Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zsírjában sült kacsamáj

2021.11.25. 07:00 Andrass9

A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre.

22.jpg

Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig tartani ...

Éppen kaptunk egy 20%-os kupont a Sp..-ba, amivel a feleségem megvette a májat - így mégse kell kezünket-lábunkat is beletenni :) A hozzávalók igencsak kevesen vannak, és szerencsére a Márton napi szokások miatt most a kacsadolgok is kicsit olcsóbbak.

  • 60 dkg kacsamáj (sokkal nagyobbat ne vegyetek, mert az már csak tiszta zsír)
  • 2 kg bőrös kacsa testháj
  • 1 dl víz

10.jpg

Ugye mondtam, hogy rövid a lista! A hájat alaposan megmostam, 3x3 cm-es darabokra vagdostam, majd kitokoztam - most nem is volt nagyon tollas. A deci vizet aláöntöttem, és feltettem az indukciósra. Amíg a víz el nem forr, addig biztos 100C fok alatt lesz a háj! Kb. egy óra múlva a víz elpárolgott, kezdett is színesedni a tepertő.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kacsamájat lebenyeire választottam, és ellenőriztem, nincs-e benne ér. Ezzel se volt gond, papírtörölközővel leszárítgattam. A zsír nagyját leöntöttem a fazékba, és belemerítettem a májdarabokat. Csendes melegen óvatosan sütöttem. A maghőmérő jelzett, amikor a máj közepe már 87 C fokos volt: ideje kivenni a májat a zsírfürdőből.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy pontméretű jénaiba tettem a májat, és rákanalaztam annyi zsírt, hogy bőven ellepje, mert akkor marad neki a főzéshez is. Fél óra alatt megszilárdult a zsír, mehetett a hűtőbe.

19.jpg 20.jpg

Ez legalább meglepetés ajándék volt, csak fényképen kaptunk visszacsatolást, hogy izlik nekik :)

21.jpg

Gondolom, mire a fele elfogy, rájönnek, hogyan kell vékonyabban kenyérre kenni (szerintem a sült máj és a téliszalámi csak papír vékonyan adja ki igazán az ízét!)

A hájat lesütöttem kopogós tepertőnek, és lett belőle bő egy liter zsír is itthonra (nagyon kevés sertészsír fogy - inkább baromfival főzünk).

67 komment

Címkék: kacsamáj hízott kacsamáj bőrös kacsaháj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4816763604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.25. 09:57:56

húú..mindig rettegek, ha drága májat sütök, hogy nem sikerül:) de mondjuk, sikerülni szokott:D

Szeretem. Kéne....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.25. 11:33:36

@Kumari aki Nilüfer: Én is féltem, amíg éltem ... :)
Egyre kevesebb fűszert használok hozzá, pedig a kétlábúak máját még szabad is sózni! Valahogy a tej már régóta nincs a hozzávalók között, de ez a mostani egy abszolut minimalista megközelítés volt. A gyerekek szerint tökéletes :)

Burgermeister 2021.11.25. 17:51:26

Isten! Az egyik legjobb, de en barmilyen majat megeszek, finom mindegyik.

valkür 2021.11.25. 21:39:15

ennél jobb ma már nem lesz, úgyhogy be is zárom az internetet :-)
Egyébként amikor már nagyon leszokófélben voltam a karácsonyi ajándékozásról, ez volt az utolsó, amit még adtam. Mindig örültek neki, én meg annak, hogy ők örültek, és valami olyasmit adhattam, aminek biztos jó volt a színe is, a mérete is, és porfogónak sem kellett feltenni valami polcra.
Színház- vagy koncertjegy, házi befőtt (including csili szósz) és libamáj zsírjában, ez a három, amit ajándéknak el tudok képzelni.

Boar. 2021.11.26. 09:31:52

@Andrass9: "pedig a kétlábúak máját még szabad is sózni!"
Erre feltétlenül felhívom az express one futár figyelmét...
:-(

szivar 2021.11.26. 09:43:58

@Burgermeister: Pár májjal nem árt vigyázni, mert némelyiktől egy kissé meg lehet halni... :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:11:36

@Boar.: Elvileg a Sparos automatában van a küldeményed ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 10:12:31

@szivar: Én például kifejezettem szeretem a harcsmájból készült resztelt májat!

szivar 2021.11.26. 10:26:55

@Andrass9: Az rendben is van. De itt "bármilyen" májról volt szó. A ragadozó állatok májának fogyasztása többnyire nem túl egészséges dolog, mert akkora A-vitamin adag van benne, hogy simán megmurdel tőle az ember... Konkrét példákat lehet itt felsorolni, amiket a rászorulók elkövettek és dokumentálva is vala: kutya, jegesmedve, ect.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.26. 16:48:18

@szivar: Na várj..az eszkimók( inuitok), nem nyersen falják a fóka és jegesmedve máját???

valkür 2021.11.26. 18:14:08

@kocsmagomba: szerbusz! :-)
igen, fugu, az nem jutott az eszembe. Pár tucat embert ki lehet irtani vele.
Nem is értem, kb az a kategória, mint amikor az ókori rómaiak jóódjukban előbb drága pénzen megvettek egy beszélő papagályt, aztán pástétomot csináltak a nyelvéből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.26. 20:02:17

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Hát ez érdekes volt!
1, a májnak elég 44C, hogy elkészüljön
2, valamiből aszpik készült, csak nem tudok franciául.
3, libazsír nincs vele
@Kumari aki Nilüfer: első alkalomra nem javaslom :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 20:04:03

@Andrass9: Valamint, ha jól láttam, ő elősüti serpenyőben a májat.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 20:10:17

@Andrass9:

" a májnak elég 44C, hogy elkészüljön.."

Sztem az a belső hőmérséklet. Ez a kütyü azt méri, ezért kell beleszúrni a sütendő nyersanyagba..

szivar 2021.11.26. 21:03:10

@Kumari aki Nilüfer: A jegesmedvéét bizton nem. A fókát azt nem tudom. Az előbbi grammja(!) a napi adag kettő-háromszorosát tartalmazza. Tehát becsap az ember belőle 10 dekát az már instant halál...

szivar 2021.11.26. 21:07:33

@kocsmagomba: Talán ott sem a máj mérgező, de erre nem merem feltenni az egyik tökömet tétnek. Valami idegméreg rémlik vele kapcsolatban. Ha majd kerül hozzánk is, akkor kiművelődöm magam. :]

@valkür: Olyan, mint a kismértékben alkalmazott alkohol (jobb hasonlat lett volna a sáfrány, mert az is nagy tételben méreg). Némi bódultságot és jó közérzetet biztosít. De ha eltolják a 'boncolást' és a hal nem megfelelő részeit használják fel a kajához, akkor az is instant halálhoz vezet...

valkür 2021.11.26. 22:37:11

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: jesszum, tényleg ennyire szét kell trancsírozni a libamájat? Sose csináltam még, kihúztam amit ki tudtam, oszt jóccaka. Ez most őszintén meglepett.

@szivar: meg a szerecsendió, állítólag nagy mennyiségben az is bódultságot okoz. Dunsztom sincs mennyit kéne megenni belőle, nem is fogom kipróbálni.
Mondjuk sárfánnyal mérgezni, ahhoz azért elég gazdagnak kell lenni :-)

valkür 2021.11.26. 23:01:25

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: az a szaft, amit leönt a máj alól, később abból lesz az a zselé?
a franc, már ez megérné, hogy megtanuljak franciául. Bónusz, hogy érteném a Carment (bár, Bizet egy igazi zseni, úgyhogy a Carment nyelvtudás nélkül is lehet érteni)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 23:45:53

@valkür: Lehet, hogy mivel úgyis terrinbe kellett, így egyszerűbb volt neki.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.26. 23:49:41

@valkür:

"Goulash Hongrois"

www.youtube.com/watch?v=yGl9Rr8o7Kk

( Nekem mondjuk kissé fura a marha pörkölt hosszú főtt répával tárolva.:D )

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 11:35:46

@valkür:

Nem értem mi a fenén csudálkozol. A májak teli vannak erekkel, és az epét szállító vezetékkel, melyek nem főnk meg annyi idő alatt, míg a máj egyéb állománya. Ha azt is puhára akarjuk főzni, elfogy a máj, összemegy kicsire.
Tavasszal készítettem kacsamájat, de nem értem rá kizsigerelni, és bizony nem is lett jó, vizes maradt a zsír, és megromlott a hűtőben.

