Még mindig alma szezon van, de szerencsére a hűtőben túltengett a túróválaszték is. Feleségem pitét süt (persze a konyha és a fél nappali nem megközelíthető fél napig, de ezt már megszoktam). Tulajdonképpen csak dicsekszem, nem is panaszkodom :)
Abban a hitben, hogy a gyerekek hazajönnek, mindjárt kétfélét is kell sütni: Túrósat és almásat. A tésztát egy kalap alatt el lehet intézni a két pitéhez.
A tészta alapreceptje megegyezik a részeges almatortánál ismertetettel, de a lusták kedvéért pár mondatban leirom itt is.
Összetevők:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 30 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 tojás sárgája vagy egész tojás a kenéshez
- csipetnyi só
Kavarjuk össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót. Aprítsuk bele a vajat és adjuk hozzá a 3 tojást is. Jól dolgozzuk el, majd tegyük a hűtőbe 30-40 percre letakarva (valahol biztosan lesz egy kis hely a tésztának). A pitéhez legalább négy részre osszuk ezt a mennyiséget, hogy max 3-4 mm vastag tésztát nyújtsunk belőle. Minél véknyabb a tészta, annál sikeresebb a pite!
Az alma töltelékhez hámozzunk meg mintegy 2 kiló almát, reszeljük le káposztareszelőn és tegyük szűrőben egy tálba, hogy kicsöpögje a levét. Ha a szép szőke színét meg akarjuk őrizni, keverjük bele egy citrom levét is. Legalább 30 percig hagyjuk csepegni.
Eközben persze kikeverhetjük a túrótölteléket is.
Hozzávalók:
- 1 kg tehéntúró
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg mazsola, ha szereted
- 1 vaniliáscukor
A tojás sárgáját fehérhabosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a túrót is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is a krémbe tesszük. Pikánsabb lesz a töltelék, ha tejfölt, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Valahogy így kellene kinéznie a tölteléknek.
Tapasztalat: Ha a tojások fehéjéjéből eggyel kevesebbet teszünk a töltelékbe, szaftosabb és könnyebb pitét kapunk.
Béleljük ki a tepsiket sütőpapírral, hogy könnyebben tudjuk kivenni a pitét. Persze a mosogatást is egyszerűsíti.
Nyújsunk ki 3-4 mm vastagra egy adagot a tésztából, ami nagyjából lefedi a tepsit. Jó, ha egy kicsit fel is hajlik a szélére - kevésbé folyik ki a töltelék belőle. Rakjunk bele annyi túrótölteléket, amennyit a tepsi mérete megkíván, de legalább másfél centit próbáljunk elérni vastagságban.
Az egyenletes elterített töltelékre díszítésül készítsünk vékony tésztából egy rácsot, amit tojással kenjünk be, hogy szép fényesre süljön.
Mehet is a sütőbe 180 fokra kb 35 percre.
Egy másik tepsiben közben előkészítjük az almáspitét is. Ugyanúgy tegyünk egy vékony tésztaréteget a tepsibe a szélét is kicsit felhúzva. Nagyon alaposan nyomjuk ki a lecsepegtetett almából a maradék levét is, és egyenletesen tölsük fel a tepsit vele.
Takarjuk le egy újabb tésztaréteggel, amit alaposan szurkáljunk meg villával, hogy az alma gőze távozni tudjon anélkül, hogy felemelné a pite tetejét. Ezt a fedlapot is kenjük le tojással.
Kisütve szép aranyló pitéket kaptunk.
A maradék tésztából, túrótöltelékből és almából egy harmadik vegyes tepsit készítettünk.
Az utolsó 100 komment: