a társaságában!

Kellett hozzá a steakhez:

  • Egy adag érlelt mustáros rostélyos (kinek véknyabb, kinek vastag)
  • kismarék szinesbors
  • kávéskanál koriandermag
  • kávéskanál mustármag
  • evõkanálnyi oliva olaj
10.jpg 11.jpg 12.jpg

A húst vékonyan megkentem mustárral. A fûszereket kisteflonban megpirítottam, majd mozsárban durvára törtem. Ezzel a fûszerkeverékkel szórtam meg mindkét oldalát a húsnak (figyelem! só NINCS a fûszerben!) és félretettem, amig a vendég megjön. A húsnak el kell érnie a szobahőmérsékletet, hogy finomabbra süljön. Igazság szerint a legjobb, ha 30 fok körül van, amikor a serpenyőbe kerül (ezért jobb a steak nyáron, mint télen). Csak ekkor vigyázzunk a baktériumokkal ...

13.jpg

A krumplisaláta (vagy most már maradjak a burgonyasalátánál?) készítéséhez kellett:

  • 1 kiló kiflikrumpli
  • 2 lilahagyma
  • 1/2 liter húsleves (én saját sürítményt használtam)
  • 1 dl borecet
  • 1/2 ek mustár
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

14.jpg

A hagymákat nagyon vékony karikára vágtam (ekkor láttam, hogy a két lila az kevés lesz, adtam hát egy kis fehérhagymát is hozzá). Megszórtam két tekerés borssal, pici sóval. Ráfacsartam egy kis citromlevet és jól összekevertem.

15.jpg

Feltettem a krumplit hajában fõni. 50 percig fõtt, de elég lett volna 45 is. Kicsit lehûtöttem, meghámoztam és felszeleteltem félcentis (plusz-mínusz 1 milliméter :) karikákra. A petrezselymet apróra vágtam. Adtam hozzá egy zellerlevelet is, de azért kikaptam, hogy nem szeretik ...

Egy jénai aljára szórtam kis hagymát, majd betakartam krumplival. Ezt picit sóztam, petrezselymeztem, majd ismét jött a hagyma. Ezt addig ismételgettem, míg elfogyott a krumpli. A tetejét meglocsoltam a kis olivával.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A húslevesbe belekevertem a mustárt, az ecetet, egy kiskanál cukrot. Összeforrósítottam és az egészet a krumplira öntöttem.

20.jpg

Kitettem a hûvös teraszra, hogy összeérjenek az ízek, meg kihüljön. Kell neki kb 2-3 óra pihenõ, hogy a krumpli beszívja a húsleves ízeit.

21.jpg

Amikor befutott a vendégünk, egy serpenyõbe kis olivát öntöttem, amire rátettem a hússzeleteket. Utólag már tudom, hogy jobb lett volna a húst olajozni kicsit, akkor nem kellene a serpenyőben kergetni az olajat a hússal. Ekkor megszórtam nagyszemű sóval, 4 percig az egyik oldalán, majd 3 percig a másikon sütöttem. A fix sütési idõ a szeletek vastagsága szerinti sültséget eredményezett. Feleségem, kislyányom kapták a vékony (tehát well done-ra sütött húsokat, míg a vendég és én medium rare húst élvezhettünk.

22.jpg

A saláta a receptben foglaltaknál több ecetet kívánt szerintem, de ezt mindenki a saját izléséhez igazíthatja.

178 komment

Címkék: citrom bors koriander húsleves mustármag kiflikrumpli lilahagyma rostélyos borecet Bécs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr155770964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:43:58

@látjátok feleim szümtükkel: azalea ügyben is járatos tetszik lenni?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 18:08:56

@Pinka-Panka:
Annyira, hogy soha nem marad meg, mindig kipusztul, mert nem bírja sem a talajt, sem a nagy melegeket. Lehet, hogy felétek érdemes kipróbálni, arra a talaj kedvezőbb lehet neki. Egyébként télálló. Most van egy szép nagy tő, már harmadik éves, és tavasszal volt is rajta virág. Nagyon levegős, de árnyékos helyen van cserépben, mert nagyon kényes a talajra, így maradt a cserép, abban tudok neki megfelelő talajt biztosítani. Ha lesz tavasszal virágja, akkor csinálok róla képet. Ez a nagyobb fajta, nem az a kicsi, amit már ilyenkor lehet kapni virágüzletekben ( aprólevelűek ), ezek még kényesebbek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:21:32

@süllőcske: Ez nagyon csucsu! Emlékeztet az ikramajonézedre is ötletében.