Vén motoros 2021.11.27. 16:05:19

Én azért nem merek belevágni, mert maghőmérő nélkül nagyon nagy gyakorlat kell hozzá. A májat nagyon könnyű túlsütni, és az maga a targédia. De az is rossz, ha nyers.
Más: a kész kacsatepertőt valamennyire kipréseled? Nekem az a tapasztalatom (tepertőt gyakran sütök, a kacsasír kinyerés finom "mellékterméke"), hogy ha úgy hagyom, ahogy magától pirosra pirult, nagyon zsíros lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 16:30:30

@Vén motoros: A krumplinyomóval kinyomom, majd nagyon kevés zsírban még frissítem, és lecsepegtetem. Így nekem nem tocsog a zsírban.

Vén motoros 2021.11.27. 17:41:05

@Andrass9: Kösz! Ez a krumplinyomóval történt préselés után "frissítés" nem jutott eszembe! Jó ötlet.
A kacsatöpörtyű függőséget okoz! Az ember nem bírja abbahagyni, amíg el nem fogyott.
Ami a liba- vagykacsamájat illeti: én jobban szeretem a füstölt főtt marhanyelv-gyököt, mert az suzámomra ritkaság. Nagyanyám, amikor még kisgyerek voltam, Balassagyarmaton állandóan tömött 5-6 libát, kacsát, mikor melyiket. Ezért nálunk éjjel-nappal ott állt a nagykamrában zsír alatt a lesütött máj. Számomra olyan hétközapi, "megúnt" dolog volt, hogy inkább az abált szalonnát választottam helyette. Amikor felnőttem, egészen megdöbbentem azon, hogy a hízolt kacsa- vagy libamáj egy luxus étel, én ahhoz szoktam, hogy olyan hétközanpi dolog, mint a töpörtyű, az abált szalonnák vagy az abált, paprikás-fokhagymás sertésfej.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 19:23:40

@Vén motoros: Nekem is ritkaság volt a füstölt marhanyelv, és NAGYON szeretem!
Az abált fejhús (szem nélkül :) az én kedvencem. Lévén pesti gyerek, ritkán jutottam hozzá.
Ami a kacsatöpörtyűt - meg általában a töpörtyűt illeti: Rohadt szarul vagyok, ezért nagyon keveset eszem (siketült 10 kilót lefogyni bő egy hónap alatt). Erre találtam egy doboz tepertőt a hűtőben. Belaktam belőle, mire rájöttem, hogy avas volt mint állat!!! 3 Dipankrink rendbehozott ... Merthogy ha tepertőt látok, nem tudom megállni, hogy ne egyek!

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.27. 22:25:23

@valkür:

Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során kioldódó kocsonyásító zsírok(?). Így azt is felhasználja. Mi magyarok nyilván eltennénk a hűtőbe, jó lesz zsíros kenyérre.:)

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.28. 08:20:34

@valkür:

Májból sosem lesz zselé, mert a zselé kollagén, a májban meg zsír van. Valószínűleg alaplé, csontlé volt amit alá öntött.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.28. 09:38:31

@Andrass9: -10 egy hónap alatt??? Ez aggasztó! remélem, semmi komoly...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 11:14:51

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @látjátok feleim szümtükkel: Való igaz, zsírból nem lesz kollagén :) A videóban viszont sehol nem látszik a zselatin készítése, valószínűleg a szövegben említik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 11:18:30

@Kumari aki Nilüfer: Sajna elég komoly. Járni alig tudok, a gerincem nagyon fáj. A jövő héten megyek a gerincklinikára, mert magától, meg fájdalomcsillapítótól nem gyógyul. A fogyást a szteroid rovására írom, ami székrekedést okozott, ezért nem tudtam enni, ezen kívül teljesen tönkretette a tökéletes laborleletemet :(
Ha most egy darabig nem láttok, ne ijedjetek meg!

szivar 2021.11.28. 11:39:24

@Andrass9: Huba szameg. Nem lennék a helyedben. Gyógyulj és blogolj mihamarabb!

Kumari aki Nilüfer 2021.11.28. 12:03:59

@Andrass9: Jaj..jobbulást!
Én is ezzel kínlódok, mi gyógyfürdőbe járunk kezelésre. Más években segített, most eszméletlenül fáj az egész hátam:(( Még hét kezelés( vizitorna, iszap, súlyfürdő egy.egy alkalommal, plusz a medencében az áztatás). azzal hitegetem magam, hogy előbb erősödik a tünet , utána javul..de már várnám.
Jobbulást!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 13:54:44

@Kumari aki Nilüfer: A súlyfürdő biztos jó! Iszap szokott segíteni meg az áztatás is. A tornáról nincs tapasztalatom (lusta vagyok) ...

Kumari aki Nilüfer 2021.11.28. 14:44:33

@Andrass9: Szárazföldön én sem csípem a tornát, de vízben egészen jó, és nem terheli az izületeket. Várom a hatást, mert most nagyon cefetül érzem magam, de nem akarok fájdalomcsillapítón élni.Holnap jön a masszőr, kéthetente jár hozzánk, abban is reménykedem, hogy hátha az is segít..dec 20-án jár le a 15 kezelési nap, hátha az ünnepen nem nyögni fogunk.Merthogy a férjem is küzd, neki csípő és váll..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 15:00:47

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk szerencsére a feleségem futkos, mint egy gazella :)))

Isley 2021.11.28. 15:32:20

Huhh, 10kg akkor is sok, ha "van miből". Gyógyulj minél hamarabb!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 20:49:02

@Isley: Pont ennyi kellett volna a boldogságomhoz, hogy versenysúlyomnál legyek, csak nem ennyi fájdalommal :)
Iyekszem gyógyulni!!! Köszi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 20:50:38

@Andrass9: Nekünk itt van az ország legdrágább uszodája 300 lépésre!!! Csak éppen repedt az alja, és elfolyik belőle a víz a megnyitás óta ...

Kumari aki Nilüfer 2021.11.29. 09:10:00

@Andrass9: Mi sem a debreceni csodába járunk, hanem egy enyhén retró gyógyfürdőbe hajdúböszörménybe, régebben Balmazújvárosba, a Kamillába. Böszörmény azonban közelebb van, így itt ragadtunk.Ez családias, többnyire nem zsúfolt, inkább nyáron a strand része, de azt ritkábban vesszük igénybe:)Hajdúszoboszló volt ideális a sokkal erősebb vize miatt, de az 40 km, míg Böszörmény 10. Meglátjuk, mit tud itt a kezelés, ha nem sokat( a víz miatt, mert ez itt "hígabb", mondjuk az iszap itt hévizi, Szoboszlón helyi, ki tudja melyik jobb, az ottani nagyon jó volt, most ugye a kezelés közepén még nem lehet tudni, ez itt mit hoz ). Ha nem válik be, akkor kénytelenek leszünk visszamenni tavasszal Szoboszlóra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 10:53:37

@Kumari aki Nilüfer: Soha nem hallottam még ilyen fantasztikusan hangszerelve!

kocsmagomba 2021.11.29. 15:14:41

Andrass9!
Megvettem végre-valahára a samott "téglát", alias pizzasütő követ. Kenyér alá alapvetően, de azóta ki sem veszem a sütőből, mindent arra pakolok. Vagy az alá is!
Nagyon működik.
Gázszámlám az egekben...
Megrendeltem hozzá az öntöttvas lapot is, de az még várja a sorsát, nincs időm most szabad tűznél kiégetni kicsit.
(Ha meg elakadsz valahol az eü-ben, akkor tudod az e-mail címemet, még élünk, bár hétvégén egy komplett zsákfalunyi lakosság halt ki, és nem zárunk, nem és nem.)

kocsmagomba 2021.11.29. 15:21:24

Ja a máj. Úgy jó, ahogy van, nem szabad abba a zsírba semmi egyebet süllyeszteni, mindig ezt mondtam régebben is!

Én sokkal kisebb porcelán tégelyekbe darabolom utána a májat, leöntöm zsírjával, és fogyasztáskor csak finoman kapargatom fel a felszínét. Miközben a többi tégely a hűtőben mozdulatlanul figyel. Még só se kell rá! Engem az is zavar a máj élvezetében.

valkür 2021.11.29. 16:24:43

@kocsmagomba: én csak azért szeretek pár gerezd hámozatlan fohagymát sütni a máj mellett, mert abból utána csinálok egy mártást. Nem a májhoz, hanem valami hirtelensülthöz, de az a fokhagyma, ami a máj zsirjában sül puhára, hát abból nagyon finom mártás készül.

valkür 2021.11.29. 16:25:02

Jobbulást mindnekinek.

kocsmagomba 2021.11.29. 17:15:58

@valkür: ízlés dolga, nincs vita... én valahogy a hízott máj natúr ízét kedvelem, egyéni dolog lehet, nekem sohasem sótlan, pedig egy szem sincs benne vagy rajta, ugyanígy a hagymákkal, borsokkal, egyebekkel, nem hiányzik, sőt, zavar.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 17:49:25

@kocsmagomba: Nagyon szépen köszönöm a segítő szándékot. Szerdán szívsebész (esetleg egy sztent), Csütörtökön Dr Erbszt gerincsebész (ő sem akar vágni). A rendelő zsizseg a betegektől - etetem az orvosokat és az asszisztenseket, amig még tudok mozogni.
De azért minden nyitva, védekezés szinte semmi...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 17:52:22

@kocsmagomba: Az a tégla nekem is igencsak emeli a gázszámlámat, mert már a feleségem is azzal sütöget :) Sajnos 230C fok fölé nemigen tudom felvinni, de a kenyereimhez épp elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 17:54:22

@kocsmagomba: Nálunk is a natúr máj dívik. Ez most ajándék lett, abba nem szólhatok bele, hogy az ünnepelt hogy eszi - mi vékonyan kapirgáljuk és elkenjük a zsíros kenyéren. Nekem egy pici csipet só kell olyankor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 17:55:41

@valkür: Köszi! Hallgasd meg az a YT Bach D moll-t. Eszméletlen jó!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.11.29. 18:36:28

Előkerültem, holnapra posztoltam egyet.
@Andrass9: Tessék szépen, gyorsan meggyógyulni. :)

valkür 2021.11.29. 18:53:26

@Andrass9: wow. Ahányszor ez elhangzik, szerintem Bach felpattint egy sört és nagyon büszke magára.
Ezek a srácok nagyon tudnak. 15 zenész, bőven meghaladja egy kamarazenekar méreteit, nekik már járna egy karmester. De nincs, és mégis tickre, pontosan lépnek be. Elképesztő jól hangzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 23:35:44

@valkür: Tudod, egy szem orgonista is megcsinálja karmester nélkül :)
Amúgy nekem is nagyon impresszív volt a tökéletes összehangoltságuk és az a szeretet, ami az arcukon volt, míg játszották!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.29. 23:37:27

@Waka: Igyekszem! Azért drukkoljatok, hogy legalább a szivemet ne vagdossák szerdán össze ... pont elég a csigolyafájdalom :)

old forester 2021.11.30. 08:59:39

@Andrass9: Úgy tudom András nap van. Egy kis köszöntő:

"Ahogyan a faluvégi dűlőben sétáló leányok talpára tapadó sárga agyag öleléséből kiszabaduló, s zörgős kocsikerék rettentő nyikordulásától megriadó juhászkutya lompos szőrében csüggeszkedő kullancs kidülledt szeméből alágördülő könnycseppben megtört holdfénnyel megvilágított rabló lovagvár tölgyfa kapujából kiálló rozsdás vasszegek összetartják annak szerkezetét és mivoltát,

és ahogyan a kaukkos óra lengő ingája által kettészelt pipafüst maró mivoltjától felheccelt kandúrmacska bajszáról lógó svábbogár dohányszín rokolya-szegélyéről visszatűző napsugár megolvasztja a szélesen hömpölygő, sebesen örvénylő, hatalmas és fényes disznó zsíradékot, mely az ócska öreg nemezkalap karimáján ücsörög kisülve, annak matériáját megerősítendő,

és ahogyan a szívhez szóló leánybolondító nóta utolsó hangjától elájuló leányka sóhajától reszkető gyertyaláng fényénél kalendáriumot betűzgető deák legényke serkedő bajszától felpaprikázott gazdaasszony ölében csipogó kicsiny kis csirkécskék által széjjelkapirgált ganyé-dombra hull
a mindeneket dorgáló nyári jégeső,

úgy hulljon ANDRÁS úr, családja, valamint minden jószándékú ember fejére az áldás,
valamint bendőnkbe a most hörpintendő jó finom magyar bor!

szűkszavú számbú', szapora szívembű' kívánom, de igazán!

jó egészséget, mindnyájunknak!"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.30. 11:41:07

@old forester: Köszönöm a szűkszavú köszöntőt!

Kumari aki Nilüfer 2021.12.01. 20:10:42

@old forester: Na erre mondják mifelénk, hogy " hú, apám!":)
süti beállítások módosítása