Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Latin nagy Fiesta

2024.03.06. 07:00 Andrass9

Sergio Tabeira ismét tündökölt!

Sajnos nem fényképeztem, ezért csak pár kép van az étlapról.

 

Svéd asztal  ami tartalmaz:

  • Vegyes húsos táska
  • Uruguayi kolbász
  • Ají de gallina ( perui étel)
  • Tarja szeletek
  • Marhús: rybay vagy hatszín
  • Vegyes saláta
  • Petreslymes krumpli
  • Deszert pedig Karamellás puding

11.jpg

12.jpg

 

Az ételek tökéletesek, a Perc bisztró a Bartók Béla úton remek helyszín és jó hangulatot biztosított.

Sergio Tabeira fantasztikus uruguai szakács (és ha jól értettem, már 85 éves). Még Péter Anna (Malackaraj blog) terjesztette hírét, és akkor jutottam el egy ilyen fiestára. Sergio feltette az email címemet a levelezési listájára, így rendszeresen értesülök az eseményekről. Úgy nagyjából 2-3 havonta főz hol itt, hol ott. Amikor rokonszenves neki egy étterem, akkor oda igyekszik szervezni. Az elején sokáig főzött rendszeresen a Lalibelában, ami mostanság etióp étterem.

Egy régi alkalomról jobb posztot írtam:

 

Családostul mentünk, és mindenki nagyon elégedett volt..

 

146 komment

Címkék: Perc Bisztró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7618338445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.07. 08:29:01

Ígéretes, bár aligha jutok el ilyesmire.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.07. 15:54:32

@Andrass9: Igen.De jövő héten Párkányban felkeressük azt a híres-hirhedt középkori parasztéttermet, hogy legyen némi kuriózum az életünkben:) ha nagyon megrázó lesz, beszámolok.

kocsmagomba 2024.03.07. 16:31:11

annak már 10 éve!
akkoriban jobb kedvünk volt :(

kocsmagomba 2024.03.07. 16:40:07

@Kumari aki Nilüfer: Mindenképpen számolj be, nem csak ha megrázó!

Nem valószínű, hogy arra megyek, de jólesik kritizálni és beszólogatni. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.07. 16:58:16

@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: A párkányi étterem nekünk nagy élmény volt, de ettől függetlenül lehetett másnak is csalódás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.07. 17:00:30

@Andrass9: De hogy élményről is beszámoljak: csodás kenyeret sütök.
Nekem a kenyér havi feladat, valahogy nem sütök gyakrabban, mert akkor fogy el!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.07. 17:06:34

@Andrass9: Az a fantasztikus ebben a kovászos kenyérben, hogy eláll bőven egy hónapig!!! És még akkor is csodás íze van :)

Kumari aki Nilüfer 2024.03.09. 09:11:27

@Andrass9: Régebben én is sütögettem, de valahogy leszoktam...vissza kéne szokni.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.09. 09:13:51

@kocsmagomba: @Andrass9: A beszólogatás az étteremben helyénvaló, láttam videókat, megy a riposzt oda-vissza:)Kíváncsi vagyok.

Tavaly nem jutottunk be, most foglaltam.meglátjuk..annyi biztos, hogy drága hely, megnéztem az étlapot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.10. 19:32:58

Tegnap nagy dupla szülinapot tartottunk: a kicsilyány és újdonsült férje napjait ünnepeltük december helyett most :)
Óriási egybensült fasírt volt hosszú tojással megtöltve. Sült mellette krumpli is!
Mindezt a feleségem úgy obszerválta, hogy egy nappal előtte kapta meg a járógipszet a bokájához!
A gyerekek így addig nagytakarítottak a lakásban :)

Tangó Suszter 2024.03.11. 06:53:26

Két kerdés.
1. Miert van az, hogy időnkent csak beírom ide amit akarok, máskor meg emil címet es jelszót követel??
2. Mi az eredmény szempontjábol a különbség a csak sózással illezve a száraz kenyér hozzáadásával készült (kovászolt) savanyú káposzta között???

Tangó Suszter 2024.03.11. 06:54:49

Meg egy harmadik: mi az a hosszú tojás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.11. 08:59:43

@Tangó Suszter: A hossz] tojás úgy készül, hogy egy csőbe beletesszük a felütött tojásokat (belülről olajozzuk a csövet) annyit, amilyen hosszút akarunk. lezárjuk, majd sütőben vagy forró vízben kicsit megfőzzük, hogy olyan lágytojás jellegű legyen. Ezután kifejtjük a csőből, és belefektetjük a húsmasszába. Végül ezt betakarjuk a maradék húskeverékkel. Így szeleteléskor minden szeletben lesz sárgája is a megsütés után :) Amúgy teljesen elegendő egyesével egymás után a főtt tojásokat betenni, de akkor lesz olyan szelet, amiben nncs sárgája.
Elég macerás módja a Stefánia szelet készítésének, de most is kérdezték a gyerekek, hogy lehet, hogy mindegyikben szép főtt tojás korong van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.11. 09:06:45

@Tangó Suszter: 1, ez ügyben szokás szerint az EU-t kell szidni, hogy kötelezővé tette a biztonságot, a böngésződ meg nem intézi az automatikus login-t.
2, Ég és föld! Konkrétan a kovászolással élesztőt viszel be a káposztába, ami kicsit más ízű, mint a fermentálással készülő (hagyományos) savanyú káposzta, ami a savanyú ízt a laktobacilusok által előállított tejsavas erjedéssel produkálja. Állagra is más: a kovászos uborka/káposzta kicsit puhább, mintha simán fermentálnád.
Én a fermentálást preferálom, de ott jobban kell figyelni, hogy nehogy élesztőgombák (vadkovász) bejussanak a környezetből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.11. 09:10:05

@Tangó Suszter: Mindkét esetben a káposztában rejtődzködő szénhidrátot bontják le a megfelelő baktériumok illetve gombák tejsavra, széndioxidra, stb. Újabban Vecsésen cukrot is tesznek bele, mert nem kapnak eléggé édes káposztát és gyakran még édesítőszerrel is felütik az ízhatás kedvéért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.11. 09:11:53

@Andrass9: A cső lehet akár egy papírtörlő csöve, csak olajozd ki, hogy ne ragadjon bele a tojás.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.11. 09:14:21

@Tangó Suszter: Én csak annyit tudok, manapság még a piacon is észnél kell lenni, ha savanyú káposztát veszek, ugyanis van, amit "savanyítanak", vagyis ecetet, meg a fene tudja, miket adnak hozzá.( jó az , csak hívják valami másnak..) Az igazi, amit csak sóval döngölnek, saját levet erestt, és abban erjedMIfeléánk ezt hordós káposztának hívták, nagymamám egész nagy fahordóval döngölt, kővel volt lesúlyozva rajta a deszka, és időnként valami csinált a levével. Leszedte a habot, mehgmosta a deszkát, ilyenek.Egész télen ellátta a családot.Kovászost még nem ettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.11. 09:14:43

@Tangó Suszter: Kiváncsiságból rágugliztam, és egy elég macerás megoldást hozott ki elsőre:
www.agraroldal.hu/hosszu-tojas.html

kocsmagomba 2024.03.11. 10:57:18

@Andrass9:

Ezt a tojástöltelék témát azzal oldom meg, hogy a főtt tojások két végéből levágok fehérjét. A közepeket összetolom, pofásan illeszkedjenek.
Nem tökéletes cső, de majdnem.
(A leeső fehérjét pedig befalom, kell az egy ilyen fiatal embernek.)
;)

kocsmagomba 2024.03.11. 10:58:51

@Andrass9: "csak nagy mennyiségben"

Megerősítem. :)

kocsmagomba 2024.03.11. 11:18:04

@Kumari aki Nilüfer:

"..nagymamám egész nagy fahordóval döngölt, kővel volt lesúlyozva rajta a deszka, és időnként valami csinált a levével. Leszedte a habot, mehgmosta a deszkát, ilyenek."

Bizony. És közben esetleg, ahogy apósom, ivott egy nagy csuporral a levéből. :) Ki nem hagyta volna. Néha azt gondoltam, azért tisztítja a tetejét, hogy ihasson egyet.
Jó esetben hadházi káposztából.

@Andrass9: "Vecsésen cukrot is tesznek bele, mert nem kapnak eléggé édes káposztát és gyakran még édesítőszerrel is felütik az ízhatás kedvéért. "

Ettől jön rá a cifraság a jónépre, akiknek nem bádogborítású belülről a gyomra. :(

Tangó Suszter 2024.03.11. 11:42:19

Szuper, ez gyors válasz volt, köszönöm. Egy technikai kérdés: oké, hogy beírom az emilcímet, de miféle jelszót kérnek? A gmail levélládámét? Az én számitogepes (nem) tudásom egy "Kattints rá Nagyi!" pár alkalmas tanfolyamból és "Vak vezet Világtalant" önoktatásból van. (nincs) Azert kérdezek ilyen elemista dolgokat.
Káposzta. A szomszedom kapott 4 zacskó gyalult káposztát, lejaratost. Vagy beássa a kertbe, mert az van, bokashiról nem is hallott-mosolygó szmájli - vagy segitek elhasználni. Eszembe jutott,hogy Siklósi hagyatékkent van a padláson egy hasas mázas cserép edény, valszeg zsirt tartottak benne. Kimostam és beledömöcköltem 8 kg lesózott, fűszerezett káposztát. Levet eresztett egy 2 kg súllyal terhelt tállal lenyomtam a káposztát. Legalább két ujjnyi lé van felül, de apró kápik úsznak benne, helyet kínálva holmi peneszgombáknak. Ez nem az ismert fermentáló fedeles edény. Valahogy ki kéne védeni. Ja egy zacskó 5 kg volt.

kocsmagomba 2024.03.11. 11:48:51

@Tangó Suszter: az apró kápikat szedd le mondjuk egy papírtörlővel halászgatva.
Ha a lé zár, egy-két ujjnyival fölötte a súlyozásnak, akkor nem érdekes, hogy afölött levegő van.
Nyitott hordó, nyitott dézsa, erről beszéltünk az előbb kumarival. Hetente, sőt pár naponta, amikor kell: tisztítás.
András jól mondta, levegőből élesztő kerül, ezt tisztogatták az öregek. A lesúlyozott kápi tetejéről.
Tehát minden nap meg kell nézni, kicsit elbeszélgetni vele, úgy lesz jó. :)

kocsmagomba 2024.03.11. 11:58:26

@Tangó Suszter: szerintem e-mail címmel regisztráltál ide, ez a felhasználó név, és ehhez adtál egy jelszót, a regisztráció felemelő pillanatában!
Ez nem, vagy nem feltétlenül egyezik meg az e-mail postafiókod jelszavával. Ha megegyezik, az kellhet ide is. Reméljük mi többiek itt, hogy nem egyezik meg. (sok szívás oka lehet, ha egyezik)

Most volt például ez a facebook és tettestársainak leállása.
Következmény.
Aki összeköti az ide történő regisztrációját a facebook jelszavával, az nemigen tud ide belépni, amikor a facebook (és tettestársai) leállnak.
Na, akkor kér ide bejelentkezéskor a blog.hu olyan jelszót, amit ide adtál meg. Ez persze lehet a gmail-es is, a facebook-os is, de lényeg, hogy nem tudja a leállás miatt ellenőrizni, ezért kéri tőled.

Na. Balfék Boarnak is.
Ezért se kötünk össze regisztrációkat.

Tangó Suszter 2024.03.11. 16:11:15

@Andrass9: Kössz, ez gondolom inkább vendeglátó ipari megoldás. Maradok a keménytojgliknál, azzal a tippel, hogy levagom a végét, THX Kocsmagomba! Volt nekem egy halevős barátnöm, havonta egyszer elmentünk valami tengeri herkentyűt enni. Ő talan szakacsnak tanult, emlitette, hogy Laci Bácsinak vizsgazott. Ő, mármint a halevős mondta, hogy a Stefania ugy jeszük, hogy a húsrudba nyomunk egy árkot és a nyers tojásokat beletéve, sozva befedjük a darált hússal es igy sütjük meg. Na megcsinaltam, ronda lett. Óvatosan emlitettem, hogy neztem a neten tovabbi recepteket, mire felháborodott, hogy jövök én ahoz, hogyha ő...ŐŐŐ megad egy receptet én miert keresek mast! Vajon mi lehet vele, merre vitt az útja? Ámbar, nem vagyok kiváncsi. Ide milyen szmajli kéne?1

kocsmagomba 2024.03.11. 18:20:17

@Tangó Suszter:

Na látod. Mindenesetre nem elvetendő ez a csöves tojás megoldás. Okos dolog, nem rossz. Ha lenne rá időm játszanék vele.
Addig meg jó a "házi barkács" is. :D

A másikra: jaj, szűzanyám. :)

BOAR 2024.03.11. 19:34:59

Hülyegyerek, megint olyasmibe pofázol bele, amiről fogalmad sincs.

BOAR 2024.03.11. 19:35:47

@BOAR: Bocs, persze kocsmagombának ment...

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.12. 06:50:12

@kocsmagomba:

Én nem emlékszem a belépési jelszóra, csak a régi email cím van felírva, valahogy a jelszót nem fogadja a rendszer. Ilyenkor egyszerűen írok az indának, hogy nem tudok belépni, pedig be van jelölve, hogy maradjak belépve, és valamit bűvölnek.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.12. 07:01:58

Most a recaptcha nem műkszik, és kissé sok az elfogadom-nem fogadom ablak,ráadásul nem is mindig látszik ez a két gomb, de azt meg azzal oldottam meg, hogy az oldalsávot bekacsolom, és akkor látszik. Kattintok, oldalsáv ki, és minden alkalommal ez a játék megy.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.12. 07:03:45

Na elolvastam a recaptcha szövegét, oszt visszajött az elfogadom-nem fogadom formula, de amíg végig nem mentem a szövegen, addig nem ment el a komment. Modernizálódnak, mert nem tudják, hoyg a korral az agy nem modernizálódik.:(

Tangó Suszter 2024.03.12. 07:25:59

@látjátok feleim szümtükkel: Hát nem fiatalodik az agy ??? Úgy tudtam az idő múlásáva egyre fiatalabb, gyermekibb lesz...vigyorgó szmajli

BOAR 2024.03.12. 08:13:35

@látjátok feleim szümtükkel: Rendszeresen variál az inda és ez az indapassal blogolóknak szívás. Sokszor napokig rendben megy, utána meg minden oldalváltásnál kidobja az elfogadó ablakot, máskor kijelenkeztet és a mentett jelszóval nem enged vissza stb.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.12. 08:21:03

@Tangó Suszter:

Na ez igaz, valami gyermeki tisztaság alakul benne. ;Đ

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.12. 11:39:07

@BOAR: Egyértelműen indapass szivatás, pedig a blogok reklámjaiból van bőven bevételük :(

BOAR 2024.03.12. 14:14:46

@Andrass9: Nem tudom, hogy szívatás vagy a bénaságuk, de bosszantó. Az index fórumon is ez okozza a fő problémát.

Tangó Suszter 2024.03.12. 19:51:23

Ülök a Kocsmában, eszegetek egy kiváló Mrs. Lipton fele meggyeslepényt egyenest a Stokes Süteménytársaságtól - nem tudtam, hogy ide is szállítanak- es azon morfondirozok, hogy komilfó-e bedobni két szót egy gasztroblogban? Hogy a Tisztelt Tagok egyáltalán mozditjk- e fülük botjàt. Besze?élnek vagy görgetnek?? Vagy kapok egy Rivallót? A ket szó:
Schswab. Steigerwald.
????

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.12. 20:28:21

@Tangó Suszter:

Mi bajod van a fülünk botjával? Rád tegyük?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.12. 20:30:41

Chromeról be tudok lépni, Firefoxból nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.12. 20:31:56

@Andrass9: Ja, és a telefon FIrefoxából is be tudok lépni, de az itthoni számítógépről nem enged be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.12. 20:34:58

@Andrass9: Pontosabban csak az itthoni Firefoxot felejtette el az Inda. Lehet, hogy én meg az Indát fogom elfelejteni

kocsmagomba 2024.03.12. 20:41:52

@Andrass9: én összehugyozom magam tőletek esküszöm...

kocsmagomba 2024.03.12. 20:49:53

@Tangó Suszter:

A Rivallót megkaphatod Mr. Weasley. Mert ugyan Mrs. Lipton meggyeslepénye világelső, és jó nagy hasznot hozhatna, bár nem Stokesnak.
Ellenben a Schswab szóra bekapcsol a banki kommunikáció védelem a Firefoxomban. Ez mi a hököm lenne, mi a probléma lényege?

kocsmagomba 2024.03.12. 21:04:23

@kocsmagomba: értelmes emberek... :) és nem és nem... :)

kocsmagomba 2024.03.12. 21:23:38

@BOAR: az index fórumon a hozzászólók okozzák a fő problémát! :DDD

Tangó Suszter 2024.03.12. 22:08:17

@kocsmagomba: Ha kivancsiak vagytok Steigervaldra meg kell guglizni :-)
Dr. Schwab orvos..nem bankàr olyat tényleg nem hoznek ide. De számitottam rá, hogy ő ugrik be vigyorgó szmajli. Annyi mindent mondanak, az ember már csak bólogat. Ne együnk tojást,finom lisztet, zsirt. Aztan egyúnk mint Fredi és Béni. Most meg Schwab doki. Fridi podkasztjaban láttam, meg a Partizanban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.13. 09:22:45

@kocsmagomba: Ne tegyed, mert pelenkázni fogunk!!!
Most már beengedett az Inda.
Érdekes módon akkor szünt meg a loginem, amikor rágugliztam a bankárra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.13. 09:24:33

@Tangó Suszter: Rágugliztam. Köszönöm, de az ilyen "mindent tudó" influencerek nekem hányingert okoznak, így nem olvasom/hallgatom őket.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.13. 10:52:53

@Andrass9:

Mostanában furcsaságokat produkál a gugli. Nekem mind a két névre angolul jelent meg valami, igaz az egyik nevet dr előjellel adta be, de szerencsére nem tudok angolul. Így csak a fülem botjához tudtam hozzászólni.:D

Tangó Suszter 2024.03.13. 12:28:14

@Andrass9: Oké. Úgy ertem, hogy a Fridit meg a Marcit tartod influencernek. Nekem úgy tűnik, hogy ebben az esetben a gyerek is kiöntődött a mosdóvizzel. Dr Schwab Richard érdekeseket mond a a táplálkozásrol, Steirderwald pedig generáció kutató. Táplálkozni szoktam, alattam, fölöttem van más korosztaly, érdekes lehet a gondolkodásuk, bár lehet, hogy abban megegyeznek, Tangó hüjjje, ha Schwab több nyers zőccseg, kevesebb hús diétájat követi, vagy ha csak beszél róla

kocsmagomba 2024.03.13. 19:39:23

@Tangó Suszter:

Nincs gond ezzel. Mármint a doktor úrral. Átpörgettem a Friderikusz interjút. A gond akkor kezdődik, mikor ebből valamit kiemelve, nagy csodaszerként kezd el a kapitalizmus és az azonnali profit oltárán feláldozni az ötletgazda.
Amit a doktor úr mond, el kell fogadni, bár sokszor keskeny a rés a tudomány és a sarlatánsággal üzletelés között. Vékony jég.
Megjegyzem Friderikusz jó szerkesztő, hogy nála ez ne történjen meg. Hitelesebb, mint a többi mocsokszórás.
Keményen jegyzem meg viszont, hogy doktor úr nem talált fel semmit.
Semmi olyat, amit orvosi egyetemen vagy klinikai gyakorlatban ne tanult volna meg... egy kettesért. :(

Generációk, ez más dolog.

Tangó Suszter 2024.03.13. 20:27:47

@kocsmagomba: :-) Örülök, higy megnezted. Egy hozzáfűzni valóm van: nem jart mindenki orvosi egyetemre, s legalább Fridi műsorábol ertesül. Ez legalább hasznos, bar lehet, hogy Tóth Gabi, Bea Asszony, Molnàr Anikó dolgai erdekesebbek az átlag pógárnak...:-(

Kumari aki Nilüfer 2024.03.13. 20:32:38

Na, két dolog? én egy béna boomer vagyok a kütyük világában, Most éppen elveszett a messengerem a telefonról, mai érthetetlen, mert ha a facéról megyek rá, akkor rendben, de ugye ha egy képet szeretnék megosztani c sak a messengerben, ott meg azt írja, egy szál ismerósöm sincs, meg midenféle fircsa dolgokat, Hát,,majad ápr 4-én az unokám megbuherálja, mert én egyszerűen mem bírom ideggel.

Más: ma megjártuk a parasztéttermet Párkányban. Háááát...nem leszek törzsvendég ott. A
kaja hatalmas adag, ez tagadhatatlan, ízre is jónak mondható.A csülök bőre ropog, belül omlik, a férjem fél sült kacsája is jó, ( nem kóstoltam, de azt mondta) Nem ájultam el azért..a csülőkhöz a köret egy halom savanyú káposzta( remek, szétveri a zsírosságot), egy fél sült alma, pár karika paradicsom, paprika, szemes kukorica, mondjuk két evőkanálnyi, és pár karika kolbász, gondolom, a dizájn miatt, Járt hozzá még egy hatalmas buci, és beleszúrt nyárson vagy 4 nagy sült gomba( utőbbiak hidegek voltak).Nem ájultam el, egyszer elment, tavaly sokkal finomabb csülköt és fantáziadúsabb köretet ettünk, ott előre szóltak, hogy akkora adag, hogy kettőnknek egy elég lesz, és kaptunk plusz tányért, azzal maximálisan elégedett voltam, és dugig lsktunk a 25 eus adagból.Itt erről nem szóltak.A tárasságból ettek még sült csirkeszárnyakat, ugye a fél kacsát(lehet egészet is kapni), és érlelet tarjaszeletekt, mindenki elégedett volt az ízzel, e nem ájuldozott, A buci a gombákkal mindenhez járt( a gomba mind hideg volt)Szóval..én többet vártam, négyen, öt négy üveges lónyállal és egy phár sörrel( amit pettyes mázas bádogbögrében hoztak ki) kb 100 eurót fizettünk-
A mi a paraszt dolog volt..nem az a gondom hogy hazudós banyának nevezett a pincérnő, ugyanis fél egyre érkeztümk, a telefonos foglalás alapján, de szerinte 12-re kértem asztalt..mert volt hely bőven.Az se gond, hogy nem annyira parasztosan jópofa volt, hanem szerintem ízléstelen ( menj hugyozni banya- a férfivécében majompárosodást vetitettek)Az se zavart, hogy csak kést hoztak a csülökhöz, de ugye volt kukorica.nem csöves, hanem szemes, meg egy halom egyéb salátaféleség is volt, mert rendeltünk egy vegyes salátaálat is-de az rohadtul zavart, ogy hiába kértem villát, vagy netán egy kanalat, a pincérnő közölte, zabáld, ahogy tudod, banya. És nem hozott. Ami különösen annak fényében fura, hogy a tarjához a kés mellett egy kanál is érkezett...
A dekoráció várható volt, csontvázak, meg egyéb baromságok, mert azt előre láttuk, már az udvaron.De valami oltári kosz volt, azokat a vackokat szerintem 20 éve le nem porolták...na, jó, az asztal le volt szépen takarítva, és volt papír alátét.Én mosdóba nem mentem, de az se százas.
A maradék( háromnegyed csülök, egy fél kacsa sült melle, gombák, káposzta, és a két buci a mi részünkől) csomagolásra került, de úgy, hogy "nesze itt a doboz, meg a gucci szatyor"( egy nylonszatyor), pakold el, majd megzabálod otthon).Hát, én elpakoltam, a húsokkal nem volt végülis baj, az ára meg húzós volt-lehet ettől lettem igazán is paraszt banya)

Szóval a vicces parasztság ordenárén van túltolva( voltunk középkori tematikájú étteremben itthon, ahol azért evősezközt adtak,illetve megkérdezék, kérünk-e, és viccesen jópofák voltak, nem közönségesen, és higgyétek el, nem vagyok egy nebáncsvirág, meg elég szabad a szám, ha úgy alakul). a kaja túl van hájpolva. és szerintem drága.( na, jó Debrecenben is fizettünk már ennyit négyen, de ott azért volt minőség)

ja, kávé nem volt, elromlott a kávégép.

Szóval: kipróbáltuk, olykor nevettünk is, de többnyire inkább kínos volt, ezért az ételért pedig nem mennék mégegyszer, bár rosszank éppen nem mondanám, de azért az igazán jó sem ilyen....nem lesz újrázás, ez biztos.

Tangó Suszter 2024.03.13. 20:37:30

@látjátok feleim szümtükkel: Délután főztem kàvét a kis csőrosben. Van egy pont erre valo kis merülő forralóm, lobogott a viz, beletettem a kávés tölcsért és feltettem pici lángra. Aztán láttam, hogy a bontatlan csomag kávé a kredencen van. Egyszerűen visszaraktam a zaccos kávét...nagyon gyorsan kaptam le a főzőt. Ez oly bájosan gyermeki...jaj. Na kezdhetem összeírni s megmutatni a Házi Dokinak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.13. 20:49:18

@Kumari aki Nilüfer: Így kell elveszíteni 4 potenciális vendéget. Ráadásul azzal, hogy itt megosztottad, legalább tizen fogunk más étterem mellett dönteni!
Nagyon szomorú, hogy ilyenek lettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.13. 20:52:08

@Tangó Suszter: Jól értem, hogy te szegény, össze-vissza égetted magad??? Egy kávéért?

Tangó Suszter 2024.03.13. 22:25:19

@Andrass9: Na de egy bögre tejeskávé volt! :-) Persze zuditottam rá hideg vizet. ( Aze' ciki, nem kène ennyire fiatalkának lennem!) Meg nagyon mèltóságos a járásom, csak semmi hirtelen gerinccsavaró mozdulat, lassú se! Segitettem ismerősnek kipakolni apjától örökölt lakást, hogy kiadja. Rossz szervezes miatt azonnali rohampakolás, meg is lett az eredménye, kenhetem Voktarennel Diclaccal :-((

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.14. 08:03:33

@Tangó Suszter:

Mit akarsz a dokinak megmutatni, amikor az is "vak"?

Kumari aki Nilüfer 2024.03.14. 08:44:26

@Andrass9: Magam sem értem, hogy maradhatott ennyire népszerű,és meg is lepődtem, a hosszú asztalhoz leültettek egy fiatal párt, akik Veresegyház mellől kizárólag ebédelni jöttek, célzottan ide, többedjére.Hát, lelkük rajta..Én nem vagyok egy kényeskedő úri dáma, sem egy kifinomult ételkritikus, de egyszer elég volt.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.14. 08:46:38

A fiatalság kutatásra rátérve, ez egy nagy sületlenség. Mit akar egy idősebb kutatni a fiatalságon? Talán a saját volt fiatalságát? Azt már nem találja. Csak azt, hogy mit mulasztott el akkor, amikor fiatal volt. No de késő bánat.
A mai fiatalokat nem kutatni kell, hanem együtt élni velük. De a két három emberöltővel ezelőtti generációk bűne, hogy a világ olyan, amilyen. Mert elszakadt az elődeitől, és elszakította magától az utódait is. Valamikor a gyerek családban és otthon nevelkedett, ma meg már kötelező a bölcsőde, így még ki sem nyílik a gyerek agyában az ajtó, már kívül is találja magát.
Az egyen neveldében nem a családi környezet vésődik be napi 10 órában, hanem a családba nem tartozó személyek szokásai. Nem kell tehát csodálkozni, hogy otthon sem úgy viselkedik, mint ahogy a kedven szülők elvárják. Az sem tájidegen, hogy a szülő elfelejti csemetéje ápolását, vadhajtásai nyírogatását, és inkább az okos telót nyomkodja helyette, vagy lesi a tévében a sorozatot, mert ott a trópusokon éppen megcsalnak valakit, vagy valami realitiben nézi a más kínlódását a sajátja helyett.

A táplálkozásról szólva pedig mit eszik a gyerek? Szénhidrátot, cukrot, zsiradékot, és salátát, ami általában nem tartalmaz elég rostot. Mit ettek a nagyszülei gyerekként? Anyatejet, tejbegrízt, szalonnát, kenyeret, és mindet, amit a szülők főztek. Borsót, babot, káposztát, gabonalisztből főtt ételeket, krumplit. Hetente egyszer-kétszer húst. Ma meg naponta hamburgereznek, gyors ételeznek, ami általában húsból, kenyérféléből, néhány salátalevélből, sajtból, esetleg tojásból áll, de a rostos anyag itt is kevés. Ezért maximum lassan csak azt lehet kutatni, mit okozza hogy , egyre több fiatalnál jelentkezik a bélrák.

El is gondolkodok időnként azon, miért bírt Puskás Öcsi olyan jól focizni, és mitől volt mokány alkata, amikor a mai focisták már fogantatás előtt elkezdik falni a vitaminokat, oszt 18 éves korukban beadják a kulcsot? Pedig gyerekkorában biztosan nem evett minden nap édességet, hamburgert, húst, sajtot, még tojást sem. Evett viszont rengeteg zsíroskenyeret, krumplit, tészta ételt. Nem biztos, hogy azért mert akkor csak ezekre futotta, rosszabbak voltak a feljődés szempontjából, mint a ma divatos és szokásos ételek.

Kutathatná valaki pl. azt, hogy a forró égövről elvándorolt emberiség emésztő rendszere alkalmas-e a rizs olyan mértékű feldolgozására, mint a rizstermelő országok lakosaié, és vicaverze a gabonafélék vonatkozásában.
Gyerekkoromban hetente egyszer ettünk húst, de azt is csak azért, mert volt baromfink. Sertéshúst a disznóvágás után láttunk, vagy ha volt pénzünk, és volt a hentesnél. A hentes azonban csak hetente egy-két napon volt nyitva. Tehát minden adott volt az egészséges étkezéshez. Ezen se sok a kutatni való, csak meg kell számolni, mennyi idős ember van az országban, aki régen volt gyerek. Minden más kutatásnak nevezett tevékenység csak felesleges időtöltés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.14. 14:50:03

@Tangó Suszter: Nekem se a Voltaren, se a Dicklofenac nem hat a derekamra/gerincemre.
Én mindenkinek az Apranax-Dolo krémet ajánlom! Rendesen megmosott bőrfelületbe bedörzsölve pár perc alatt felszívódik és HAT!!! Elérhető tablettában, de az neked nem javaslom, mert kék :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.14. 14:51:27

@Kumari aki Nilüfer: Én régen ettem ott, akkor meg voltam elégedve. Többet viszont - a tapasztalatod alapján - nem megyek hozzájuk.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.14. 20:58:26

@Andrass9: Nem lebeszélni akartam senkit, lehet, csak rossz napjuk volt..

Ma itt a Panoráma étteremben ettünk, jelentósen olcsóbban, mint Párkányban( a havi egy ebéd a baráti házaspárral, sok éve gyakoroljuk), az ételek nagyon jók voltak, a desszert palacsinta viszont hideg,és nem hoztak hozzá szalvétát-nyilván a fő fogásét meg elvitték-A húsleveshez nem hoztak csípős paprikát, és nem is kérdeztek rá, holott ezt még egy kifőzdében is megteszik, a barátnőm fagylaltkelyhet kért, két gombóccal, de a pincér közölte, az három gombóc, és elhúzott, nem várt semmi reakciót, ja, és a pincér minket nőket Kedves-nek szólított. Most erre mit mondjak???Azért erre nem mondom, hogy többet nem megyek odA, de azért számtalan helyen megfordultunk, ilyesmi nem jellemző.Mint írtam, nem vagyok én egy étteremkritikus, és olyan kifinomult ínyenc sem, de azért na.Nem tettünk szóvá semmit, csak megjegyeztük magunknak...

Tangó Suszter 2024.03.15. 08:24:27

@Kumari aki Nilüfer: Talán érdekes lenne eszmét cserélni itt a Kocsmában, miert terjedt el ez az ocsmány stilus,, az ovódától az egyetemig. Azt még értem, hogy az "alsóbb néposztályok" tagjai keresetlen szavakat hasznalnak - a tehénnek nem vaginaja van -de, hogy egyetemet végzett emberek igy, azt nem. Talán ott tévesztettek utat, hogy a 8 osztályos gimnázium csak 4 osztályos lett, es felhagytak a latin, görög nyelv tanitásával? Az igényességgel.// Jut eszembe (?) talan Gallának van egy előadasa a Megalázó vendeglőröl. Lehet, hogy ez iranyú vágy a vendegekben élteti azt a Vendeglőt? Meddig működne így a Kocsma?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.15. 08:38:39

@Tangó Suszter: Hát nem lennék lelkes, ha ilyen lenne a közönség ...

Tangó Suszter 2024.03.15. 09:08:34

@Andrass9: A 70es evekben négyen volt sorkatonák jartunk a Várbeli Régi Országhaz vendéglő borpincejébe. Gyalut asztalok pad boroskancsók, bor, hagyma es dohányfüstszag keveredett a pince levegővel. Hagymás zsiroskenyeret lehetett kapni. Jellegzetessége volt, hogy az asztaltársaságok énekeltek. Döntően népdalt vagy kocsmadalt. Mi négyen eleg sokat tudtunk, hatot nyolcat egyfolytában. Igy aztán a kialakuló versengesben egyre többen csatlakoztak hozzánk. Jó nehány szombat este telt el igy nagy jókedvünkre. Aztán túlnőtte magat a dolog, egy este vagy húsz ismeretlen csatlakozott és bőgte a Snejder Fánit aki aszonta, az ismerős pincér tőlünk erdeklődött, hogy nem szégyeljük magunkat? Igy nem mentúnk többet. Be is zártak vagy tíz évre mist meg szálloda./// Kék tabletta? Matrix?! Vagy más kek? Nem emlékszem........

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.15. 09:49:39

@Tangó Suszter: Oda sokat jártam, mert ott dolgoztam a SZTAKI-ban :)
Kék tabletta az Viagra néven híresült el ...

