Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A kiflikrumpli csodái

2014.01.20. 07:00 Andrass9

Hagytam magam meggyõzni, hogy kiflikrumpliból mindent lehet csinálni, sokáig eláll és finom. Az igazat megvallva a finomságával már tisztában voltam, de az árával is! Amilyen mázlim volt, pár nappal a meggyõzõ kommentek után épp akciós volt, meg a tél is közeleg. Bespájzoltam hát tíz kilót - kevés krumplit eszünk, sokáig kitart majd.

Persze nemúgy van az ...

Elõször is egy éhes reggelen eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni:

  • 4 szem krumpli
  • 1 deka vaj
  • 3 deka fõtt császár
  • 2 deka vegyes sajt maradék

10.jpg

Ebbõl reggeli lesz. A krumplit meghámoztam, felkarikáztam (hámozni nem is kellett volna, a kiflikrumplinak vékony a héja, dehát a szokás hatalma erõs), a császárszalonnát felkockáztam és a sajtmaradékokat felszeltem.

A vajat és a szalonnát a többször is megátkozott kerámiabevonatos serpenyõbe tettem és alaposan lesütöttem. Beledobtam a megsózott krumpliszeleteket és folytonos rázás/keverés mellett pirosbarnára sütöttem. A vaj és a zsír keveréke soknak bizonyult, a felesleget leöntöttem egy tálkába, majd a krumplira szórtam a sajtokat is egy percre.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy szép saját almapaprikával gyorsan meg is ettem.

15.jpg

Itt volt azután a karácsony is, amikor krumplipürét rendeltek a gyerekek. Azt is kiflikrumpliból készítettem. Kicsit tovább kell fõzni, mint a sárgakrumplit, meg nagyon macerás az apró szemeket utána meghámozni (persze lehetne olyan amerikais "házi" pürét csinálni, ahol nem hámoznak), viszont tökéletes lett!

És ez még semmi! A minap befutott estére a szomszéd házaspár, gondoltam valami finomat készítek a bor mellé:

  • 16 szem kicsi kiflikrumpli
  • 32 kis kocka bacon vagy császárszalonna
  • 32 vékony szelet illatos sajt
  • só, bors

A krumplikat alaposan megmostam, majd hosszában kettévágtam. Megsóztam, borsoztam és egy kis cayenne borssal csípõsítettem. Egy dobozban jól összeráztam, hogy mindenhol érje a fûszerezés.

20.jpg

Sütõlapra tettem a krumplikat és mindegyik közepére egy pici darabka szalonnát, majd betoltam a sütõbe 220 fokra.

21.jpg

Amikor már pirosra sültek (kb 50 perc) egy-egy vékony szelet illatos sajttal megkoronáztam, ami azonnal el is olvadt rajta. Jéghideg vajjal tálaltam.

22.jpg

Sajnos már nem akciós a krumpli ...

Január 18-a:

23.jpg

175 komment

Címkék: krumpli császár sajt vaj bacon hóvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr445731747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 13:46:58

Hány óráig kell a szárazbabot főzni????
16 órát ázott, elég rugalmas volt a végire. Most már vagy két órája fő, de még mindég kemény ...

2014.01.21. 14:00:31

@Andrass9: hány éves?

A tapasztalati képlet szerint a szárazbabot 16 óráig kell főzni. Ha beáztatjuk, ezt osztani kell az áztatási órák számával. (percre is átválthatjuk.) Tehát 16 órát áztatott babot pontosan egy óráig kell főzni. Viszont szorozni kell 2 n-edik hatványával, ahol "n" a bab éveinek száma. Ha egy évesnél fiatalabb a bab, akkor természetesen n=0, tehát 2 az n-ediken=1, tehát nem szoroz, nem oszt. Ha viszont már egy éves a bab, akkor figyelembe véve a hatványozást ez bizony két óra.
Namost az én órámon mindjárt délután 2 óra, tehát ha 1 évesnél idősebb a bab, akkor pont most zárd el!
:P

vörösbor(de)minőségi 2014.01.21. 15:03:50

@susztertangó: pont a mai napra kis "polír" volt...naccerűű a szomorkás esős borultságra.jól esett.

Pinka-Panka 2014.01.21. 15:11:14

@Andrass9: Jó is az a relaxálás ott a kádban, néha nagyon kell. A boltban állt egy valaki előttem, gondoltam néha azért a szappant is kéne használni, nagyon mérges tudok lenni, ha valaki nem tiszta. Ismerős volt, tudom tudna fürödni, nem azokról beszélek, akiknek arra se futja.

Töltött tojás lányok dolga, de én már asszony vagyok:)) Na, jó értelek!

Pinka-Panka 2014.01.21. 15:11:51

@Topy: neekm gőzöm se volt, nem nagyon ismerek itt senkit:)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.21. 15:12:13

@susztertangó: gondolom vadászni kell ezt...
finom lehet.

Pinka-Panka 2014.01.21. 15:13:09

@pizzaszeletvágó: Csak kérni lehet tőlem!
Már fől a tojás, eddig ennyi van:)
És egy bodzás kis pezsgőt megkóstolok.

Pinka-Panka 2014.01.21. 15:14:36

@Andrass9: az elég ciki:) Szerintem valami nem jó, szódabikarbónát tégy bele. Ajajj, mi lehet az?
De vannak okosabbak és tapasztaltabbak jóval, majd tanácsot adnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:27:24

@Pinka-Panka: Szerintem @pizzaszeletvágó: dilinóssága lehet a legközelebb a megoldáshoz. Sajna nagyon ritkán jutok hozzá, hogy babot főzzek, így lehet, hogy az üvegben 9 éves bab volt - vagyis 512 órát kéne főznöm :)
Még most is kemény!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:28:14

@Pinka-Panka: Viszont kiszúrtam a világgal, mert egy olyan remek vöröslencsét csináltam bánatomban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:28:44

@Andrass9: Jaaaa - kérdés, hogy a világ is tud-e róla ?

Pinka-Panka 2014.01.21. 15:28:57

@Andrass9: és azt még meg lehet enni? Zsizsk nem volt benne?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:30:45

@Pinka-Panka: Zsizsik sehol, a bab íze jó, csak nem akar szétomlani. Már könnyen szétmegy a fogam alatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:35:23

@pizzaszeletvágó: nem akarok citromfát, van két kis csemete télicitromom, jó lesz az, ha egyszer hajlandóak lesznek megnőni 30 centinél nagyobbra.
semmi nem engedélyezett, ami nem bírja a telet (a meglevőkön kívül).
mert hát ugye nem én hordom őket le a pincébe..

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:36:32

@Pinka-Panka: annyira tojnak a tyúkjaim, nem tudok mit kezdeni a sok tojással:(
ilyenkor nem érek rá behordani a vevőknek a városba, itt ül a nyakamon vagy 200 tojás:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:37:22

@Topy: én rájöttem, én rájöttem:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:38:45

@Andrass9: állítólag(!) kell bele egy kis szódabikarbóna (ha jól emlékszem), attól jobban puhul.

Topy 2014.01.21. 15:40:37

@Pinka-Panka: az lesz az igazi chili con carne, a hús már eleve a babban van! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:52:06

@Topy: Csak éppen a chili con carne-nek az ég egy adta világon semmi köze sincs a babhoz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:56:45

@Babette_: Erre nekem is emlékeznem kellett volna :(
Sebaj - időm, mint a pelyva - adtam hozzá egy nagy késhegynyit!
Még csak 5 órája fő a bab ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 15:57:42

@Babette_: Ha elég hidegen tudod tartani, azért eláll a vizsgák végéig.

Fenchurch68 2014.01.21. 16:00:58

Múlt hétvégén főztem bablevest, valószínűleg a füstölt husin kívül is volt benne fehérjeforrás, de a fiatalok megették, nem nézegették, nem piszkálták.
Ezen a hétvégén csakcsupán egy nagy tepsi rakott krumplit és túrós csuszát csináltam - a lepirult részek miatt majdnem ölre mentünk -, borsólevest, kétféle sütit, meg egy sajtos zöldségfelfújtat, és két nagy tál salátát.
Csak hogy hét közben legyen mihez nyúlni.
A chili con carne nagyon jó ötlet, jövő hétvégén megvalósítom.
Van-e. aki tud ehető, süthető tortilla receptet? Én már sokszor nekirugaszkodtam, de sohasem sikerült. Most viszont nagyon erős a motiváció :)
Magyar kukoricalisztből lehet-e, és ha nem, akkor miből?

2014.01.21. 16:12:14

@Pinka-Panka: jegyzem a receptet, tehát feltesszük a tojást főni, kibontunk egy bodzás pezsgőt... jöhet a folytatás. Kééérem... :))

@Babette_: most elképzeltelek a nyakadon 200 tojással... á, a fene egye meg, én pedig állandó tojás hiánnyal küzdök, legfeljebb olyat tudok "szerezni", mint amit a múltkor láttál, amit kiraktam képen.

Szóval ez jutott eszembe, ez a kép, Artemiszről, tojással a "nyakában":

www.mmernoki.hu/hajonaplo/pic_10/egei5%20197.jpg

Az erősen vitatott, történetileg, hogy a szobron tojást akartak-e ábrázolni vagy bikaherét, vagy éppen teljesen mást, de tekintsünk el ettől, szóval ez a kép ugrott be, a 200 tojás a nyakadonról. :)))
(bocs a hülyeségért, ma ilyen napom van)

Topy 2014.01.21. 16:25:28

@Andrass9: jogos! :)
bár szerintem a chilis bab már így marad meg a köztudatban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 17:04:31

@Topy: A csilis bab az rendben van :) És még finom is!
A húst meg a babból tette bele a szakács?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 17:05:29

@Babette_: 6. óra - az utolsó már szódabikarbónával. Azért sajnos még mindig kemény :(

2014.01.21. 17:12:01

@Kató néni: sajnos nem tudok, de ha találsz, feltétlenül oszd meg velünk! Engem is érdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:22:53

@Andrass9: ne aggódj , nekem is lassan sül a csülök, pedig már igen ehes vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:23:20

@Andrass9: csak akkor már nem szívesen adom el, nem friss

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:24:31

@Kató néni: hu, erről eszembe jutott, hogy egyszer spenótot csináltam és csak azután vettem észre, hogy a morzsa kukacos, hogy beleborítottam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:24:56

@pizzaszeletvágó: hú, de szép ez a szobor, nem is ismertem..

süllőcske 2014.01.21. 17:33:12

Mi sárga héjú, egész karcsú kiflikrumplit termesztettünk. Nagyon szeretjük, főzve, de hajában sütve is. Héjazni nem szükséges. Én csak fogom kézbe a hosszú, vékony krumplit, és mártogatom, fokhagymás, paprikás zsírba, ilyesmibe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 17:36:49

@Babette_: Akkor fogjunk össze: én várok a te csülködre, te meg az én babomra. Úgy biztos gyorsabban készül el!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 17:37:39

@süllőcske: Én imádom jéghideg vajjal. De gyakorlatilag minden főtt krumplit szeretem úgy.

süllőcske 2014.01.21. 17:44:01

@Andrass9: Annak utánozhatatlan íze van, tényleg csucsu.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:50:00

@süllőcske: én is a sárga féle krumplikat szeretem

Pinka-Panka 2014.01.21. 17:53:52

@Babette_: én is kicsit többet vettem, de ma megoldódik, s még egy piskótát is csinálok, jön a gyerekek születésnapja, gyártok nekik tortákat, nem 8 tojásból, majd 10-ből. Most 10 tojásból van a töltött tojás, az 20 ugye a jénai tálban, 3 2-ből tartár mártás, szigorúan én kavarom az t is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 17:55:19

@Kató néni: Magyar kukoricaliszt sajnos nem megfelelő. Az eredeti kukorica tortillát Masa Harina nevű lisztből készítik, amit a kukorica mésztejben való megfőzése után darálnak le lisztnek.
Ezt a Culináris-ban lehet kapni, de ne légy elkeseredve, mert tortillát szoktak sima lisztből is készíteni.
Mindkét esetben a liszthez adnak egy kis szódabikarbónát, hogy levegősebb legyen és langyos vizet. Emmől egy gyúrható keménységű tésztát készítenek, amit egy préssel lapítanak, de ahhelyett a sodrófa is megteszi, csak nem lesz olyan szép szabályos :)

Pinka-Panka 2014.01.21. 17:55:35

@Topy: :) még nem hallottam ilyen régi baból főzni, de szódabikarbónát tudom, attól jobban puhul.
Amúgy a szódabikarbóna sok mindenre jó, én rendszeresen használom, a legjobb lúgosító...

Pinka-Panka 2014.01.21. 17:56:53

@pizzaszeletvágó: a folyamat jó:) majd megosztom, nagyon jó lett, teszt már megvolt, magyarul falnak...

Pinka-Panka 2014.01.21. 18:11:29

@Kató néni: de ügyes vagy:) A zöldség felfújt, nagyon érdekelne, ha van kedved megoszthatnád:)
Az meg külön jó, hogy tortillát készítenél saját kezűleg, nekem még eszembe se jutott, noha csinálok, mégis a boltit veszem hozzá.
Hú, de szertjük mi is...

tegnap a Nigella csinált, de nem biztos, hogy jól tudom, de brokkoli, züldborsó püré, s főtt krumoli, fűszerekből gombóc, s az megsütve...én megcsinálom valami hús mellé az tuti, már azért is, mert a brokkolit nagyon kéne fogyasztani. Leves a héten, már tervben van, láttam erre is egy jó receptem szárított paradicsommal.

2014.01.21. 18:19:06

@Pinka-Panka: értem. Írom, tehát bodzás pezsgő, azután f_a_l_n_a_k, értem...erős volt a pezsgő, falnak megyek tőle, sebaj, főzés közben belefér... :)))

Pinka-Panka 2014.01.21. 18:26:27

@pizzaszeletvágó: jajj Te!!

Töltött tojás!

Megfőztem a tojásokat, jó keményre. Majd hosszában félbe vágtam, miután letisztitottam a héját persze.
A sárgáját egy jénai tálban villával összetörtem, majd mustár, só, metélőhagyma, s petrezselyem aprítva, bors törve, pici libazsír, ecetes torma, s az előre elkészített tartár mártással habosra kevertem. majd jócskán visszatöltögettem a felezett tojásokba. Szép tálban helyeztem el, majd leöntöm még tartár mártással, s én kidísztitettem, petrezselyem levéllel, a tojások közét meghintem apróra vágott kápia paprikával.
Sajt saláta van mellé.

Elmondom, nagyon sokba kerül, s nem egészséges. De kell rosszalkodni is. Vendégek jönnek mindig s nem tudok örökké kedvükre lenni, ezt kapnak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 18:27:27

@pizzaszeletvágó:

szép estét4

Nekünk olyan van, mint amit az aldis, csak philips a márkája, és jó régi ( kb. 15 éves ), eddig nem volt baja, de csak egy mértű fej van hozzá.

Pinka-Panka 2014.01.21. 18:30:24

@pizzaszeletvágó: ez a hagyományos kaszinó tojás, semmi egyéb, azt teszel a tojásba amit szeretnél, én most ezt csinálta, évente egyszer nálunk ez is van, nem vagyok nagy rajongásig, de néha ez is kell.
Egy biztos, finomabb, ha magad csinálsz mindent, mint a boltban megvennéd. Én viszolygok attól a Sparban látható zselés tojástól. akor már ilyen tojás, ha választani kell.

2014.01.21. 18:32:46

@Babette_: Artemisz szobra az ókori világ 7 csodája közül az egyikhez, Artemisz templomához kapcsolható, nem maradt fenn az eredeti. Ami van, az római kori másolat. Ebből másik is van, a Vatikánban. Kicsit másképp néz ki. Szóval ki tudja hogy milyen volt az első, de egyben nagyon megegyeznek, azok a "tojások". :) Vagy bikaherék, ugyanis a Földközi tengeri bikakultuszhoz próbálják meg ezt is kapcsolni. Ki tudhassa, de szép, tényleg. (Rómában Diana volt a neve)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 18:39:52

@pizzaszeletvágó:

Ezeknek van, 3.500 ft egy növény, a főoldalom a citromot ha beírod a keresőbe, akkor bejön az összes fajta
www.dmkert.hu/dezsasok_telikertiek/meyer_citrom

2014.01.21. 18:41:12

@Pinka-Panka: nagyon is jól hangzik, pontosan ezeket gyűjtöm. Mi nagyon szeretjük családi összejöveteleken, de mostanában mindig egyforma, úgy döntöttem, gyűjtögetek. Köszönöm, hogy leírtad, tényleg megcsinálom.

susztertangó 2014.01.21. 18:44:18

@vörösbor(de)minőségi: Ugye a citromra gondoltál?(mi másra?)Ma a Vámház körút felé kanyarodtam a Parajdi Sópincébe igyekeztem sóért ("mezitláb ment sóért a Gangeszhez Gandhi, tőlünk vesz majd lakást Jancsi, Pista, Bandi"-mondta szupertitkárnőként Gobbi Hilda)természetesen beugrottam az Ázsiába, ott mindig el leszek havazva a sokféle árútól.Meg a Nagycsarnokba. A főbejárat felől a harmadik tömbnél balra van egy zöldséges B-lll/1 a neve és ott vettem 160 pénzért két darab ilyesmi citromot. Nem volt nagyon illatos, de kerekebb, narancsszerűbb, simább. Török illetve másutt spanyol citromnak hívták. Őszintén szólva, nem igazán tudom elképzelni, hogyha ez a Meyer citrom ilyen exkluziv termény, akkor csak úgy belekeveredjen , holmi alsóbb kasztba tartózó, póri citromokkal, ciki lenne...Legalábbis az eladó magasabb árat kellene, hogy kérjen, 1 szó mint 100, ez a narancsos nem biztos, hogy Meyer.Vettem egyebet is , két nagy csokor sörretket és ahogy itthon kipakoltam, megrökönyödve láttam, hogy egy fóliázott kigyó uborka bekúszott a szatyorba- én bizony nem vettem és azt sem tudom, hogy a fészkesbe...mehetek vissza holnap kifizetni. Tudom, hogy a zöccccsége nem megy tönkre, ha nem teszem, de ez így nem kóser, nem a pénz, hanem, hogy ott van, ahol semmi keresni valója nincs és nem tudom, hogyan került oda- ha ez így megy még ráfázok :-(((
Más. Már elég sok helyen látni Tebike Pálpusztait.

2014.01.21. 18:44:26

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm, holnap talán szerencsém lesz egy ilyen citrusfacsarót szerezni, a citrusokat pedig tanulmányozom, tényleg szeretnék nevelni. Félek nem lesz jó helyem hozzá, de meg fogom próbálni. Inkább kidobom az egyik hibiszkuszt, annak a helye csak jó hely! (virágzik pedig, csodaszép)

Pinka-Panka 2014.01.21. 18:47:39

@pizzaszeletvágó: sok ötlet, van, ha itt szétnézel, s ha kérdezed is bárki segít valami jó tanáccsal biztos vagyok benne.
Olyan ez, hogy hiába tervez az ember, a gyors ötlet, a rákívánás, az alapanyag is befolyásolják, mikor mit teszel az asztalra.
Általában előre tervezős vagyok, rákészülős, mégis van maikor hirtelen más kerül az asztalra.
én úgy vagyok vele, olyat csinálok, amivel örömet szerezhetek nekik. Ez a lényeg, olyan sokszor nem is kóstolok, egyék csak ez a fontos.

2014.01.21. 18:51:03

@susztertangó: hehe. Jópár éve, ahogy kedvenc egri pincémet látogattam és bort hoztam, már 80 kilométerre odébb villant az agyamba, hogy a termelő majdnem 5000 Ft-tal kevesebbet számolt. Visszafordultam és kifizettem. Jót röhögtünk, ajándékot is kaptam. Igen jó barátságba keveredtünk azóta, családostól. :) Megérte.

Pinka-Panka 2014.01.21. 18:51:50

a Meyer citromot nem a Babette kérdezte?

Fenchurch68 2014.01.21. 19:03:35

@Pinka-Panka: A zöldségfelfújtat nem misztifikálom túl, összesöpröm a konyhát, aztán hadd szóljon :)
Jelen esetben egy kilós mirelit vegyes zöldséget megpároltam - volt benne karfiol, zöldbab, borsó, répa, kukorica, gomba meg mutatóba egy-két kelbimbó -, közben csináltam egy sűrűbb besamelt, bele só, bors, sok fokhagyma, meg beleolvasztva némi maradék sajtok. Bele két tojás különválasztva, fehérje felverve. (Kézzel, nem vagyok nagy szerszámhasználó.) Tepsit kivajaztam, bele a zöldség, hozzáforgatva a trutyi, és a tetejére is bőven szórtam sajtot. Megsült, felemelkedett, utána összeesett, nem baj, jó volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 19:03:53

@pizzaszeletvágó: a dmkert dlusztus miklósé, sokan vásárolnak tőle, még senki sem panaszkodott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 19:04:54

@Andrass9: mi már meg is ettük, te ne várj tovább.

Pinka-Panka 2014.01.21. 19:10:17

@Kató néni: Most olyan jót mosolyogtam, ahogy leírtad,, pláne az utolsó mondatod - kedves:)
Jó ötlet, ez olyan csőben sültnek hangzik.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 19:19:39

@pizzaszeletvágó:

Majd ha beszerzed az áldozatot, akkor elmondom én milyen módszerrel tudtam egyet felnevelni ( többször vettem, de csak ez az egy maradt meg, bár volt másik is ami termett, azt a 2012. nyarán elvittte a hőség), most 4 citrom van rajta. Azért a hibiszkuszt sem kell kidobni, mert a citrom nem nő olyan gyorsan, hogy ne férnének el, eléggé kis növénykét szoktak küldeni, ne várj termő fát.:)

A hibisztkuszt egyébként vissza is lehet vágni, meg a hajtásából dugványozni, és akkor egy ideig megint kisnövésű lesz, a nagyot meg el lehet ajándékozni valakinek.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 19:24:04

@pizzaszeletvágó:
Nekem úgy lett fogadott fiam, hogy amikor 16 éves volt, becsöngetett és megkérdezte, megnézheti-e a virágokat ( virágpalántát árultunk ). Akkor kezdődött a barátság a szüleivel is, azóta sajnos elvesztette a szüleit, és "örökbe" fogadtuk. Az én gyerekemmele egy évben és egymást követő hónapban születtek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 19:28:10

@Babette_: Akkor hiába vártam rá ...
7 órát főtt a nyavalyás, de nem puhult meg. Mi is megettük.
Az a gyanúnk, hogy ez valami ősbab még anyámtól!

Pinka-Panka 2014.01.21. 19:29:10

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon komolyan és nagyon tisztellek ezért Benneteket! Becsüllek nagyon!

2014.01.21. 19:30:05

@Babette_: köszönöm az infót.

@látjátok feleim szümtükkel: naná, számítottam is rád! :)
A hibiszkuszt már kipróbáltam így. Egy volt. Azóta van több. Egy részét el is ajándékoztam. A legöregebbet idén május elején teljesen visszavágtam. Kb. 2 méteres lehetett, de csúnyán elöregedve. Átültettem. Az egész nyarat kint töltötte védett helyen. Kihajtott a csupasznak tűnő ágcsonkból is, még ritkítani is kellett. Most kb. 1,2 méteres hajtásai vannak és virágzik veszettül. Hálás dolog.

2014.01.21. 19:36:15

@Andrass9: ahhoz a babhoz már zúzógyomor kell! :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 20:07:19

@pizzaszeletvágó:
Nem szép, mert a szülei nagyon komoly betegségekben hunytak el, és sajnos a feleségének is volt komoly problémája, pedig nagyon fiatal. Imádkozunk, hogy sokáig ne legyen már semmi bajuk, bár van még két nagyon öreg mamája.:(

2014.01.21. 20:19:07

@látjátok feleim szümtükkel: életszagú. Kitartást, türelmet és sikert nektek!

Nem is azt mondtam, hogy rózsaszín történet, nem is azt, hogy happy.
Szép, úgy értem Mikszáth-i értelemben szép. Azoknak se mindig boldog a vége és sokszor nincs is vége a történetnek azzal, hogy az író leteszi a tollat.
(ha érted mire gondolok)
Lehet mostanában túl sok Mikszáth novellát olvastam elalvás előtt. Szereztem egy eredeti kiadású kötetet. Nem könnyű azzal a helyesírással olvasni, előbb szokni kell.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 20:28:49

@pizzaszeletvágó:

Nézd át a fenti kertészeti oldalnak az ehető gyünölcsöt termő növények részét, én még ilyen jó összeállítást, főleg almából és körtéből, nem olvastam. Elég jók az árak, sajnos én drágábban szereztem egy-két növénykémet. Az a baj, hogy már nincs helyem, pedig szívesen vásárolnék egy-két növényt.

2014.01.21. 20:42:59

@látjátok feleim szümtükkel: hihihi, pont azt tettem az előbb! Meg is bántam, hogy olcsóbban, de rosszat vettem szerintem. Csak ne lennének olyan messze. Tudom, csomagszállító, de mégis.
Nálam sincs már hely, ha látnád, hová tettem a cseresznyefák porzóját és hová egy őszibarackot, sírva fakadnál a szakma összes szabályának megszegése miatt, dehát szeretem és nincs hely. :)

Pinka-Panka 2014.01.21. 20:45:35

Szerintetek, tényleg jön a hideg? Mert azt súgják itt...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 20:52:39

@pizzaszeletvágó:
Nálunk most nagy csere folyik, a 25 éve körüli almafákból kettőt kivágtunk, meg kivettünk egy sárga ringlót is, ő is beteg volt, é a helyükre oszlopos fák kerülnek. Most egy melléképületben vödörben várják a tavaszt, hogy kiültethessük. Kénytelen voltam ősszel megvenni, mert tavasszal már alig van választék, de nem mertem kiültetni, mert 2011 őszén elültettem ismerősöknek, meg magunknak vagy 15 cseresznyefát, és csak az maradt meg, amit Szegeden ültettünk. Nálunk a februári -20 fok mind kivitte. Ami kihajtott az meg a nyári hőségben pusztult el.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 20:57:34

@látjátok feleim szümtükkel: @Pinka-Panka:

Hát már nem tudom merjek-e hinni a madárjóslásnak. Tavaly is korán tojtak a kacsák, és most is van már egy csapat tojás. Aztán 2013. tavasza és nyár eleje meg milyen rapszódikus volt, júniusban még fűteni kellett a kiskacsákra.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.21. 20:58:19

Na, ezt magamnak is jó megírtam.:)

Pinka-Panka 2014.01.21. 20:59:58

@látjátok feleim szümtükkel: félő, egyre jobban azt hiszem a neheze most jön! Meg Pál fordulás, és mivé fordulna az idő, ha nem hidegre, hiszen meleg van...

Pinka-Panka 2014.01.21. 21:16:55

Én mára nagyon elfáradtam, legyetek jók! jó éjjelt és minden jót Nektek!

medvedr 2014.01.21. 21:31:13

@Andrass9: gondolj a sõletra! Szóval elég sokáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.21. 21:46:27

@medvedr: Az is elkészül 6 óra alatt :)
Ez a bab viszont puskagolyónak is elment volna!

2014.01.21. 21:51:08

@látjátok feleim szümtükkel: bocs, itt vagyok, csak közben események voltak. Olvastam, amit írtál. Igen, szeretnék legalább egy 800 négyszögölt itt valahol a közelemben, mert a ház olyan sz.rul van a telek közepén építve, hogy itt nem fér semmi. Így csak irigykedem a sokszilvafás, cseresznyefás gazdákra.
Volt 1000 négyszögöl, de messze. Örököltem, nem bírtam fenntartani, de lehet ezt már írtam. Azt még nem, hogy minap ránéztem teljesen véletlenül Google Maps segítségével a területre. Bár ne tettem volna. A gyümölcsfákból szinte semmi nem maradt, istálló van rajta, meg kilegelt fű.

2014.01.21. 22:05:52

@Pinka-Panka: igazad van, ahogy a mondás tartja: Amit ma megtehetsz, azt megteheted holnap is! Jó éjt! :)

susztertangó 2014.01.21. 23:03:32

Aki nem múlt el 18 éves az ne nyissa meg ezt a linket, viszont hordja el magát a kocsmából, kiskorúaknak tilos zóna.
----------------------------------------------------
Ó, amikor 60on túl kezdtem ismerkedni a számitógéppel, akkoriban hányszor gondoltam ezt.
----------------------------------------------------
www.facebook.com/photo.php?fbid=10202822853391377&set=a.3175314620760.2159984.1202408823&type=1&theater

vörösbor(de)minőségi 2014.01.21. 23:26:12

@susztertangó: hátja ez igy kemény történet mert a csarnokban csak az kerül a szatyorba ami ki van fizetve(najóóó általában nna)én a multkor vasárnap kora reggel aldiztam-volt még néhány elmebeteg korai vásárló.nos az egyik tételt lazán nem az én tologatósomba dobtam-és a tulaj elkerekedett szemeit látva,korrigáltam elnézésezve..persze.de volt olyan is hogy egy keményebb bevásárlás vége felé a madarasban muszáj volt technikai segitséget kérni mert a kincseimet egyszerüen eltolta valaki.de úgy,hogy nem találtam.bemondták-semmi.ujra!semmi.és már síkideg mert tényleg jó kis bevadászott cuccok voltak és a vége felé jártam,igy eszembe nem jutott volna ujra elkezdeni a vásárlást,teljes kétségbeesés,már lemondtam az egészről és akkor megkerült a cucc.a pénztárnál vette észre az akárki-szerencsémre addigra már több alkalmazott tudott róla-ha nem igy van akkor egyszerüen kirámolják helyére pakolva a dolgokat-de szerencsére nem igy történt.azóta szorosan testközelben van a jármű-akkor is ha csunyán néznek rám,hogy most mi a fenének kell akadálynak ide/oda tolnom amikor most éppen árufeltölt.én meg magamban"sajnálom már megszívtam 1ccer" és mégjobban megszoritom a fogantyúját...:)))
kiváncsi leszek a citromnarancsmeyer-izére.ha tényleg finom-megyek/veszek.és remélem lesz nekem is meglepetés a szatyorban otthon:DDD

Topy 2014.01.21. 23:54:41

csak hazaértem! hosszú nap volt...
pálinkás jóccakát mindenkinek! :)

Pinka-Panka 2014.01.22. 11:04:39

@Topy: eszembe jutott, hogy nem láttam mostanában, de volt idő, hogy vettük azt az 5 literes szűrt almaitalt. Meglehetősen ízlett, meg kellene nézni, valami nagy boltban talán kapható...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 11:13:19

@Pinka-Panka: Sokfele láttam - 1500 litere, ha jól emlékszem?
Nekem annyi almám volt megint, hogy rengeteget kifacsartam lének. Még karácsonyi ajándéknak is azt adtam egy üveg vodka mellé :)
Most már viszont csak annyi van, hogy tavaszig tán kihúzza.

Topy 2014.01.22. 11:38:27

@Pinka-Panka: én szoktam látni, múltkor még a magyar multiban is volt

Pinka-Panka 2014.01.22. 12:10:56

@Andrass9: @Topy: Én ilyen vagyok, mondom, hogy nem láttam, de nem is néztem, mert most jutott erről eszembe, amúgy korábban a Kaiser's-ben, a bejáratnál volt felpolcolva itt Szentendrén, s azt nem lehetett nem észrevenni.
Most venni fogok, mert az tényleg finom volt.

turósmácsik 2014.01.22. 12:43:55

@susztertangó: hogy ez mekkora!!!
És mennyire kibabráltan igaz! Remekül szórakoztunk rajta a férjemmel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 14:52:27

@Andrass9: Ja, nem litere, hanem egy doboz ára annyi. Balatonfüreden rengeteget láttunk, sokan árulták az ottani piacon.

2014.01.22. 19:41:53

Köszönöm mindenkinek a citrusfacsaró segítséget, ötleteket. Néztem Aldit, madarast, végül @Topy: Aldis verziója lett a befutó. Jónak tűnt a Philips is a madarasban, 2 féle Philips is volt, csak drágább, egyelőre jó ez.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20401753-e0efa1c6/user

Egészségetekre! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 20:03:53

@pizzaszeletvágó: Egészségedre! Ez ki fog szolgálni egy darabig.
Nem kellene a fényképezőgépeden dátumot állítani esetleg?

2014.01.22. 20:21:17

@Andrass9: kellene, de nagyon lusta vagyok, most még ahhoz is lusta voltam, hogy az EXIF adatokat töröljem a fájlból. :) Kéne hozzá valami szoftver, ami szinkronizál a számítógéppel. Jogos igény lenne!

2014.01.22. 20:27:33

@Andrass9: na, ha már így a világ előtt is le lettem szólva, beállítottam a dátum-időt.
;)
Értettem! Innentől rendes leszek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.22. 20:46:40

@pizzaszeletvágó: Jókisfiú! Ötös, leülhetsz :)
Saját érdekedben érdemes, mert akkor tudod, mikor készült - vagy mennyi ideig volt a sütőben a dolog ...
Különben csak megütötte a szemem, amikor ránéztem a facsaródra, mert elsőre azt hittem, hogy Sonyt vettél!
süti beállítások módosítása