2014.01.23. 18:24:03

@süllőcske: leesett az állam, most keresgélem a padlón. Amindenit. Milyen íze lehetett?
/tényleg nem volt otthon tojás? :))) /

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:27:44

@látjátok feleim szümtükkel: Az USA-ban a második ház, amit béreltünk egy nagy kerttel jött (ami egy másik telek volt már, mint később kiderült.
Azon volt egy rododendron bokor. Mit hogy egy? Egy erdő!
A gyerekek komplett lakást rendeztek be a belsejében több szobával. Na amikor az virágzot, az leírhatatlan volt - egy 15x5 méteres óriási rózsaszín virágfelhő! Máig is emlegetik a gyerekek. A mostani házban csak a konyhaablak alatt van egy bokorka, de az is virágzik rendesen.
Hőmérőnek is használtuk télen: annyira volt hideg, amennyire a levelei lekonyultak :)
Az azalea nem bírta a -30 fokokat még arrafelé sem, ahol a talaj pont jó neki.
Ott viszont az orgona nem megy semmire - utálja azt a savanyú talajt.

2014.01.23. 18:29:08

@Pinka-Panka: mit főztem? Hazafelé beugrottam egy baromfi boltba, de nem sok jót láttam, friss volt a csirkeszív, na abból hoztam egy kilót.
A Waka féle felezéses módszerrel hirtelen sütöttem libazsíron, egy fej hagymán, egy zöldpaprikán, pár karika csilivel.
(most hirtelen nem találom, de azt hiszem Waka írt ilyet régebben: csirkeszív felezve, hirtelen rövid ideig sütve omlósra)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:30:25

@Pinka-Panka: Lett fasírtgolyócska a kelkáposztafőzelékhez, meg egy vöröslencseleves, meg tegnapi csirkecombok, meg p.káposzta a feleségemnek, de erről nem is beszéltem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 18:34:32

@Andrass9:
Évek óta próbálkozok áfonyával, de egy sem maradt meg sokáig, max egy-két évig. Most van kettő, valami nagyszemű fajta, már két évesek, de ezek is cserépben csücsülnek az azálea mellett. A tavalyi évben volt rajta néhány szem, de nem volt olyan íze, mint amit sopronban szedtünk az erdőben.

2014.01.23. 18:37:00

@Andrass9: na ja, asszonynak én is külön főztem. :) Csirkepörköltet nokedlivel, most ért haza, most falja. Nem nagyon kidolgozott nokedlivel. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:38:07

@látjátok feleim szümtükkel: Az áfonya valamiért a kutya ellensége. Legalábbis azt hiszi, mert kétévente kirágja a földből! Hasonlúan járunk a gránátalmával is. Fel nem foghatom, mi a baja velük.

2014.01.23. 18:39:25

@Andrass9: ó, akkor lehet, hogy erre emlékeztem, vagy valamit még összekapcsoltam Wakával. Bocs, az érintettektől, megyek Cavintonért! :)

(ja, igen, egy csipet majorannát használtam még a csirkeszívhez, ha egyáltalán érdekel valakit :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:42:27

@pizzaszeletvágó: Az nálunk nem titok, ha neki külön főzök :)
Nem is tudom, miért jajgatok itt a kidolgozatlan nokedli miatt. Az én nokedliejim teljesen jók jól kidolgozott tésztából is. Mi olyan ugrálósra szeretjük. Úgyhogy egyétek csak ti a "Nem nagyon kidolgozott nokedlit" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:43:17

@pizzaszeletvágó: A majoranna jó barátja a baromfinak - én szeretem vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:50:51

@pizzaszeletvágó: Ugyanabban a posztban @látjátok feleim szümtükkel: is kommentelt csirkeszivet , négybevágva és majorannával :)

2014.01.23. 18:58:39

@Andrass9: és ugye te jegyzed a posztot. Értem. Szóval majd mindenki beszélt róla, csak Waka nem? :)))) Pedig majdnem biztosan úgy emlékeztem.
Hűha, holnap íratok fel valami memória javítót!

Fenchurch68 2014.01.23. 19:00:47

@vörösbor(de)minőségi: Csináltam már ilyet, nem rossz, falura kabát alá elmegy, de semmi különös. Ha meg jó sok hagymát teszel hozzá, akkor a szitált homokot is meg lehet enni. Viszont - lehet, hogy csak én vagyok érzékeny az élesztőre - az utóhatásai felérnek Hanoi bombázásával. Úgyhogy nem javaslom kipróbálásra.

süllőcske 2014.01.23. 19:03:06

@pizzaszeletvágó:
Próbáld ki, majd möglátod! Izgi, különben. Felfejlesztett változatban az ikrához csudálatos, hidegen sajtolt, gyönyörű piros paprikaolajat alkalmazok. Csirkeszív, majoranna, uhhh!

süllőcske 2014.01.23. 19:09:54

Ma Anahita Csongorádon járt(saját lábán), kártoltatni. Hozott igazi csíramálét, nagyon jó!
És egy bioköröstől kaptunk ma egy zsák fodros leveles kelt. Én ezt nem tudom jól alkalmazni, Tinektek mi a tapasztalatotok?
Úgy néz ki, mintha a varangyos békát keresztezték volna a gigantomedvahagymasaurussal.

Fenchurch68 2014.01.23. 19:27:08

@süllőcske: Bármire jó, amire a kelkáposzta, csak szebb :)

2014.01.23. 19:35:18

@süllőcske: mellé kellene még tenni a varaszöld galambgombát, illenének egymáshoz képileg. :)
Nem, sajnos nincs tapasztalatom vele. A felhasználást erősen befolyásolhatja, hogy rostosabb, mint a fejes. Nos, nekem a fejes is éppen elég rostos, ezért nem használom ezt a leveles zöldet. Esetleg leforrázva és bele tekerve valami tölteléket, talán. Vagy csak simán csíkokra vágva salátának, akkor megmaradhat a fontos téli tartalma.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:41:59

@Andrass9:

Ez a vöröslencse leves nyerő, megyek és vacsorára főzök is, van egy darabka füstölt tarja, pont jó lesz bele.:)

@pizzaszeletvágó:

Hozz nekem is, mert ezt még akkor írtam, amikor Andrass9 említette, de elfelejtettem elküldeni.

A levest most eszem. Nagyon jó ez a vöröslencse.

2014.01.23. 19:44:43

@látjátok feleim szümtükkel: lehet, hogy nekem már infúzió kell, neked elég lesz a tabletta? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:54:23

Nálunk már több éve terem leveles kel, vagy fodros kel. Általában hagymákkal párolom úgy, hogy a kemény levélnyelet kivágom, a levelet laskára vágom. Általában más zöldségekkel együtt szoktam párolni, pl. édeskömény, mángold, paprika, paradicsom. Húslevesbe is szoktam belefőzni, de nem főzöm szét, csak pont annyira, hogy az ere is rágható legyen. Van lila változata is, de én a zöldet jobban szeretem. Most nagyon szép, ebben az enyhe időben gyönyörűen nőtt. Azért jó zöldség, mert a kelbimbóhoz hasonlóan a havazást is tűri, így egész télen van friss zöld a kertben.