Tangó Suszter 2024.03.15. 10:28:25

@Andrass9: Na arra nem emlekszem, hogy mire való......:-)

Tangó Suszter 2024.03.15. 10:47:12

@látjátok feleim szümtükkel: Szia Szümtükkel! A mit érdemes kutatni témájú kommentedben úgy 80 %ban egyetértek. Azzal a 20%al total nem, amiben kidobnád az alapkutatást.

Tangó Suszter 2024.03.15. 10:47:57

@látjátok feleim szümtükkel: Szia Szümtükkel! A mit érdemes kutatni témájú kommentedben úgy 80 %ban egyetértek. Azzal a 20%al total nem, amiben kidobnád az alapkutatást.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.15. 11:45:36

@Tangó Suszter: Annyit tudok, van egy életkor, amikor a tinik ocsmányul beszélnek, de ezt többnyire kinövik, azt hiszem.Ami a parasztéttermet illeti, azt hiszem, úgy vélik a parasztos, az egyben ordenáré, holott nem az.Ráadásul arra a szlovák oldalon ízes tájszólással beszélnek, na az, és némi kis humor pont elég lenne, meg egy mákszemnyi kis figyelem, mondjuk, ha kérek egy villát, akkor adnak.És igen, azt hiszem, mi is hibáztunk, amikor ezt nem tettük, szóvá, továbbá a többségen nem láttam viszolygást, de nehéz eldönteni, hogy tányleg tetszett nekik a közönségesség, vcagy úgy voltak vele, hogy biztos vicces, csak ők érzik soknak, ..vagy tényleg tetszett.A fene tudja.

Én nem gondolom, hogy latinos/görögös műveltség kellene a az igényességhez, hanem intelligencia.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.15. 13:33:06

@Kumari aki Nilüfer:

No de az intelligencia miből adódik? Senki nem azzal születik, csak a képességgel, hogy megszerezze.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.15. 13:40:35

@Tangó Suszter:

Rzu nagyon jó eredmény.;Đ

Régen én eljártam egy csomó szakmai rendezvényre, előadást is tartottam, de aztán rájöttem a többség munkája alapján, hogy ezek nem kutatások, hanem már megírt anyagok lemásolása, mert saját ötlet nem volt.Szóval leszoktam. Ilyen pl. a jog, amit a hatalom fogalmaz meg, természetesen magának, és nem a tömegnek.

Szerintem attól függ, hogy az alapkutatás milyen szakirányba mozdul. Mert a történelemnek nincs alapkutatása, csak ténykutatása. Aztán a filozófia is hason ló, meg pszichológia. Szóval azok a területek, amelyek nem anyagi jellegűek, pl a közgazdaságtan, hanem valakinek az elméjében megszületett idea, amit rá kell tukmálni másokra, és a feltaláló igazát kell terjeszteni mindaddig, amíg erősebb kutya szaporít alapon le nem győzik.

Az alapkutatás elfogadható, ha a szakterület a matematika, fizika, biolódia, kémia. Ezek a területek abszolut tények, függetlenül attól, hogy istenhívő, vagy istentagadó kutatja.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.16. 07:48:09

@látjátok feleim szümtükkel: hát..ez fogós kérdés. De én találkoztam nyolc általánost végzett intelligens emberrel,meg hótt bunkó kétdiplomással is..igazából nem tudom.Talán a jóra való hajlam, és a nyitottság..meg a nevelés persze. DE röviden: nem tudom.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.16. 07:53:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ezzel azonosulni tudok, ami nem konkrét és kiszámolható, bizonyítható, azon csak agyalogni lehet, kutatni aligha.( el is gondolkodtam most, mit kutat egy valláskutató...csak a meglévó elméleteket boncolgathatja, és akár kitalálhat újat, ezt valóban valami másnak kéne hívni...)Na de ebben sem vagyok biztos:)

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.16. 08:49:38

Na mit jelent ez a szó: geronto-androgógus?

Csak akkor nézd meg a wikiben, ha magadtól nem megy!;Đ

Ez részben válasz a korábbi felvetésemre, és egyet értek vele, mert teljesen más magatartást, gondolkodást kíván a feladat. De a régi kisszékes árokpartos-gangos gyakorlat nekem jobban teccik még ma is.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.16. 13:00:28

index.hu/techtud/2024/03/16/tudomanyos-nyilvanossag-digitalis-publikacio-konyvtar-archivum-enyszet-crossref-scihub-lockss-clockss/

"Bár az internet már nem új dolog, a papíralapú tudományos nyilvánosságot felváltó digitális publikációk megőrzése máig nem megoldott. Ez azzal fenyeget, hogy a nem archivált kutatások elérhetetlenné válhatnak."

Ki le nem sz*ja?

Akinek kell, az úgy is menti más adathordozóra, aki meg laikus, azt úgy sem érdekli.

Ez pont olyan, mint a szélessávú internetet minden háztartásba program volt, pénzkidobás. Tisztességes és fontos tudományos publikációt annak gazdája nem csak az interneten tesz közzé, és akit érdekel, az megtalálja.

kocsmagomba 2024.03.16. 14:30:50

@látjátok feleim szümtükkel:

Vigyázzunk a szavak helyesírásával kérem!

"geronto-androgógus"

Helyesen "geronto-andr-A-gógus"

Az andr-o-g-ógus már inkább az andro-l-ógus szóra hasonlít.
Utóbbi viszont azzal foglalkozik hivatásszerűen, amire @Tangó Suszter: már kék tablettával sem emlékszik! :D

Na mindegy, zárszónak is egy a vége. A geronto-androgógus tanítja meg a vénasszonyokat és vénembereket arra, hogyan kell belépni minden esetben sikeresen Firefox-szal a blog.hu-ra.
Guglizás nélkül eltaláltam? :)

(meg hogy ne adják ki csalóknak a pénzüket, és hogy ne dőljenek be a politikai populizmusnak, persze sikertelenül...)

kocsmagomba 2024.03.16. 14:32:25

@kocsmagomba: én is elba*tam a szót! :)))) király :))) mert Ctrl+C Ctrl+V, oszt nem figyel a vénember :)))

kocsmagomba 2024.03.16. 14:38:09

@Kumari aki Nilüfer: látod, hogy én is és szümtük is milyen bunkók vagyunk... a csillagozott szavak helyett használhattunk volna mást is az előzőekben... ;)

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.16. 16:48:44

@kocsmagomba:

Nem baj, majd Fási Zsüli ( akinek van ilyen diplomája ) jön, és megtanít minket mindarra, amit már egyszer elfelejtettünk.;Đ

Mellesleg mire is kell megtanítani minket és más időseket? Tiszta pelust hoz a tanító néni vagy bácsi? És csokit?

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.16. 16:51:13

@kocsmagomba:

Árokparton a kisszéken nem kellett pelus, és még hinni is lehetett amit hallottunk.

kocsmagomba 2024.03.16. 17:15:47

@látjátok feleim szümtükkel: ja, árokpartra nem kell pelenka, el tudott folyni...

A hírek viszont mások most. Nem portától portáig terjednek, hanem portáltól portálig. :) Egyben készre kapod a világot a legkülönfélébb módokon. Orrba-szájba. Akár sámlin ülsz hozzá, akár nem.
A baj nem ez. A baj az, hogy közben lehet manipulálni a hírt. Régen legfeljebb tévedtek a pletykák, most szándékosan manipulálják a hírt, erre szakosodott fizetett pöceháziak.

Itt Hevesben nem sámli volt és nem árokpart. Minden ház előtt, a kapu mellett volt egy fából ácsolt pad, kívül. Előtte szépen gondozott virágoskert. Ott ültek munka után a vénasszonyok. Néhol még látni. Még a 80-as években is, ha végigautóztam Kápolna-Tófalu-Aldebrő-Feldebrő-Verpelét-Tarnaszentmária vonalon, ott ültek kint. De szép is volt mindegyik falu.

A pelenkát meg hagyjuk. Tiszta depressziós vagyok már, havonta amennyi pelenkát írunk fel szociális otthonba, nagy részét demenseknek. Én már nem akarnék úgy élni.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.16. 19:40:58

@kocsmagomba: Csak szólok, nekünk van kispad a ház előtt, egyedülálló talán az egész Józsán:)Ugyanis a házunk előtt szokott lennia villámcsüdölet, ki tudja miért, órákig képesek vagyunk kinn beszélgetni, mimözben a fiatalabb szomszédok a pulyákat futtatják, régen én az unokámat..voltam szemafor, közlekedési rendór, de itt tanult meg bringázni, ahogy a többi gyerek is, kinn az utcán.Úgyhogy nem lepódök meg, ha hallom a sivítást: autó !!! Itt nagyon jó az utcaközösség, hála az égnek.

Tangó Suszter 2024.03.17. 06:41:45

@kocsmagomba: Nullától tíz évíg, es a Kék Tabletta után: Psszt! Ez tünemény! Halkan lélegezz! El ne riaszdd, el ne tűnjön!!!
youtu.be/RoTeFG1oSls?si=Cuklt2euxSwIuX0G

Tangó Suszter 2024.03.17. 10:10:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ez? Akkor mit szólsz a holnap hajnalban LILA dalra kelő nyakkendőhöz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.17. 10:43:05

@Tangó Suszter: Szép lány, szép képek!
Azért nekem ezek inkább fényképnek látszanak.

Tangó Suszter 2024.03.17. 12:54:16

J@Andrass9: A költőt vagy a versét? // A neten láttam portrét, megesküdtem volna, hogy fotó, pedig festmény volt. Van is valami saját neve ennek a technikának.

Tangó Suszter 2024.03.17. 20:14:06

@Andrass9: Ha a matek poézis mi szükseg versekre. :-))

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.18. 06:39:20

@Tangó Suszter:

Nem tudtam, hogy a versekre szükség van. Sok ember meg él a versek nélkül. Viszont jó, hogy vannak versek, de ez nem szükségszerű, hanem az unalom, és a restség is hozta, hogy egyes emberek verselni kezdtek, aztán úgy is maradtak. Divat lett verselni.
Számolni szükségszerű, és főzni is.
Amikor a nagy ősi birodalmak a klímaváltozása miatt felbomlottak, megszűnt az írás is, mert nem volt rá szükség a készletek feljegyzéséhez, mivel nem volt mit készletezni. Ezért nincs ősi magyar írás sem addig, amíg be nem migráltak őseink a medencébe. Azóta is lubickol benne sok írástudatlan.:D

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.18. 14:51:17

Míg el nem felejtem elmesélem.
Van egy kakaskán, akinek csak a ház előtt jutott hely. Itt éldegél, egy ládában éjszakázik, ő a házi kakas. Szelíd, de nem hagyja magát csak a lakásánál megfogni. Viszont mindenre nagyon kíváncsi, ha csinálunk valamit rögtön megjelenik, és figyel.
A garázs előtt a fal tövén jelenleg az ősszel leszedett cserepet tároljuk ( még nem tudjuk hová kell majd elvinni ), és ez alatt a macska valamit észlelt, mert benyújtogatta a mancsát a rakás alá. Mi nem láttunk semmi, viszont egy idő után oda ment a kakaska is, és ő is belesegetett a cserepek alá. Közösen próbálták kibányászni a valamit.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.18. 19:11:50

@látjátok feleim szümtükkel: Az állatok kiváncsisága fantasztikus!
Én a cserepeket apránként kidobáltam a kukába a MOHU-nak: egyék meg!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.18. 19:14:24

Beraktam fermentálni egy fej lila káposztát, amit a gyerekek szeleteltek fel egy tanfonlyamon :)
Vajon milyen lesz a savanyú káposzta lilából, és mire tudom majd felhasználni?

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.18. 19:41:48

@Andrass9:

ja, évente 500 kilónyit be lehet vinni a hulladékudvarba. Szerintem úgy gondolják a többit egye meg a tulaj. De a portákon hulladékot tárolni nem lehet.?????

Tangó Suszter 2024.03.18. 19:53:01

Két barna héjú avokadóhoz jutottam, hát ezt is megéltem. :-)) Kikapartam, most csak nézem, hogy a közepe szèp sárga, a héj felőli rész szép zöld. Ez igy szabályos? Ha krumpli zöld azt levágom, de ezt csak keverjem össze? Nincs meg hozzá a kèpesítésem!

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.19. 07:54:03

@Tangó Suszter:

Én csak a barna foltos részeket nem használom fel. Le írás alapján pont jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.19. 07:57:37

@Tangó Suszter: Az úgy tökéletes! Még a barna foltos is ehető, csak ha penészes, az nem. Egyed önmagában, hogy megismerd az ízét, majd keverd kis sóval, citrommal - úgy finomabb.

kocsmagomba 2024.03.19. 09:18:48

@Tangó Suszter: Pont jó. Olyannak kell lennie, mint a brazil zászló színei. Kívül zöld, belül sárga. :) A zöld íze is kell bele.

Csinálhatsz belőle krémet pirítósra.
Én összetöröm villával darabosra, vagy mehet botmixerrel is, ha krémesebbet akarok.
2 avokádóhoz 1 nagy kanál citromlé. Vagy inkább lime lé. Só és bors. Nem rontja el egy kanálka majonéz sem a végén.
Sokan fokhagymát reszelnek bele nyersen, de az tévedés. Kevés ételbe való a nyers fokhagyma íz, ebbe a sima enyhe ízű krémbe semmiképpen. Ha sehogy nem bírjuk ki fokhagyma nélkül, inkább a pirítósra érdemes szokásos módon dörzsölni, nem a krémbe tenni.
Inkább apróra vágott friss zöldfűszer: petrezselyem, vagy aki szereti koriander.

És ez még csak az alap... határ a csillagos ég... a hozzávalók párosításával, fűszerekkel.

kocsmagomba 2024.03.19. 13:14:43

@Andrass9:

:) Na ugye, hogy a szakértő közönség már akkor is megírta a lényeget.

