Hetek óta kacérkodik velem egy kapirgálós csirke a csodahüttőben. Házi vágásból származik, reméltem, hogy az íze is igazolja.
Útban is van, meg foglalja is a helyet: elkészítettem hát a gyerekeknek.
Már sokszor alkalmaztam a 6-8%-os sóoldatot a baromfi pácolására. Most 6% mellett döntötem, mert ez házi csirke, ennek van íze is:) Persze nem álltam meg, hogy Waka kedvéért ne tegyem fűszertemetőbe a madarat:
- 1,8 kg csirke
- 2 liter víz
- 12 dkg nem jódozott só
- 5 deka vaj
- 1 ek feketebors
- 1 vereshagyma
- kis marék fokhagyma
- 1 nagy csokor kakukkfü
- 2 szál zsálya
- 4 ág rozmaring
- 1 pici bazsalikom
- 1 kis csokor oregano
- 1 kis csokor csombor (borsikafü)
- 2 lestyánlevél (u.n. "maggifűszer")
A sót, borsot és a hagymaféléket egy tálkába tettem ideiglenesen. A 4 literes fazekamba töltöttem a 2 liter vizet, és hozzáadtam a megmosott zöldfűszereket. Végül a kis tálka tartalmát is beleborítottam. Kivittem az indukciós rezsóra, ahol felforraltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
20 percig forraltam, majd vájdlingban lehűtöttem a levet, nehogy a csirke megfőjön benne. Belemerítettem a sós fűszeres áztatólébe, amikor felfedeztem az aprólékot :). Hát azt azért nem áztatom be, jó lesz egy kis apróléklevesnek. A csirkére egy kistányért tettem, és ment is a hűtőbe egy napra.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hamár ilyen szerencsés voltam, hogy találtam aprólékot, gyorsan összeraktam egy kis apróléklevest. Másfél liter vízzel felöntöttem, adtam a másik fél hagymát hozzá, meg borsot és szerecsendióvirágot. Kapott egy fél kicsi zellergumót, egy nagy gyökeret és kis sárgarépát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Finoman gyöngyöztettem az indukcióson egy teljes órát. Kapott még egy nagyobb zellerlevelet is a petrezselyemlevél mellé. Félre is tettem lehűtve ezt is a hűtőszekrénybe másnapra.
![]() |
![]() |
![]() |
Másnap délelőtt azután kihorgásztam a madarat az áztatóvízből. Ez utóbbit felforraltam, kiszűrtem belőle a kicsapódott fehérjét, és kidunsztoltam a levet egy nagyobb befőttes üvegbe. Jó lesz ez még egy másik adag baromfi pácolására!
![]() |
![]() |
A vajat félig felolvasztottam, és szórtam bele kakukkfüvet, majorannát és frissen őrölt borsot. Alaposan összekevertem, majd nekikezdtem a piszkos munkának: a baromfi bőrét igyekeztem mindenütt elválasztani a testétől, majd a fűszeres vajat kézzel belekentem minden résbe, nomeg a bőrére kívülről. A vajjal csodás ropogós bőre lesz a sütéssel!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Megraktam a grill egyik oldalát parázsló faszénnel, ahova egy öntöttvass tárcsát helyeztem. a másik oldalra egy teflonos sütőhálóra fektettem a csirkét, ami alá alumínium tálcát tettem kis vízzel, hogy a csepegő szaftot felfogja. 4 kukoricát is beáztattam, és csuhéjjal együtt alufóliába tekerve feltettem a magasabbik rácsra. Hamár, akkor egy lilahagymát is megfeleztem, és becsomagoltam a sütéshez. Befóliáztam pár szem krumplit is, mert anélkül nekem nincs grillezett hús :) A grill tetejét lecsukva hamar eléte a 160C fokot, majd később a kétszázat is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mivel én nem vagyok nagy csirkeevő, előkészítettem pár szelet tarját, meg egy adag csirkefelsőcomb filét is.
- 3 szelet tarja
- 40 dkg csirkefelsőcombfilé
- 1 mk őrölt bors
- 2 ek mustár
- 1 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 tk fokhagymapor
- olivaolaj
- 1 adag Zöldborsos sajtszósz régebbről
- 2 adag zöldborsópüré (még régebbről)
- mustár
- só
Persze a csirkecomb lemaradt a képről, mert csak később jutott eszembe ...
A püréket a csodahüttő szállította.
A tarját beszórtam a száraz fűszerekkel. Kicsit megpacsmagoltam mustárral is. A csirkecombokra fehérborsot szórtam fekete helyett, de a mustár oda is kellett. Végül kis olivával összekevertem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A csirkének szép színe lett, és a bőre is kopogott! A tarjákat a vaslapra tettem, majd kicsit később a csirkecombokat is. Csodásan szaftosak lettek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak felvágni kellett a csirkét:
A tálalásnál a püréket, a kukoricát és a krumplit is a tányérra tettem (nyitókép). Az asztalra kitettem a püréket is, és feldaraboltam a csirkemellet a gyerekeknek.
Én csak egy csirkecombot ettem, mert a tarját a kicsilyányék elviszik haza vacsorára ...
Ez a sós fűszeres áztatás továbbra is egy remek módja a csirke elkészítésének!