Tegnap mángolddal, zöldségzölddel, almával a kel levelet összeturmixoltam, és átszűrve sharon szilva levével fogyasztottuk. Jó volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.23. 19:56:43

Szép estét!
@Pinka-Panka: Hajdan volt nekünk az egynyári változat a klárcsi. Gyönyörű csokrokat lehetett kötni belőle.
@pizzaszeletvágó: Az nem én voltam.
@süllőcske: Szalonnazsíron kicsit megfonnyasztva, a pörccel együtt igen jó köret lehet. Az ereit gyaníthatóan ki kell vagdosni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:59:11

Pizzavágó meg jobban teszi, ha a jövőben a pizzára nem cavitont tesz díszítésnek, hanem zsenge tyúkhúrt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 19:59:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon megszerettem a vöröslencsét. Gyorsan elkészül, jó íze van és bármilyen fűszerszám hordozására alkalmas.
A mai az egy indiai recept, amit felturbóztam egy nagy fej pirinyóra vágott fehér hagymával, csak éppen megrottyantva. Nyakonöntöttem 4 evőkanál tabascoval, hogy csípjen is kicsit :)
A poszt már elkészült róla, majd jön valamikor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 20:02:09

@látjátok feleim szümtükkel: És még engem szidnak, amikor a zöldséghámozékot megfőzöm a kutyának ...

süllőcske 2014.01.23. 20:04:41

@Kató néni: @pizzaszeletvágó:
Látom, hogy egy nagy klorofill bomba, és főleg kis oldallevélkéi-nyelei jóízűek, salátába valók. És szerintem is jó göngyölegburok lehet, de itt aztán meg is akadtam, no, majd meglátjuk.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:05:28

@Andrass9:
Én csak megfőztem vízben annyira, hogy még kicsit roppanós maradt, majd a felét leturmixoltam. Közben pároltam hagymákat, őrölt paprikát tettem rá, és jól szétfőztem, majd ráraktam a kockára vágott főtt tarját, és zsírjára lesütöttem, végül a levesbe borítottam. Kevés só, csipet vegeta ( zöldség helyett ), bors ment bele, és jól belaktam.

Nekem a vöröslencse annyira jó ízű, hogy natur megfőzve is szívesen megeszem.

süllőcske 2014.01.23. 20:09:19

@Waka: Aha, igazad lehet! Kipróbálom.Főereket pedig másképpen.

süllőcske 2014.01.23. 20:11:59

@látjátok feleim szümtükkel: Lencsekultusz megvan, díjazom étkeidet, kérek!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:14:40

@Waka:

Ez a szalonnás változat jól hangzik, holnap próbát tartok belőle.
Az eret csak a sötétebb színű levélből vágom ki, a világosabb színű fiatalabb levelek erezete még nem vastag, az gyorsan puhul.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:18:16

@süllőcske:

Küldtem a teleportálon.:)
A fekete lencse sem rossz, a múltkori premierről sajnos elfelejtettem számot adni. Legközelebb megírom milyen.

süllőcske 2014.01.23. 20:29:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én is a feketét fogom elkövetni most, csukaderékkal...
Küldtél? Valami nem klappol..

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:39:02

@süllőcske:

Hát ha nem nyitottad ki az ablakot, előfordulhat, hogy kiborult.:) No majd legközelebb.

A feketéből először főzelék főtt, most lencsesalátát készülök főzni belőle.

2014.01.23. 20:45:56

@látjátok feleim szümtükkel: fogam.., izé, fogalmazásgátló! :)

susztertangó 2014.01.23. 20:48:20

Na, eltüntettem egy Tibikét, izé, Tebikét vajjal kenyérrel sörretekkel. Aztán ahelyett, hogy sört ittam volna, az lett volna logikus, limonádét facsartam egy fél Meyerszerűségből. Sok citrom van itthon, nehogy rám penészedjen. Amikor megvettem, nem éreztem rajtuk a citromtól eltérő fűszeres illatot, de most, pedig lemostam már a kezem, igen intenzíven. Ugyanis a facsarásnál nagyon kijött az olaj a héjából és van egy szokatlan-aszparágusz???-illata.A kávéból van még egy korty, aztán megyek fasírozottat sütni, 3 kg húsból disznó és marha plusz a továbbiak, áll a keverék. Lefagyasztom és rájárok mint ősember az elvermelt mamutra. Ja, és készül valami főzelék csicseri borsóból. Bab, lencse nem játszik....

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:06:31

@pizzaszeletvágó: macskát?1ccerübb kicselezni ha egy dobozt teszel a bejárati lábtörlő mellé ahol nem akadályoz senkit.a macska ennek nem tud ellenállni-és bevackol a dobozba.bármilyen doboz lehet-

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:08:53

@Pinka-Panka: no no no no!!!! én ecetet!!!! mondtam.nem ám valami szagos cuccot! ecet-oszt adj neki.

2014.01.23. 21:15:10

@vörösbor(de)minőségi: most fényképezzem le, vagy elhiszed, hogy a lábtörlőtől 15 cm-re van a kedvenc doboza a kis dögnek? :))) Mégis odaül, fekszik a lábtörlőre, főleg télen, mikor odasüt a nap. A dobozba szereljek fűtést? :))) A második lábtörlőt is bevetettem, csak annyit értem el, hogy mire hazaértem, mindkét lábtörlő használatban volt.

@látjátok feleim szümtükkel: csak olcsó poénkodás volt, ne törődj vele.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:15:55

@Kató néni::)))))))))))))

plasztikusan leirtad-mindent értek.

nyilván az élesztősége miatt hihetetlen nekem,hogy ebből finomat lehet csinálni-de valamiért nem járok a végére ...inkább kérdezősködöm.és egyre jobban odázom az elkészitését:))

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:17:33

@pizzaszeletvágó: nem marad más:macskát szeretni! lábtörlőt átengedni!
cipőt levetni kézbe tartva bemenni!
ámen

:D

2014.01.23. 21:24:15

@vörösbor(de)minőségi: pont eddig jutottam én is. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:46:16

@látjátok feleim szümtükkel: Hú! Neked is! Eszedbe jutott a neve a tablettának :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:47:21

@pizzaszeletvágó: Ezt akartam javasolni én is, de megelőztek.
A macska úgyis azt fog csinálni, amit ő akar. Te legfeljebb istenként imádhatod!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:49:27

@susztertangó: 3 kila hús - arra egy darabig rájárhatsz. Én most 30 dekából sütöttem, viszont nem is maradt!
Citromléből jó jégkockákat lehet csinálni. Úgy eláll sokáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:50:57

@pizzaszeletvágó: Mi volna, ha egyszerűen beengednéd azt a szegény fázó állatot a melegre? Akkor felszabadulna a lábtörlő (viszont elfoglalná az összes fotelt, de ezt nem mondtam).

Fenchurch68 2014.01.23. 22:01:23

@vörösbor(de)minőségi: Mikor ilyen ételek leírását olvasom vagy hallom, azt szoktam gondolni, hogy ez biztos nagyon finom, csak ne tegyék kötelezővé.
Élesztőíze abszolúte nincs, inkább egy jól fűszerezett májpástétom, viszont akkor már inkább az, ha valaki nem vega vagy vegán. (Én is ezért csináltam, megbántam, egy élménnyel több.)

Asszonyok! Hogy kell olyan almáspitét sütni, ami két nagyon vékony, de azért finom réteg között sok-sok alma? Én sose sütöttem, mert nagymamám, aztán meg anyósom tökéleteset tudott, de most fel van adva a lecke.

2014.01.23. 22:06:16

@Andrass9: a beengedésben nem én döntök. Viszont nem kell félteni a drágát, a dobozkája nem csak egyszerű doboz, ki van bélelve ruhaneművel, védett teraszon van, most is ott alszik benne. Amikor odasüt a nap, akkor viszont lábtörlő. Pedig hibátlan fekete, gyorsan melegszik. :)

2014.01.23. 22:08:53

@Kató néni: holnapra megkérdezhetem neked, ha ráér holnap estig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:09:19

@pizzaszeletvágó: Szerintem ezek a macskák valahogy elraktározzák a meleget. Az enyém a legnagyobb nyári hőségben is a napon aludt. Ha hozzáértem, megégettem a kezem!

Fenchurch68 2014.01.23. 22:29:18

@pizzaszeletvágó: Nem ér rá :)
@Andrass9: Nem baj, hogy nem vagy asszony, pont ezt kerestem. Tényleg nem kell hozzá megfőzni az almát? Mert a kolléganőm szerint meg kell, szerintem meg úgyis megpárolódik sülés közben.
Köszönöm, mindig tudtam, hogy itt születnek a válaszok az élet nagy gasztronómiai kérdéseire, minden másra meg ott a 42.

2014.01.23. 22:40:03

@Kató néni: annyit én is tudok róla, hogy nem kell megfőzni az almát!

2014.01.23. 22:44:50

@Kató néni: ja igen, és még a reszelt almához fahéj, ízlés szerint, valamint a maradék alma tölteléket kanállal meg kell enni. Ennyit tudok kapásból. :)

Fenchurch68 2014.01.23. 22:52:59

@pizzaszeletvágó: Ha az én ízlésem szerint lenne benne fahéj, akkor nem lenne benne, inkább egy kis gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió. De hát én nemnormális vagyok, a kaprot sem szeretem a tökfőzelékben sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:57:23

@Kató néni: nem kell főzni, @pizzaszeletvágó: jól tudja.
Feleségem sokszor süti, és mindig nagy siker - még én is eszem belőle!!!
A fahéj egyéni izlés kérdése, mi nem teszünk bele se cukrot, se fahajat. Persze nekünk finom édes és ízes almánk terem.
A végén van, aki megszórja porcukorral, de én azt úgy nem szeretem, ezért nálunk sincs porcukrozás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:59:23

@pizzaszeletvágó: Olyan még nem volt, hogy maradt volna töltelék. Legfeljebb vastagabb lesz, ami külön bónusz!

Fenchurch68 2014.01.23. 22:59:44

@Andrass9: Én is inkább a természetes almaízt próbálnám meg kihozni a dologból, majd kiderül, milyen almát árulnak Miskolciában, csak be ne havazódjak az úton, mert akkor kénytelen leszek átülni egy másik autóba :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:01:05

@Kató néni: Nem baj, majd küld a BM almát a másik autóhoz a TEKkel.

Fenchurch68 2014.01.23. 23:03:44

@Andrass9: Holnapra az a tervem, hogy míg oda nem érek, nem lesz hó és egyéb forgalmi akadály, utána meg majd esik szépen és puhán, hogy lehessen benne sétálni, miközben a friss, meleg almáspite melegíti a kezünket. Jó, mi?

süllőcske 2014.01.23. 23:04:18

A macsek eléggé trópusi állatka, bár tényleg van akkufeltöltési módszere, így itt is eléldegél.
Affene tudja, néha úgy néz, mintha mindent, de mindent értene, mint egy kis egyiptomi beavatott.
Néha meg mintha semmit, de semmit nem nem fogadna be. A halat azért még ilyenkor is, legalábbis az én cicusaim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:05:38

@Kató néni: Klassz! Esetleg egy kis forralt bor is melegíthet belülről?
Nagyon várom már a havat! Ma felszereltem az utolsó két kertilámpát, hogy lássam hol kell lapátolni a havat :)
Kell az a tél a tetvek ellen ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:09:52

@süllőcske: Gárdonyi barátaink, ahol azt a szép horgászós hajnalt töltöttem a tavon, nyáron tele vannak macsekokkal. A horgászmester kifogja a napi 3 pontyot - mindig jut valami a macskáknak. Idén az egyik oda is kölkedzet hármat, akik elég hamar felfedezték, hogy a hal jó. Az egyik ilyen nullkilométeres macsek pontosan másfél órán át küzdött egy pontyfarokkal, amíg apránként lerágicsálta róla a húst. Közben az anyja meg vigyázott rá, hogy ne vegye el tőle senki a halat. Fantastikus látvány volt!

Fenchurch68 2014.01.23. 23:13:20

@Andrass9: Ez de szép!
Forralt bor, vagy egy kis jó forró mézes tea, hát persze. Jaj, most eszembe jutott a sült gesztenye meg a sült tök, ha hó lesz, megvalósítom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:16:25

@Kató néni: Vigyázz, ne vegyél lukacsos gesztenyét. Ha csak egyen is lukat látsz, hagyd ott az egészet, és vegyél máshonnan. Nem érdemes a csicsás "óriás" gesztenyét sem venni, mert az íze sehol sincs. Ez ezévi tapasztalat.