Tangó Suszter 2024.03.19. 21:31:36

Jó estét Kocsmabeliek!
Elkeszült a nagy mű, az alkotó - fotelban - pihen. :-) Köszönöm a recepteket, nekem igy elsőre kicsit nem nagy hüha. Valszeg tovabb kell füszereznem. A Gorgonzola nagyon !!! inyemre valónak ígerkezik! Ide nekem a büdös sajtokat! Legközelebb majd dorbézolok, lehet, hogy Vinettével házasítom.

Tangó Suszter 2024.03.19. 23:22:10

@Tangó Suszter: Lehet, hogy izlesrombolás miatt neheztelni fogtok, de most elkövettem egy "ujragondolast".
A vasárnapi resztelt borjú (?) máj kissé ragható lett, Iluska köszönte szépen, de nem vitt belőle haza. Leturmixoltam és összekevertem az avokàdó krémmel. Ez 1 fúzijó. Jó!

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.20. 06:35:34

Viszont igaza van kucsmagombának, mert meg kell ismerni az avokádó natúr ízét, anélkül az ember nem tudja mit eszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.20. 07:34:12

@Tangó Suszter: Jónak hangzik! A resztelt májból másnap mindig kenőmájas készül nálunk, de avokádóval még nem próbáltam lágyítani. Érdemes római köménnyel bolondítani!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.20. 07:35:18

@látjátok feleim szümtükkel: Tangót nem kell félteni, megvan a magához való esze ...

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.20. 11:34:03

@Andrass9:

Biztosan, mert nekem még nem jutott eszembe, pedig elég sok avokádót szoktam venni. Igaz én csak natur eszem, kenyér, kalács, szelet avokádó és rá só. Esetleg összetöröm sóval és citrommal kikeverem és pirítósra kenem.

kocsmagomba 2024.03.20. 12:51:26

@Tangó Suszter:

Szinte mindegy.

Gondolj úgy az avokádóra, mint alapanyagra. Ami nem más, mint növényi zsír. A konyhában kiváltja - ki tudja váltani! - a vajat, tejszínt, kacsazsírt. Ez egy hozzávaló. Gyenge íze miatt bátran elvihető az íz bárhová.
Zsíros, és kicsit, de nem markánsan ízletes. Élettanilag könnyebb, mint a tej származékok, és a csinált margarinok.

Tudod, hogy mit készítenek még avokádóból? Tudod?
Csokitortát! Vegán és egyéb érzékeny konyhában.
Csodálatos alapanyag.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.20. 16:58:32

@kocsmagomba:

Pont olyan, mint a kókusztej.

Nagyon akartam inni valami jó italt, és eszembe jutott, hogy kókusztejből is lehet tehenet bűvölni.
A lájtosabb fajtából egy kis doboznyit beöntötten láboskába, és kis lángon gyengén melegítettem, majd tördeltem bele 80%-os csokoládékockát ( kaptuk ), tettem hozzá kevéske cukrot, és csipet fahéjat, annyit, hogy ne legyen kiugró az íze. Összemelegítettem óvatosan, nehogy összeugorjon ( nem is ugrott ), és kisüvegbe öntöttem. Kávéba tettünk egy-egy kanállal, és nagyon finom lett tőle.
Valahogy nem ugrott ki a kókusz íze sem, nagyon finom harmónia sikerült az ízek közt.

Tangó Suszter 2024.03.21. 00:21:15

@kocsmagomba: Oké, a leresz(t)elt máj elfogadható csillagos égnek?@látjátok feleim szümtükkel: Juj de jlyó, de megis mennyire??:-)@Andrass9: Római? Kömény?! :-(( A koriander level helyett akár szappanforgácsot is lehetne tenni. A molyirtós edesség se a barátom.

kocsmagomba 2024.03.21. 08:47:54

@Tangó Suszter:

Hát, nem tudom... a csillagos égben még nem jártam! :))))

Én már nem is akarom magam ismételni, de ha már szóba került: zöld koriandertől irtózom, a római kömény pedig kifordul a számból, erős hányinger segítségével.
A koriander magját viszont szeretem. Egészben, ez főleg savanya, és őrölve is, darált húshoz.
De hasonlóan érzek az édeskömény gumójával is, én megpróbáltam, nem kell vele elrontani az ételt.
Vagy ilyen a szárzeller is, én kihagyom az olasz alapmártásból. Öklendezek tőle! Ha nagyon kell valami íz, akkor a "rendes" zöldleveles friss zeller gumójának tetejéből, és zöldjéből adok hozzá.

Tangó Suszter 2024.03.21. 09:11:30

@kocsmagomba:A szárzeller - meg minden ami zeller - jöhet, az edeskömény is, az előtte emlitettekkel èn is hasonlóan érzek. Egy menü: Húsleves tökbélből, Brassoi szójakockából, torta avokàdóbol/babból hamár tortát lehet. :-))

kocsmagomba 2024.03.21. 10:01:42

@Tangó Suszter: Tudod mit? Kacsazúza paprikás, nokedlivel. Már kész is, nem is várok vele délig.

Kumari aki Nilüfer 2024.03.21. 19:45:48

@kocsmagomba: Én simán rászeletelem a pirítósra, és kis só. Nyami.

Tangó Suszter 2024.04.29. 14:46:20

@Tangó Suszter: Oké, csak a Paprikás videó miatt küldtem. Fogalmam sincs miért jeleníti neg az egész Fàcsét. :-((

Tangó Suszter 2024.04.30. 07:59:20

@Andrass9: Na, legalább az. Bár a paprikásra gondoltam, hogy jő válasz. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.30. 11:06:40

@Tangó Suszter: Nem vagyok YouTube barát, elnézést! Pláne, hogy a Fácse mindent beleszarik ...

Tangó Suszter 2024.04.30. 11:50:39

@Andrass9: Mit javasolsz, hogyan osszak meg egy ilyen őrölt paprikás témát?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.30. 16:31:00

@Tangó Suszter: Sajnos halvány segéd fogalmam sincs róla
Elnézést!!!

Tangó Suszter 2024.05.18. 14:22:28

Ha valaki nem gyárt klf erőspaprika trutyikat, de érdeklődik, at guglizza meg a Janchillit. Bár valszeg "halas" ember :-), mert vidàm vasárnappal köszön a videóin , a szószai jók lehetnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.05.18. 20:46:08

@Tangó Suszter: Ebből én azért nem itélkeznék a csiliszószai felett - elnézést!

Tangó Suszter 2024.05.19. 08:01:09

@Andrass9: Egy feltételezés, 'valszeg "halas" ember és egy másik ' a szószai jók lehetnek". Nem érzékelem ítéletnek. A pasas kifejezetten rokonszenves, a Hit gyülekezet nem annyira. A mikor a Lelkész úr megérinti az embereket, s azok fetrengeni, röhögni kezdenek megrémülök, feláll a szőr a hátamon. Lovag cipolla motyogom.

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.20. 08:32:28

@Tangó Suszter:

B+! Ne rángasd az oroszlány bajuszát, mert harap, mint a jó csili!:D
süti beállítások módosítása