Kicsit furcsa párosítás az érlelt texasi steaket bécsi burgonyasalátával felszolgálni, de most van kiflikrumplim - és amúgy is szerettem volna már ilyen salátát fõzni. A Bécsiszeletben Budakeszin tökéletes bécsi burgonyasalátával kínálják a szép nagy borjúszeletet. Ha a borjú elvan vele, akkor a marhának is boldognak kell lennie a társaságában!
Kellett hozzá a steakhez:
- Egy adag érlelt mustáros rostélyos (kinek véknyabb, kinek vastag)
- kismarék szinesbors
- kávéskanál koriandermag
- kávéskanál mustármag
- evõkanálnyi oliva olaj
A húst vékonyan megkentem mustárral. A fûszereket kisteflonban megpirítottam, majd mozsárban durvára törtem. Ezzel a fûszerkeverékkel szórtam meg mindkét oldalát a húsnak (figyelem! só NINCS a fûszerben!) és félretettem, amig a vendég megjön. A húsnak el kell érnie a szobahőmérsékletet, hogy finomabbra süljön. Igazság szerint a legjobb, ha 30 fok körül van, amikor a serpenyőbe kerül (ezért jobb a steak nyáron, mint télen). Csak ekkor vigyázzunk a baktériumokkal ...
A krumplisaláta (vagy most már maradjak a burgonyasalátánál?) készítéséhez kellett:
- 1 kiló kiflikrumpli
- 2 lilahagyma
- 1/2 liter húsleves (én saját sürítményt használtam)
- 1 dl borecet
- 1/2 ek mustár
- 1 ek olivaolaj
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A hagymákat nagyon vékony karikára vágtam (ekkor láttam, hogy a két lila az kevés lesz, adtam hát egy kis fehérhagymát is hozzá). Megszórtam két tekerés borssal, pici sóval. Ráfacsartam egy kis citromlevet és jól összekevertem.
Feltettem a krumplit hajában fõni. 50 percig fõtt, de elég lett volna 45 is. Kicsit lehûtöttem, meghámoztam és felszeleteltem félcentis (plusz-mínusz 1 milliméter :) karikákra. A petrezselymet apróra vágtam. Adtam hozzá egy zellerlevelet is, de azért kikaptam, hogy nem szeretik ...
Egy jénai aljára szórtam kis hagymát, majd betakartam krumplival. Ezt picit sóztam, petrezselymeztem, majd ismét jött a hagyma. Ezt addig ismételgettem, míg elfogyott a krumpli. A tetejét meglocsoltam a kis olivával.
A húslevesbe belekevertem a mustárt, az ecetet, egy kiskanál cukrot. Összeforrósítottam és az egészet a krumplira öntöttem.
Kitettem a hûvös teraszra, hogy összeérjenek az ízek, meg kihüljön. Kell neki kb 2-3 óra pihenõ, hogy a krumpli beszívja a húsleves ízeit.
Amikor befutott a vendégünk, egy serpenyõbe kis olivát öntöttem, amire rátettem a hússzeleteket. Utólag már tudom, hogy jobb lett volna a húst olajozni kicsit, akkor nem kellene a serpenyőben kergetni az olajat a hússal. Ekkor megszórtam nagyszemű sóval, 4 percig az egyik oldalán, majd 3 percig a másikon sütöttem. A fix sütési idõ a szeletek vastagsága szerinti sültséget eredményezett. Feleségem, kislyányom kapták a vékony (tehát well done-ra sütött húsokat, míg a vendég és én medium rare húst élvezhettünk.
A saláta a receptben foglaltaknál több ecetet kívánt szerintem, de ezt mindenki a saját izléséhez igazíthatja.