Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (97) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (141) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zsírjában sült kacsamáj

2021.11.25. 07:00 Andrass9

A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre.

22.jpg

Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig tartani ...

Éppen kaptunk egy 20%-os kupont a Sp..-ba, amivel a feleségem megvette a májat - így mégse kell kezünket-lábunkat is beletenni :) A hozzávalók igencsak kevesen vannak, és szerencsére a Márton napi szokások miatt most a kacsadolgok is kicsit olcsóbbak.

  • 60 dkg kacsamáj (sokkal nagyobbat ne vegyetek, mert az már csak tiszta zsír)
  • 2 kg bőrös kacsa testháj
  • 1 dl víz

10.jpg

Ugye mondtam, hogy rövid a lista! A hájat alaposan megmostam, 3x3 cm-es darabokra vagdostam, majd kitokoztam - most nem is volt nagyon tollas. A deci vizet aláöntöttem, és feltettem az indukciósra. Amíg a víz el nem forr, addig biztos 100C fok alatt lesz a háj! Kb. egy óra múlva a víz elpárolgott, kezdett is színesedni a tepertő.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kacsamájat lebenyeire választottam, és ellenőriztem, nincs-e benne ér. Ezzel se volt gond, papírtörölközővel leszárítgattam. A zsír nagyját leöntöttem a fazékba, és belemerítettem a májdarabokat. Csendes melegen óvatosan sütöttem. A maghőmérő jelzett, amikor a máj közepe már 87 C fokos volt: ideje kivenni a májat a zsírfürdőből.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy pontméretű jénaiba tettem a májat, és rákanalaztam annyi zsírt, hogy bőven ellepje, mert akkor marad neki a főzéshez is. Fél óra alatt megszilárdult a zsír, mehetett a hűtőbe.

19.jpg 20.jpg

Ez legalább meglepetés ajándék volt, csak fényképen kaptunk visszacsatolást, hogy izlik nekik :)

21.jpg

Gondolom, mire a fele elfogy, rájönnek, hogyan kell vékonyabban kenyérre kenni (szerintem a sült máj és a téliszalámi csak papír vékonyan adja ki igazán az ízét!)

A hájat lesütöttem kopogós tepertőnek, és lett belőle bő egy liter zsír is itthonra (nagyon kevés sertészsír fogy - inkább baromfival főzünk).

33 komment

Címkék: kacsamáj hízott kacsamáj bőrös kacsaháj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5516763604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.25. 09:57:56

húú..mindig rettegek, ha drága májat sütök, hogy nem sikerül:) de mondjuk, sikerülni szokott:D

Szeretem. Kéne....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.25. 11:33:36

@Kumari aki Nilüfer: Én is féltem, amíg éltem ... :)
Egyre kevesebb fűszert használok hozzá, pedig a kétlábúak máját még szabad is sózni! Valahogy a tej már régóta nincs a hozzávalók között, de ez a mostani egy abszolut minimalista megközelítés volt. A gyerekek szerint tökéletes :)

Burgermeister 2021.11.25. 17:51:26

Isten! Az egyik legjobb, de en barmilyen majat megeszek, finom mindegyik.

valkür 2021.11.25. 21:39:15

ennél jobb ma már nem lesz, úgyhogy be is zárom az internetet :-)
Egyébként amikor már nagyon leszokófélben voltam a karácsonyi ajándékozásról, ez volt az utolsó, amit még adtam. Mindig örültek neki, én meg annak, hogy ők örültek, és valami olyasmit adhattam, aminek biztos jó volt a színe is, a mérete is, és porfogónak sem kellett feltenni valami polcra.
Színház- vagy koncertjegy, házi befőtt (including csili szósz) és libamáj zsírjában, ez a három, amit ajándéknak el tudok képzelni.

Boar. 2021.11.26. 09:31:52

@Andrass9: "pedig a kétlábúak máját még szabad is sózni!"
Erre feltétlenül felhívom az express one futár figyelmét...
:-(

szivar 2021.11.26. 09:43:58

@Burgermeister: Pár májjal nem árt vigyázni, mert némelyiktől egy kissé meg lehet halni... :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:11:36

@Boar.: Elvileg a Sparos automatában van a küldeményed ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:12:31

@szivar: Én például kifejezettem szeretem a harcsmájból készült resztelt májat!

szivar 2021.11.26. 10:26:55

@Andrass9: Az rendben is van. De itt "bármilyen" májról volt szó. A ragadozó állatok májának fogyasztása többnyire nem túl egészséges dolog, mert akkora A-vitamin adag van benne, hogy simán megmurdel tőle az ember... Konkrét példákat lehet itt felsorolni, amiket a rászorulók elkövettek és dokumentálva is vala: kutya, jegesmedve, ect.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.26. 16:48:18

@szivar: Na várj..az eszkimók( inuitok), nem nyersen falják a fóka és jegesmedve máját???

valkür 2021.11.26. 18:14:08

@kocsmagomba: szerbusz! :-)
igen, fugu, az nem jutott az eszembe. Pár tucat embert ki lehet irtani vele.
Nem is értem, kb az a kategória, mint amikor az ókori rómaiak jóódjukban előbb drága pénzen megvettek egy beszélő papagályt, aztán pástétomot csináltak a nyelvéből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 20:02:17

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Hát ez érdekes volt!
1, a májnak elég 44C, hogy elkészüljön
2, valamiből aszpik készült, csak nem tudok franciául.
3, libazsír nincs vele
@Kumari aki Nilüfer: első alkalomra nem javaslom :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 20:04:03

@Andrass9: Valamint, ha jól láttam, ő elősüti serpenyőben a májat.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 20:10:17

@Andrass9:

" a májnak elég 44C, hogy elkészüljön.."

