Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Steak és bécsi burgonyasaláta

2014.01.22. 07:00 Andrass9

Kicsit furcsa párosítás az érlelt texasi steaket bécsi burgonyasalátával felszolgálni, de most van kiflikrumplim - és amúgy is szerettem volna már ilyen salátát fõzni. A Bécsiszeletben Budakeszin tökéletes bécsi burgonyasalátával kínálják a szép nagy borjúszeletet. Ha a borjú elvan vele, akkor a marhának is boldognak kell lennie a társaságában!

Kellett hozzá a steakhez:

  • Egy adag érlelt mustáros rostélyos (kinek véknyabb, kinek vastag)
  • kismarék szinesbors
  • kávéskanál koriandermag
  • kávéskanál mustármag
  • evõkanálnyi oliva olaj
10.jpg 11.jpg 12.jpg

A húst vékonyan megkentem mustárral. A fûszereket kisteflonban megpirítottam, majd mozsárban durvára törtem. Ezzel a fûszerkeverékkel szórtam meg mindkét oldalát a húsnak (figyelem! só NINCS a fûszerben!) és félretettem, amig a vendég megjön. A húsnak el kell érnie a szobahőmérsékletet, hogy finomabbra süljön. Igazság szerint a legjobb, ha 30 fok körül van, amikor a serpenyőbe kerül (ezért jobb a steak nyáron, mint télen). Csak ekkor vigyázzunk a baktériumokkal ...

13.jpg

A krumplisaláta (vagy most már maradjak a burgonyasalátánál?) készítéséhez kellett:

  • 1 kiló kiflikrumpli
  • 2 lilahagyma
  • 1/2 liter húsleves (én saját sürítményt használtam)
  • 1 dl borecet
  • 1/2 ek mustár
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

14.jpg

A hagymákat nagyon vékony karikára vágtam (ekkor láttam, hogy a két lila az kevés lesz, adtam hát egy kis fehérhagymát is hozzá). Megszórtam két tekerés borssal, pici sóval. Ráfacsartam egy kis citromlevet és jól összekevertem.

15.jpg

Feltettem a krumplit hajában fõni. 50 percig fõtt, de elég lett volna 45 is. Kicsit lehûtöttem, meghámoztam és felszeleteltem félcentis (plusz-mínusz 1 milliméter :) karikákra. A petrezselymet apróra vágtam. Adtam hozzá egy zellerlevelet is, de azért kikaptam, hogy nem szeretik ...

Egy jénai aljára szórtam kis hagymát, majd betakartam krumplival. Ezt picit sóztam, petrezselymeztem, majd ismét jött a hagyma. Ezt addig ismételgettem, míg elfogyott a krumpli. A tetejét meglocsoltam a kis olivával.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A húslevesbe belekevertem a mustárt, az ecetet, egy kiskanál cukrot. Összeforrósítottam és az egészet a krumplira öntöttem.

20.jpg

Kitettem a hûvös teraszra, hogy összeérjenek az ízek, meg kihüljön. Kell neki kb 2-3 óra pihenõ, hogy a krumpli beszívja a húsleves ízeit.

21.jpg

Amikor befutott a vendégünk, egy serpenyõbe kis olivát öntöttem, amire rátettem a hússzeleteket. Utólag már tudom, hogy jobb lett volna a húst olajozni kicsit, akkor nem kellene a serpenyőben kergetni az olajat a hússal. Ekkor megszórtam nagyszemű sóval, 4 percig az egyik oldalán, majd 3 percig a másikon sütöttem. A fix sütési idõ a szeletek vastagsága szerinti sültséget eredményezett. Feleségem, kislyányom kapták a vékony (tehát well done-ra sütött húsokat, míg a vendég és én medium rare húst élvezhettünk.

22.jpg

A saláta a receptben foglaltaknál több ecetet kívánt szerintem, de ezt mindenki a saját izléséhez igazíthatja.

178 komment

Címkék: citrom bors koriander húsleves mustármag kiflikrumpli lilahagyma rostélyos borecet Bécs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr645770964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.22. 10:03:57

Sziasztok!

Van marha szeletem, most jöttem rá. A minap is paprika tv-n láttam után volt a sózás.

András, a saláta is jó nagyon.

Ücsörgök a bótban:(

Pinka-Panka 2014.01.22. 10:16:42

Ma KMT nap van, nem főzök. Semmi sincs a tegnapi
tojás és sajtsalátából...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 10:34:20

@Pinka-Panka: Nekem sem maradt semmi tegnapról. Most összercsaptam egy kis pirított gombát reggelire, és csirkecombot fogok sütni kacsazsíron rozmaring és kakukkfű ízesítéssel feketeborssal.
Körítésnek lehet, hogy saláta lesz. Van 3 jégsaláta itthon.

Pinka-Panka 2014.01.22. 10:37:54

@Topy: talált, elsüllyedt!:) Van még rizses hús, meg hideg kaja is. Holnap meg lecsót csinálok, ami itthon van, mondtam ma nekik, most nincs duhajkodás...
Jönnek a gyerekek szülinapja nem sok, s arra úgyis van kérés...

Pinka-Panka 2014.01.22. 10:43:09

@Andrass9: az is finom.
Legutóbbi jégsaláta, amit vettem, frissessége ellenére is kesernyés volt, ki is hajíntottam.

Pinka-Panka 2014.01.22. 10:51:49

Vince napja van ma, azt még nem tudjuk, hogy a pince tele lesz-e, de egy biztos 131 éve fejezte be Kölcsey Himnusz megírását.

Vince napi jóslást meg majd még látjuk remélem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 11:10:38

Megyek is leszedem a petrezselymet, mielőtt beköszöntenek a mínuszok, és lefagy!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.22. 11:28:19

nem is tudtam, hogy az ecetes krumplisaláta s.nobilis neve bécsi burgonyasaláta...

Topy 2014.01.22. 11:49:17

@Pinka-Panka: egy kis lecsóra én is beneveznék... ;)

Pinka-Panka 2014.01.22. 12:13:10

@Topy: Most van az, hogy a polcról kell főzni, van sok, majd tarhonyával, vagy rizzsel esszük holnap. ja meg virslivel, kicsit csípősen szoktam elrakni, bogyiszlói paprikát mindig vágok közé...
S én ezt téli lecsónak hívom, ehhez eszünk rizst, vagy tarhonyát, a nyárihoz nem, mert azt nem csinálom szaftosra, hanem épp kicsit csak, hogy lecsússzon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 12:15:49

@Babette_: Hát pont ez volt az én gondom is!
Egyetlen különbséget véltem felfedezni, miszerint húslevessel készül. Mi mindig vízzel csináltuk a felöntőlevet.
Ízben meg pont ugyanott van, mint a klasszikus ecetes krumplisaláta. Az elkészítés is azonos.
Viszont feleségem esküdött a bécsire, kapott hát bécsit :) (sssshhhhhh ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 12:17:32

@Pinka-Panka: Hol a szöszben találsz te ilyenkor bogyiszlóit???
Hoopá, félreértettem. Te még az elrakáskor teszed bele :) Bocsánat!!

Pinka-Panka 2014.01.22. 12:34:26

@Andrass9: :) kell az bele, anélkül nem lehet lecsót eltenni. S én a naygon vékony héjú paprikát sem kedvelem, olyan közepesen húsos, s bogyisz keveréke. %k paprikához, jó másfél kiló a bogyiszlói...

Pinka-Panka 2014.01.22. 12:35:49

@Andrass9: én is csodálkoztam, amúgy én ezt mindig a töltött dagadóhoz készítek, hagyományosat, de snidlinggel, nyakon csapom még, már a szebb is úgy.

Pinka-Panka 2014.01.22. 12:37:43

Amúgy esik az eső itt is, de kell az eső, azt mondták. Legyen akkor. Nálunk az agyagos föld olyan, mint a korcsolya pálya...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 12:50:39

@Pinka-Panka: Leszedtem a maradék petrezselymet. Lett egy kis vederrel. A kezem fagyott el, nem a petrezselyem :)
Ez az első év, hogy annyi lett, hogy éjjel-nappal tudtunk petrezselymet enni. Mi nagyon szeretjük, és végre sikerült.
Tavaly Február 6-án vetettem el. 7-én jött rá 20 centi hó ... Idén Január 5-én vetettem. Hó még nem jött, de percek kérdése!
Ha ez kell neki, én elvetem télen is, csak legyen!!!!

medvedr 2014.01.22. 16:51:14

Hogy lehet úgy krumplit főzni, hogy ne főjön szét?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.22. 17:01:18

Egyszerűen. Melegvízben kell feltenni, majd kis lángon lassan főzni, és időnként villával, vagy hústűvel megnézni mennyire főtt már meg. Amikor elég jónak ítéltetik, rögtön leönteni róla a vizet, vagy ha ételbe fő, akkor levenni a tűzről. A kiflikrumplit szinte nem lehet szétfőzni, ugyan akkor bármilyen ételhez használható.

Egyszer sikerült valami cefrének való randa krumplit venni, na azt nem tudtam megfőzni, mert az szabályosan szétesett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 17:35:51

@látjátok feleim szümtükkel: Az olyan krumpliból készül számomra a legfinomabb krumplis tészta!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 17:37:43

@látjátok feleim szümtükkel: Hát tényleg! Kár azért a varjúért, ügyesebb volt, mint az ölyv.
Kérdés, mi lett volna, ha nem avatkoznak közbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 17:40:48

@medvedr: Én meg úgy tanultam, hogy krumpli fajtája válogatja. Volt régen a GülBaba és a Rózsa - azok állítólag nem főttek szét. Próbálkozom a kiflikrumplival, de - minden híreszteléssel ellentétben - ez is képes szétfőni, csak nem olyan hamar, mint a sárga krumpli (lást Ella a régi szép időkben).
Lehet, hogy @látjátok feleim szümtükkel: -nek igaza van, de én nem állok horgolótűvel és stopperrel a sparhelt mellett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 17:43:40

@Pinka-Panka: Jó lett a csirke és a jégsaláta is. Egy fél comb maradt a háromból! A salátába belevágtam egy kígyóuborkát, tíz centi póré hagymát, egy zöldpaprikát és pár szem olajbogyót. Öntet nélkül ettük.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.22. 18:33:56

Ezt olvastam az előbb:

"A népi időjóslásban azt tartották, hogyha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vince biztosan enyhébb időt hoz. Egy rábaközi faluban úgy mondták: Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, had teljék a pince.[3]

Más vidékeken az Ágnes-nap a férjjövendölés napja volt, de volt olyan település is, ahol az állapotos asszonyok sós vízben mosakodtak meg, hogy a gyerekük szép és egészséges legyen.[3]"

No az első nem jött be, a tegnapi viszonylag enyhébb idő ma kezdett megromlani.

Azért Ágnes ide, Vince oda, egy pohár bor ide, olyan rakottkrumplira való. Természetesen kiflikrumpliból készült.

Pinka-Panka 2014.01.22. 18:41:09

Szép estét mindenkinek!
Lecsó kész, rizzsel. Most kicsit még olvasok. Itt kicsit lehűlt az idő.

Pinka-Panka 2014.01.22. 19:12:13

@Andrass9: Na ez jó, ha jól laktatatok:)

Pinka-Panka 2014.01.22. 19:20:01

Krumpli ügyben, jobb helyeken az eladóelmondja, milyen krumplit árul.

Vannak eleve szétfővös krumplik a világosabb héjú, ezek a pürének jók.
A kifli krumpli az biztosan nem fő szét, s az való a salátába, vagy olyan rakott dolgokba, ahol szépen megmarad a formája a főtt állapotában is.

A rózsa krumpli, vagy ehhez hasonló fajta, való inkább főzeléknek, vagy petrezselymes krumpli köretnek.
Én akinél veszem, mindig megbeszéljük, hogy mit szeretnék és ahhoz veszem a krumplit. Volt, olyan, hogy a szétfővös krumpliból képtelen voltam főzeléket főzni.
Szerintem is lassan kell főzni a krumplit mindig.

Én sütni a rózsa krumplit szoktam, mi azt szeretjük.

Pinka-Panka 2014.01.22. 19:21:48

@Andrass9: én is szeretem a petrezselymet nagyon, amire kell, s amibe kell használom bőségesen. Tudtad, mennyire egészséges is? Falni kéne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 20:01:49

@Pinka-Panka: A vejemtől tanultam a tabuleh salátát az ő receptje szerint. Az rengeteg petrezselyem, citromlé, kis só, bors és kis oliva olaj. Ő nem rakott bele bulgurt, viszont sok citromlét. Csudajó saláta!

2014.01.22. 20:09:12

@látjátok feleim szümtükkel: csatlakozom. Én is forró vízbe dobom sokszor a krumplit, amikor roppanósabbra akarom hagyni. Keményítő. Ne ázzon ki, amíg el nem kezd főni. Ha pürét akarunk, akkor meg ázzon, mint öregasszony a termálvízben... :)))

Pinka-Panka 2014.01.22. 20:28:31

@Andrass9: így van, ez nálam is így van a saláta alá...Szeretjük nagyon.

Mindenkinek jó éjt kívánok, s legyetek jók!

Pinka-Panka 2014.01.22. 20:30:18

@pizzaszeletvágó: láttam én öreg tökit is a termálvízben nem is keveset!! Úgyhogy...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.22. 20:32:02

Szép estét!
Ez a húsleveses salátalé még nekem sem volt meg, de jól hangzik.
Melegítettem egy kis fagyasztott lecsót vacsorára, meg összedobtam holnapra egy kis szendvicset hagymás masniból, turistával, vajjal, kápiával meg egy némi csípős paprikakrémmel.

2014.01.22. 20:43:37

Ez a saláta valahogy elkerült eddig engem. Húslevessel is meg vízzel is. Senki nem csinált ilyet a családban, menzán se volt, de még vendégségben se. Ettől függetlenül marha jól néz ki a marha mellett.
Működik ez például hallal is?

A húst mennyire forró serpenyőben sütötted? Nem keresztkérdés, hanem kíváncsiság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 20:49:54

@pizzaszeletvágó: A olaj éppen füstölt amikor beledobtam, mert sok húst süttem egyszerre, és még az öntöttvas is izzadt, hogy tartsa a meleget.
Amúgy is én nagyon meleg vason vagy parázson sütöm a steaket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 20:51:27

@Waka: Jó estét!
Csak a hagymás masnit nem értem. Szendvicsbe tésztát tettél? És milyen az a hagymás masni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.22. 21:05:24

A hagymás masni afféle wurzelbrot, aminek a tésztájába aprított hagymát is tesznek. Egy ilyet tervezek majd sütni, ha végre sikerül szereznem malátalisztet. germanfood.about.com/od/bread/r/wurzelbrot.htm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 21:38:03

@Waka: Így már értem!
Nagy divat ez a gyökérkenyér, sokmindent pakolnak bele.

Pinka-Panka 2014.01.22. 21:42:25

@Andrass9: s van ebből, kisebb, olyan ducis kifli forma, én gyakran vásárolok ilyet, olyan finom a burka.

Pinka-Panka 2014.01.22. 21:45:13

@Andrass9: ma regeglire meg ilyen kis szeleteket vágtunk, s azt piritottuk a halkrémhez, hát ne mondjam, milyen finom volt.

Ma beszéltük a hölgyekkel kint, hogy egyre jobban elhagyjuk a felvágott evést, s helyette, mindenféle krémeket készitettünk elméletben...én is erre törekszem, nem lehet enni felvágottat. Legalább is én kissé viszolygok tőlük.

Pinka-Panka 2014.01.22. 21:46:58

Na, most viszont tényleg elvonulok, csak még volt dolgom itt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 21:49:13

@Babette_: Azért utánanéztem. A húslevessel való készítés a bécsies verzió. Magyarországon inkább a vízzelt készült terjedt el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 21:52:33

@Pinka-Panka: Én is egyre kevesebb felvágottat eszem. Leginkább papírvékonyra szelt füstölt sonkát.
Valami gond lehet az izlelőbimbóimmal, mert már nem izlik a pilisszentiváni kenyér annyira, mint régen. A cukor miatt áttértem az Alpesi Parasztkenyérre, abból is csak 4-5 deka naponta, míg régebben 3-4 nap alatt elfogyott a kilós kenyér.

2014.01.22. 22:23:13

@Andrass9: 150 évig fogsz élni... :)

Topy 2014.01.22. 22:54:59

@pizzaszeletvágó: hagymás-majonézes krumplisaláta sem volt meg? felénk az is így indul (vízzel készül a lé), áll egy éjszakát a hűtőben aztán lé le, majonéz fel :)

süllőcske 2014.01.23. 06:59:38

Hús jó, saláta finom. Mi vízzel szoktuk, de emlékszem, hogy anyám csinálta levessel is, de valahogy elmaradt. Majd megújítjuk.
@pizzaszeletvágó: Jó ám, rántott hallal nagyon finom. És a szigetközi ecetes halat is lehet krumplisra venni, így teljes étel az együtt pácolódott anyag.

süllőcske 2014.01.23. 07:29:12

@Pinka-Panka: Aki nem bízik a bizonytalan felvágottakban, egészen könnyen készíthet otthon is. Jó hozzávalókból összerakható az anyag, megfelelő szemcseméretre vágható, darálható,mixelhető, szorosan fóliába csavarható, kifőzhető ez a rúd. És szórakoztató is ezek kitalálása. A felvágott tulajdonképpen afféle pástétom.
Ha szükséges a füstölt íz, hozzáadható egy kis füstölt sonkalé pl.
Csak szólok, hogy egy ilyen felvágottat egy órán belül símán el lehet készíteni. Persze, csak néhány napos tárolásra.

Pinka-Panka 2014.01.23. 08:13:57

@süllőcske: Jó reggelt!:) Ehhez még tanulnom kell.

Pinka-Panka 2014.01.23. 08:25:56

Jó reggelt Mindenkinek!

Lehűlt az idő, s úgy néz ki szárazabb is.
Tegnap olvastam egy almás batyut az újságban, s igen megtetszett.
Csütörtökön szoktam rágondolni, hogy mit főzzek a hétvégére, jó volna tudni, mert szombatra a hölgyeknek hajat kell csinálnom, nem tudom hova mennek, de mind szombaton szeretne jönni.
Mára még a lecsó+rizs van. Holnapra tésztát tervezek, csak sima hús nélkülit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 09:40:01

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Én tésztát akartam ma főzni, de le lettem szavazva. Lesz helyette kelkáposztafőzelék! Sütök tán egy kis fasírtot hozzá ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 09:41:53

@süllőcske: És akkor hol marad a sok finom állományjavító és ízfokozó szer belőle???? :)

Igazad van, meg kellene próbálni egyszer, bár mi nem vagyunk pástétomosak sem.

Topy 2014.01.23. 10:39:02

@látjátok feleim szümtükkel: dolmányosokat nem kell félteni! láttad a Vad Magyarország című filmet? :)
trailer: www.youtube.com/watch?v=RGWyilZPsxI
úgy 8 mp táján van egy nagyon rövid vágás, filmen sokkal hosszabb, nem gyenge a varjú produkciója! :)

www.youtube.com/watch?v=mX0AYTPi6yU
itt olyan 55 mp táján :D

Pinka-Panka 2014.01.23. 10:40:22

@Andrass9: nálunk ma kérte a férjem a kelkáposzta főzeléket, amit nem fogok főzni, mivel nem szabad neki, így lesz a tészta.
Amúgy nagyon finom az és főleg fasírttal. Érdekes ezt a főzeléket vagy fasírttal, vagy oldalassal esszük.

Pinka-Panka 2014.01.23. 10:49:11

Kitettem ma sok magot még az etetőbe, még gömböket is kell rakjak a fára.
Ha valaki tud olyan lábtőrlőt, amit a kutya nem visz el, azt nagyon szívesen venném.
Ez az eb, valami iszonyú mit művel a kertbe, de egy belépőt kéne rakni, amit nem visz és főleg nem szaggat miszlikbe, hogy olyan az udvarunk, mit egy cséri telep.

Pinka-Panka 2014.01.23. 10:51:37

@süllőcske: Ha megosztasz velünk néhány ötlete, azt szívesen olvasom én is. Egyelőre azt sem tudom, hogyan kellene nekiállni...

Topy 2014.01.23. 11:15:46

@Pinka-Panka: nagymamáméknak volt fém lábtörlőjük :D
bolthely.hu/kertesotthonbolt/id/00057_Ontottvas_labtorlo_LH45 - mondjuk nem ilyen díszes

lehet, hogy kutya mellé valami ilyemi lenne praktikus: www.ch.hu/bpluszk/kep/alutrendbrush.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 11:20:05

@Pinka-Panka: mindjárt itt a hó és eltakarja, akkor megnyugodhatsz.

Pinka-Panka 2014.01.23. 11:39:05

@Babette_: az jó lesz:) nálunk az van, hogy a puccos vendégek szájától is kell tartani, mert nyitva minden és ha bejön, az udvart is szemlézi, s jön, hogy na ezeknél is mivan:)
Most kb két szatyor van miszlikre a lábtörlővel és 6 palack. Szép látvány, már nem tudom hova akasztani a szelektívet:)

Pinka-Panka 2014.01.23. 11:40:27

@Topy: köszönöm szépen,s az a szőrös lábtörlő jó is volna.

süllőcske 2014.01.23. 11:41:41

@Pinka-Panka:
1. Felvágott majorságból: Fogod mondjuk a csirkét. A mellét kis levessel, baromfizsírral símára turmixolod. Ez lesz a kötőanyag. A többi húsrészt már nagyobbra vagdalhatod, vagy darálhatod. Ezt és a fűszereket jól megkevered. Adhatsz belé finom zöldfűszereket, kis kockára vágott kápiát, tokaszalonnát,májat,gombát, attól függ, milyen ízre vágysz, milyen állagú mozaikot szeretnél. Ezt rúddá formálod, nagyon szorosan sok réteg műanyag, vagy alu fóliába göngyölöd, gyöngyözve főzöd 40-50 percet. Lehet tovább is, főleg mondjuk egy szuper marhapofa felvágottnál.
2 Lazacból, harcsából készíthetünk még ilyesmit, zöldségekkel, spárgával, avokádóval, édesköménnyel, sörretekkel, paprikával, egyebekkel. Halalaplé legyen a zselésítő, és zsírosabb halból érdemes.Namost, ha kihűlt, és kibontottuk, enyhén megfüstölhetjük, ha éppen arra vágyunk.
Aki szereti, disznófület abálhat, felcsíkozva beleteheti, az olyan jó állag. Vegák ehelyett fülgombát tegyenek.

2014.01.23. 13:25:56

@süllőcske: Köszönöm, akkor jól sejtettem. Pont ez a szigetközi savanyú hal járhatott a fejemben, csak nem tudatosan.

Másik. Jó lett az afrikai harcsa is, úgy csináltam, ahogy javasoltad! Nem készítettem belőle paprikást, azt majd máskor, másból. Viszont vastag aljú serpenyőben, leheletnyi libazsíron és a saját zsírján lassan sütöttem, ügyelve, hogy átsüljön, de ne száradjon, ne legyen rágós. Kb. 10 perc alatt szép ropogós lett kívül, puha és omlós belül. Valóban nem hozta a megszokott harcsa ízt. Ellenben friss zöldségekből készült, citromos, olivás salátával egészen jó étel lett.

2014.01.23. 13:35:29

@Topy: ez jó kis doksi. Köszi, én is tanulmányozom.

Fenchurch68 2014.01.23. 15:48:40

Prosztatakrém: Tökmag szárazon megpirítva, megdarálva (én egy ezer forintos tesógazdaságos kávédarálót használok erre a célra) só, fehérbors, pici olaj, és annyi víz, amennyitől kenni lehet.
Trolltakony (bocsi, a gyerekek így hívják, de eszik szívesen): Főtt zöldborsó (jó akár az üveges is), hozzá sok-sok petrezselyem, só, fokhagyma és egy kis majonéz, lehetőleg házi, ez összeturmixolva.
Ál-tepertőkrém: Szezámmag, a többi ua. mint a prosztatakrémnél, bele még sok fokhagyma.
Barbikrém: apróra reszelt cékla, sárgarépa, karalábé, bármi, amit télen kapni lehet, majonéz köti össze.

Fenchurch68 2014.01.23. 15:50:27

@Pinka-Panka: De jó a hölgyeknek, hogy csinálsz nekik szombatra frizurát! Szombaton randizni kell, és szép királylánynak kell lenni. (Az se hátrány, ha az ember süt egy nagy tepsi almás pitét persze, én a négycentis hajammal nehezen tudnék villantani.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 16:32:07

@Kató néni: És ezt a prosztatakrémet hova kell kenni????

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 16:55:41

@Pinka-Panka: kicsit megspricceled a lábtörlőt ecettel-a kutya nagyon sértődötten ott fogja hagyni.
foltot nem hagy mivel kinti a tárgy...igy az enyhe ecet szag sem kellemetlen -és ráadásul erőteljesen fertőtlenit:)))

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 16:58:52

kicsit off-de megkérdem tőletek-ismeri-e ezt valaki?

".. "2,5 deci tejbe belemorzsolsz 2,5 deka élesztőt (vagy egy fél csomag szárítottat, de én a frissre szavazok) és belekeversz 5 evőkanál zsemlemorzsát, hagyod pár percig pihenni, addig egy fej hagymát (én jó nagyot) megdinsztolsz olajon, só, bors, pirospaprika megy bele, ráöntöd az élesztős cuccot, addig főzöd kis lángon, folyamatosan kevergetve, míg elválik az edény falától (mondjuk, én megvártam, míg pár percig bugyogott, a fene se akarta leégetni),beleütsz két tojást és elkevered,én bazsalikommal is megnyomattam. összerottyantod..langyosan kenyérre kenve már isteni (ezt az előbb teszteltem le), de elvileg pár órára hűtőbe kellene tenni, hogy összeérjen (csak nekem nincs önuralmam és nem bírom kivárni a pár órát). hamis velőpástétomnak is hívják."

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 17:10:11

@vörösbor(de)minőségi: nekem ez élesztópástétom néven van elmentve, de még sosem próbáltam.

2014.01.23. 17:14:15

@vörösbor(de)minőségi: macskával működik ez? A macska ugyan nem tépi szét a lábtörlőt, de állandóan azon melegszik, pedig van helye közvetlenül mellette. (is) A lábtörlő meg állandóan tiszta macskaszőr. Pontosan délre néz az ajtó, imád ott melegedni a dög.

hát, ezt a cuccot nem ismerem, ennyi élesztőtől nem fut világgá?

süllőcske 2014.01.23. 17:27:18

Tükörtojás ravaszdi süllőcske módon:
Pontytejet símára turmixolunk. Ugyanezt tesszük az ikrával, egy kis finom olajjal vegyesen.
Vaj a serpenyőbe, beleöntjük a fehérjét, reá a sárgája, szép kerek foltokban. Úgy készítjük, mint a valódit, ugyanúgy néz ki, és frankó.

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:35:40

@vörösbor(de)minőségi: ezen ne múljék, kipróbálom, van is egy ilyen tisztitószerem is, bespriccelem...
Köszönöm a jó tanácsokat!

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:36:27

Halihó! Jó sokat írtatok, majd megnézem:)

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:38:11

@Kató néni: jó Neked és örülök!:) A villantás nem a hajhossztól függ:)

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:39:02

És miket főztetek?:) kíváncsi vagyok mindig...

Pinka-Panka 2014.01.23. 17:43:58

@látjátok feleim szümtükkel: azalea ügyben is járatos tetszik lenni?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 18:08:56

@Pinka-Panka:
Annyira, hogy soha nem marad meg, mindig kipusztul, mert nem bírja sem a talajt, sem a nagy melegeket. Lehet, hogy felétek érdemes kipróbálni, arra a talaj kedvezőbb lehet neki. Egyébként télálló. Most van egy szép nagy tő, már harmadik éves, és tavasszal volt is rajta virág. Nagyon levegős, de árnyékos helyen van cserépben, mert nagyon kényes a talajra, így maradt a cserép, abban tudok neki megfelelő talajt biztosítani. Ha lesz tavasszal virágja, akkor csinálok róla képet. Ez a nagyobb fajta, nem az a kicsi, amit már ilyenkor lehet kapni virágüzletekben ( aprólevelűek ), ezek még kényesebbek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:21:32

@süllőcske: Ez nagyon csucsu! Emlékeztet az ikramajonézedre is ötletében.

2014.01.23. 18:24:03

@süllőcske: leesett az állam, most keresgélem a padlón. Amindenit. Milyen íze lehetett?
/tényleg nem volt otthon tojás? :))) /

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:27:44

@látjátok feleim szümtükkel: Az USA-ban a második ház, amit béreltünk egy nagy kerttel jött (ami egy másik telek volt már, mint később kiderült.
Azon volt egy rododendron bokor. Mit hogy egy? Egy erdő!
A gyerekek komplett lakást rendeztek be a belsejében több szobával. Na amikor az virágzot, az leírhatatlan volt - egy 15x5 méteres óriási rózsaszín virágfelhő! Máig is emlegetik a gyerekek. A mostani házban csak a konyhaablak alatt van egy bokorka, de az is virágzik rendesen.
Hőmérőnek is használtuk télen: annyira volt hideg, amennyire a levelei lekonyultak :)
Az azalea nem bírta a -30 fokokat még arrafelé sem, ahol a talaj pont jó neki.
Ott viszont az orgona nem megy semmire - utálja azt a savanyú talajt.

2014.01.23. 18:29:08

@Pinka-Panka: mit főztem? Hazafelé beugrottam egy baromfi boltba, de nem sok jót láttam, friss volt a csirkeszív, na abból hoztam egy kilót.
A Waka féle felezéses módszerrel hirtelen sütöttem libazsíron, egy fej hagymán, egy zöldpaprikán, pár karika csilivel.
(most hirtelen nem találom, de azt hiszem Waka írt ilyet régebben: csirkeszív felezve, hirtelen rövid ideig sütve omlósra)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:30:25

@Pinka-Panka: Lett fasírtgolyócska a kelkáposztafőzelékhez, meg egy vöröslencseleves, meg tegnapi csirkecombok, meg p.káposzta a feleségemnek, de erről nem is beszéltem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 18:34:32

@Andrass9:
Évek óta próbálkozok áfonyával, de egy sem maradt meg sokáig, max egy-két évig. Most van kettő, valami nagyszemű fajta, már két évesek, de ezek is cserépben csücsülnek az azálea mellett. A tavalyi évben volt rajta néhány szem, de nem volt olyan íze, mint amit sopronban szedtünk az erdőben.

2014.01.23. 18:37:00

@Andrass9: na ja, asszonynak én is külön főztem. :) Csirkepörköltet nokedlivel, most ért haza, most falja. Nem nagyon kidolgozott nokedlivel. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:38:07

@látjátok feleim szümtükkel: Az áfonya valamiért a kutya ellensége. Legalábbis azt hiszi, mert kétévente kirágja a földből! Hasonlúan járunk a gránátalmával is. Fel nem foghatom, mi a baja velük.

2014.01.23. 18:39:25

@Andrass9: ó, akkor lehet, hogy erre emlékeztem, vagy valamit még összekapcsoltam Wakával. Bocs, az érintettektől, megyek Cavintonért! :)

(ja, igen, egy csipet majorannát használtam még a csirkeszívhez, ha egyáltalán érdekel valakit :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:42:27

@pizzaszeletvágó: Az nálunk nem titok, ha neki külön főzök :)
Nem is tudom, miért jajgatok itt a kidolgozatlan nokedli miatt. Az én nokedliejim teljesen jók jól kidolgozott tésztából is. Mi olyan ugrálósra szeretjük. Úgyhogy egyétek csak ti a "Nem nagyon kidolgozott nokedlit" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:43:17

@pizzaszeletvágó: A majoranna jó barátja a baromfinak - én szeretem vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 18:50:51

@pizzaszeletvágó: Ugyanabban a posztban @látjátok feleim szümtükkel: is kommentelt csirkeszivet , négybevágva és majorannával :)

2014.01.23. 18:58:39

@Andrass9: és ugye te jegyzed a posztot. Értem. Szóval majd mindenki beszélt róla, csak Waka nem? :)))) Pedig majdnem biztosan úgy emlékeztem.
Hűha, holnap íratok fel valami memória javítót!

Fenchurch68 2014.01.23. 19:00:47

@vörösbor(de)minőségi: Csináltam már ilyet, nem rossz, falura kabát alá elmegy, de semmi különös. Ha meg jó sok hagymát teszel hozzá, akkor a szitált homokot is meg lehet enni. Viszont - lehet, hogy csak én vagyok érzékeny az élesztőre - az utóhatásai felérnek Hanoi bombázásával. Úgyhogy nem javaslom kipróbálásra.

süllőcske 2014.01.23. 19:03:06

@pizzaszeletvágó:
Próbáld ki, majd möglátod! Izgi, különben. Felfejlesztett változatban az ikrához csudálatos, hidegen sajtolt, gyönyörű piros paprikaolajat alkalmazok. Csirkeszív, majoranna, uhhh!

süllőcske 2014.01.23. 19:09:54

Ma Anahita Csongorádon járt(saját lábán), kártoltatni. Hozott igazi csíramálét, nagyon jó!
És egy bioköröstől kaptunk ma egy zsák fodros leveles kelt. Én ezt nem tudom jól alkalmazni, Tinektek mi a tapasztalatotok?
Úgy néz ki, mintha a varangyos békát keresztezték volna a gigantomedvahagymasaurussal.

Fenchurch68 2014.01.23. 19:27:08

@süllőcske: Bármire jó, amire a kelkáposzta, csak szebb :)

2014.01.23. 19:35:18

@süllőcske: mellé kellene még tenni a varaszöld galambgombát, illenének egymáshoz képileg. :)
Nem, sajnos nincs tapasztalatom vele. A felhasználást erősen befolyásolhatja, hogy rostosabb, mint a fejes. Nos, nekem a fejes is éppen elég rostos, ezért nem használom ezt a leveles zöldet. Esetleg leforrázva és bele tekerve valami tölteléket, talán. Vagy csak simán csíkokra vágva salátának, akkor megmaradhat a fontos téli tartalma.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:41:59

@Andrass9:

Ez a vöröslencse leves nyerő, megyek és vacsorára főzök is, van egy darabka füstölt tarja, pont jó lesz bele.:)

@pizzaszeletvágó:

Hozz nekem is, mert ezt még akkor írtam, amikor Andrass9 említette, de elfelejtettem elküldeni.

A levest most eszem. Nagyon jó ez a vöröslencse.

2014.01.23. 19:44:43

@látjátok feleim szümtükkel: lehet, hogy nekem már infúzió kell, neked elég lesz a tabletta? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:54:23

Nálunk már több éve terem leveles kel, vagy fodros kel. Általában hagymákkal párolom úgy, hogy a kemény levélnyelet kivágom, a levelet laskára vágom. Általában más zöldségekkel együtt szoktam párolni, pl. édeskömény, mángold, paprika, paradicsom. Húslevesbe is szoktam belefőzni, de nem főzöm szét, csak pont annyira, hogy az ere is rágható legyen. Van lila változata is, de én a zöldet jobban szeretem. Most nagyon szép, ebben az enyhe időben gyönyörűen nőtt. Azért jó zöldség, mert a kelbimbóhoz hasonlóan a havazást is tűri, így egész télen van friss zöld a kertben.

Tegnap mángolddal, zöldségzölddel, almával a kel levelet összeturmixoltam, és átszűrve sharon szilva levével fogyasztottuk. Jó volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.23. 19:56:43

Szép estét!
@Pinka-Panka: Hajdan volt nekünk az egynyári változat a klárcsi. Gyönyörű csokrokat lehetett kötni belőle.
@pizzaszeletvágó: Az nem én voltam.
@süllőcske: Szalonnazsíron kicsit megfonnyasztva, a pörccel együtt igen jó köret lehet. Az ereit gyaníthatóan ki kell vagdosni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 19:59:11

Pizzavágó meg jobban teszi, ha a jövőben a pizzára nem cavitont tesz díszítésnek, hanem zsenge tyúkhúrt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 19:59:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon megszerettem a vöröslencsét. Gyorsan elkészül, jó íze van és bármilyen fűszerszám hordozására alkalmas.
A mai az egy indiai recept, amit felturbóztam egy nagy fej pirinyóra vágott fehér hagymával, csak éppen megrottyantva. Nyakonöntöttem 4 evőkanál tabascoval, hogy csípjen is kicsit :)
A poszt már elkészült róla, majd jön valamikor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 20:02:09

@látjátok feleim szümtükkel: És még engem szidnak, amikor a zöldséghámozékot megfőzöm a kutyának ...

süllőcske 2014.01.23. 20:04:41

@Kató néni: @pizzaszeletvágó:
Látom, hogy egy nagy klorofill bomba, és főleg kis oldallevélkéi-nyelei jóízűek, salátába valók. És szerintem is jó göngyölegburok lehet, de itt aztán meg is akadtam, no, majd meglátjuk.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:05:28

@Andrass9:
Én csak megfőztem vízben annyira, hogy még kicsit roppanós maradt, majd a felét leturmixoltam. Közben pároltam hagymákat, őrölt paprikát tettem rá, és jól szétfőztem, majd ráraktam a kockára vágott főtt tarját, és zsírjára lesütöttem, végül a levesbe borítottam. Kevés só, csipet vegeta ( zöldség helyett ), bors ment bele, és jól belaktam.

Nekem a vöröslencse annyira jó ízű, hogy natur megfőzve is szívesen megeszem.

süllőcske 2014.01.23. 20:09:19

@Waka: Aha, igazad lehet! Kipróbálom.Főereket pedig másképpen.

süllőcske 2014.01.23. 20:11:59

@látjátok feleim szümtükkel: Lencsekultusz megvan, díjazom étkeidet, kérek!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:14:40

@Waka:

Ez a szalonnás változat jól hangzik, holnap próbát tartok belőle.
Az eret csak a sötétebb színű levélből vágom ki, a világosabb színű fiatalabb levelek erezete még nem vastag, az gyorsan puhul.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:18:16

@süllőcske:

Küldtem a teleportálon.:)
A fekete lencse sem rossz, a múltkori premierről sajnos elfelejtettem számot adni. Legközelebb megírom milyen.

süllőcske 2014.01.23. 20:29:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én is a feketét fogom elkövetni most, csukaderékkal...
Küldtél? Valami nem klappol..

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.23. 20:39:02

@süllőcske:

Hát ha nem nyitottad ki az ablakot, előfordulhat, hogy kiborult.:) No majd legközelebb.

A feketéből először főzelék főtt, most lencsesalátát készülök főzni belőle.

2014.01.23. 20:45:56

@látjátok feleim szümtükkel: fogam.., izé, fogalmazásgátló! :)

susztertangó 2014.01.23. 20:48:20

Na, eltüntettem egy Tibikét, izé, Tebikét vajjal kenyérrel sörretekkel. Aztán ahelyett, hogy sört ittam volna, az lett volna logikus, limonádét facsartam egy fél Meyerszerűségből. Sok citrom van itthon, nehogy rám penészedjen. Amikor megvettem, nem éreztem rajtuk a citromtól eltérő fűszeres illatot, de most, pedig lemostam már a kezem, igen intenzíven. Ugyanis a facsarásnál nagyon kijött az olaj a héjából és van egy szokatlan-aszparágusz???-illata.A kávéból van még egy korty, aztán megyek fasírozottat sütni, 3 kg húsból disznó és marha plusz a továbbiak, áll a keverék. Lefagyasztom és rájárok mint ősember az elvermelt mamutra. Ja, és készül valami főzelék csicseri borsóból. Bab, lencse nem játszik....

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:06:31

@pizzaszeletvágó: macskát?1ccerübb kicselezni ha egy dobozt teszel a bejárati lábtörlő mellé ahol nem akadályoz senkit.a macska ennek nem tud ellenállni-és bevackol a dobozba.bármilyen doboz lehet-

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:08:53

@Pinka-Panka: no no no no!!!! én ecetet!!!! mondtam.nem ám valami szagos cuccot! ecet-oszt adj neki.

2014.01.23. 21:15:10

@vörösbor(de)minőségi: most fényképezzem le, vagy elhiszed, hogy a lábtörlőtől 15 cm-re van a kedvenc doboza a kis dögnek? :))) Mégis odaül, fekszik a lábtörlőre, főleg télen, mikor odasüt a nap. A dobozba szereljek fűtést? :))) A második lábtörlőt is bevetettem, csak annyit értem el, hogy mire hazaértem, mindkét lábtörlő használatban volt.

@látjátok feleim szümtükkel: csak olcsó poénkodás volt, ne törődj vele.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:15:55

@Kató néni::)))))))))))))

plasztikusan leirtad-mindent értek.

nyilván az élesztősége miatt hihetetlen nekem,hogy ebből finomat lehet csinálni-de valamiért nem járok a végére ...inkább kérdezősködöm.és egyre jobban odázom az elkészitését:))

vörösbor(de)minőségi 2014.01.23. 21:17:33

@pizzaszeletvágó: nem marad más:macskát szeretni! lábtörlőt átengedni!
cipőt levetni kézbe tartva bemenni!
ámen

:D

2014.01.23. 21:24:15

@vörösbor(de)minőségi: pont eddig jutottam én is. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:46:16

@látjátok feleim szümtükkel: Hú! Neked is! Eszedbe jutott a neve a tablettának :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:47:21

@pizzaszeletvágó: Ezt akartam javasolni én is, de megelőztek.
A macska úgyis azt fog csinálni, amit ő akar. Te legfeljebb istenként imádhatod!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:49:27

@susztertangó: 3 kila hús - arra egy darabig rájárhatsz. Én most 30 dekából sütöttem, viszont nem is maradt!
Citromléből jó jégkockákat lehet csinálni. Úgy eláll sokáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 21:50:57

@pizzaszeletvágó: Mi volna, ha egyszerűen beengednéd azt a szegény fázó állatot a melegre? Akkor felszabadulna a lábtörlő (viszont elfoglalná az összes fotelt, de ezt nem mondtam).

