Ezt az ételt a spanyol hódítók hozták Európába az aztékoktól. Az avokádó (Persea americana) fa hazája dél-közép Mexikó, gyümölcse egy egymagú bogyó, amit szintén avokádónak (aligátorkörte) neveznek. A hódítók persze nem csak a receptet, hanem a magot is hozták magukkal, ami szubtrópusi és meleg mediterrán éghajlaton terem. A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.
A növény sajátmagát nem, vagy csak nehezen termékenyíti meg, ezért (és a fajta megtartásáért) főleg szemzéssel/oltással szaporítják. Oka abban rejlik, hogy egyes fajták (Hass, Gwenn, ...) reggel nővirágot nyitnak, amit koradélután becsuknak. Ezek a virágok azután másnap késődélután himvirágként nyílnak ki újra. Egy másik fajtacsoport pedig pont fordítva viselkedik (Fuerte,Sharwil, ...). Egyes jó minőségű fajták, mint pl. a Hass, amit itthon is veszünk, kétévente hoz nagy termést - a második évben pedig pihennek. Otthoni csíráztatása jó szórakozás, de a növény kb 20 méter magasra is megnő, ezért gyakran kell nagyobb cserépbe átültetni :)
Nos, miután kiveséztük a növényt, lássuk az egyik legnépszerűbb mártogatós krémet, a guacamole-t:
- 2 érett avokádó (a boltban még éretlen, de alma vagy banán mellé téve 2-3 nap alatt beérik)
- 1 kis lime
- 1/2 kis lilahagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 1/2 tk só
- 1/2 tk őrölt bors
- 2 ek aszalt vagy sült paradicsom
A nagylyány aprítógépben készítette, ezért feleségem szerint nekem most szintén így kell készíteni, hogy az milyen jó volt. Az avokádót megfeleztem, kivettem a magot és kicsit beirdaltam a húsát a héjában, mert így eleve kisebb darabokban tudtam belekanalazni az aprítóba. A fokhagymát és a lilahagymát is apróra vagdostam.
Mindez ment az aprítógépbe. A paradicsomot se hagytam egy darabban ... Belefacsartam a lime levét, hozzáadtam a sót, borsot, majd krémesre dolgoztam ki a géppel.
Szilikonspatulával kivarázsoltam a gépből a krémet egy üvegtálba, amit betettem fél napra a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Az edényt célszerű levegőtől jól elzárni, mert megbarnulhat, ahol az oxigénnel érintkezik.
Reggel azután konstatáltuk, hogy nincs itthon tortilla csipsz :( Micsoda egy háztartás ...
Cserébe csilis sajtostallérral, meg valami szezámmagos rostlappal tálaltam érett gorgonzola sajt társaságában.
Finom volt, ízes volt, de azért a klasszikus - villával kikevert guacamole-t nem tudta űberelni. Hiányzik a szilárdabb hagyma, amire ráharapsz, nomeg nekem egy kis jalapeño csili is jól esett volna benne, de majd legközelebb.
A gorgonzola párosítás viszont fenomenális!