Fenchurch68 2014.01.23. 23:19:29

@Andrass9: Abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a nagynénémnek van két gesztenyefája, és szokott küldeni. Kicsi, de sose férges, könnyen pucolható, és nagyon finom édes.

süllőcske 2014.01.23. 23:30:03

@Kató néni: Ez tényleg nagyon szöröncsés helyzet. Jó Neked!
"Fácán gesztenyével.. Ha nincs komolyabb baja annak a madárnak, akkor jöhet"

susztertangó 2014.01.24. 00:54:52

@látjátok feleim szümtükkel: 20:51:37 ...Csak a pipa, meg a pohár bor....@pizzaszeletvágó: Most hűtöm nyitott veranda ablaknál.@Andrass9: Kössz a tippet.
Mivel 40 darab lett szép nagyok, sok-sok olajban és sütőben is sütöttem.Főzelékre, vacsorára jó lesz.

susztertangó 2014.01.24. 06:26:45

Jó reggelt, pontosabban Unicum szilvás jó reggelt! Kettőkor sikerült magamra húzni a paplant, most meg már itt kukorékolok az üres kocsmában.Az Unicum megvolt.Még egy rövid levelet is írtam ékes dajcs nyelven-segített a Google fordító. Csak arra kell ügyelni, hogy egyszerű kijelentő mondatok legyenek....aztán a röhögés a címzetteg dolga. Na csőtök!
Ojjé lebuktam, valaki azt mondta és Burgertnak hivják, hogy a g és a k felcserélése a címzettek szóban, sváb ősökre utal. Mein Gott!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 06:54:34

@pizzaszeletvágó: nem bírom ezt a sablonokat, hogy almafahéj meg szilvafahéj, bár a fahéjt imádom.
így lett tegnap este piskóta szilvapudinggal, szigorúan fahéj nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.24. 07:52:21

@susztertangó:

Azért, mert
"Deres már a határ, sose bánd vén betyár,
Akad még az őszi erdőn virágszál.
Bár a nyár elszaladt, egy szív tiéd maradt,
Kivirulna, ha reája találnál.
/:Van az úgy, hogy egy szál virágtól,
Tavasz lesz az egész világból.
Deres már a határ, sose bánd vén betyár,
Nyílik még az őszi erdőn virágszál" :)

Fenchurch68 2014.01.24. 08:52:13

@süllőcske: A fácánt elhagynám, viszont most annyira megkívántam a húslevest... Ja, nem is, inkább a filmnézést :)

Pinka-Panka 2014.01.24. 10:25:30

Sziasztok:) Hú, de kéne válaszolnom, majd megteszem, de most csak beugrottam egy bretyre:) Nem, csak egy kis teára, még a kávé sem kellett ma.
Még nincs ötlet a vasárnapi menüre:( Már nem is tudok főzni, vagy lefelejtek:)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.24. 10:55:34

@Kató néni: @Andrass9: bizony akartam mondani a kinyomkodott levet nemám kiönteni! finom édes fűszeres-esetleg citrommal turbózva-netán "bélelve" vagy ahogy az olasz mondaná."coretto"....:DDD
nem is tudom honnan jöhetett a javaslat,hogy almát megfőzni??ez minimum irgumburgum.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.24. 11:54:12

@vörösbor(de)minőségi: Citrom eleve van is benne, hiszen azzal vettük elejét az alma barnulásának.
@Kató néni: már biztosan úton van, pedig a legújabb poszt meg egy finom sült almát tárgyal :)

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:42:37

@Andrass9: amiről nem beszélsz, azt én is megenném, akár most.

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:45:54

@pizzaszeletvágó: még ilyet nem hallottam, igaz sajnos én a belsőséget nem nagyon eszem meg. Én is elég válogatós vagyok ám, pedig azt írom, hogy a család az, közben meg én:)

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:49:34

@Waka: az biztos, én is szeretem, csak nekem nem marad meg sohasem:(

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:02:22

@látjátok feleim szümtükkel: nekem is ez a bajom, annyi sokat kaptam már életemben és nem bírom megtartani. Most is egy csodát kaptam, s az asztalra tettem, annyit tudok, hogy kivittem és kicsit tartottam vízben, hogy alulról felszívjon, s a kaspóban nincs víz alatta. Volt, hogy olyan kis fácskát is kaptam, s mindig az lesz, hogy egy reggelre minden lehullik. Nekem nagyon nem jó a párkányom, hiába házban lakom, semmit nem ér. Ha építhetnék, tudnám mit szeretnék és azt is mit nem.

Volt itt nem messze a patak partján egy kedves néni vendégem, sokat jártam hozzá, nagy barátságban voltunk, s olyan kedves, meegszívű@Pinka-Panka: néni volt. Ha valakire illett, a mondás, hogy aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet - hát akkor a Mócsai nénire nagyon illett. Egy kis kúriában lakott, s volt egy kör verandája, fedett, oldalt üveges, s onnan nyílt a házba tovább az ajtó. No ezen a verandán egy kis virágos kertje. Tele ciklámen, azalea, orhidea, flamingók, rododendron, begóniák és még nem is tudom mik. Közepén egy asztal, s én betelni sem tudtam soha eléggé a látványtól, Beszélt hozzájuk, s azok meg fűzérben hálálták meg neki a gondoskodást, s hogy jó helyük volt. Nem fogadtam el soha tőle, mert sajnáltam volna kivégezni őket. Nekem nincs jó helyem, ha tehetném akkor lenne.

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:05:14

Jajj te jó ég, hogy került bele az írásba aa Pinka nick:(( Nem tudok ezen gépelni...Bocsi

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:12:52

Azt is leírom, hogy rendes fiúk vagytok, hogy főztök az asszonyaitoknak!!!!!
Ez egy szép dolog!

susztertangó 2014.01.24. 15:19:28

@látjátok feleim szümtükkel:Danke schőn! Ezt nem ismertem, de, "minden korban van valami ami éppen akkor jó". Azé' van jó is az öregségben.Micsoda, egyet mongyáá! Nem tart örökké......

2014.01.24. 16:19:29

@Babette_: nem vitás, hogy jó eltávolodni a sablonoktól, de maguk a sablonok a viszonyítási alapok, az értékük ebben rejlik, továbbá nem lehetetlen, hogy úgy váltak sablonná, hogy eleink eltávolodtak egy akkori sablontól, mikor kikísérletezték a fahéjas alma tölteléket, tisztán tapasztalati úton, ajajj. :)))
Én legjobban natúran félbevágva sütőben sütve szeretem az almát. Van úgy, hogy csak estére bedobok egy tepsivel, aztán nasizok. Ha viszont tészta lapok közé kerül, ám rábólintok, legyen benne egy kis fahéj.

2014.01.24. 16:33:42

@látjátok feleim szümtükkel: én úgy ismerem, hogy
"Deres már a határ, őszül a vén betyár"
de lehet, hogy nem ez az eredeti.

Pinka-Panka 2014.01.24. 16:58:02

@pizzaszeletvágó: aza második versszak a dalnak, amit Látjátok írt..
Mindkettő jó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.24. 17:09:04

@pizzaszeletvágó:

Ez az első szakasz, abban van amit a tangozó kaptafás szuszter idézett, amit én jegyeztem be az meg a második. Ez egy nagyon-nagyon nóta.:)

2014.01.24. 17:12:21

@Pinka-Panka: akkor én ezzel a második versszakkal vittem őrületbe a családomat régebben vasárnap reggelenként, mikor ők durmoltak, én már kávét főztem, és igencsak utáltam egyedül lenni, "ártatlanul" rázendítettem erre a dalra, hangosan a konyhában, rezgett a ház, mert rezegtettem, hogy "betyá-á-á-ár", azt tudni kell, hogy se hangom, se hallásom, bár a legutóbbi X-faktorba ezzel is elmehettem volna döntősnek, többek egybehangzó véleménye szerint, szóval ezzel ébresztettem őket gyakran, vidáman.

Pinka-Panka 2014.01.24. 17:50:06

@pizzaszeletvágó: képzelem:) örültek Neked akkor, s igaza van a Látjátoknak, mert a második vers is nagyon-nagyon ott van:)

Pinka-Panka 2014.01.24. 18:11:32

@Topy: úgy van, köszi:) Nem jön át mélben a komment reagálás valamiért és csak most vettem észre...
süti beállítások módosítása