Fenchurch68 2014.01.23. 22:01:23

@vörösbor(de)minőségi: Mikor ilyen ételek leírását olvasom vagy hallom, azt szoktam gondolni, hogy ez biztos nagyon finom, csak ne tegyék kötelezővé.
Élesztőíze abszolúte nincs, inkább egy jól fűszerezett májpástétom, viszont akkor már inkább az, ha valaki nem vega vagy vegán. (Én is ezért csináltam, megbántam, egy élménnyel több.)

Asszonyok! Hogy kell olyan almáspitét sütni, ami két nagyon vékony, de azért finom réteg között sok-sok alma? Én sose sütöttem, mert nagymamám, aztán meg anyósom tökéleteset tudott, de most fel van adva a lecke.

2014.01.23. 22:06:16

@Andrass9: a beengedésben nem én döntök. Viszont nem kell félteni a drágát, a dobozkája nem csak egyszerű doboz, ki van bélelve ruhaneművel, védett teraszon van, most is ott alszik benne. Amikor odasüt a nap, akkor viszont lábtörlő. Pedig hibátlan fekete, gyorsan melegszik. :)

2014.01.23. 22:08:53

@Kató néni: holnapra megkérdezhetem neked, ha ráér holnap estig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:09:19

@pizzaszeletvágó: Szerintem ezek a macskák valahogy elraktározzák a meleget. Az enyém a legnagyobb nyári hőségben is a napon aludt. Ha hozzáértem, megégettem a kezem!

Fenchurch68 2014.01.23. 22:29:18

@pizzaszeletvágó: Nem ér rá :)
@Andrass9: Nem baj, hogy nem vagy asszony, pont ezt kerestem. Tényleg nem kell hozzá megfőzni az almát? Mert a kolléganőm szerint meg kell, szerintem meg úgyis megpárolódik sülés közben.
Köszönöm, mindig tudtam, hogy itt születnek a válaszok az élet nagy gasztronómiai kérdéseire, minden másra meg ott a 42.

2014.01.23. 22:40:03

@Kató néni: annyit én is tudok róla, hogy nem kell megfőzni az almát!

2014.01.23. 22:44:50

@Kató néni: ja igen, és még a reszelt almához fahéj, ízlés szerint, valamint a maradék alma tölteléket kanállal meg kell enni. Ennyit tudok kapásból. :)

Fenchurch68 2014.01.23. 22:52:59

@pizzaszeletvágó: Ha az én ízlésem szerint lenne benne fahéj, akkor nem lenne benne, inkább egy kis gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió. De hát én nemnormális vagyok, a kaprot sem szeretem a tökfőzelékben sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:57:23

@Kató néni: nem kell főzni, @pizzaszeletvágó: jól tudja.
Feleségem sokszor süti, és mindig nagy siker - még én is eszem belőle!!!
A fahéj egyéni izlés kérdése, mi nem teszünk bele se cukrot, se fahajat. Persze nekünk finom édes és ízes almánk terem.
A végén van, aki megszórja porcukorral, de én azt úgy nem szeretem, ezért nálunk sincs porcukrozás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 22:59:23

@pizzaszeletvágó: Olyan még nem volt, hogy maradt volna töltelék. Legfeljebb vastagabb lesz, ami külön bónusz!

Fenchurch68 2014.01.23. 22:59:44

@Andrass9: Én is inkább a természetes almaízt próbálnám meg kihozni a dologból, majd kiderül, milyen almát árulnak Miskolciában, csak be ne havazódjak az úton, mert akkor kénytelen leszek átülni egy másik autóba :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:01:05

@Kató néni: Nem baj, majd küld a BM almát a másik autóhoz a TEKkel.

Fenchurch68 2014.01.23. 23:03:44

@Andrass9: Holnapra az a tervem, hogy míg oda nem érek, nem lesz hó és egyéb forgalmi akadály, utána meg majd esik szépen és puhán, hogy lehessen benne sétálni, miközben a friss, meleg almáspite melegíti a kezünket. Jó, mi?

süllőcske 2014.01.23. 23:04:18

A macsek eléggé trópusi állatka, bár tényleg van akkufeltöltési módszere, így itt is eléldegél.
Affene tudja, néha úgy néz, mintha mindent, de mindent értene, mint egy kis egyiptomi beavatott.
Néha meg mintha semmit, de semmit nem nem fogadna be. A halat azért még ilyenkor is, legalábbis az én cicusaim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:05:38

@Kató néni: Klassz! Esetleg egy kis forralt bor is melegíthet belülről?
Nagyon várom már a havat! Ma felszereltem az utolsó két kertilámpát, hogy lássam hol kell lapátolni a havat :)
Kell az a tél a tetvek ellen ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:09:52

@süllőcske: Gárdonyi barátaink, ahol azt a szép horgászós hajnalt töltöttem a tavon, nyáron tele vannak macsekokkal. A horgászmester kifogja a napi 3 pontyot - mindig jut valami a macskáknak. Idén az egyik oda is kölkedzet hármat, akik elég hamar felfedezték, hogy a hal jó. Az egyik ilyen nullkilométeres macsek pontosan másfél órán át küzdött egy pontyfarokkal, amíg apránként lerágicsálta róla a húst. Közben az anyja meg vigyázott rá, hogy ne vegye el tőle senki a halat. Fantastikus látvány volt!

Fenchurch68 2014.01.23. 23:13:20

@Andrass9: Ez de szép!
Forralt bor, vagy egy kis jó forró mézes tea, hát persze. Jaj, most eszembe jutott a sült gesztenye meg a sült tök, ha hó lesz, megvalósítom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.23. 23:16:25

@Kató néni: Vigyázz, ne vegyél lukacsos gesztenyét. Ha csak egyen is lukat látsz, hagyd ott az egészet, és vegyél máshonnan. Nem érdemes a csicsás "óriás" gesztenyét sem venni, mert az íze sehol sincs. Ez ezévi tapasztalat.

Fenchurch68 2014.01.23. 23:19:29

@Andrass9: Abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a nagynénémnek van két gesztenyefája, és szokott küldeni. Kicsi, de sose férges, könnyen pucolható, és nagyon finom édes.

süllőcske 2014.01.23. 23:30:03

@Kató néni: Ez tényleg nagyon szöröncsés helyzet. Jó Neked!
"Fácán gesztenyével.. Ha nincs komolyabb baja annak a madárnak, akkor jöhet"

susztertangó 2014.01.24. 00:54:52

@látjátok feleim szümtükkel: 20:51:37 ...Csak a pipa, meg a pohár bor....@pizzaszeletvágó: Most hűtöm nyitott veranda ablaknál.@Andrass9: Kössz a tippet.
Mivel 40 darab lett szép nagyok, sok-sok olajban és sütőben is sütöttem.Főzelékre, vacsorára jó lesz.

susztertangó 2014.01.24. 06:26:45

Jó reggelt, pontosabban Unicum szilvás jó reggelt! Kettőkor sikerült magamra húzni a paplant, most meg már itt kukorékolok az üres kocsmában.Az Unicum megvolt.Még egy rövid levelet is írtam ékes dajcs nyelven-segített a Google fordító. Csak arra kell ügyelni, hogy egyszerű kijelentő mondatok legyenek....aztán a röhögés a címzetteg dolga. Na csőtök!
Ojjé lebuktam, valaki azt mondta és Burgertnak hivják, hogy a g és a k felcserélése a címzettek szóban, sváb ősökre utal. Mein Gott!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 06:54:34