Sztem az a belső hőmérséklet. Ez a kütyü azt méri, ezért kell beleszúrni a sütendő nyersanyagba..

szivar 2021.11.26. 21:03:10

@Kumari aki Nilüfer: A jegesmedvéét bizton nem. A fókát azt nem tudom. Az előbbi grammja(!) a napi adag kettő-háromszorosát tartalmazza. Tehát becsap az ember belőle 10 dekát az már instant halál...

szivar 2021.11.26. 21:07:33

@kocsmagomba: Talán ott sem a máj mérgező, de erre nem merem feltenni az egyik tökömet tétnek. Valami idegméreg rémlik vele kapcsolatban. Ha majd kerül hozzánk is, akkor kiművelődöm magam. :]

@valkür: Olyan, mint a kismértékben alkalmazott alkohol (jobb hasonlat lett volna a sáfrány, mert az is nagy tételben méreg). Némi bódultságot és jó közérzetet biztosít. De ha eltolják a 'boncolást' és a hal nem megfelelő részeit használják fel a kajához, akkor az is instant halálhoz vezet...

valkür 2021.11.26. 22:37:11

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: jesszum, tényleg ennyire szét kell trancsírozni a libamájat? Sose csináltam még, kihúztam amit ki tudtam, oszt jóccaka. Ez most őszintén meglepett.

@szivar: meg a szerecsendió, állítólag nagy mennyiségben az is bódultságot okoz. Dunsztom sincs mennyit kéne megenni belőle, nem is fogom kipróbálni.
Mondjuk sárfánnyal mérgezni, ahhoz azért elég gazdagnak kell lenni :-)

valkür 2021.11.26. 23:01:25

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: az a szaft, amit leönt a máj alól, később abból lesz az a zselé?
a franc, már ez megérné, hogy megtanuljak franciául. Bónusz, hogy érteném a Carment (bár, Bizet egy igazi zseni, úgyhogy a Carment nyelvtudás nélkül is lehet érteni)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 23:45:53

@valkür: Lehet, hogy mivel úgyis terrinbe kellett, így egyszerűbb volt neki.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 23:49:41

@valkür:

"Goulash Hongrois"

www.youtube.com/watch?v=yGl9Rr8o7Kk

( Nekem mondjuk kissé fura a marha pörkölt hosszú főtt répával tárolva.:D )

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 11:35:46

@valkür:

Nem értem mi a fenén csudálkozol. A májak teli vannak erekkel, és az epét szállító vezetékkel, melyek nem főnk meg annyi idő alatt, míg a máj egyéb állománya. Ha azt is puhára akarjuk főzni, elfogy a máj, összemegy kicsire.
Tavasszal készítettem kacsamájat, de nem értem rá kizsigerelni, és bizony nem is lett jó, vizes maradt a zsír, és megromlott a hűtőben.

Vén motoros 2021.11.27. 16:05:19

Én azért nem merek belevágni, mert maghőmérő nélkül nagyon nagy gyakorlat kell hozzá. A májat nagyon könnyű túlsütni, és az maga a targédia. De az is rossz, ha nyers.
Más: a kész kacsatepertőt valamennyire kipréseled? Nekem az a tapasztalatom (tepertőt gyakran sütök, a kacsasír kinyerés finom "mellékterméke"), hogy ha úgy hagyom, ahogy magától pirosra pirult, nagyon zsíros lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 16:30:30

@Vén motoros: A krumplinyomóval kinyomom, majd nagyon kevés zsírban még frissítem, és lecsepegtetem. Így nekem nem tocsog a zsírban.

Vén motoros 2021.11.27. 17:41:05

@Andrass9: Kösz! Ez a krumplinyomóval történt préselés után "frissítés" nem jutott eszembe! Jó ötlet.
A kacsatöpörtyű függőséget okoz! Az ember nem bírja abbahagyni, amíg el nem fogyott.
Ami a liba- vagykacsamájat illeti: én jobban szeretem a füstölt főtt marhanyelv-gyököt, mert az suzámomra ritkaság. Nagyanyám, amikor még kisgyerek voltam, Balassagyarmaton állandóan tömött 5-6 libát, kacsát, mikor melyiket. Ezért nálunk éjjel-nappal ott állt a nagykamrában zsír alatt a lesütött máj. Számomra olyan hétközapi, "megúnt" dolog volt, hogy inkább az abált szalonnát választottam helyette. Amikor felnőttem, egészen megdöbbentem azon, hogy a hízolt kacsa- vagy libamáj egy luxus étel, én ahhoz szoktam, hogy olyan hétközanpi dolog, mint a töpörtyű, az abált szalonnák vagy az abált, paprikás-fokhagymás sertésfej.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 19:23:40

@Vén motoros: Nekem is ritkaság volt a füstölt marhanyelv, és NAGYON szeretem!
Az abált fejhús (szem nélkül :) az én kedvencem. Lévén pesti gyerek, ritkán jutottam hozzá.
Ami a kacsatöpörtyűt - meg általában a töpörtyűt illeti: Rohadt szarul vagyok, ezért nagyon keveset eszem (siketült 10 kilót lefogyni bő egy hónap alatt). Erre találtam egy doboz tepertőt a hűtőben. Belaktam belőle, mire rájöttem, hogy avas volt mint állat!!! 3 Dipankrink rendbehozott ... Merthogy ha tepertőt látok, nem tudom megállni, hogy ne egyek!

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.27. 22:25:23

@valkür:

Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során kioldódó kocsonyásító zsírok(?). Így azt is felhasználja. Mi magyarok nyilván eltennénk a hűtőbe, jó lesz zsíros kenyérre.:)
süti beállítások módosítása