Hetek óta kacérkodik velem egy kapirgálós csirke a csodahüttőben. Házi vágásból származik, reméltem, hogy az íze is igazolja.
Útban is van, meg foglalja is a helyet: elkészítettem hát a gyerekeknek.
Már sokszor alkalmaztam a 6-8%-os sóoldatot a baromfi pácolására. Most 6% mellett döntötem, mert ez házi csirke, ennek van íze is:) Persze nem álltam meg, hogy Waka kedvéért ne tegyem fűszertemetőbe a madarat:
- 1,8 kg csirke
- 2 liter víz
- 12 dkg nem jódozott só
- 5 deka vaj
- 1 ek feketebors
- 1 vereshagyma
- kis marék fokhagyma
- 1 nagy csokor kakukkfü
- 2 szál zsálya
- 4 ág rozmaring
- 1 pici bazsalikom
- 1 kis csokor oregano
- 1 kis csokor csombor (borsikafü)
- 2 lestyánlevél (u.n. "maggifűszer")
A sót, borsot és a hagymaféléket egy tálkába tettem ideiglenesen. A 4 literes fazekamba töltöttem a 2 liter vizet, és hozzáadtam a megmosott zöldfűszereket. Végül a kis tálka tartalmát is beleborítottam. Kivittem az indukciós rezsóra, ahol felforraltam.
20 percig forraltam, majd vájdlingban lehűtöttem a levet, nehogy a csirke megfőjön benne. Belemerítettem a sós fűszeres áztatólébe, amikor felfedeztem az aprólékot :). Hát azt azért nem áztatom be, jó lesz egy kis apróléklevesnek. A csirkére egy kistányért tettem, és ment is a hűtőbe egy napra.
Hamár ilyen szerencsés voltam, hogy találtam aprólékot, gyorsan összeraktam egy kis apróléklevest. Másfél liter vízzel felöntöttem, adtam a másik fél hagymát hozzá, meg borsot és szerecsendióvirágot. Kapott egy fél kicsi zellergumót, egy nagy gyökeret és kis sárgarépát.
Finoman gyöngyöztettem az indukcióson egy teljes órát. Kapott még egy nagyobb zellerlevelet is a petrezselyemlevél mellé. Félre is tettem lehűtve ezt is a hűtőszekrénybe másnapra.
Másnap délelőtt azután kihorgásztam a madarat az áztatóvízből. Ez utóbbit felforraltam, kiszűrtem belőle a kicsapódott fehérjét, és kidunsztoltam a levet egy nagyobb befőttes üvegbe. Jó lesz ez még egy másik adag baromfi pácolására!
A vajat félig felolvasztottam, és szórtam bele kakukkfüvet, majorannát és frissen őrölt borsot. Alaposan összekevertem, majd nekikezdtem a piszkos munkának: a baromfi bőrét igyekeztem mindenütt elválasztani a testétől, majd a fűszeres vajat kézzel belekentem minden résbe, nomeg a bőrére kívülről. A vajjal csodás ropogós bőre lesz a sütéssel!
Megraktam a grill egyik oldalát parázsló faszénnel, ahova egy öntöttvass tárcsát helyeztem. a másik oldalra egy teflonos sütőhálóra fektettem a csirkét, ami alá alumínium tálcát tettem kis vízzel, hogy a csepegő szaftot felfogja. 4 kukoricát is beáztattam, és csuhéjjal együtt alufóliába tekerve feltettem a magasabbik rácsra. Hamár, akkor egy lilahagymát is megfeleztem, és becsomagoltam a sütéshez. Befóliáztam pár szem krumplit is, mert anélkül nekem nincs grillezett hús :) A grill tetejét lecsukva hamar eléte a 160C fokot, majd később a kétszázat is.
Mivel én nem vagyok nagy csirkeevő, előkészítettem pár szelet tarját, meg egy adag csirkefelsőcomb filét is.
- 3 szelet tarja
- 40 dkg csirkefelsőcombfilé
- 1 mk őrölt bors
- 2 ek mustár
- 1 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 tk fokhagymapor
- olivaolaj
- 1 adag Zöldborsos sajtszósz régebbről
- 2 adag zöldborsópüré (még régebbről)
- mustár
- só
Persze a csirkecomb lemaradt a képről, mert csak később jutott eszembe ...
A püréket a csodahüttő szállította.
A tarját beszórtam a száraz fűszerekkel. Kicsit megpacsmagoltam mustárral is. A csirkecombokra fehérborsot szórtam fekete helyett, de a mustár oda is kellett. Végül kis olivával összekevertem.
A csirkének szép színe lett, és a bőre is kopogott! A tarjákat a vaslapra tettem, majd kicsit később a csirkecombokat is. Csodásan szaftosak lettek.
Már csak felvágni kellett a csirkét:
A tálalásnál a püréket, a kukoricát és a krumplit is a tányérra tettem (nyitókép). Az asztalra kitettem a püréket is, és feldaraboltam a csirkemellet a gyerekeknek.
Én csak egy csirkecombot ettem, mert a tarját a kicsilyányék elviszik haza vacsorára ...
Ez a sós fűszeres áztatás továbbra is egy remek módja a csirke elkészítésének!