@pizzaszeletvágó: nem bírom ezt a sablonokat, hogy almafahéj meg szilvafahéj, bár a fahéjt imádom.
így lett tegnap este piskóta szilvapudinggal, szigorúan fahéj nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.24. 07:52:21

@susztertangó:

Azért, mert
"Deres már a határ, sose bánd vén betyár,
Akad még az őszi erdőn virágszál.
Bár a nyár elszaladt, egy szív tiéd maradt,
Kivirulna, ha reája találnál.
/:Van az úgy, hogy egy szál virágtól,
Tavasz lesz az egész világból.
Deres már a határ, sose bánd vén betyár,
Nyílik még az őszi erdőn virágszál" :)

Fenchurch68 2014.01.24. 08:52:13

@süllőcske: A fácánt elhagynám, viszont most annyira megkívántam a húslevest... Ja, nem is, inkább a filmnézést :)

Pinka-Panka 2014.01.24. 10:25:30

Sziasztok:) Hú, de kéne válaszolnom, majd megteszem, de most csak beugrottam egy bretyre:) Nem, csak egy kis teára, még a kávé sem kellett ma.
Még nincs ötlet a vasárnapi menüre:( Már nem is tudok főzni, vagy lefelejtek:)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.24. 10:55:34

@Kató néni: @Andrass9: bizony akartam mondani a kinyomkodott levet nemám kiönteni! finom édes fűszeres-esetleg citrommal turbózva-netán "bélelve" vagy ahogy az olasz mondaná."coretto"....:DDD
nem is tudom honnan jöhetett a javaslat,hogy almát megfőzni??ez minimum irgumburgum.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.24. 11:54:12

@vörösbor(de)minőségi: Citrom eleve van is benne, hiszen azzal vettük elejét az alma barnulásának.
@Kató néni: már biztosan úton van, pedig a legújabb poszt meg egy finom sült almát tárgyal :)

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:42:37

@Andrass9: amiről nem beszélsz, azt én is megenném, akár most.

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:45:54

@pizzaszeletvágó: még ilyet nem hallottam, igaz sajnos én a belsőséget nem nagyon eszem meg. Én is elég válogatós vagyok ám, pedig azt írom, hogy a család az, közben meg én:)

Pinka-Panka 2014.01.24. 12:49:34

@Waka: az biztos, én is szeretem, csak nekem nem marad meg sohasem:(

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:02:22

@látjátok feleim szümtükkel: nekem is ez a bajom, annyi sokat kaptam már életemben és nem bírom megtartani. Most is egy csodát kaptam, s az asztalra tettem, annyit tudok, hogy kivittem és kicsit tartottam vízben, hogy alulról felszívjon, s a kaspóban nincs víz alatta. Volt, hogy olyan kis fácskát is kaptam, s mindig az lesz, hogy egy reggelre minden lehullik. Nekem nagyon nem jó a párkányom, hiába házban lakom, semmit nem ér. Ha építhetnék, tudnám mit szeretnék és azt is mit nem.

Volt itt nem messze a patak partján egy kedves néni vendégem, sokat jártam hozzá, nagy barátságban voltunk, s olyan kedves, meegszívű@Pinka-Panka: néni volt. Ha valakire illett, a mondás, hogy aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet - hát akkor a Mócsai nénire nagyon illett. Egy kis kúriában lakott, s volt egy kör verandája, fedett, oldalt üveges, s onnan nyílt a házba tovább az ajtó. No ezen a verandán egy kis virágos kertje. Tele ciklámen, azalea, orhidea, flamingók, rododendron, begóniák és még nem is tudom mik. Közepén egy asztal, s én betelni sem tudtam soha eléggé a látványtól, Beszélt hozzájuk, s azok meg fűzérben hálálták meg neki a gondoskodást, s hogy jó helyük volt. Nem fogadtam el soha tőle, mert sajnáltam volna kivégezni őket. Nekem nincs jó helyem, ha tehetném akkor lenne.

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:05:14

Jajj te jó ég, hogy került bele az írásba aa Pinka nick:(( Nem tudok ezen gépelni...Bocsi

Pinka-Panka 2014.01.24. 13:12:52

Azt is leírom, hogy rendes fiúk vagytok, hogy főztök az asszonyaitoknak!!!!!
Ez egy szép dolog!

susztertangó 2014.01.24. 15:19:28

@látjátok feleim szümtükkel:Danke schőn! Ezt nem ismertem, de, "minden korban van valami ami éppen akkor jó". Azé' van jó is az öregségben.Micsoda, egyet mongyáá! Nem tart örökké......

2014.01.24. 16:19:29

@Babette_: nem vitás, hogy jó eltávolodni a sablonoktól, de maguk a sablonok a viszonyítási alapok, az értékük ebben rejlik, továbbá nem lehetetlen, hogy úgy váltak sablonná, hogy eleink eltávolodtak egy akkori sablontól, mikor kikísérletezték a fahéjas alma tölteléket, tisztán tapasztalati úton, ajajj. :)))
Én legjobban natúran félbevágva sütőben sütve szeretem az almát. Van úgy, hogy csak estére bedobok egy tepsivel, aztán nasizok. Ha viszont tészta lapok közé kerül, ám rábólintok, legyen benne egy kis fahéj.

2014.01.24. 16:33:42

@látjátok feleim szümtükkel: én úgy ismerem, hogy
"Deres már a határ, őszül a vén betyár"
de lehet, hogy nem ez az eredeti.

Pinka-Panka 2014.01.24. 16:58:02

@pizzaszeletvágó: aza második versszak a dalnak, amit Látjátok írt..
Mindkettő jó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.24. 17:09:04

@pizzaszeletvágó:

Ez az első szakasz, abban van amit a tangozó kaptafás szuszter idézett, amit én jegyeztem be az meg a második. Ez egy nagyon-nagyon nóta.:)

2014.01.24. 17:12:21

@Pinka-Panka: akkor én ezzel a második versszakkal vittem őrületbe a családomat régebben vasárnap reggelenként, mikor ők durmoltak, én már kávét főztem, és igencsak utáltam egyedül lenni, "ártatlanul" rázendítettem erre a dalra, hangosan a konyhában, rezgett a ház, mert rezegtettem, hogy "betyá-á-á-ár", azt tudni kell, hogy se hangom, se hallásom, bár a legutóbbi X-faktorba ezzel is elmehettem volna döntősnek, többek egybehangzó véleménye szerint, szóval ezzel ébresztettem őket gyakran, vidáman.

Pinka-Panka 2014.01.24. 17:50:06

@pizzaszeletvágó: képzelem:) örültek Neked akkor, s igaza van a Látjátoknak, mert a második vers is nagyon-nagyon ott van:)

Pinka-Panka 2014.01.24. 18:11:32

@Topy: úgy van, köszi:) Nem jön át mélben a komment reagálás valamiért és csak most vettem észre...
süti beállítások módosítása