A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre.
Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig tartani ...
Éppen kaptunk egy 20%-os kupont a Sp..-ba, amivel a feleségem megvette a májat - így mégse kell kezünket-lábunkat is beletenni :) A hozzávalók igencsak kevesen vannak, és szerencsére a Márton napi szokások miatt most a kacsadolgok is kicsit olcsóbbak.
- 60 dkg kacsamáj (sokkal nagyobbat ne vegyetek, mert az már csak tiszta zsír)
- 2 kg bőrös kacsa testháj
- 1 dl víz
Ugye mondtam, hogy rövid a lista! A hájat alaposan megmostam, 3x3 cm-es darabokra vagdostam, majd kitokoztam - most nem is volt nagyon tollas. A deci vizet aláöntöttem, és feltettem az indukciósra. Amíg a víz el nem forr, addig biztos 100C fok alatt lesz a háj! Kb. egy óra múlva a víz elpárolgott, kezdett is színesedni a tepertő.
A kacsamájat lebenyeire választottam, és ellenőriztem, nincs-e benne ér. Ezzel se volt gond, papírtörölközővel leszárítgattam. A zsír nagyját leöntöttem a fazékba, és belemerítettem a májdarabokat. Csendes melegen óvatosan sütöttem. A maghőmérő jelzett, amikor a máj közepe már 87 C fokos volt: ideje kivenni a májat a zsírfürdőből.
Egy pontméretű jénaiba tettem a májat, és rákanalaztam annyi zsírt, hogy bőven ellepje, mert akkor marad neki a főzéshez is. Fél óra alatt megszilárdult a zsír, mehetett a hűtőbe.
Ez legalább meglepetés ajándék volt, csak fényképen kaptunk visszacsatolást, hogy izlik nekik :)
Gondolom, mire a fele elfogy, rájönnek, hogyan kell vékonyabban kenyérre kenni (szerintem a sült máj és a téliszalámi csak papír vékonyan adja ki igazán az ízét!)
A hájat lesütöttem kopogós tepertőnek, és lett belőle bő egy liter zsír is itthonra (nagyon kevés sertészsír fogy - inkább baromfival főzünk).